slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανοίγει ο δρόμος για τη συντήρηση και ανακατασκευή του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Νάξου

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Νάξου υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΝΑΜΑ, η οποία θα συντάξει τις  σχετικές μελέτες για τη στατικότητα του κτιρίου. Η ανάθεση της μελέτης έγινε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ύψους 37.200 ευρώ, προκειμένου ο Δήμος να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και την περιγραφή των επεμβάσεων που απαιτούνται για την επισκευή και αναβάθμισή του. Ειδικότερα, θα συνταχθούν εκθέσεις συλλογής στοιχείων και τεκμηρίωσης, αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας, σχέδια

Τοποθέτηση της Ηλέκτρας Ροκονίδα στο Π.Σ. για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΚΤΕΡ ΑΕ στη θέση «Κολυμπήθρες» Πάρου.

image.png

«Είναι γνωστό ότι η Πάρος από το 2012 διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρήσεις γης στο νησί.Παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν από την εφαρμογή του, θα έλεγε κανείς ότι επιχειρήθηκε να μπουν κάποιοι κανόνες στη χρήση της γης και ένα μέτρο στην άκρατη εμπορευματοποίησή της.

Οι προσδοκίες διαψεύδονται όμως από την πρακτική της κεντρικής εξουσίας, η οποία στο όνομα της εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στο όνομα του «στρατηγικού» σχεδιασμού της οικονομίας και της «ανάπτυξης» όπως την εννοούν, δηλαδή της διάνοιξης των δρόμων της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων , έχει νομοθετήσει τους τρόπους υπέρβασης των περιορισμών που θέτει το οποιοδήποτε τοπικό εξειδικευμένο πλαίσιο προστασίας, όπως στη περίπτωση μας, το ΓΠΣ της Πάρου. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί με τις εγκρίσεις για δημιουργία αιολικών πάρκων στο νησί μας, αφού το Γενικό Πλαίσιο κάθε φορά είναι πάνω από τον τοπικό σχεδιασμό.

Αναφορά Γ. Βρούτση στη Βουλή για τη μη συμπερίληψη της Μήλου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων, Κρήτης και Κασοκαρπαθίας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη μη συμπερίληψη της νήσου Μήλου στη νέα σύμβαση της ανάθεσης για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής α. ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ –ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, β. ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ –ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή και γ. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ –ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή

Μέσω του Gov.gr Wallet όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τράπεζες και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

image.pngΤη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχουν από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου οι πολίτες. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ρυθμίζονται:

Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού»

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση – Στη δημοσιότητα το ειδικό σήμα
Σε ισχύ τίθεται από μεθαύριο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από τις εξής 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»:

Συγχαρητήρια Φίλιππου Φόρτωμα για την χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για την απόφαση χρηματοδότησης του Δήμου Άνδρου μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000,00 € για την ενίσχυση ΟΤΑ και ΔΕΥΑ, η οποία υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα.

Φίλιππος Φόρτωμας: Άμεση συμπερίληψη της Μήλου στις δρομολογιακές γραμμές Κυκλάδων – Δωδεκανήσου – Κρήτης



Την ανάγκη συμπερίληψης της Μήλου στις δρομολογιακές γραμμές που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ανέδειξε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, με αναφορά του που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Φόρτωμας έθεσε υπόψη του Υπουργού την πρόσφατη επιστολή των Επαγγελματικών Σωματείων της Μήλου, στην οποία αναφέρεται ότι η συμπερίληψη του νησιού στις εν λόγω δρομολογιακές γραμμές, θα βοηθήσει στην ομαλή τροφοδοσία τόσο της Μήλου, όσο και των λοιπών νησιών των Δυτικών Κυκλάδων, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων τους και στη διατήρηση χαμηλού κόστους διαβίωσης. 

Δ. Καπούνης στον Real FM: «Έχουν αυξηθεί τα πάντα, δεν βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι, πού θα πάει αυτό;».

Την ζοφερή κατάσταση που βιώνει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος στην Νάξο και στην υπόλοιπη Ελλάδα σκιαγράφησε σε συνέντευξή του στην εκπομπή των Γιώργου Παγάνη και Αναστασίας Γιάμαλη στον Real FM 97.8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

«Οι τιμές πάρα πολλών βασικών ειδών για τους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως ζωοτροφές, πετρέλαιο, ρεύμα, μεταφορικά, όπως και τα κόστη παραγωγής, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Δεν μπορούν να σταθούν οι κτηνοτρόφοι και δεν βλέπω να επιβιώνουν! Ήδη στην Νάξο έχουν κλείσει έντεκα σταύλοι και θα εγκαταλείψουν κι άλλοι», τόνισε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

«Επέκταση χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός»

.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι
παρατάθηκε το χρονικό όριο απαγόρευσης οποιαδήποτε χρήσης πυρός για την Περιφέρεια
Νοτίου Αιγαίου έως και τις 15-11-2022 (ΦΕΚ 5575/Β/2022) στις εκτάσεις που αναφέρονται στο
πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ 1923/Β/2021).
Παρακαλούμε τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του
Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών
παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες
κ.α.) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο
ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα
την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.
Σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στις ανωτέρω Πυροσβεστικές Διατάξεις θα
επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με την υπ' αρ. 19/2020 Πυροσβεστική
Διάταξη «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων
νομοθεσίας πυροπροστασίας» (ΦΕΚ 2233/Β.2020).
Σας ενημερώνουμε τέλος ότι στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
(http://civilprotection.gr/el- Οδηγίες προστασίας- Δασικές Πυρκαγιές) καθώς επίσης και στην
ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ( http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9982 – Θέματα
Πολιτικής Προστασίας) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές.
.

Ερμούπολη 1 Νοεμβρίου 2022

Εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 140.000 ευρώ για την κατασκευή ενδιάμεσου αντλιοστασίου μεταφοράς νερού στη Σίφνο


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε απόφαση επιχορήγησης ύψους 140.000 ευρώ στο Δήμο Σίφνου, για την κατασκευή ενδιάμεσου αντλιοστασίου μεταφοράς του παραγόμενου νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης του Πλατύ Γιαλού στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του νησιού (περιοχή «Πελιάρδι» Σίφνου).

 

Η σχετική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων και δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και την υδροδότηση των νησιών στο πλαίσιο του έργου «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022 της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.

 

 

 

 

 

 


ΜΑΖΙ - Η απάντηση του BBC στην διαμαρτυρία μας

Ένα μήνα μετά την διαμαρτυρία μας προς την κα. ΠτΔ, τον κ. Δένδια και το BBC, δόθηκε επίσημη απάντηση από τον φορέα που δημιούργησε το πρόβλημα.
Εκ μέρους του BBC απάντησε ο κ. Ravin Sampat/Senior News Editor (παρακάτω παρατίθεται η απάντησή του και η μετάφρασή της, η οποία ήρθε σε μορφή email).

Αναφορά για την αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις συνεχείς πτώσεις της ηλεκτρικής τάσης στο νησί της Άνδρου κατέθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Άνδρου κου Δ. Λοτσάρη, που εκφράζει την ανησυχία του για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις συνεχείς πτώσεις της ηλεκτρικής τάσης και τις διακοπές ρεύματος του δικτύου της Άνδρου. Η καταστροφή επίσης των αντλιών των γεωτρήσεων καθώς καιτων μοτέρ των αποχετεύσεων στο βιολογικό καθαρισμό του Δήμου δημιουργούν πρόσθετο κοινωνικό και οικονομικό κόστος στο νησί.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο: 

Κατερίνα Μονογυιού: Επιχορήγηση 140.000€ στο Δήμο Σίφνου για την κατασκευή ενδιάμεσου αντλιοστασίου

   Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απόφαση επιχορήγησης του Δήμου Σίφνου με το ποσό των 140.000,00€ για την κατασκευή ενδιάμεσου αντλιοστασίου μεταφοράς του παραγόμενου νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης του Πλατύ Γιαλού στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του νησιού, στην περιοχή «Πελιάρδι» Σίφνου.


   Η ανωτέρω απόφαση επιχορήγησης εντάσσεται στο πλαίσιο λήψης μέτρων και δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και την υδροδότηση των νησιών μας και συγκεκριμένα στο έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2022.

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:

Συγχαρητήρια Φίλιππου Φόρτωμα για επιχορήγηση του Δήμου Σίφνου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την επιχορήγηση του Δήμου Σίφνου μέχρι του συνολικού ποσού των 140.000,00 €, σχετικά με την κατασκευή ενδιάμεσου αντλιοστασίου μεταφοράς του παραγόμενου νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης του Πλατύ Γιαλού στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης του νησιού, στην περιοχή «Πελιάρδι» Σίφνου.

«Έναρξη Προγράμματος Λογοθεραπευτικής Υποστήριξης μαθητών/τριών από τις Λογοθεραπεύτριες του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Πρόσκληση για Εκδήλωση ενδιαφέροντος γονέων- κηδεμόνων»


Σχετ.: Άρθρο 11 παρ. 3 βα του Ν. 4823/2021.
Άρθρο 19 παρ. 2 του Ενιαίου Κανονισμού λειτουργίας των Κέντρων
Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) και ειδικότερα
καθήκοντα και αρμοδιότητες του προσωπικού τους.
Πράξη 2/3-10-2022 του Συλλόγου Προσωπικού του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου

Σας ανακοινώνουμε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου και των
καθηκόντων του προσωπικού μας θα υλοποιηθεί και κατά το τρέχον σχολικό έτος πρόγραμμα
λογοθεραπευτικής υποστήριξης μαθητών/τριών των σχολείων αρμοδιότητάς μας χωρίς
δαπάνη για την οικογένεια των μαθητών.
Το λογοθεραπευτικό έργο θα υλοποιείται σε αίθουσα του 4

ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου
στη Χώρα Νάξου, η οποία παραχωρείται για τον σκοπό αυτό από την οικεία Σχολική Επιτροπή,
μετά και τη θετική ανταπόκριση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου. Οι λογοθεραπείες
θα ξεκινούν μετά τη λήξη του πρωινού κύκλου μαθημάτων του σχολείου (στις 13.25). Μετά την
επικείμενη μετεγκατάσταση του ΚΕΔΑΣΥ σε νέο κτήριο (αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα), το
λογοθεραπευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στον χώρο του ΚΕΔΑΣΥ.
Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηριχθούν θεραπευτικά μέχρι έξι (6) μαθητές/τριες με
δυσκολίες στον λόγο, για τους οποίους είναι για αντικειμενικούς λόγους αδύνατη η παροχή
λογοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ. Για τις περιπτώσεις που είναι δυνατή η κάλυψη της σχετικής
δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, οι γονείς θα καθοδηγηθούν για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

[2]

Για την ένταξη των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα λογοθεραπειών θα ληφθούν υπόψη:
(α) η σχετική πρόταση γνωμάτευσης Αναπτυξιολόγου ή Παιδοψυχιάτρου ή αξιολογικής
έκθεσης–γνωμάτευσης ΚΕΔΑΣΥ / ΚΕΣΥ.
(β) η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόσφατο
εκκαθαριστικό (ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ) της οικογένειας σε
συνδυασμό με τον αριθμό των μελών της οικογένειας,
(γ) η ηλικία του/της μαθητή/τριας, με προτεραιότητα στις μικρότερες ηλικίες,
(δ) η αδυναμία παροχής των λογοθεραπειών από τον ΕΟΠΥΥ.

Προσκαλούνται οι γονείς / κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και
Δημοτικών Σχολείων της Νάξου που ενδιαφέρονται για λογοθεραπευτική υποστήριξη των
παιδιών τους να υποβάλουν αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ στην παρακάτω ψηφιακή φόρμα:

https://forms.gle/B956Efr4AvAQEha89
μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022.

Παρακαλούνται τα σχολεία να προωθήσουν την παρούσα ενημέρωση – πρόσκληση σε
όλους τους γονείς /κηδεμόνες των μαθητών τους.

Ο Προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Δρ. Κλουβάτος Κωνσταντίνος