slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απαλλοτρίωσης και να ’ρθει το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Νάξος, 13-3-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ
Η  θέση της   Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επομένως  και για την προωθούμενη κατασκευή ΧΥΤΑ στη Νάξο είναι γνωστή.                                                   
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί …

να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, βιαστικά, χωρίς μακρόχρονη πρόβλεψη με την αστεία δικαιολογία της πίεσης των προστίμων ή της λογικής να παρουσιάσουν δήθεν έργο.
Αυτοί που με την πολιτική τους οδήγησαν στη σημερινή οριακή κατάσταση του προβλήματος, αλλά και αυτοί που υπόσχονταν ότι θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα και θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους.
Η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν αξιοποιηθούν σύγχρονοι μέθοδοι και πρακτικές.
Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, σταθμούς μεταφόρτωσης, χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμ-μάτων με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας των κατοίκων, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος. Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο από δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων και όχι από την παράδοση του τομέα αυτού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως προωθείται σήμερα.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από τις δημοτικές αρχές το σημαντικό αυτό πρόβλημα προκαλεί πολλές απορίες και πολλά ερωτηματικά.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις των συμπολιτών μας που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και ζητάμε :
Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απαλλοτρίωσης και να ’ρθει το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τρεις κι ο κούκος διαδήλωσαν... εναντίον του Καραμανλή

Φοβερή η παρεμβατικότητα του Κανάκη κι του Σερβετά που ανακοίνωσαν από τηλεοράσεως την διαμαρτυρία... τεράστια η απήχηση που έχουν στην ελληνική κοινωνία...Ελπίζουμε να το καταλάβουν και να περιοριστούνε στο εξής στις μαλακίες που λένε για να γελάνε όσοι τους βλέπουν και να μην τρέφουν αυταπάτες ότι είμαστε πρόβατα και μπορεί να μας καθοδηγήσει ο αλήτης που έχει τις γκαρσόνες ανασφάλιστες και για 500 ευρώ στα μπάρ του. Διαβάστε και για την τεράστια επιτυχία του συλλαλητηρίου:

Μετά τις διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Τσοχατζόπουλου αρχικά, και του Σημίτη στη συνέχεια κάποιοι...θυμήθηκαν και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και έτσι επισκέφτηκαν και τη Ραφήνα.

Όπως φαίνεται και στη φωτό όμως, δεν είχε μεγάλη απήχηση το κάλεσμα τους καθώς μαζεύτηκαν...τρεις και ο κούκος(καμιά 30αριά άτομα συγκεκριμένα). Έτσι, αποφάσισαν να το οργανώσουν καλύτερα και να ξαναεπισκεφθούν τα ανατολικά προάστια πιο ενισχυμένοι, αυτή τη φορά.


Τους αρέσει φαίνεται η περιοχή...Αφήστε που μπορεί να είναι και ομάδα χειμερινών κολυμβητών που συνδυάζει 2 σε 1(διαδήλωση και μετά μπανάκι ή το αντίθετο). Καλή συνέχεια στην προσπάθεια...


http://armageddon-news.blogspot.com/2011/03/blog-post_9690.html

Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ:ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ...ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΝΤΟΡΑΣ,ΣΤΑ 45ΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ!

Χωρίς πολλά λόγια,άλλωστε μιλάνε τα διαγράμματα:

Σας θυμίζει κάτι το παραπάνω;Σωστά μαντέψατε,είναι από την "χρυσή εποχή" του σπρωξίματος των Οικολόγων του ανθέλληνα Τρεμόπουλου (παρατηρείστε και το πολύ μικρότερο του κανονικού ποσοστό του Λαος...τυχαίο θα ήταν)!

Ο "πατριώτης" Αλαφούζος-και ο Alexis,φυσικά-είχαν αναλάβει...εργολαβία την προώθηση ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ!

Παρά την λυσσαλέα διαφήμιση που τους έκαναν,"έπιασαν" τελικά μετά βίας το 3% και μπήκαν στην Ευρωβουλή!

Οι επόμενες κάρτες είναι πιο πρόσφατες,από την εσωκομματική διαδικασία για ανάδειξη νέου Προέδρου στη ΝΔ:Όπως βλέπετε,στη μία καρτέλα αριστερά αποτυπώνεται η σχεδόν πραγματική διαφορά μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας (ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ).

Σε αυτήν δεξιά,ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ,η διαφορά των 7-8 μονάδων ως...διά μαγείας ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ!!!

Όποιος πιστεύει πως πραγματικά η διαφορά έπεσε,μάλλον πρέπει να κοιτάξει ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ,ΟΠΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΝΕΤΑ ΜΕ 10 ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Επομένως,τι...συνέβη;Μήπως έπεσε γραμμή και παραδάκι για να εξανεμιστεί η διαφορά,έτσι ώστε να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα;

ΤΙ ΚΡΙΜΑ,ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ,ΠΟΥ ΔΕΝ...ΣΑΣ ΕΚΑΤΣΕ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ!

Η τελευταία κάρτα,είναι ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ τον Μάιο:Όπως βλέπετε,ο Τζέφρυ διατηρεί για...πλάκα το 45άρι του (!!!),δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που πήρε στις Εκλογές!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το ποσοστό αυτό διατηρείται μέχρι τον Οκτώβριο,οπότε δειλά-δειλά η εταιρεία το...κατεβάζει λίγο,χωρίς όμως να χάνεται το προβάδισμα ασφαλείας από τη ΝΔ!

Τα συμπεράσματα,από όλες τις "προβλέψεις" της συγκεκριμένης εταιρείας,δικά σας.

Και τώρα, το “σύστημα ΠΑΣΟΚ”… χορεύει



Εδώ και αρκετό καιρό, το «Statesmen» είχε επισημάνει ότι η συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εμπέδωση μιας «εθνικής μελαγχολίας», που οδηγούσε την κοινωνία, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα όρια της κατάθλιψης, υπέκρυπτε συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική: Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ο πήχυς τον οποίο θέτεις, τόσο πιο εύκολο είναι να περάσεις από πάνω, και να πανηγυρίζεις… για ρεκόρ.


Μια τέτοια πραγματικότητα βιώνουμε από το βράδυ της Παρασκευής. Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup κινήθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος, στα επίπεδα που ρεαλιστικά θα περίμενε κανείς:
Η καταστροφή, όχι για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, δεν ήρθε. Όπως δεν ήρθε όμως ούτε και η πανηγυρική υπέρβαση των αδιεξόδων που οδήγησαν την (μονάχα οικονομικά)Ενωμένη Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού.
Το αυτονόητο λοιπόν τείνει να μεταφραστεί τις τελευταίες ώρες, περίπου σε… ανακατάληψη της Πόλης.
Ένα mediako σύστημα χειραγώγησης της πληροφορίας, και διάχυσής της… κατά το δοκούν, προσφέρει στην Κυβέρνηση το «μαξιλαράκι» που χρειαζόταν ώστε να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο. Ή τουλάχιστον, να προσπαθήσει.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», που για πολλά χρόνια έδειχνε με το δάχτυλο η ελληνική Κεντροδεξιά, είναι ακόμη εδώ. Μαζί μας και αμετανόητο.
Παραγνωρίζοντας δυο καινούρια δεδομένα:
Πρώτον, ότι με την εξέλιξη του διαδικτύου, η χειραγώγηση της πληροφορίας γνωρίζει πεπερασμένα όρια. Δεν μπορεί πλέον να μπει σε καλούπια, ούτε σε… μπετά.
Και δεύτερον, ότι το σοκ διαρκείας που βιώνει η ελληνική κοινωνία μετά το γνωστό διάγγελμα του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, έχει αλλάξει τις δομικές προτεραιότητες των πολιτών. Ψάχνουν περισσότερο, ψάχνουν πιο βαθιά, είναι απαξιωτικοί και σαφώς περισσότερο υποψιασμένοι.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι τελολογικού χαρακτήρα στιγμές που βιώνουμε, έχουν αναστρέψει το διαμορφωθέν στην «Ελλάδα του δήθεν» αξίωμα ότι… «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Οι αμνοί επαναστάτησαν

H Ελλάδα πωλείται όπως είναι επιπλωμένη με χιλιάδες αναμνήσεις… χρεωμένη


Τρέχουν και δε φτάνουν στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να κάνουν τη λίστα με τα προς πώληση ασημικά του κράτους. Η πίεση από την Ευρώπη είναι ασφυκτική και τα χρονοδιαγράμματα στενά, οπότε θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν ποιες εταιρείες θα βγουν στο σφυρί και ποια ακίνητα θα… αξιοποιηθούν. Είναι η λέξη που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της πρόσφατης υπόσχεσης του πρωθυπουργού ότι θα φέρει στη Βουλή νόμο για τη μη πώληση κρατικής περιουσίας. Και φυσικά το κόλπο θα ακούει στο όνομα… παραχώρηση για 99 χρόνια.

Έτσι θα δοθούν τα ακίνητα φιλέτα σε ιδιώτες με αποτέλεσμα και την εντολή της Μέρκελ να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου και τη δέσμευσή του να κρατήσει αφού θα λέει ότι δεν πρόκειται για πώληση αλλά για ενοικίαση για πολλά χρόνια ώστε να γίνουν επενδύσεις. Εντός του Μαρτίου θα βγει η λίστα με τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί με fast track. Και μια και μιλάμε για το νόμο Παμπούκη, τώρα αποκαλύπτεται γιατί έγινε πριν μερικούς μήνες. Γνώριζαν από τότε ότι θα πρέπει να πουλήσουμε τα υπάρχοντά μας σε χρόνο μηδέν κι έφτιαξαν ένα νόμο που μπορεί τότε να μη σήμαινε πολλά αλλά μετά το Σύνοδο Κορυφής φαίνεται να ήταν απλά η προετοιμασία για τα όσα θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

Η λίστα του “πωλείται” που θα κρεμάσει από αύριο η κυβέρνηση είναι μακριά και αυτή συζητήθηκε στο έκτακτο υπουργικό της Κυριακής.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες, το πρώτο φιλέτο που θα βγει θα είναι ο ΟΠΑΠ. Ξένοι, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες πιέζουν για να μπουν στα τυχερά παιχνίδια, οπότε η πώληση μιας κερδοφόρας εταιρείας όπως ο ΟΠΑΠ θα είναι ο “κράχτης” για τα υπόλοιπα.

Θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι τράπεζες όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ θα πρέπει να περιμένουμε συγχωνεύσεις ΑΤΕ και Ταμείου Παρακαταθηκών.

Η ΔΕΗ και ιδιαίτερα τα δίκτυα και η παραγωγή μπαίνουν στο καλάθι που θα πουληθεί και που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων.

Τα ΕΛΤΑ ακολουθούν και στη συνέχεια ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. Οι εταιρείες του νερού, δηλαδή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι από αυτές που θα έχουν πολλούς μνηστήρες και θα παιχθεί χοντρό παιχνίδι. Φυσικά θα θελήσουν να “ξεφορτωθούν” και τον ΟΣΕ αφού πρώτα διώξουν όσους περισσότερους υπαλλήλους μπορούν.

Θα έλθει και η σειρά της Εγνατίας οδού η οποία θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες για την είσπραξη διοδίων αλλά και την εμπορική και τουριστική εκμετάλλευσή της έναντι ενοικίου.

Οι συμβάσεις παραχώρησης, σε Αττική οδό, εθνικούς οδικούς άξονες, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και αεροδρόμιο μπαίνουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους να πληρώσουν για να πάρουν για περισσότερα χρόνια τη χρυσοφόρα εκμετάλλευσή τους.

Από την άλλη, τα ακίνητα του δημοσίου θα βγουν προς πώληση με διεθνείς διαγωνισμούς ή ακόμη και με απευθείας διακρατικές συμφωνίες. Η αρχή με το Ελληνικό και πιθανότατα το Κατάρ, ένα έργο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 5 δισ. και να αποτελέσει πιλότο και για άλλα ακίνητα. Τέτοια είναι το πρώην εργοτάξιο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έκτασης 230 στρεμμάτων όπου θα μπορούσαν να γίνουν κατοικίες, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Υπάρχουν επίσης, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν, η έκταση της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, η πρώην αμερικανική Βάση των Γουρνών στο Ηράκλειο. Επίσης, 2 ακίνητα στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, μια μεγάλη έκταση στο Πρασονήσι, στη Ρόδο, ένα ακίνητο στην Ερμιόνη κι ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Βουρβουρού Χαλκιδικής καθώς και μια έκταση στην Τορώνη Χαλκιδικής.

Υπάρχουν κι άλλα που θα βάλουν πωλητήριο και που θα επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα πωλείται όπως είναι επιπλωμένη με χιλιάδες αναμνήσεις… χρεωμένη.

Στην Διεθνή Έκθεση Detrop η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ



Στη Διεθνή Έκθεση τροφίμων και ποτών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, μαζί με τις αντίστοιχες Ενώσεις Χίου και Ζακύνθου. Η Διεθνής Έκθεση Detrop, που  άνοιξε τις πύλες της στις 11 Μαρτίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών, που διοργανώνεται  από τη HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την ΕΑΣ Νάξου εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καπούνης και ο κ. Ανδρέας Αρσένης. Στόχος των εκπροσώπων της ΕΑΣ ήταν να προσεγγίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο των μεγάλων καταστημάτων ειδών διατροφής, με έδρα τη συμπρωτεύουσα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να προωθηθούν τα προϊόντα της Ένωσης σε νέες αγορές.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας και των συνεργασιών, η Ένωση παραθέτει δείπνο, σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.α., ενώ έντονη ήταν η παρουσία και η προβολή μέσω των τοπικών καναλιών της συμπρωτεύουσας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως «σωτηρία». Που δεν είναι...
Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής. Που δεν είναι...
Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Που δεν είναι...
Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης.
Σημειώνουμε τα εξής:
-- Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.
--Το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα.
-- Ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης αναλαμβάνουμε την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το Μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά.
-- Τέλος έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα (αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της). Αυτό για να συμβεί χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6%! Για πολλά χρόνια συνεχώς...
Η Κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%...
Και η Ελλάδα με την σημερινή πολιτική έχει ύφεση πάνω από 6%!
Μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση χλεύαζε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μηδενισμό του ελλείμματος. Τώρα αποδέχεται ότι θα βγάζει και πλεονάσματα, όχι απλώς μηδενικό έλλειμμα...
Χρειαζόμαστε επειγόντως Ανάπτυξη.
Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση.
Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
Ώστε να υπάρξει Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά. Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία.
Επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πιάνουν πια. Χρειάζεται αλλαγή Πολιτικής».

Οι παπαγάλοι βγήκαν παγανιά με επικοινωνικά παραμύθια

Το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή

Οι παπαγάλοι βγήκαν παγανιά και άρχισαν το επικοινωνιακό παραμύθι για να χωνέψουμε την τεράστια επιτυχία της Συνόδου Κορυφής.

Τι για θετική εξέλιξη ακούμε, για ευχάριστη έκπληξη, για σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει το Μνημόνιο, για μεγάλη αποφασιστικότητα του κ. Παπανδρέου.
Όμως, αυτό που φαίνεται ολοένα και περισσότερο είναι ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από πέρυσι, από τη στιγμή που υπογράψαμε το Μνημόνιο κι ας αφήσουν τα κόλπα και τις δήθεν αγωνίες. Διότι από τότε που μας έδωσαν 110 δις και μας είπαν ότι πρέπει να το πληρώσουμε σε 3 χρόνια, και ο χειρότερος μαθητής της ΑΣΟΕΕ γνώριζε ότι αυτό είναι αδύνατο. Η επιμήκυνση ήταν δεδομένη ότι θα γίνει διότι κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί μια χώρα, ακόμη και οι ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια συμφωνία. Εκτός κι αν τύπωναν χρήματα…

Γιατί λοιπόν δε μας έδωσαν 10 χρόνια από το Μάιο όταν μας επέβαλαν το Μνημόνιο; Η απάντηση είναι απλή. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο και τους σκληρούς όρους του, να συνηθίσουμε τον κόσμο, όλους τους Έλληνες σε μια κατάσταση πλήρους καταστροφής που μόνο η σκληρή λιτότητα θα μας βάλει στον ίσιο δρόμο. Οι ξένοι δανειστές μας ήθελαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τη θεωρία του χάους που λέει: «Ή σφίγγετε κι άλλο το ζωνάρι και αποδέχεστε ασμένως την πολιτική της κυβέρνησης, ή σας αφήνουμε και χρεοκοπείτε».

Ήθελαν επίσης, να προωθήσουν μια σειρά από αλλαγές που σε άλλη περίπτωση η ελληνική κοινωνία δε θα μπορούσε να αποδεχθεί. Και δε μιλάμε για τις σωστές αλλαγές που όντως υπάρχουν στο Μνημόνιο. Μιλάμε για την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. Τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, το μειωμένο εφάπαξ που όμως έχουν πληρώσει οι Έλληνες από την τσέπη τους. Μιλάμε για την πλήρη κυριαρχία του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών που κάνουν χρόνια κουμάντο στην Ελλάδα. Μιλάμε για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις απολύσεις χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις, τη φτώχεια χωρίς να υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις. Όλα αυτά βαφτίζονται «θυσίες» και ο κόσμος δε βγαίνει στους δρόμους διότι πιστεύει ότι έτσι επιτελεί πατριωτικό έργο. Ως πότε όμως;

Και η βασικότερη κρυφή επιδίωξη της τρόικας από πέρυσι ήταν το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της χώρας και των επιχειρήσεων που ανήκουν στο Δημόσιο. Φανταστείτε να το έλεγαν αυτό πριν ένα χρόνο. Με τις πέτρες θα τους έπαιρναν. Σε καθεστώς τρόμου για πιθανή χρεοκοπία, όμως, όλα περνούν πολύ εύκολα και χωνεύονται ακόμη ευκολότερα. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, πριν ακόμη ανακοινωθεί το πακέτο συμφωνίας στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν έδινε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και άλεγε: «50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους. Η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν». Διαμηνύει ότι «ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα».
Καταλήγει ότι πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

Αυτά λέει ο κ. Ρεν και αποκαλύπτει το κοστούμι που μας είχαν ράψει από πέρυσι οι τροικάνοι. Ας μη γελιόμαστε με κραυγές πανηγυρισμού για τη μεγάλη επιτυχία. Και πέρυσι θα μπορούσαν να μας δώσουν περισσότερα χρόνια και μικρότερο επιτόκιο. Το χαλί για τη χειρότερη οικονομική πολιτική της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας ήθελαν να στρώσουν με τη βοήθεια της κυβέρνησης. Και φαίνεται ότι το κατάφεραν καλά αφού μας σερβίρουν από χθες το κυρίως πιάτο.

Σωτήρας ή ….νεκροθάφτης;


Share


του Κώστα Ροδινού

Δεν νομίζω άλλος πρωθυπουργός να παραπλανούσε τόσο συστηματικά τον ελληνικό λαό.

Πήρε την εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν», ενώ ήξερε ότι δεν υπήρχαν.

Καθυστερούσε να πάρει μέτρα, ενώ μοίραζε ακάλυπτες επιταγές(κάθε μήνας καθυστέρησης ισοδυναμεί με ένα χρόνο επανόρθωσης, του είχε πεί ο κ. Στρος Κάν)

Φρόντισε να απαξιώσει εντελώς την οικονομία και να υποσκάψει την αξιοπιστία της χώρας, για να δικαιολογήσει την αθέτηση των υποσχέσεών του.

Απεδέχθη, άνευ όρων, τους επαχθέστατους όρους του μνημονίου, ενώ όπως αποδείχθηκε, είχε περιθώρια διαπραγματεύσεων.
Επί 17 μήνες, είτε από ολιγωρία, είτε από πρόθεση, οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο.

Τέλος, μέρες τώρα αυτός και το σύστημα που τον έφερε στην εξουσία, καλλιεργούσαν επιμελώς, ένα σκηνικό κρίσης, προκειμένου να εμφανιστεί ως τροπαιούχος και να μας παρουσιάσει έναν ..θρίαμβο που ποτέ δεν πέτυχε!

Αντί, λοιπόν, να ζητήσει συγνώμη, είχε το θράσος να βγεί και να πανηγυρίσει!

Ό,τι τάχαμου διαπραγματεύτηκε σκληρά και μας …έσωσε!

Τίποτα δεν διαπραγματεύτηκε!

Ότι του έδωσαν πήρε!

Ένα αίτημα έθεσε ο κ. Παπανδρέου, δηλαδή τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά δυο μονάδες, και αυτός δεν έγινε δεκτός!

Τέτοια διαπραγμάτευση έκανε!

Η επιμήκυνση είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες, το ίδιο και η μείωση του επιτοκίου.

Αποφασίστηκε όχι επειδή μας αγαπάνε, αλλά:

-επειδή όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει και ουδείς επιθυμεί να χρεωθεί την αποτυχία!

-επειδή σ’ αυτήν την συγκυρία δεν επιθυμούν μια αναδιάρθρωση χρέους ή πτώχευση της χώρας μας. Δεν τους συμφέρει! Το είχε πεί ο κ. Σόϊμπλε.

-επειδή θέλουν, αφ’ ενός να δώσουν χρόνο στην Ισπανία (για να αποφύγει τον μηχανισμό) και αφ’ ετέρου να δελεάσουν την Πορτογαλία (για να δεχτεί τον μηχανισμό), οι οποίες την περασμένη εβδομάδα δέχθηκαν τις πιέσεις των κερδοσκόπων

Διαπραγματεύσεις έκανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, που αρνήθηκε να δεχτεί την αύξηση της φορολογίας που ήθελε η κα Μέρκελ για να συναινέσει στα «ψίχουλα» που έδωσαν στον κ. Παπανδρέου.

Προφανώς, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, η μείωση του τοκογλυφικού επιτοκίου (αλλά και η δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό) αποτελούν μια προσωρινή ανακούφιση. Ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο.

Όμως, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Απλώς μεταθέτουν τη λύση για αργότερα!

Τι δεσμεύσεις ανέλαβε;

Όταν καταλαγιάσουν τα πανηγύρια, ο πρωθυπουργός, πρέπει να εξηγήσει πειστικά στον ελληνικό λαό:

1.-Πώς θα μειώνει κατά 11 δις ευρώ, το δημόσιο χρέος κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια; Πως θα γίνεται χωρίς ανάπτυξη; Αν το καταφέρει, δικαιωματικά, θα πρέπει να του δοθεί το Νόμπελ Οικονομίας!

2.- Από που θα βρεθούν έσοδα 50 δις, (για τα οποία επίσης δεσμεύτηκε, το είπε και η κα. Μέρκελ), από την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου; Ποιες ΔΕΚΟ θα πωληθούν; Ποια ακίνητα; Σε ποιους; Με ποιες διαδικασίες; Και πως θα έχουν έτοιμη τη λίστα σε λιγότερο από ένα μήνα; Δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή μας δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα (και έχουν ήδη έτοιμη τη λίστα) ή έχουν τις ικανότητες του Χάρυ Πότερ! (ο κ. Σαμαράς ήθελε ένα χρόνο και τον χλεύασαν)

3.-Με τις σημερινές χρηματιστηριακές και αντικειμενικές αξίες δεν θα πρόκειται για πώληση, αλλά για ξεπούλημα! Θα …ξεπουλήσουμε;

4.- Μήπως για αυτό το λόγο, τα πάντα, απαξιώνονται συστηματικά τους τελευταίους μήνες; Για να έρθουν τα «κοράκια» να αγοράσουν «αντί πινακίου φακής;»

5.- Iσχύει ακόμα, η δήλωση του κ. Παπανδρέου, (μόλις πριν λίγες βδομάδες δεσμεύτηκε), ό,τι θα φέρει νόμο που θα απαγορεύει την πώληση περιουσίας του δημοσίου;

6.- Στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας τι δεσμεύσεις ανέλαβε για μισθούς- φόρους-συντάξεις και όρια ηλικίας;

Τέλος, δεν νομίζω να σοβαρολογούσε όταν μας είπε ότι θα κερδίσουμε 6 δις από την επιμήκυνση; Υπάρχει κάποιος δανειολήπτης, που του επιμηκύνθηκε το δάνειο και πλήρωσε λιγότερα; Χαμηλότερες δόσεις ναι;

Συμπέρασμα: Το μνημόνιο είναι μια λάθος συνταγή. Όσο και να την παρατείνεις, τα ίδια αποτελέσματα θα έχει. Τα «κέρδη» του κ. Παπανδρέου είναι επικοινωνιακά και μάλλον προσωρινά. Οι ζημιές του θα είναι μεγαλύτερες όταν θα κληθεί να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Αν τα υλοποιήσει….

Η χώρα χρειάζεται όχι ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη.