|
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του τομέα E ργασίας και K οινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την απόφαση αναστολής του στεγαστικού προγράμματος και των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας να αναστείλει τις παροχές στους δικαιούχους του ΟΕΚ είναι κοινωνικά άδικη, πολιτικά λανθασμένη και χωρίς τεκμηρίωση.
Οι εισφορές στον ΟΕΚ καταβάλλονται από όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για τη χορήγηση παροχών με εισοδηματικά κριτήρια, που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Ενώ συνεχίζουν να εισπράττουν εισφορές υπέρ του οργανισμού, αρνούνται να καταβάλλουν τις αντίστοιχες κοινωνικές παροχές.
Η Κυβέρνηση, με αυτή της την απόφαση, συνεχίζει το δρόμο της κατάργησης κάθε στοιχείου κοινωνικής προστασίας και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή.
Στην ίδια λογική με το Ασφαλιστικό, ο Υπουργός «δραπετεύει» από ανειλημμένες υποχρεώσεις ανταποδοτικών κοινωνικών εισφορών.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την απόφαση για την κατάργηση του στεγαστικού προγράμματος του ΟΕΚ. Είναι υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των παροχών του ΟΕΚ, που χρηματοδοτούνται από εισφορές τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Και αυτό οφείλει να το κάνει, όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς, που στη συγκυρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αλλά μετρώντας επιτέλους και το κόστος των αποφάσεών της στην ανάπτυξη.
Γιατί με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Κυβέρνηση ρίχνει σε μεγαλύτερη ύφεση την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ θα έπρεπε να επιταχυνθεί και όχι να ανακοπεί.
Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και τα στοιχειώδη κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τα ελλείμματα της κακοδιαχείρισης και την ανεπάρκεια των μέτρων της Κυβέρνησης.
Ο ΟΕΚ είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης της Ελληνικής οικογένειας.
Δεν πρέπει να καταργηθεί.»