slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτση με αφορμή την απόφαση αναστολής του στεγαστικού προγράμματος κ


Εκτύπωση E-mail


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του τομέα E ργασίας και K οινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την απόφαση αναστολής του στεγαστικού προγράμματος και των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας να αναστείλει τις παροχές στους δικαιούχους του ΟΕΚ είναι κοινωνικά άδικη, πολιτικά λανθασμένη και χωρίς τεκμηρίωση.

Οι εισφορές στον ΟΕΚ καταβάλλονται από όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για τη χορήγηση παροχών με εισοδηματικά κριτήρια, που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ συνεχίζουν να εισπράττουν εισφορές υπέρ του οργανισμού, αρνούνται να καταβάλλουν τις αντίστοιχες κοινωνικές παροχές.

Η Κυβέρνηση, με αυτή της την απόφαση, συνεχίζει το δρόμο της κατάργησης κάθε στοιχείου κοινωνικής προστασίας και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή.

Στην ίδια λογική με το Ασφαλιστικό, ο Υπουργός «δραπετεύει» από ανειλημμένες υποχρεώσεις ανταποδοτικών κοινωνικών εισφορών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την απόφαση για την κατάργηση του στεγαστικού προγράμματος του ΟΕΚ. Είναι υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των παροχών του ΟΕΚ, που χρηματοδοτούνται από εισφορές τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Και αυτό οφείλει να το κάνει, όχι μόνο για λόγους κοινωνικούς, που στη συγκυρία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αλλά μετρώντας επιτέλους και το κόστος των αποφάσεών της στην ανάπτυξη.

Γιατί με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Κυβέρνηση ρίχνει σε μεγαλύτερη ύφεση την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες.

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ θα έπρεπε να επιταχυνθεί και όχι να ανακοπεί.

Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και τα στοιχειώδη κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τα ελλείμματα της κακοδιαχείρισης και την ανεπάρκεια των μέτρων της Κυβέρνησης.

Ο ΟΕΚ είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης της Ελληνικής οικογένειας.

Δεν πρέπει να καταργηθεί.»

1.000.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΓΣΕΕ...

Από
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ηδη οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τις 570.000 και σε ποσοστό το 11,7%, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ως το τέλος του έτους θα φθάσουν σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο και σε ποσοστό το 20%. Χαρακτηριστική είναι η...

αναφορά του Ινστιτούτου στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, οι οποίες έχουν ήδη γίνει ορατές με την αύξηση των απολύσεων και τη μη αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάνονται. Συγκεκριμένα το ΙΝΕ αναφέρει: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας ήταν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2009 και συνεχίστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αυτές είναι: η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία κινείται πλέον σε διψήφιο ποσοστό (11,7%), με τους ανέργους να πλησιάζουν τις 570.000. Η μείωση της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας με τη συνακόλουθη μείωση της πλήρους και της μόνιμης απασχόλησης. Η αύξηση των απολύσεων και το αρνητικό ισοζύγιο στην αναπλήρωση των θέσεων εργασίας». Η «πραγματική ανεργία»- πέραν της στατιστικής της απεικόνισης- θεωρείται βέβαιο ότι είναι υψηλότερη, καθώς προστίθενται στους ήδη καταγεγραμμένους ανέργους και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως όσοι εργάζονται μία-δύο ώρες την εβδομάδα και συνεπώς θεωρούνται «εργαζόμενοι» ή όσοι έπαψαν να αναζητούν μια θέση εργασίας. Οι ερευνητές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του αριθμού των απολύσεων εξαιτίας της μείωσης του ποσού των αποζημιώσεων, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν το προσωπικό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%). Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού. Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολουμένων. Συνολικά, οι άνεργοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 124.420, πάνω δηλαδή από το 1/4 των ανέργων του 2009 (26,7%), φθάνοντας τις 586.767. Οι νέοι άνεργοι υπολογίζονται σε 138.290 (23,6%). Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν εργασία πάνω από ένα έτος, αποτελούν το 44,6% των ανέργων έναντι 41,6% το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ούτε και η διαιτησία, έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα Εργατικά Κέντρα και φορείς της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο. Προανήγγειλε δε ελέγχους στην αγορά για την ανασφάλιστη εργασία εντός των επόμενων ημερών, από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από τοπικά συνεργεία και επιθεωρητές από τα κεντρικά.



Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

«Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ψήφος στο Μνημόνιο»

«Πολιτικοποιεί» τις επερχόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση η Νέα Δημοκρατία. Όπως δήλωσαν στο Antinews καλά πληροφορημένες κομματικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι όπως επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, η φθορά της κυβέρνησης είναι μεγάλη, ενώ εδραιώνεται σταθερά στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δεδομένων και των έντονων συγκρούσεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάσταση τείνει να γίνει μη ανατάξιμη για το ΠΑΣΟΚ, λένε στη Νέα Δημοκρατία, πράγμα που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «διπλές εκλογές» το Νοέμβριο.

Ανεξάρτητα πάντως από το ενδεχόμενο διεξαγωγής και πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η ΝΔ έχει αποφασίσει να μετατρέψει τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σε σκληρή πολιτική μάχη κατά του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης. Ήδη στελέχη της Ρηγίλλης μιλάνε για «μεγάλη πολιτική σύγκρουση», με σύνθημα «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ψήφος στο Μνημόνιο»

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εξηγήσει ο ίδιος στον λαό το Σχέδιο Απεμπλοκής από το Μνημόνιο και εξόδου από την κρίση που έχει ήδη παρουσιάσει. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει περιοδεύσει στα Γιάννενα, την Μυτιλήνη και το Ρέθυμνο

Σαμαράς: στο τέλος της διαδρομής θα τρίβουν τα μάτια τους

Υπενθυμίζουμε ότι στην ομιλία του στα Γιάννενα ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε μεταξύ άλλων: «Τέτοια εποχή, τόσος πολύς κόσμος της Νέας Δημοκρατίας! Κάτι λέει αυτό! Στο τέλος της διαδρομής θα τρίβουν τα μάτια τους».

Η «πολιτικοποίηση» της επερχόμενης εκλογικής μάχης θα είναι όχι μόνο μια καλή ευκαιρία για τον Α. Σαμαρά να ενεργοποιήσει ξανά τις κινηματικές διαδικασίες που τον οδήγησαν στην ηγεσία της ΝΔ και να εξηγήσει το οικονομικό του σχέδιο στον κόσμο, αλλά και να απεμπλακεί οριστικά η ΝΔ από το κυβερνητικό της παρελθόν.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικά όσα είπε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, απευθυνόμενος σε τοπικά στελέχη: «Είναι καιρός να προχωρήσετε μπροστά και να μην έχετε ενοχές για τα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ στα στελέχη της στη ΝΟΔΕ Ρεθύμνου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το νόημα της δήλωσης είναι σαφές:

Πρώτον: Η νέα Νέα Δημοκρατία δεν έχει ενοχές για το παρελθόν όχι μόνο επειδή η νέα ηγεσία της δεν εμπλέκεται πουθενά στα πεπραγμένα του παρελθόντος, αλλά και επειδή η βάση της ΝΔ καταδίκασε τις συμπεριφορές του παρελθόντος στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009.

Δεύτερον: Η ΝΔ θα κινηθεί στο εξής μόνο με το βλέμμα στο αυριο

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ????????




Μόνο Νίκος Μαράκης και Γιάννης Δεκαβάλλας εκφράζουν την αντίληψή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Ανακοινώθηκαν χθες τα πρώτα70 ονόματα των υποψηφίων δημάρχων τα οποία θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Βέβαια επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα… ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας τονίζει στη σχετική ανακοίνωση, ότι δεν δίνει χρίσματα, αλλά μόνο τη στήριξη του σε πρόσωπα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αντίληψή του για την αυτοδιοίκηση. Και ότι ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γνωρίζει ποιες είναι οι «κινήσεις» και τα πρόσωπα που εκφράζουν την αντίληψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αυτοδιοίκηση και κυρίως για τη μεγάλη αλλαγή που φέρνει στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Συνεπώς την αντίληψή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αυτοδιοίκηση στις Κυκλάδες, την εκφράζουν ο νυν Δήμαρχος Νίκος Μαράκης για το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ο νυν Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας για το δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ο Νίκος Χρυσόγελος


Την πρόθεση για συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με το Συνασπισμό άλλα και με άλλες πολιτικές δυνάμεις αποκάλυψε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Νάξου. Ο κ. Χρυσόγελος, ήταν παρών στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχιακό μέγαρο Νάξου με κύριο θέμα το «Πρόγραμμα Καλλικράτης».