slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΧΙ Σαμαράς στο Δ.Ν.Τ.

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει τα μέτρα
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανακοινώνω απόψε τη θέση του Κόμματός μας για τη Συμφωνία χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το καταψηφίζουμε!

Όχι γιατί αρνούμαστε τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον. Αλλά διότι διαφωνούμε με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

Άλλωστε η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την ψήφο μας για την έγκριση του Νομοσχεδίου. Θέλει “ψήφο ανοχής” για τα πεπραγμένα της ως τώρα…

Ούτε επιζητεί τη συναίνεση. Αυτή την έχει προ πολλού απορρίψει. Επιζητεί τη συνενοχή. Σε μια πολιτική στην οποία οδήγησαν τα σφάλματά της, οι καθυστερήσεις της, η αβουλία της, η διγλωσσία της και οι απίστευτες γκάφες της.

Ασφαλώς παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος, παρόμοιο όμως με εκείνο, που υπήρχε σε πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και προκάλεσε κρίση δανεισμού.

Στη Βουλή θα εξηγήσω αναλυτικά τι σημαίνει η καταψήφισή του από το κόμμα μας.

Σήμερα σημειώνω ότι, ανεξάρτητα από τη θέση μας αυτή, θα σεβαστούμε τα χρήματα που δίνονται την κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα από κυβερνήσεις των εταίρων μας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ασφαλώς εμείς δεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υπογράφει το Ελληνικό κράτος, ακόμα κι όταν διαφωνούμε. Η Ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να επιστραφούν όπως προβλέπει η Σύμβαση. Η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές και όλες οι απαραίτητες προσαρμογές.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βγούμε από την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού κι από τους όρους του, όσο γίνεται ταχύτερα.

Αυτό το τελευταίο είναι και ο κεντρικός άξονας της δικής μας Πολιτικής.

  • Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως πολιτικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι, ούτε εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες, αλλά χαράζουν προοπτική διεξόδου.

Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

  • Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που κρατάνε ψηλά το ευρωπαϊκό ιδεώδες, παρά τις απογοητεύσεις που προκάλεσε ο μηχανισμός στήριξης.

Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

  • Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που έχουν καθαρή θέση για το τι επιδιώκουν, σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά σέβονται και τα συμφέροντα του λαού στον οποίο αποκλειστικά λογοδοτούν.

Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

  • Η Ελλάδα χρειάζεται δυνάμεις που σε κρίσιμες στιγμές ξέρουν να αντιστέκονται σε πιέσεις, αλλά και ξέρουν να αντιστέκονται στο λαϊκισμό και στα διαλυτικά φαινόμενα.

Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερα για τις θέσεις μας επί του Νομοσχεδίου θα πει αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εισηγητής μας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Τασούλας.

Και περισσότερα για τη στάση μας θα ακούσετε μεθαύριο κατά την τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια της Βουλής».


Η θέση μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε σχέση με το νησί μας

του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, το νέο Νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικά τα αιολικά πάρκα έγιναν για κάποιους η ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης της «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς όμως, να έχουν αποδείξει ότι δίνουν λύση στην καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της μικρής απόδοσής τους (περίπου 30%). Για παράδειγμα η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία παρά τη χρήση αιολικής ενέργειας για αρκετά χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει μείωση στους


δείκτες μόλυνσης, ούτε έχει κλείσει έστω κι ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Οι Α/Γ δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες (που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας) και λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικά, καθώς ο άνεμος είναι μια ανεξέλεγκτη και χρονικά μεταβαλλόμενη σε όλες της τις παραμέτρους πηγή ενέργειας, που μπορεί να ακινητοποιήσει τις ανεμογεννήτριες ακόμα και για μέρες.
Αντίθετα δεν προωθούνται μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας παρότι καθίσταται σαφές ότι αν δεν διαχειριστούμε τη ζήτηση, αν δηλαδή δεν μειώσουμε δραστικά τις σπατάλες σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς, ματαιοπονούμε και εξανεμίζουμε τα οφέλη.
Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, σχεδιάζουν αιολικά πάρκα εντελώς ασυμβίβαστα προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.
Όσον αφορά τη Νάξο είναι στη διαδικασία αδειοδότησης μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέλαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στην περιοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νοτιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στις κορυφές Ξυλόκαστρο - Βουρλάς, εκκρεμεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Eolfi –Veolia για 16 αιολικά πάρκα στο νησί μας και έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών και φωτοβολταϊκών.
Δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ολέθριες επιπτώσεις για τον τόπο μας, όπως:
• η επέμβαση στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων, της ισοπέδωσης των βουνών, της ρίψης τόνων μπετό (αλλαγή των κορυφογραμμών, υποβάθμιση και εξαφάνιση των βιοτόπων, των παραδοσιακών μονοπατιών που υπάρχουν στα βουνά μας, των αρχαιολογικών χώρων, των γεφυριών από τη μεταφορά με τεράστια οχήματα, το θάνατο πουλιών, κ.λ.π),
• η τοποθέτηση πυλώνων για τη μεταφορά της ενέργειας στη στερεά Ελλάδα,
• η μείωση της τουριστικής κίνησης,
• η υποτίμηση της αξίας της γης,
• η αύξηση των πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς,
• οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές,
• η οπτική όχληση: Ανεμογεννήτριες με ύψος πάνω από 85 μέτρα (δηλ. ένας ουρανοξύστης 28 ορόφων). Επιπλέον, αν δε μελετηθεί σωστά η τοποθέτησή τους, τότε υπάρχει κίνδυνος η εναλλασσόμενη φωτοσκίαση που προκαλείται εκ των πραγμάτων από τα τεράστια πτερύγια των Α/Γ να καθιστά αδύνατη τη διαμονή μέσα στις οικίες μας. Τέτοια τραγικά λάθη έχουν γίνει σε Δανία και Η.Π.Α.
• Η ακουστική όχληση
• Η ασταθής και διακοπτόμενη παραγωγή ρεύματος επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά, η οποία προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα
• και τόσα άλλα που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, την ιστορία μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Προτείνουμε για τον τόπο μας πρώτα και κύρια τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας και εν συνεχεία τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κ.λ.π.) για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες του νησιού μας, με το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες.



Σημείωση:
Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.
Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.
Με χαρά θα δημοσιεύσουμε κάθε άποψη.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Ο.ΝΑ.Σ.

Η επιτροπή Νέας Γενιάς της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) αποτελείται σήμερα από 22 μέλη (που κατάγονται από 10 διαφορετικά χωριά της Νάξου), μετά την πραγματοποίηση τεσσάρων συνεδριάσεων (στα γραφεία της Ομοσπονδίας και στα γραφεία των Συλλόγων Απεραθιτών, Κυνηδαριωτών και Κορωνιδιατών), έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό των παρακάτω εκδηλώσεων/δράσεων που αφορούν την Ναξιακή Νεολαία:

1. Εκδήλωση-party ναξιακής νεολαίας στο Rock Entry Cafe Bar (πρώην Lounge) – Αγίας Γλυκερίας 20, Γαλάτσι το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 και ώρα 10 το βράδυ. Η εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας νέων από διάφορα χωριά της Νάξου και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

2. Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 22-23 Μαΐου 2010. Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι 7μελής και να εκπροσωπούν χωριό ή σύλλογο της Νάξου (μπορούν επίσης να δημιουργηθούν και μεικτές ομάδες ναξιακών συλλόγων οι οποίοι δεν μπορούν να στελεχώσουν ομάδα αυτόνομα). Δηλώσεις συμμετοχής ομάδων μπορούν να κατατεθούν μέχρι την Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010. Στην συνέχεια, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του τουρνουά. Στόχος της επιτροπής νέας γενιάς είναι η διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5x5 Ναξιακών Συλλόγων/ Μεικτών Ομάδων τον επόμενο Οκτώβρη.

3. Δημιουργία internetικού ραδιόφωνου από την Ο.ΝΑ.Σ.. Η Επιτροπή Νέας Γενιάς εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΝΑ.Σ. έκανε αποδεκτή την δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού. Ήδη η επιτροπή έχει προχωρήσει στην κοστολόγηση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς στον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας του σταθμού. Σε αυτήν την πρώτη φάση υλοποίησης, η βοήθεια νέων που ασχολούνται με την πληροφορική και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας είναι ευπρόσδεκτη στην επιτροπή μας.

Για την Επιτροπή Νέας Γενιάς της Ο.ΝΑ.Σ.,

Ιάκωβος Β. Γιακουμής, Συντονιστής εκ μέρους του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας



Αναφορά Δρίτσα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες


Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε αναφορά -την κοινή επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου και του Συλλόγου Καφεζυθεστιατόριων Πάρου - Αντιπάρου- προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη σχετικά με τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις Κυκλάδες.
Αναλυτικά η αναφορά του κ. Δρίτσα έχει ως εξής:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη

Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Α’ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ την από 27/4/2010 κοινή επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου και του Συλλόγου Καφεζυθεστιατόριων Πάρου - Αντιπάρου προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με θέμα τη διατήρηση της δρομολόγησης του «Νήσου Μύκονος» στη γραμμή Πειραιά - Πάρος - Νάξος - Ικαρία - Σάμος, την επαναδρομολόγηση ταχυπλόων προς το νησί της Πάρου και την επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκης - Κυκλάδες - Κρήτη.

Αθήνα, 3-5-2010

Ο καταθέτων βουλευτής
ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ



Kύριε Υπουργέ, δεν καταφέρατε “ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ”!».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ndpress@nd.gr

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τις πολύ κρίσιμες αυτές ώρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες επέλεξε ο Υπουργός Εργασίας σε μία σειρά από αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σε όλα τα ΜΜΕ, χθες και σήμερα, να επαίρεται για τα «Κατορθώματα της Κυβέρνησης».

Είναι, τουλάχιστον, προκλητικό να προσπαθεί να μας πείσει ότι τα κατάφερε, ώστε να του αποδώσουμε τα εύσημα!

Ας του θυμίσουμε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει εδώ και καιρό το μοναχικό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ας του θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση μόνη της προσέφυγε στο Μηχανισμό Στήριξης , μόνη της διαπραγματεύτηκε το περιεχόμενο, μόνη της συμφώνησε.

Ας του θυμίσουμε, όμως, και τι κατάφερε:

Κατάφερε δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Κατάφερε να ανατρέψει θεμελιώδη Εργασιακά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα.

Κατάφερε να κάνει την κοινωνία να ζει σε έναν εφιάλτη αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον.

Κατάφερε να γίνει αντιληπτό σε όλους τους Έλληνες το επικοινωνιακό παιχνίδι της παραπλάνησης, που αρχικά κινδυνολογεί και ύστερα θριαμβολογεί.

Ένα πράγμα, όμως, δεν καταφέρατε, κύριε Υπουργέ, εσείς και η Κυβέρνησή σας: “ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ”!».


ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
Όλοι αύριο στους δρόμους για να φωνάξουμε όχι στα καθημερινά ψέματα, όχι στην καταλήστευση της τσέπη μας, όχι στην υποδούλωση της Ελλάδας, όχι στον εξευτελισμό των συνταξιούχων, όχι στο ΔΝΤ, όχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, όχι στην ταπείνωση του Έλληνα εργαζόμενου.

Στη Νάξο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση-πορεία στην παραλία της Χώρας 5 Μαΐου στις 11.00π.μ.

Ιεροκήρυκες της αξιοπρέπειας ή της αναξιοπρεπειας

Δύο μέτρα και δύο σταθμά έχουν φαίνεται κάποιοι στην αντιμετώπιση του σημερινού πρωθυπουργού αφενός και του προκατόχου του αφετέρου. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει κανό επί τέσσερις ώρες (και μπράβο του) αντιμετωπίζεται σαν «σούπερμαν». Κι ας μπορούσε ένας κακεντρεχής να υποστηρίξει ότι όταν έχει πάρει φωτιά η οικονομία, θα έπρεπε να είναι 100% αφιερωμένος στη διάσωσή της και όχι να βρίσκεται μεταξύ Ύδρας και Ερμιόνης… Αλλά όταν γίνεται γνωστό πως ο Κώστας Καραμανλής είναι χειμερινός κολυμβητής – κι ας μην έχει το ίδιο βάρος καθηκόντων σήμερα – γίνεται στόχος κριτικής και για αυτό! Ας αποφασίσουμε όμως τι θέλουμε. Εάν οι εκάστοτε πρωθυπουργοί πρέπει να είναι «κοσμοκαλόγεροι», πρέπει να ισχύει το ίδιο για όλους. Εάν πάλι είναι υπερβολικό κάτι τέτοιο, ας σταματήσουμε να παριστάνουμε τους «ιεροκήρυκες» της «αξιοπρέπειας» σε κάθε ευκαιρία. Στο κάτω -κάτω υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν σήμερα…

Το παιχνιδάκι των ΜΜΕ με την Ντόρα έχει καεί πλέον

Το παιχνιδάκι των ΜΜΕ με την Ντόρα έχει καεί πλέον


Κατά του νομοσχεδίου για τα μέτρα τάσσονται βουλευτές της ΝΔ

Το έχουμε μάθει πλέον απέξω κι ανακατωτά το παιχνιδάκι των ΜΜΕ με την Ντόρα και την πολύ μικρή, πλέον, «μειοψηφία Ευρυτανίας – Χανίων» της ΝΔ.

Πήγε λοιπόν σήμερα το πρωί η κ. Μπακογιάννη στην Ρηγίλλης να δει τον Σαμαρά, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ των μέτρων και στη συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται «ρεπορτάζ» ότι η ΝΔ είναι τάχα «διχασμένη», «η Ντόρα έχει έτοιμη Χ ομάδα βουλευτών για να συγκρουστεί με τον Σαμαρά» κλπ κλπ.

Φυσικά όλοι ξέρουν ότι αυτοί που συμφωνούν με τη Ντόρα είναι ο Γιαννόπουλος, ο Κιλτίδης, ο Κυριάκος άντε και κανά δυό άλλοι, αν την ακολουθήσουν όλοι στο τέλος.

Προσφέρεται λοιπόν στον Σαμαρά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και όπως γράψαμε προηγουμένως ήδη ετοιμάζεται να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία.

Στο μεταξύ διάφοροι βουλευτές της ΝΔ έχουν βγει από το πρωί στα κάγκελα και φωνάζουν κατά του ΔΝΤ.

Μιλώντας το πρωί με δημοσιογράφους στην Ρηγίλλης ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Κώστας Τασούλας είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ, τάσσεται υπέρ της μη αποδοχής των μέτρων από τη ΝΔ και υπέρ της καταψήφισής τους.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι αν η ΝΔ ψηφίσει υπέρ των μέτρων, θα παραιτηθεί!

Ο Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι «δεν μπορώ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο» προσθέτοντας ότι «το σύστημα έχει βαλθεί να μας ισοπεδώσει, να μας πατήσει όλους. Κάθε φορά που έχετε απέναντι σας βουλευτή που δεν έχει υπαλληλική σχέση με χορηγούς, θα τα ακούτε σε αυτό τον τόνο».

«Για μια ακόμα φορά τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν είναι μέτρα που είναι σε λάθος κατεύθυνση. Λείπει ο ουσιαστικός προσανατολισμός για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και αυτό είναι το ζητούμενο και αντίθετα, τα μέτρα όλα είναι μέτρα περιορισμού της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών κάτι που πρακτικά θα φέρει αλυσιδωτές συνέπειες σε βάρος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα επιτείνει ακόμα περισσότερο και θα βαθαίνει την ύφεση», δήλωσε τέλος ο Θόδωρος Καράογλου.

ΑΥΣΤΡΙΑΚΕΣ ΑΗΔΙΕΣ

Αυστρία: Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα

Οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση κάνουν την Ευρώπη να χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ.

«Όταν βλέπουμε τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, η υπομονή μας, η δική μου και της υπόλοιπης Ευρώπης, σχεδόν εξαντλείται» δήλωσε ο υπουργός, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει σαφώς στον πληθυσμό ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απολύτως απαραίτητα, για να απαλλαγεί η χώρα από το αβυσσαλέο χρέος της.

Ο Πρελ δήλωσε ότι η διεθνής βοήθεια θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τα χρήματα «θα καταβληθούν σταδιακά, όταν θα έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα λιτότητας», και τονίζοντας ότι πλέον χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, για να αντιμετωπισθούν χώρες, όπως η Ελλάδα।

ΣΩΠΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ

Προβόπουλος είχα ενημερώσει τον κ.Παπανδρέου

Βόμβα Προβόπουλου χθες στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά|. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο του 2009 την πολιτική ηγεσία, κι όχι μόνο την κυβέρνηση ότι το έλλειμμα θα έφτανε το 12% και το ύψος του θα εξαρτιόταν από το αν θα λαμβάνονταν τα μέτρα που έπρεπε ή όχι

«Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου, που τα ήξερε ο ελληνικός λαός και όχι μόνον οι ηγεσίες των κομμάτων, μπορούσε κανείς να υποθέσει –και σε αυτό είμαι πολύ ανοιχτός– ότι όταν το έλλειμμα στους 8 μήνες είναι 8%, με μια απλή μέθοδο των τριών στους 12 μήνες θα είναι 12%», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι το τελικό ύψος του ελλείμματος θα βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση «με το αν θα λαμβάνονταν ή δεν θα λαμβάνονταν μέτρα και τι είδους. Εκεί είχαμε ένα ερώτημα γιατί είχαμε εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν τα δικά τους προγράμματα».

Επικαλούμενος τις εκθέσεις του, σημείωσε ότι επεσήμαινε τα προβλήματα από τον Σεπτέμβριο του 2008:

«Στην 1η έκθεση που εγώ ως διοικητής υπέβαλα στη Βουλή των Ελλήνων, λέγαμε ότι το πρόβλημα έρχεται και με τον τρόπο αυτό επισημαίναμε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα τα οποία θα ανέκοπταν αυτήν την τάση. Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάσταση μήνα με τον μήνα», ανέφερε και τόνισε ότι «τα νούμερα άρχισαν να χειροτερεύουν δραστικά τα δύο τελευταία χρόνια, το 2008 και το 2009».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε καλά την κατάσταση κι έκρυψε το πρόβλημα.

Αν αυτό δεν πρόκειται για προδοσία του ελληνικού λαού τότε τι είναι;

Γιατί το Νοέμβριο ανακοίνωσε κοινωνικό πακέτο ύψους 2,5 δις. ευρώ ενώ ήξερε ότι η οικονομία πάει κατά διαόλου;

Γιατί οδήγησε το καράβι της χώρας στο παγόβουνο επί έξι μήνες και τελικά έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Γιατί δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην φτάσουμε στο τέλος;

Φυσικά δεν παραβλέπουμε τα τραγικά λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά αν θυμόμαστε καλά προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής είχε μιλήσει για πάγωμα τιμών ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός για αυξήσεις και για λεφτά που υπάρχουν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα νέα φορολογικά μέτρα:

« Η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Σχέδιο Νόμου για την αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, στο πλαίσιο των μέτρων ακόμη αυστηρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής που πρόσφατα ανακοίνωσε. Από τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου προκύπτουν άμεσα 2 συμπεράσματα:

1ο . Η Κυβέρνηση άλλα ανακοινώνει την Κυριακή και άλλα πράττει τη Δευτέρα. Ο Ε.Φ.Κ. που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά αναπροσαρμόζεται κατά 30% (σε 2.450 ευρώ από 1.884 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης) όταν η Κυβέρνηση, μία ημέρα νωρίτερα, υποστήριζε ότι η αύξηση θα είναι περίπου 10%. Είναι και αυτό ένα δείγμα αξιοπιστίας...

2ο . Με την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης (και φυσικά του Φ.Π.Α.), 3η συνεχόμενη από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους 7 πρώτους μήνες της, η χώρα μας γίνεται μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, στα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις, που πρόσφατα παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες αυξήσεις, η χώρα μας αποκτά την 2η υψηλότερη μέση τιμή στην Ευρώπη στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων (από 20η τον προηγούμενο Οκτώβριο).

Εξέλιξη με πρωτογενείς και δευτερογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της Οικονομίας. Συνεπώς, η πραγματική επιβάρυνση των νοικοκυριών στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη ».

Πηγή: European Commission Oil Bulletin
04 Μαϊ 2010
Η επιλογή της πλειοψηφίας των 180, θα αποτελεί ομολογία παραχώρησης Συνταγματικών αρμοδιοτήτων στο ΔΝΤ και δειλία του κ. Παπανδρέου.

Απασχολεί πολύ το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου, αν θα επιλέξει την ψήφιση της επαίσχυντης συμφωνίας που υπέγραψε μόνος του με το ΔΝΤ, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών (3/5) ή την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.Ο προβληματισμός έχει να κάνει όχι τόσο με νομικά θέματα. Εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά με επικοινωνιακά παιχνίδια, δηλαδή με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να εγκλωβίσουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Αν ήταν άλλος στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τα πράγματα θα ήταν απλά, αλλά με τον Αντώνη Σαμαρά δεν μπορούν να είναι σίγουροι.Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος,......η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών απαιτείται όταν πρόκειται να κοπούν κάποιες Συνταγματικές αρμοδιότητες από τον Ελληνικό λαό και να μεταβιβαστούν με συνθήκη ή συμφωνία σε όργανα Διεθνών Οργανισμών (π.χ. ΟΗΕ, ΕΕ). Μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια συνεργασίας με άλλα κράτη και προκειμένου να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθεί σπουδαίο ΕΘΝΙΚΟ συμφέρον.Σύμφωνα δε με το ίδιο άρθρο 28 παρ. 3, η Ελλάδα μπορεί ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από 151 βουλευτές να προβεί σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.Είναι φανερό ότι η πρώτη διάταξη στοχεύει σε διεθνείς συνθήκες, σε συνεργασία με άλλα κράτη για την προαγωγή Εθνικών συμφερόντων και δεν έχει να κάνει με δανειακές συμφωνίες. Επομένως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραχωρηθούν ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αρμοδιότητες σε ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό όργανο (ΔΝΤ), που σκοπό έχει το δανεισμό της χώρας με κάποιους όρους, που βάζει το όργανο αυτό προκειμένου να μας δανείσει.Επομένως, στην περίπτωση του ΔΝΤ, έχει εφαρμογή η δεύτερη διάταξη που αφορά περιορισμό στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας και ειδικότερα την άσκηση οικονομικής πολιτικής στη χώρα.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει την πρώτη λύση, τότε ΟΜΟΛΟΓΕΙ, ότι υπέγραψε μόνος του και παραχώρησε Συνταγματικές αρμοδιότητες σε ένα χρηματοπιστωτικό Διεθνές όργανο, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα. Και φυσικά δεν νοείται ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσαν ποτέ να υπερψηφίσουν κάτι τέτοιο. Αυτό μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του κ. Παπανδρέου μπορεί να ισχύσει.Πέρα όμως από αυτό, αν ο κ. Παπανδρέου επιλέξει τους 180 ψήφους, τότε:1. Ομολογεί ότι τώρα πλέον δειλιάζει και αναζητεί συνένοχους.2. Ομολογεί ότι έκανε λάθος και παραχώρησε, κατά παράβαση του Συντάγματος Συνταγματικές αρμοδιότητες στο ΔΝΤ και3. Κινδυνεύει να μην υπερψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και να γίνει διεθνώς ρεζίλι, αναγκασμένος πια να προσφύγει σε εκλογές.Επαναλαμβάνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να τα συνεκτιμήσει όλα αυτά πριν κάνει το λάθος να συναινέσει σε παραχώρηση ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αρμοδιοτήτων στο ΔΝΤ.Αν φυσικά ο κ. Παπανδρέου επιλέξει τους 151 ψήφους, που είναι και το νομικά ορθό, τότε και ο Αντώνης Σαμαράς έχει την επιλογή είτε να πει ΟΧΙ, είτε να ζητήσει ονομαστική ψήφο κατά συνείδηση, ώστε να ξεβρομίσει και η Νέα Δημοκρατία από τους δωσίλογους της ξένης και ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας.
(Προεδρική Δημοκρατία)
ONLINE-PRESS

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Τρίτη, 04 Μαΐου 2010
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΠΟΡΕΙΑ
Μετά τη νέα κατοχή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης δρομολογείται μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα.

Οι περικοπές των μισθών, των επιδομάτων και των δώρων στο δημόσιο, η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στον ιδιωτικό τομέα όπου απελευθερώνονται σταδιακά οι απολύσεις και περικόπτονται οι αποζημιώσεις και με προοπτική τη συμπίεση των ήδη άθλιων μισθών, η δραματική αύξηση της ανεργίας, μαζί με την μείωση των συντάξεων -ακόμα και των πιο ισχνών-, η άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό μιας πρωτοφανούς ανελέητης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ τέσσερεις με πέντε μονάδες, η αύξηση της φορολόγησης, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τα ακριβότερα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και γενικότερα η ακρίβεια, εξαθλιώνουν τον πληθυσμό προς όφελος της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επειδή μόνο οι συλλογικές αντιστάσεις μπορούν να ανακόψουν αυτή την δραματική κατάσταση ώστε τελικά να μην εφαρμοστούν αυτά τα άγρια αντικοινωνικά μέτρα, καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην γενική πανεργατική απεργία στις 5 Μαΐου που καλούν οι συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων στον δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) και ιδιωτικό τομέα (ΓΣΕΕ), καθώς και οι συνομοσπονδίες εμπόρων και βιοτεχνών που κλείνουν τα καταστήματα.

Εδώ στη Νάξο καλούμε σε συγκέντρωση-πορεία στην παραλία της Χώρας 5 Μαΐου στις 11.00π.μ.

ΕΛΜΕ Νοτ. Κυκλάδων
Σύλλογος Εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ Νάξου
ΔΟΕ
Συλλογικότητες και άτομα

Ο συνδικαλιστής Παναγόπουλος

Στον πυρήνα τις αντιπαράθεσης βρίσκεται ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου, της ΓΣΕΕ. Φωτογραφιζόμενος άλλοτε με πένα Mont Blanc και άλλοτε με κομπολόι στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο κ. Παναγόπουλος δέχεται βέλη, ακόμη και εξ οικείων, από το εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, ως «προκλητική περίπτωση που δημιουργεί εντυπώσεις».
Η πρόκληση, σύμφωνα με συναδέλφους του, είναι σαφώς οικονομική: η συμμετοχή του σε πλείστα όσα διοικητικά συμβούλια φορέων και οργανισμών - με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, κυρίως με αυτήν του προέδρου της ΓΣΕΕ - εκτοξεύει το ετήσιο εισόδημά του σε ποσό που υπολογίζεται άνω των 150.000 ευρώ.
Με 30ετή θητεία στον συνδικαλισμό ο κ. Παναγόπουλος αναδείχθηκε πρώτη φορά στην διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας το 1998 και στο αξίωμα του προέδρου το 2006. Συμμετέχει στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας με την απλή συνδικαλιστική του ιδιότητα, ως αιρετός - εξελέγη και πάλι, πριν από οκτώ μήνες - εκπρόσωπος των εργαζομένων (με απόφαση άλλωστε της γενικής συνέλευσης της τράπεζας δεν υπάρχει εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ).
Η αμοιβή του ανέρχεται σε 80.000 ευρώ το χρόνο. Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ λαμβάνει μέρος σε ένα από τα πιο ακριβά διοικητικά συμβούλια, αυτό της ΔΕΗ, αμειβόμενος περίπου με 26.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι α' αντιπρόεδρος στον ΟΑΕΔ με ποσό που υπολογίζεται σε 40.000 ευρώ, ενώ παράλληλα διατηρεί την ιδιότητα του μέλους στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρώπης, με έδρα τις Βρυξέλλες και αμοιβή για κάθε συνεδρίαση περίπου 300 ευρώ την ημέρα, πέραν των αεροπορικών εισιτηρίων.
Τα σχόλια περιττά...

ΜΑΝΩΛΗΣ εξ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ