slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φίλιππος Φόρτωμας: Πιστώνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο του 2021

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για την έναρξη πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα έτη 2020 και 2021 για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προς κάλυψη δαπανών, μεταφοράς προϊόντων, πρώτων υλών και προμήθειας καυσίμων. Σταθερή στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εφαρμόζει στην πράξη αυτό το δίκαιο και αναγκαίο μέτρο για όλους τους νησιώτες.

Συγκεκριμένα, θα πιστωθεί συνολικά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικότερα για το Νομό Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή καταβολή ποσού 4.013.314,04 € για επιδότηση μετακινήσεων Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2021, συνολικό ποσό 1.568.682,69 € θα δοθεί για επιδότηση καυσίμων, εκ των οποίων 723.664,45 € για φυσικά πρόσωπα και 845.018,24 € για επιχειρήσεις και τέλος, το ποσό των 1.169.498,94 € θα δοθεί για μεταφορικές δαπάνες του Β’ εξαμήνου του 2020, για επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που συμμετείχαν.Τα ποσά των δικαιούχων στις Κυκλάδες ανά νησί ξεχωριστά

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί πλήθος βελτιώσεων και απλουστεύσεων του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή του στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και να αποτελέσει επιπλέον εργαλείο στήριξης των νησιωτών. Η συνέχισή του έχει εξασφαλιστεί, μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΝΑΝΠ (ΕΠΑ 2021-2025), ενώ εξετάζεται η διεύρυνσή του, αναφορικά με τον τομέα των καυσίμων, σε μεγαλύτερο αριθμό νησιών.

Κοροναϊός: Δεν θα άρει κανένα περιοριστικό μέτρο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων


Βασίλης Βενιζέλος
Το φάσμα της γρίπης και το ύψος των «σκληρών» δεικτών εμποδίζουν τη χαλάρωση
Ουδεμία περίπτωση υπάρχει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, εν ολομελεία, να εισηγηθεί στην κυβέρνηση οποιαδήποτε άρση περιοριστικών μέτρων, τα οποία εφαρμόζονται εδώ και καιρό στη χώρα μας.

Συρμαλένιος: Μηδενική φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων

Τροπολογια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη μη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων συνυπέγραψε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Η τροπολογία αφορά το σχέδιο νόμου του  Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Όπως τονίζεται, με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012 επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Στηρίζουμε τον τόπο που ζούμε! Απογραφόμαστε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων!Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών μας δεν έχει απογραφεί ακόμα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί όλους τους Δημότες και κατοίκους της Νάξου, του Κουφονησίου, της Σχοινούσας, της Δονούσας και της Ηρακλειάς να μεριμνήσουν ώστε έγκαιρα να απογραφούν. 

Μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές). H συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική για όλους (Έλληνες και αλλοδαπούς που διαμένουν εδώ) και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων. Η άρνηση απογραφής εκτός από αρνητικές συνέπειες στην εξασφάλιση πόρων για τα νησιά μας, επιφέρει και κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά μας, όσοι κατοικούμε εδώ να απογραφούμε, καθώς εκτός από τα στατιστικά δεδομένα, το αποτέλεσμα της απογραφής επηρεάζει άμεσα την οικονομική πορεία του τόπου μας. 


Εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει επικοινωνήσει απογραφέας μαζί σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2285022717, 6977232769, 6972641462 ή στο e-mail m.gratsia@statistics.gr, προκειμένου να απογραφείτε. 


Στηρίζουμε τον τόπο που ζούμε!

Δίνουμε δύναμη στα νησιά μας!

Απογραφόμαστε στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων!


ΨΗΦΙΣΜΑ: Της Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το θάνατο του Γεώργιου (Τζώρτζη) Μονογυού,

Σε έκτακτη συνεδρίαση ,σήμερα Πέμπτη 13/1/2022, του σώματος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εξ αφορμής του θλιβερού άγγελματος του θανάτου του Γεώργιου (Τζώρτζη) Μονογυού, αδελφού της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικτερίνης Μονογιού, δραστήριου νέου και επιχειρηματία της Μυκόνου.
Η συνεδρίαση κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

Fwd: ΠΡ: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας


Η  διαχειριστική  ομάδα  του naxios.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι ΑνθεκτικότηταςΟ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση  για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.


Όπως αναφέρει η ερώτηση, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και της πανδημίας της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και οι Περιφέρειες ενεργοποίησαν δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ αυτών και η οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω όλων των Περιφερειών της χώρας.


Συγκεκριμένα, τα διάφορα κατά Περιφέρειες επιδοτούμενα προγράμματα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» στόχευαν στην ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων με έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν τη μορφή επιδότησης για κεφάλαια κίνησης,  με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης €5.000 και μέγιστο €50.000. Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων που είχε εκάστη επιχείρηση το 2019 και τα επιδοτούμενα ποσά επρόκειτο να δοθούν με βάση μοριοδότηση, εξαρτώμενη από τον αριθμό των εργαζομένων, την κερδοφορία και τον κύκλο εργασιών (τζίρο) κάθε επιχείρησης.


Παρά των ανωτέρω και μέσω των συνεχών επαφών μας με τον εμπορικό κόσμο, πληροφορούμαστε ότι το λιανεμπόριο,  και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης στη χώρα μας, στον οποίο δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 36.000 επιχειρήσεις και 180.000 εργαζόμενοι (https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/15838_sepee-o-klados-tis-endysis-ehase-1-dis-eyro-stin-pandimia-ti-prepei-na-kanei-gia), έμεινε συλλήβδην εκτός των άνω προγραμμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δυστυχώς δεν κατόρθωσαν στην πλειοψηφία τους να ικανοποιήσουν τα άνω κριτήρια επιλεξιμότητας που τέθηκαν από τα προγράμματα.


Ωστόσο, το λιανεμπόριο είναι από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη, ιδιαίτερα και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης κατά 70-80%. Οι δε προσδοκίες των ανθρώπων του λιανεμπορίου για "ανάταση" της αγοράς έστω και κατά την περίοδο των εκπτώσεων πέφτουν συνεχώς στο κενό.

 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 1. Πράγματι έμειναν, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης εκτός των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ λόγω COVID-19; Τι ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων επιδοτήθηκε; Συγκριτικά προς τους άλλους επιδοτηθέντες κλάδους, τι υστέρηση σημειώθηκε;
 2. Σημείωσαν κι άλλοι κλάδοι χαμηλή βαθμολογία και συνεπώς χαμηλή επιλεξιμότητα στα αυτά προγράμματα επιδοτήσεων; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι κλάδοι;
 3. Κατά συνέπεια, βαθμολογήθηκε η απόδοση των προγραμμάτων που εκπόνησαν τα υπουργεία σας, ως προς την ουδετερότητά τους, ή άλλως την αναλογική απορροφητικότητά τους από κάθε κλάδο της οικονομίας χωριστά;
 4. Για ποιους λόγους σημείωσαν οι άνω μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης τόσο χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά την επιδότησή τους;
 5. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να εκπονήσει νέα συμπληρωματικά προγράμματα / δράσεις που θα στοχεύουν στην άμβλυνση της ανισότητας από την οποία επλήγη ο εξεταζόμενος ή και άλλοι τυχόν κλάδοι της οικονομικής ζωής της χώρας μας; Αν ναι, με τι κριτήρια σκοπεύετε να επιτύχετε την ένταξη του κλάδου ένδυσης-υπόδησης στις νέες σας δράσεις;
 6. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να αμβλύνει περαιτέρω και οριζοντίως την καθίζηση του κύκλου εργασιών των μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με την αναβολή ως το έτος 2023 ή ακόμη και με την αναστολή επ' αορίστω της υποχρέωσης καταβολής του οφειλομένου μέρους του μέτρου της επιστρεπτέας καταβολής; Αν ναι, ποιο ύψος χρηματικού ποσού οφειλής θα είναι το κριτήριο;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-01-17 ΣΚΟΥΦΑ- ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΛΑΔΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ-1


Στις Δευ 17 Ιαν 2022 στις 10:23 μ.μ., ο/η naxios <naxios.blogspot.com@gmail.com> έγραψε:
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι ΑνθεκτικότηταςΟ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση  για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.


Όπως αναφέρει η ερώτηση, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και της πανδημίας της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και οι Περιφέρειες ενεργοποίησαν δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ αυτών και η οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω όλων των Περιφερειών της χώρας.


Συγκεκριμένα, τα διάφορα κατά Περιφέρειες επιδοτούμενα προγράμματα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» στόχευαν στην ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων με έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν τη μορφή επιδότησης για κεφάλαια κίνησης,  με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης €5.000 και μέγιστο €50.000. Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων που είχε εκάστη επιχείρηση το 2019 και τα επιδοτούμενα ποσά επρόκειτο να δοθούν με βάση μοριοδότηση, εξαρτώμενη από τον αριθμό των εργαζομένων, την κερδοφορία και τον κύκλο εργασιών (τζίρο) κάθε επιχείρησης.


Παρά των ανωτέρω και μέσω των συνεχών επαφών μας με τον εμπορικό κόσμο, πληροφορούμαστε ότι το λιανεμπόριο,  και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης στη χώρα μας, στον οποίο δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 36.000 επιχειρήσεις και 180.000 εργαζόμενοι (https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/15838_sepee-o-klados-tis-endysis-ehase-1-dis-eyro-stin-pandimia-ti-prepei-na-kanei-gia), έμεινε συλλήβδην εκτός των άνω προγραμμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δυστυχώς δεν κατόρθωσαν στην πλειοψηφία τους να ικανοποιήσουν τα άνω κριτήρια επιλεξιμότητας που τέθηκαν από τα προγράμματα.


Ωστόσο, το λιανεμπόριο είναι από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη, ιδιαίτερα και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης κατά 70-80%. Οι δε προσδοκίες των ανθρώπων του λιανεμπορίου για "ανάταση" της αγοράς έστω και κατά την περίοδο των εκπτώσεων πέφτουν συνεχώς στο κενό.

 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 1. Πράγματι έμειναν, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης εκτός των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ λόγω COVID-19; Τι ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων επιδοτήθηκε; Συγκριτικά προς τους άλλους επιδοτηθέντες κλάδους, τι υστέρηση σημειώθηκε;
 2. Σημείωσαν κι άλλοι κλάδοι χαμηλή βαθμολογία και συνεπώς χαμηλή επιλεξιμότητα στα αυτά προγράμματα επιδοτήσεων; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι κλάδοι;
 3. Κατά συνέπεια, βαθμολογήθηκε η απόδοση των προγραμμάτων που εκπόνησαν τα υπουργεία σας, ως προς την ουδετερότητά τους, ή άλλως την αναλογική απορροφητικότητά τους από κάθε κλάδο της οικονομίας χωριστά;
 4. Για ποιους λόγους σημείωσαν οι άνω μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης τόσο χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά την επιδότησή τους;
 5. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να εκπονήσει νέα συμπληρωματικά προγράμματα / δράσεις που θα στοχεύουν στην άμβλυνση της ανισότητας από την οποία επλήγη ο εξεταζόμενος ή και άλλοι τυχόν κλάδοι της οικονομικής ζωής της χώρας μας; Αν ναι, με τι κριτήρια σκοπεύετε να επιτύχετε την ένταξη του κλάδου ένδυσης-υπόδησης στις νέες σας δράσεις;
 6. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να αμβλύνει περαιτέρω και οριζοντίως την καθίζηση του κύκλου εργασιών των μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με την αναβολή ως το έτος 2023 ή ακόμη και με την αναστολή επ' αορίστω της υποχρέωσης καταβολής του οφειλομένου μέρους του μέτρου της επιστρεπτέας καταβολής; Αν ναι, ποιο ύψος χρηματικού ποσού οφειλής θα είναι το κριτήριο;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-01-17 ΣΚΟΥΦΑ- ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΛΑΔΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ-1Re: ΠΡ: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας
Στις Δευ 17 Ιαν 2022 στις 10:23 μ.μ., ο/η naxios <naxios.blogspot.com@gmail.com> έγραψε:
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι ΑνθεκτικότηταςΟ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση  για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης λιανεμπορίου κατά των συνεπειών της πανδημίας του covid-19 από πόρους του ΕΣΠΑ & του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.


Όπως αναφέρει η ερώτηση, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και της πανδημίας της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και οι Περιφέρειες ενεργοποίησαν δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ αυτών και η οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω όλων των Περιφερειών της χώρας.


Συγκεκριμένα, τα διάφορα κατά Περιφέρειες επιδοτούμενα προγράμματα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» στόχευαν στην ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων με έλλειψη ρευστότητας λόγω της πανδημίας Covid-19, είχαν τη μορφή επιδότησης για κεφάλαια κίνησης,  με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης €5.000 και μέγιστο €50.000. Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων που είχε εκάστη επιχείρηση το 2019 και τα επιδοτούμενα ποσά επρόκειτο να δοθούν με βάση μοριοδότηση, εξαρτώμενη από τον αριθμό των εργαζομένων, την κερδοφορία και τον κύκλο εργασιών (τζίρο) κάθε επιχείρησης.


Παρά των ανωτέρω και μέσω των συνεχών επαφών μας με τον εμπορικό κόσμο, πληροφορούμαστε ότι το λιανεμπόριο,  και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης στη χώρα μας, στον οποίο δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 36.000 επιχειρήσεις και 180.000 εργαζόμενοι (https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/15838_sepee-o-klados-tis-endysis-ehase-1-dis-eyro-stin-pandimia-ti-prepei-na-kanei-gia), έμεινε συλλήβδην εκτός των άνω προγραμμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δυστυχώς δεν κατόρθωσαν στην πλειοψηφία τους να ικανοποιήσουν τα άνω κριτήρια επιλεξιμότητας που τέθηκαν από τα προγράμματα.


Ωστόσο, το λιανεμπόριο είναι από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας μεγάλη κάμψη, ιδιαίτερα και για παράδειγμα ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης κατά 70-80%. Οι δε προσδοκίες των ανθρώπων του λιανεμπορίου για "ανάταση" της αγοράς έστω και κατά την περίοδο των εκπτώσεων πέφτουν συνεχώς στο κενό.

 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 1. Πράγματι έμειναν, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης εκτός των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ λόγω COVID-19; Τι ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων επιδοτήθηκε; Συγκριτικά προς τους άλλους επιδοτηθέντες κλάδους, τι υστέρηση σημειώθηκε;
 2. Σημείωσαν κι άλλοι κλάδοι χαμηλή βαθμολογία και συνεπώς χαμηλή επιλεξιμότητα στα αυτά προγράμματα επιδοτήσεων; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι κλάδοι;
 3. Κατά συνέπεια, βαθμολογήθηκε η απόδοση των προγραμμάτων που εκπόνησαν τα υπουργεία σας, ως προς την ουδετερότητά τους, ή άλλως την αναλογική απορροφητικότητά τους από κάθε κλάδο της οικονομίας χωριστά;
 4. Για ποιους λόγους σημείωσαν οι άνω μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και του κλάδου ένδυσης-υπόδησης τόσο χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά την επιδότησή τους;
 5. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να εκπονήσει νέα συμπληρωματικά προγράμματα / δράσεις που θα στοχεύουν στην άμβλυνση της ανισότητας από την οποία επλήγη ο εξεταζόμενος ή και άλλοι τυχόν κλάδοι της οικονομικής ζωής της χώρας μας; Αν ναι, με τι κριτήρια σκοπεύετε να επιτύχετε την ένταξη του κλάδου ένδυσης-υπόδησης στις νέες σας δράσεις;
 6. Εξετάζει η Κυβέρνησή σας το ενδεχόμενο να αμβλύνει περαιτέρω και οριζοντίως την καθίζηση του κύκλου εργασιών των μικρών και πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων με την αναβολή ως το έτος 2023 ή ακόμη και με την αναστολή επ' αορίστω της υποχρέωσης καταβολής του οφειλομένου μέρους του μέτρου της επιστρεπτέας καταβολής; Αν ναι, ποιο ύψος χρηματικού ποσού οφειλής θα είναι το κριτήριο;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-01-17 ΣΚΟΥΦΑ- ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΛΑΔΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ-1Τηλεδιάσκεψη Σωματείων Εστίασης: παντελώς ανεπαρκή αντισταθμιστικά μέτρα της πολιτείας

 

Τηλεδιάσκεψη 4 ωρών με την συμμετοχή άνω των 50 σωματείων

Άλλη μία Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη 4 ωρών με την συμμετοχή άνω των 50 σωματείων εστίασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου.
Μεγάλη η ανταπόκριση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων – ΠΟΕΣΕ
Την ΠΟΕΣΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της κ. Γιώργος Καββαθάς και στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Συζητήθηκαν:

Ο Μαγιορκίνης εξηγεί στα Παραπολιτικά: Γιατί διατηρούμε ακόμα τα μέτρα - Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο


Βασίλης Βενιζέλος
Το σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις τις Επιτροπής ΕμπειρογνωμόνωνΉταν από την αρχή το πλέον πιθανό σενάριο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
να εισηγηθεί τελικά την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στην κυβέρνηση την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και καιρό στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, στα γήπεδα κ.λπ. Όπερ και εγένετο…

Πλεύρης: Έφερε αποτελέσματα η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών - Αύξηση κατά 15%


Βασίλης Βενιζέλος
Τα στοιχεία έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας στη Βουλή
Κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες έχουν αυξηθεί από τις 31 Αυγούστου του 2021 τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, δηλαδή από τη στιγμή κατά την οποία θεσμοθετήθηκαν τα λίαν αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύεται, μέτρα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες.

Χαρακτηριστικά όσο και αποκαλυπτικά είναι τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έδωσε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη.
Τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή
Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά:

Κοροναϊός: Προς παράταση τα μέτρα έως τις 30 Ιανουαρίου - Γιατί «φρενάρει» τη χαλάρωση η Επιτροπή


Βασίλης Βενιζέλος

Η διασπορά στη χώρα εμφανίζει την τελευταία εβδομάδα σαφείς τάσεις υποχώρησης
Την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, ιδιαιτέρως όπως αυτή αποτυπώνεται στους «σκληρούς» δείκτες των ημερησίων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 και των ανθρωπίνων απωλειών εξαιτίας επιπλοκών της λοίμωξης COVID – 19, καθώς και την επισκόπηση της εφαρμογής και της απόδοσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην τακτική συνεδρίαση της ολομέλειάς της.

480 κιλά τρόφιμα συγκέντρωσε και παρέδωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου

Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Κουτελιέρης
 και ο Γενικός Γραμματέας, Στάθης Πολυκρέτης
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η Χριστουγεννιάτικη δράση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου όσον αφορά τη συλλογή τροφίμων προς τη Μητρόπολη Παροναξίας και τα "Γεύματα Αγάπης", όπως επισημαίνει το Δ.Σ. του συλλόγου σε σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, από το υστέρημα των κατοίκων του νησιού, αλλά και των επαγγελματιών, συγκεντρώθηκαν και έχουν ήδη παραδοθεί διάφορα είδη τροφίμων βάρους τουλάχιστον 480 κιλών!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν στο παραπάνω κάλεσμα.

Δήλωση του Χ. Κόκκινου για την ανάγκη στελέχωση των δομών υγείας και τη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου στην Ψέριμο .

 

                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
"Η στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου στην  Ψέριμο να συνεχιστεί και  στις δομές υγείας των νησιών  μας  που έχουν ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού τους". 


Με αφορμή την τοποθέτηση Ιατρού (που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία) στο Αγροτικό Ιατρειο στην Ψέριμο και το δίκαιο και επιτακτικό αίτημα για στελέχωση των δομών υγείας των νησιών μας  ο επικεφαλής της Ανεξάρτητου Συνδυασμού" ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" Χαράλαμπος Κόκκινος έκανε στα ΜΜΕ την παρακάτω δήλωση:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΧΩΡΑΣ - ΕΓΓΑΡΩΝ - Β΄ΦΑΣΗ


Δημοπρατείται από την Περιφέρεια η Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών (β΄φάση), στη Νάξο


Το έργο είναι προϋπολογισμού 420.360,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με εντατικό ρυθμό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει τις δημοπρατήσεις έργων για την βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου στο σύνολο των νησιών της μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που έγινε ποτέ στο Νότιο Αιγαίο.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων προκηρύσσει ανοιχτό ηλεκτρονικό