slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μιχελάκης για την πρόταση Σαμαρά περί ελέγχου του "πόθεν έσχες", το άρθρο του Ν. Παπανδρέου και την Κερατέα

http://s.enet.gr/resources/2011-02/1607744-thumb-medium.jpgΈτοιμη να καταθέσει πρόταση νόμου για τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι και σήμερα, εμφανίζεται η ΝΔ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στην άμεση εφαρμογή της πρότασης, την οποία έχει διατυπώσει προ πολλού ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες" όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 ως σήμερα, όπως και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των τέκνων τους.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υποστηρίζει πως θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα.

Για άρθρο Νίκου Παπανδρέου στην "Οικονομική Επιθεώρηση"

Κριτική στα όσα λέει σε άρθρο του στο περιοδικό "Οικονομική Επιθεώρηση" ασκεί η ΝΔ με τον κ. Μιχελάκη να ζητά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να τοποθετηθεί. Υπενθύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επισημαίνει πως υιοθετεί την πατροπαράδοτη φιλοσοφία της αστυνόμευσης.

Για την κατάσταση στην Κερατέα

Η κατάσταση στην Κερατέα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επισημαίνει η ΝΔ, η οποία καλεί την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε κινήσεις καλής θέλησης και να καλέσουν σε συνάντηση τους εκπροσώπους των κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη κατασκευής ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση του έργου. "Η τραγική απραξία και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αποσπασματικές κινήσεις. Είναι, όμως, εξίσου αδιανόητο να αποτελεί κίνητρο για την κατάλυση της νομιμότητας και την έκθεση σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινων ζωών".

Αντίδραση για δημοσιοποιηθέν ρεπορτάζ από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αφορούσε τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, σχολίασε επικριτικά ο Γιάννης Μιχελάκης, ασκώντας κριτική και υποστηρίζοντας ότι "αποσιωπά βασικές θέσεις της επερώτησης της ΝΔ".

"Στο κείμενο που αριθμεί 512 λέξεις, τα σημεία της ομιλίας - απάντησης του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη καταλαμβάνουν 431 λέξεις. Η επιχειρηματολογία, αντίθετα, της επερωτούσας αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σύνολό της καταλαμβάνει έκταση 81 λέξεων", επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος και τόνισε πως "στο ρεπορτάζ προηγούνται μια σειρά από θέσεις που ανέπτυξε ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, μεσολαβούν, κατά παραχώρησιν μάλλον ελάχιστες λέξεις από την τοποθέτηση του πρώτου επερωτώντος βουλευτή της ΝΔ κ. Χατζηδάκη, αγνοούνται οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων βουλευτών της ΝΔ καθώς και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Μαρκόπουλου και τελικώς, η αναφορά στις θέσεις του κ. Χατζηδάκη χρησιμοποιείται ως αφορμή για μια εκ νέου παράθεση θέσεων του κ. Χρυσοχοϊδη και επιθέσεων προς τη ΝΔ".

"Πέραν του ότι αποσιωπούνται βασικές θέσεις της επερώτησης της ΝΔ εμφανίζεται ο κ. Χρυσοχοΐδης να απαντά σε θέσεις της ΝΔ που ποτέ δεν παρουσιάστηκαν προηγουμένως", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως "είναι απολύτως σαφές ότι το κείμενο μεταφέρει μόνο τις κυβερνητικές θέσεις. Δυστυχώς, προστίθεται σε μια σειρά από κείμενα του ΑΠΕ που υποτιμούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λειτουργούν στηρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα. Τελικά τι άραγε σημαίνει το ΑΠΕ; Το ΑΠΕ σημαίνει την απόλυτη ΠΑΣΟΚικη ενημέρωση", υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος και προχώρησε καταγγέλλοντας πρακτικές της διοίκησης του Πρακτορείου, κάνοντας λόγο "για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και μεθοδεύσεις σε βάρος εργαζομένων".

Ζήτησε, μάλιστα, να ενημερωθεί για σειρά αδιαφανών, όπως είπε, προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΕ, την ώρα μάλιστα που κόβονται μισθοί και δεσμεύτηκε πως θα επανέλθει στο θέμα.

Επιτέλους το Περιφερειακό Συμβούλιο θυμήθηκε τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την (νησιωτικότητα)

 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2011, μετά από διαλογική συζήτηση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα, που τέθηκε ως πρόταση από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη: 
 
  
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρεί ότι η επένδυση στην παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον. 
 
Η καλή λειτουργία του σχολείου πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη μόρφωση και να εξοπλίζει με περισσότερα, κατά το δυνατόν, εφόδια τα παιδιά μας, ώστε  να συμμετέχουν ισότιμα στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. 
 
Η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρέπει να επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού χώρου (νησιωτικότητα), το ανάγλυφο του εδάφους και των τοπικών κοινωνιών, με παιδαγωγικά πάντα κριτήρια».
 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο

Τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, που επισκέπτεται τη Ρόδο, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης. 
 
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης με τον Κύπριο ιεράρχη, που συνοδευόταν από τους κ.κ.  Μιχάλη Χριστοδουλίδη και Ευαγόρα Νικολάου, αντηλλάγησαν απόψεις και προβληματισμοί για τα εθνικά μας θέματα και τις διεθνείς εξελίξεις, με αναφορές στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία. 
 
Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η ευχή για ειρήνη και σταθερότητα, με τον Μητροπολίτη Πάφου να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Μαχαιρίδη να επισκεφθεί την Κύπρο, κάτι που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο διακρατικών συνεργασιών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μέλημα όλων μας η ενότητα




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ T.O ΝΕΑΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ      

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Τ. Ο. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΟΥ –ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ευχαριστούν  όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση προς τιμή παλαιών στελεχών  σε ένα πολύ γλυκό περιβάλλον γεμίσαμε ευχάριστες αναμνήσεις
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον υπουργό ( τώρα τομεάρχη ναυτιλίας  και νήσων) ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ για την ελπίδα που μας έδωσε με την ομιλία του ως  ένα νέο δυνατό και υγειές στέλεχος, που όπως και ο βουλευτής μας (αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών ) ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ εκπροσωπούν την νέα γενιά πολιτικών που δεν βλέπουν την πολιτική
 ως επάγγελμα
Η εκδήλωση ήταν η απαρχή του τέλους τυχών διαφορών του παρελθόντος
και όλα τα στελέχη  προχωρούν ενωμένα στην πρόσκληση του προέδρου μας  ΑΝΤΩΝΗ  ΣΑΜΑΡΑ με το βλέμμα στο μέλλον
Μέλημα όλων μας η ενότητα της παράταξης και η αύξηση της δυναμικής μας.
Το νέο μοντέλο της οργάνωσης με τους τομείς δείχνει την ανάγκη για πληροφορία άμεσα από την τοπική κοινωνία

                                                                                               ΡΟΔΙΤΗΣ Κ    
                                                                                         ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ν.Δ
                                                                                      ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                        Νάξος 4/4/2011

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                  Αρ.Πρωτ.: 3446

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ KAI ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ταχ. Δ/νση    : Χώρα Νάξου
Τ.Κ                : 84300                                                            
Πληροφορίες : Ειρήνη Φύτρου
E-Mail           : visit@naxos.gov.gr     
Τηλ.               : 22853 60172
Φαξ                : 22850 23570

                                                                       Προς:
1.      Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
2.      Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
3.      Μέλη Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε σε συνεδρίαση την Τετάρτη 6/04/11 και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με θέματα ημερησίας διάταξης:
  1. Έγκριση κανονισμού της Τουριστικής Επιτροπής. Υπόδειγμα στο www.eetta.gr . ( http://www.eetaa.gr/kallikratis/support/Kanonismoi/d_touristiki_anaptixi.pdf) Απολογισμός πεπραγμένων μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2011.
  1. Έγγραφη κατάθεση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.Παρακαλώ όπως μας αποστείλετε όλοι οι φορείς και Δημοτικές κοινότητες εγγράφως, τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, ο οποίος θα συμμετέχει στην Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού.
                                                                                         
                                                                         Ο Πρόεδρος
                                                                                            Ιωάννης Μαργαρίτης

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Μαργαρίτης Μανώλης
2. Μαυρομάτης Φώτιος
3. Λιανός Δημήτριος
4. Μανιός Αντώνης
5. Παπαδόπουλος Σπύρος
6. Σέρβος Ιωάννης
7. Φύτρου Ειρήνη
8. Σαντοριναίος Μανώλης
9. Εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου
10. Εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας
11. Εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας
12. Εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς
13. Εκπρόσωπος Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Αρσενίου
14. Εκπρόσωπος Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
15. Εκπρόσωπος Πολίτες για τα Νησιά μας
16. Εκρόσωπος Συμπαράταξης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
17. Εκπρόσωπος Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου
18. Εκπρόσωπος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων
19. Εκπρόσωπος Μαζικής Εστίασης
20. Εκπρόσωπος Ξενοδοχοϋπαλλήλων
21. Εκπρόσωπος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων ( Γρύλλης Στέφανος)
22. Εκπρόσωπος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Τροχοφόρων & Συλλόγου Αυτοκινητιστών (Τουλούπης Μιχαήλ)
23. Εκπρόσωπος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου
24. Εκπρόσωπος από τα Ταξί πεδινής Νάξου
25. Εκπρόσωπος από τα Ταξί ορεινής Νάξου
26. Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης
27. Εκπρόσωπος από τον Απόλλωνα Νάξου
28. Εκπρόσωπος από το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κουφονησίου
29. Εκπρόσωπος ΚΤΕΛ Νάξου
30. Εκπρόσωπος Επαγγελματιών Τουρισμού Μικρής Βίγλας
31. Εκπρόσωπος Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών
32. Εκπρόσωπος Επαγγελματιών Τουρισμού Αγίας Άννας
33. Εκπρόσωπος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Αγ. Αρσενίου Νάξου
34. Βαλληνδράς Βασίλης
35. Μαρούλης Νίκος
36. Καλογείτονας Γεώργιος
37. Αντωνόπουλος Γεώργιος
38. Καραβίας Νικόλαος
39. Κορρές Στέλιος
40. Λατίνας Γιώργος
41. Ανδρούτσου Κατερίνα
42. Φρατζέσκος Αλέξης
43. Κυπραίος Δημήτρης
44. Γιακουμή Χριστίνα
45. Βερώνη Σοφία
46. Λαπαναϊτης Βασίλης
47. Τσολάκης Ιωάννης
48. Τουλούπης Μιχάλης
49. Ποθητός Αντώνης
50. Μετζουβή Αλίκη
51. Jan Andres

ΑΠΕ σημαίνει Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ή Απόλυτη Πασοκική Ενημέρωση;

Την Παρασκευή συζητήθηκε στη Βουλή Επερώτηση της ΝΔ αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στους ρυθμούς απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Το ρεπορτάζ που συντάχθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εν λόγω κοινοβουλευτική διαδικασία έχει τίτλο «Επερώτηση ΝΔ για καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ». Στο κείμενο, που αριθμεί 512 λέξεις, τα σημεία της ομιλίας - απάντησης του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη καταλαμβάνουν 431 λέξεις. Η επιχειρηματολογία αντίθετα της επερωτούσας αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σύνολό της καταλαμβάνει έκταση… 81 λέξεων.

Στο ρεπορτάζ προηγούνται μια σειρά από θέσεις που ανέπτυξε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, μεσολαβούν, κατά παραχώρησιν μάλλον, ελάχιστες λέξεις από την τοποθέτηση του πρώτου επερωτώντος βουλευτή της ΝΔ κ. Χατζηδάκη, αγνοούνται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών της ΝΔ, καθώς και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Μαρκόπουλου και, τελικώς, η αναφορά στις θέσεις του κ. Χατζηδάκη χρησιμοποιείται ως αφορμή για μια εκ νέου παράθεση θέσεων του κ. Χρυσοχοϊδη και επιθέσεων προς τη ΝΔ.

Πέραν του ότι αποσιωπούνται βασικές θέσεις της επερώτησης της ΝΔ εμφανίζεται ο κ. Χρυσοχοϊδης να απαντά σε θέσεις της ΝΔ που ποτέ δεν παρουσιάστηκαν προηγουμένως.

Είναι απολύτως σαφές ότι το κείμενο μεταφέρει μόνο τις κυβερνητικές θέσεις.

Δυστυχώς προστίθεται σε μια σειρά από κείμενα του ΑΠΕ που υποτιμούν τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και λειτουργούν στηρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Τελικά, τι άραγε σημαίνει το ΑΠΕ;

Το ΑΠΕ σημαίνει την Απόλυτη Πασοκική Ενημέρωση.

Μιχελάκης: Να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ στις προκλήσεις του Τούρκου αντιπροέδρου


http://www.kerdos.gr/Images/%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83_.jpgΟ Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι «η Ελλάδα χρωστάει ένα τρις δολάρια», ότι «σε λίγο θα ανοίξουν μαντίλια για να ζητιανεύουν» και ότι «σε όλα τα εργοστάσιά τους σταμάτησε η παραγωγή, βάλανε πωλητήριο και κανείς δεν τα αγοράζει», που δείχνουν και την απαξίωση της Ελλάδας επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση στην ιταμή αυτή πρόκληση.

Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, οδηγεί σε τέτοιες επαίσχυντες δηλώσεις»

4.4.2008: Όταν οι Έλληνες αισθάνονταν υπερήφανοι για το ΟΧΙ στα Σκόπια... και όχι καρπαζοεισπράκτορες όπως σήμερα

http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/4-04-08/4-04-08_265216_1.gifhttp://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/4-04-08/4-04-08_265216_3.gifΟμοφωνία για το τελικό ανακοινωθέν που απογοήτευσε τον Τζορτζ Μπους
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας ομοφώνησαν για το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που αφορά την ΠΓΔΜ και τοποθετήθηκαν πριν από τη δημοσιοποίησή του. Το γενικό πνεύμα έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Λεκ Λάβο, ο οποίος τόνισε ότι η Συμμαχία είναι ανοιχτή σε νέα μέλη, πρόσθεσε όμως ότι θά μπορούν να ενταχθούν όταν είναι έτοιμα. Ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος χθες γιόρτασε τα 60ά του γενέθλια, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας δεν έχουν αποδώσει ακόμα και όταν αυτό γίνει, τότε θα απευθυνθεί πρόσκληση προς τα Σκόπια.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζορτζ Μπους, ο οποίος ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε προηγουμένως με την υπουργό Εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ράις για το πόσο άλλαξε το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, παρατήρησε ότι ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει, η δημοκρατία στη λειτουργία του Οργανισμού. Δήλωσε απογοητευμένος για το θέμα της ονομασίας, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν ούτε να μιλήσω άσχημα για φίλους». Δεν παρέλειψε πάντως να στείλει μήνυμα ότι παραμένει σταθερός στόχος των ΗΠΑ η ένταξη της ΠΓΔΜ, καθώς κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Η πιο άμεση υποστήριξη στην ελληνική θέση ήρθε και χθες από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του συντάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας. «Οταν επιθυμεί κανείς ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμος για υποχωρήσεις. Η ελληνική θέση νομιμοποιείται απόλυτα», κατέληξε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι το μόνο εμπόδιο για την ένταξη είναι το θέμα του ονόματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επισήμανε ότι για την ένταξη των Σκοπίων δεν απαιτείται νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής και η πρόσκληση θα δοθεί όταν και εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματα και ένταξη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να περιληφθούν στα συμπεράσματα.
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόσκληση Αλβανίας και Κροατίας, αλλά δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ όσο εκκρεμεί το θέμα της ονομασίας. Πέραν αυτών, στη συνέχεια των τοποθετήσεων, η Σλοβενία τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης υπό όρους, ενώ η Πορτογαλία δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόσκληση της ΠΓΔΜ, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το θέμα του ονόματος. Η Βουλγαρία τάχθηκε υπέρ της πρόσκλησης και των τριών χωρών χάριν της σταθερότητος στα Βαλκάνια. Τη θέση ότι και οι τρεις χώρες αξίζουν την πρόσκληση διατύπωσε και η Ουγγαρία, ενώ η Ισλανδία δήλωσε ότι καλωσορίζει τις τρεις υποψήφιες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το θέμα του ονόματος.

Τι θα γίνει με τον ΟΤΕ; Δεν θα τον πάρει πίσω το ΠΑΣΟΚ; :))

Μητσοτάκης: Ανοησίες για ΟΤΕ, ο Γιώργος

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Μητσοτάκης, την κριτική του Γιώργου Παπανδρέου για τη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού του ΟΤΕ από την «Ντόιτσε Τέλεκομ» μέσω της MIG, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Παπανδρέου έχει υπογράψει ότι θα μείνει μία μετοχή», δήλωσε εξερχόμενος από το Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. «Πούλησε το 62% και τώρα λέει ό,τι θέλει. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Βέβαια από το γραπτό κείμενο απαλείφτηκε η λέξη «ανοησίες», αλλά το κακό είχε γίνει, αφού καταγράφηκε στις κάμερες.

«Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από έναν πρωθυπουργό που επιχείρησε να πουλήσει τον ΟΤΕ για 500 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν τα κέρδη του Οργανισμού μέσα σε μία χρονιά. Και από τον πρωθυπουργό, επί της θητείας του οποίου η χώρα είχε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εκτόξευση του δημοσίου χρέους», απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/04/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΗ



Λίγες μόνο φωτογραφίες από την κορφή ξύδη ,όπως βλέπετε αρχαία ,επειδή πολλοί μας λοιδόρησαν όταν βάλαμε τις φωτογραφίες με τον λαγό .....και έπεται συνεχεία






















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΗ


H καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ.Λοϊζίδου
Σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο στις 30.3.2011 Ανίκανο να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το νησί και ως εκ τούτου επικίνδυνο αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) σε μια συνεδρίαση-παρωδία σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπου οι σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους δεν τοποθετήθηκαν καν.

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα με τον αποκλεισμό της χωματερής στις 12 και 13 Μάρτη με κύριο αίτημα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με βάση τα αιτήματά μας (επιστολή 4/3), ο δήμαρχος τελικά συγκάλεσε το συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση,όπου η μαζική παρουσία κατοίκων ήταν παραπάνω από αισθητή και μετά από εξάωρη συζήτηση, όπου τις απόψεις τους κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς καθώς και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ.Λοϊζίδου ….
και ο συνήγορος που συνέταξε τη μια εκ των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ, η δημοτική αρχή επιδίωξε να θέσει σε ψηφοφορία το αυτονόητο, δηλαδή αν ήταν απλώς μια “ενημερωτική ημερίδα” ή αν έπρεπε να πάρουν απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη και την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του δήμου, ακυρώνοντας στην πράξη τον ίδιο τους το ρόλο.

Εξ’ ορισμού το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, και αυτός είναι ο ρόλος του, κάτι που με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα απόφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη και η μείζονα αντιπολίτευση. Έγινε φανερό ότι υπάρχει προσυννενόηση και ότι το συμβούλιο “στήθηκε” για επικοινωνιακούς λόγους, εμπαίζοντας τη Ναξιακή κοινωνία ,αλλά κυρίως ότι οι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Και σίγουρα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, η ευνόητη επόμενη κίνησή τους θα ήταν να παραιτηθούν.

Αυτή η μεθόδευση αποκάλυψε ότι, η όλη πρότερη φιλολογία από την πλευρά της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης περί της συμφωνίας τους για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ανούσια φλυαρία, ενώ στην πραγματικότητα προωθούν μόνο την προειλημμένη τους απόφαση: την κατασκευή ΧΥΤΑ. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για ποιους λόγους είναι απαράδεκτη το 2011 η κατασκευή ΧΥΤΑ, χωρίς καμιά πρότερη επεξεργασία των απορριμμάτων, δηλαδή ενός έργου που θα καταλήξει σε ΧΑΔΑ.

Όμως αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκβιασμό που ασκεί στην κοινωνία ο δήμαρχος κραδαίνοντας τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων προστίμων, (για τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία και έγγραφα για τις προϋποθέσεις, το ύψος και τον τρόπο επιβολής, π.χ. αν πρόκειται για δαπάνες του δήμου ή παρακράτηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε άξιοι να αξιοποιήσουμε), όταν για την έλλειψη διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες της Γαλήνης και των Εγκαρών και οι υπόλοιποι κάτοικοι παρά ο ίδιος , οι προκάτοχοί του και η Νομαρχία, με προφανή και βαριά ευθύνη των Νάξιων Νομαρχιακών Συμβούλων. Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό των προστίμων με τη ζωή και τη δημόσια υγεία, δεν παζαρεύουμε τυχόν ανταποδοτικά οφέλη για να δεχτούμε ένα επικίνδυνο έργο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Δεν δεχόμαστε την επιλογή της κορυφής Ξϋδη που έγινε χωρίς Ναξιώτικη γνώμη ,και επιβλήθηκε με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες. Δεν μπορεί καμία οικονομική απειλή να καταδικάσει στην εξαθλίωση και στην καταστροφή μια για πάντα κομμάτι της Νάξου, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης τα νερά του νησιού!

Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος από τους υποστηρικτές του έργου δεν απαντά με ποιο τρόπο θα αποφευχθούν τα πρόστιμα, όταν θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό για τουλάχιστον 3-4 χρόνια, ακόμα και αν προχωρούσε απρόσκοπτα η κατασκευή του ΧΥΤΑ που επιθυμούν διακαώς. Αν τελικά επιβληθούν πρόστιμα και δεν πρόκειται για απειλή προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να δεχτούν πρόχειρα και καταστρεπτικά έργα, κανείς δεν θα μας απαλλάξει από αυτά για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ για το διάστημα αυτό. Και πάλι, με την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα έρθουν άλλα πρόστιμα γιατί ήδη το έργο αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας! Είναι λοιπόν απορίας άξιον (τουλάχιστον) γιατί αυτή η επιμονή στο αδιέξοδο!

Λυπούμαστε πολύ γιατί στις 30 Απριλίου χάθηκε μια ακόμα ιστορική ευκαιρία για το νησί αφού δεν υιοθετήθηκε καμιά από τις προτάσεις μας.

1. Να προκηρυχτεί άμεσα μελέτη για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και να μελετηθεί η καταλληλότερη τεχνική επεξεργασία των υπολειμμάτων
2. Να γίνει αμερόληπτη και επιστημονική αξιολόγηση θέσεων σε όλο των νησί προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη με ενιαία κριτήρια
3. Να μπουν άμεσα σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και να συνδυαστεί με προσωρινή, έστω, λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του τελικού έργου. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα του δήμου για απαλλοτριώσεις (μερικά εκ. €) προς αυτή την κατεύθυνση και όχι σε άσκοπη κτήση γης (!) για ένα έργο που ενδέχεται σοβαρά να ακυρωθεί στο ΣτΕ!

Με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων όχι μόνο αναστέλλεται η επιβολή προστίμων αλλά εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει το σωστό έργο που έχει ανάγκη η Νάξος.
Εκτός από τις δικές μας θέσεις ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από την κυρία Μ.Λοϊζίδου όσο και από αρκετούς φορείς του νησιού στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου, πάντα στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Όλες όμως αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή, προκλητικά μάλιστα. Μήπως τελικά η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει τη λύση του προβλήματος;

Εξάλλου, όπως τόνισαν αρκετοί από τους παρισταμένους στο συμβούλιο είναι αναγκαία η κοινωνική αποδοχή για την κατασκευή ενός έργου, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να υπάρξει αν ακολουθηθούν ορθές διαδικασίες και επιλεγεί σωστό έργο και χώρος που δεν ενοχλεί παρά ελάχιστα! Κι εδώ να επισημάνουμε ότι πλέον ο δήμος είναι κύριος και φορέας διαχείρισης του έργου και γι’ αυτό οι ευθύνες του είναι μεγάλες για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Σαν Επιτροπή Αγώνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας που έχουν υποστεί την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή τους για να τους εξαναγκάσουν να δεχτούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.
Ο ανυποχώρητος δυναμικός αγώνας τους, όπως και άλλων τοπικών κοινωνιών (π.χ. Λευκίμμη), δείχνει πού οδηγούν αυταρχικές λογικές που αγνοούν τη βούληση των κατοίκων και επιχειρούν να επιβάλλουν δια της βίας τα δικά τους συμφέροντα.
Νάξος 3 Απρίλη 2011

«Ο Πανναξιακός μας έκανε υπερήφανους»



 «Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»
Μαράκης Νικόλαος, Επικεφαλής
Χώρα Νάξου
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νάξος, 03/04/2011
Εκφράζουμε τα θερμότερα συγχαρητήριά μας προς την ποδοσφαιρική ομάδα του Πανναξιακού και όλους όσους συνέδραμαν στην άνοδό της στην Δ’ Εθνική Κατηγορία (Πρόεδρος, Διοίκηση, Προπονητές, Ποδοσφαιριστές και Φίλαθλοι).

Η στήριξή μας προς την αθλούμενη νεολαία του τόπου αποδείχτηκε έμπρακτα με έργα που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και άλλα που συνεχίζουν να εκτελούνται, όπως ο…. 

πλαστικός τάπητας στο γήπεδο του Αγ. Αρσενίου, η ανάπλαση και η γραμμογράφηση του παρκέ του κλειστού γηπέδου και φυσικά οι εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης του Εθνικού Σταδίου της Νάξου (κατασκευή νέου στίβου, γηπέδου ποδοσφαίρου κλπ).

Η προσπάθεια του Πανναξιακού στην Δ’ Εθνική απαιτεί την στήριξη όλων μας. Στο πλαίσιο της εξεύρεσης πόρων προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Επικεφαλής της Παράταξής μας και πρώην Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης συνόδευσε τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Παναγιώτη Ρήγα στα γραφεία του Πανναξιακού (φωτογραφία από το blog naxos365).

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να ενισχύσει οικονομικά τις προσπάθειες όλων των Αθλητικών Σωματείων του Δήμου και ιδιαίτερα την προσπάθεια καταξίωσης του Πανναξιακού στην Δ’Εθνική. Άλλωστε τα χρήματα των ενισχύσεων στα Σωματεία είναι ανταποδοτικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, ευχόμαστε στα Τμήματα Μπάσκετ και Βόλλεϋ του Πανναξιακού καλή επιτυχία στα μπαράζ ανόδου στις εθνικές κατηγορίες.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Αγνόησαν τον Δήμαρχο Ρήγας και φορείς της Νάξου στη «μυστική συνάντηση»

Φορείς σε ρόλο κομματάρχη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας βρέθηκε χθες και σήμερα στην Νάξο και είχε συναντήσεις με φορείς του νησιού.
Το ευτράπελο της ιστορίας είναι ότι ο κ. Ρήγας και οι φορείς του νησιού αγνόησαν επιδεικτικά τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη ενώ θυμήθηκαν να καλέσουν τους προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων Χώρας και Αγερσανίου.
Ο κ. Ρήγας συναντήθηκε με φορείς, όπως ήταν η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και ο σύλλογος ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Νάξου.
Ρήγας και φορείς του νησιού, απόντος του πρώτου πολίτη του νησιού και πρόσφατα εκλεγμένου με ποσοστό 54% που είναι ο Δήμαρχος, συζήτησαν θέματα και προβλήματα που αφορούν την Νάξο.
Την πρόσκληση στον υφυπουργό την έκαναν οι φορείς του νησιού που «ξέχασαν» να ειδοποιήσουν και του Δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη. Μάλιστα με το τέλος της συνάντηση ο κ. Ρήγας ευχαρίστησε τους φορείς που τον κάλεσαν στη συνάντηση!
Το θέμα που μπαίνει εδώ είναι ότι ακόμα κι αν οι φορείς του νησιού «ξέχασαν η δεν ήθελαν » να ειδοποιήσουν τον κ. Μαργαρίτη ο κ. Ρήγας γιατί δεν το έκανε;

Πριν τη συνάντηση με τους φορείς του νησιού έγινε τηλεφωνική κρούση σε φορέα του νησιού που θα μετείχε στη συνάντηση με τον κ. Ρήγα για να παραβρεθεί και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά τελικά η απάντηση που πήρε ήταν τέτοια που δεν έδωσε περιθώρια στον Δήμαρχο να παραβρεθεί.
Όπως και να έχει η απουσία του Δημάρχου σε μια τόσο σημαντική συνάντηση με φορείς του νησιού παρουσία υφυπουργού της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, δίνει λαβή σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι φορείς του νησιού σκέπτονται μόνο κομματικά, παίζουν παιχνίδια σε βάρος του νησιού και υπέρ προσώπων και μόνο αρνητικά μπορεί να σχολιαστεί…
 Να σημειώσουμε επίσης ότι σήμερα Κυριακή στην Νάξο βρέθηκε και ο τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης ο οποίος και αυτός αγνοήθηκε από τους φορείς που διοργάνωσαν τελικά τη συνάντηση με τον υφυπουργό.


Φωτιά οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Νέες αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ισχύουν από προχθές 1η Απριλίου, όπως άλλωστε είχαμε γράψει προ ενός μήνα.
Ενδεικτικός πίνακας με αυξημένες τιμές εισιτηρίων:

Οι τιμές αφορούν θέση καταστρώματος.Τα παιδιά έχουν μισή τιμή, ενώ έως 5 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.
Blue star

Πειραιά-Πάρος από 30 ευρώ το άτομα σε 32,50.

Πειραιάς-Νάξος από 31ευρώ σε 33,50.

ΑΝΕΚ

Από Πειραιά-Ηράκλειο από 32 ευρώ σε 36

Μινωϊκές

Από Πειραιά-Ηράκλειο από 32 ευρώ σε 38

ΑΝΕΚ

Πειραιάς-Χανιά από 32 ευρώ σε 36

Blue star για Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα το δρομολόγιο

Πειραιάς-Ρόδος από 55 ευρώ σε 59,50.

Εταιρεία Αιγαίον Πέλαγος

Από Πειραιά-Σάμο από 47,50 ευρώ σε 51,50


Σαρωνικός HELLENIC SEAWAYS

Από Πειραιά-Αίγινα από 9,5 ευρώ σε 10 το άτομο

Υδροπτέρυγα HELLENIC SEAWAYS

Από Πειραιά-Υδρα από 26 ευρώ σε 27,50

Από Πειραιά-Σπέτσες από 35 ευρώ σε 37,5.


Οι προτάσεις των φορέων του τουρισμού προς τον Υφυπουργό κο Παναγιώτη Ρήγας


Προς
Υπουργείο Οικονομίας  Περιφερειακής Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητος
Υφυπουργός κος Παναγιώτης Ρήγας

Οι φορείς
Ένωση Ξενοδόχων Νάξου,
Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου,
Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου,
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νάξου
Με αφορμή την επίσκεψη σας στη Νάξο και κατόπιν της προγραμματισμένης συνάντησης μας στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου την Κυριακή 3/4/11 σας μεταφέρουμε την αγωνία και τον προβληματισμό που έχουν οι επαγγελματίες του νησιού μας λόγω του δύσκολου υφεσειακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν.
Θεωρούμε ότι η παρουσία σας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελεί για μας ευκαιρία για να σας αναπτύξουμε διεξοδικά τα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τη Νάξο και στα οποία δε διαφαίνεται ελπίδα διεξόδου.
Η βουλευτική σας δραστηριότητα στο νομό μας αλλά και η υπουργοποίησή σας, πιστεύουμε ότι αποτελεί για τη Νάξο και τις Κυκλάδες στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς σας καθιστά γνώστη των πολλών και σύνθετων προβλημάτων της περιοχής μας.
Σας παραθέτουμε επιγραμματικά τα προβλήματα που αφορούν  τις υποδομές της Νάξου οι οποίες αποτελούν κύριο μέλημα πρωτίστης σημασίας για τους κατοίκους μας.

1. Λιμάνι
α) αποκατάσταση το ταχύτερο δυνατό για λόγους ασφαλείας
2. Νέο Λιμάνι

Σύνταξη και ανάθεση νέας μελέτης για χωροθέτηση λιμανιού (δια μέσου της περιφέρειας όπως συμβαίνει με τη Σύρο και τη Σαντορίνη) που να πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις ενός λιμανιού, που θα αναδείξει την πλούσια αγροτική - παραγωγική - μεταποιητική και τουριστική δραστηριότητα (κρουαζιέρα κτλ) της Νάξου.
3. Αεροδρόμιο
α) Επέκταση ήδη υπάρχοντος ( μικρής κλίμακας παρεμβάσεις οι οποίες όμως θα καταστούν ικανές για να εξασφαλίσουν στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες μια αξιοπρεπής αλλά και ανταγωνιστική πρόσβαση - μετακίνηση στο νησί μας)
β) Ηλεκτρονικός εξοπλισμός για νυχτερινές πτήσεις (πιστεύουμε μετά από έρευνα ότι ο εξοπλισμός και η εγκατάσταση αυτού είναι εφικτός να πραγματοποιηθεί και μάλιστα άμεσα).
γ) εναλλακτικός τουρισμός
Για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα στο τομέα της γενικής αεροπορίας - ιδιωτικά αεροπλάνα (εγγεγραμμένα ιδιωτικά αεροσκάφη περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες σε Ευρώπη Τουρκία Κύπρο) απαιτείται για την προσέλκυση αυτών όπως συμβαίνει στα περισσότερα μέρη του κόσμου να παραμένει το αεροδρόμιο της Νάξου ανοικτό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Νάξο υφίσταται αερολέσχη ( 55 μελλών με πολύ σημαντικές δραστηριότητες για την προβολή και προώθηση του νησιού μας)
4. Νοσοκομείο
α) απαραίτητος εξοπλισμός για να μπορεί να ανταποκριθεί στα άμεσα, επείγοντα - έκτακτα περιστατικά.
β) επάνδρωση με το κατάλληλο - εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (όλων των ειδικοτήτων)
γ) ελλείψεις σε βασικό ιατροφαρμακευτικό υλικό αλλά και αναλώσιμων.
5. Λίμνες
παραχώρηση αιγιαλού και λιμνών από την κτηματική υπηρεσία στο δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων έτσι ώστε να μπορέσουμε με ταχύτερους ρυθμούς να διαχειριστούμε ένα από τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα της Νάξου που υπονομεύει την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της.
Επιμέρους σημαντικά θέματα
6. Ακτοπλοϊκό
α) όλα τα ενδοκυκλαδικα επιδοτούμενα δρομολόγια που ξεκινούν από τη Σύρο να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους και την Μύκονο χωρίς επιδότηση δεδομένου ότι η Νάξος και οι μικρές Κυκλάδες είναι αποκομμένη εδώ και πολλά χρόνια με το νησί της Μυκόνου στο οποίο λόγο του διεθνούς αεροδρομίου της, προσγειώνονται πάρα πολλές πτήσεις charter tour operators που συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και το νησί μας.
F/B Aqua Jewel, F/B Αίολος Κεντέρης της Nel Lines και F/B Artemis της ANEK
β) αφαίρεση των φόρων υπέρ τρίτων από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι οποίοι επιβαρύνουν το εισιτήριο κατά 35% της τιμής του. Έτσι θα τονώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό και θα διαμορφώσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον εισερχόμενο τουρισμό δια μέσου μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι στο νησί μας δεν υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η φθηνή πρόσβαση των επισκεπτών όπως συμβαίνει με άλλους γειτονικούς προορισμούς (Μύκονος Σαντορίνη). Αυτό το κίνητρο θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για να γίνει και η Νάξος ένας προσιτός προορισμός στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

7. Ο.Α.Ε.Ε
α) μετά από αίτημα του ΞΕΕ προς τον αρμόδιο υπουργείο αναμένουμε απόφαση απαλλακτική από το Ο.Α.Ε.Ε όλων των ξενοδοχειακών καταλυμάτων μέχρι 10 δωματίων όπως ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για όλα τα καταλύματα ενοικιαζομένων δωματίων.
β) για τις επιχειρήσεις στις περιοχές κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων οι οποίες υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε, να μην τους επιβάλλεται μαζί με την αναγκαστική αναδρομική καταβολή των ασφαλίστρων της τελευταίας πενταετίας να καταβάλλουν και το ποσό που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν έκαναν χρήση ποτέ. Διότι το συγκεκριμένο διάστημα απολάμβαναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από άλλους ασφαλιστικούς φορείς και δεν επιβάλλουν τον Ο.Α.Ε.Ε. Είναι άδικο να πληρώσουν για μια χρήση που δεν απήλαυσαν.
8. ΕΣΠΑ
i. Στο πρόγραμμα ΠΕΠ ΕΣΠΑ Α΄ Δράση όταν ο έλεγχος ολοκληρώνεται την περίοδο που η επιχείρηση – ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, λόγω εποχικής λειτουργίας, δεν δίνεται η δυνατότητα λήψης του 100% της επιδότησης καθώς δεν εμφανίζονται εκείνη την περίοδο στις καταστάσεις το απασχολούμενο προσωπικό.
ii. Για το ίδιο πρόγραμμα, παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στην έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας που απαιτείται προκειμένου να πιστοποιηθεί μια δαπάνη όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλιακά, κλιματιστικά κλπ ανάλογα την περιοχή. Οι παραπάνω αναφερόμενες δαπάνες αντιστοιχούν και σε βαθμολογούμενα κριτήρια που επηρεάζουν την έγκριση του έργου. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά εγκεκριμένα επενδυτικά έργα να παγώνουν και να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Ιδιαίτερα για την αντικατάσταση κουφωμάτων - ηλιακών - κλιματιστικών που αφορά και την κυριότερη δαπάνη παρακαλώ όπως εξετάσετε την πιθανότητα μη υποχρεωτικής λήψης της άδειας αυτής προκειμένου να γίνει δεκτή η πιστοποίηση αυτής της δαπάνης.
iii. Για το ίδιο πρόγραμμα, δεν πιστοποιείται εξοπλισμός που το έτος κατασκευής του είναι παλαιό και σήμερα τον αγοράζει ο επενδυτής ως καινούριο. Για παράδειγμα μια αντλία που κατασκευάστηκε το έτος 2004 δεν πιστοποιείτε ως δαπάνη του επενδυτή που την αγόρασε το 2010 ως καινούρια, σύμφωνα με νέες οδηγίες που έχουν δοθεί στα ελεγκτικά κέντρα. Η περίπτωση αυτή δεν ήταν γνωστή εξ αρχής στους επενδυτές που έχουν ήδη προβεί σε κάποιες αγορές. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 25η/5/2009!
iv. Για το ίδιο πρόγραμμα παρακαλώ να εξετάσετε μια συνολική παράταση υλοποίησης του, ιδιαίτερα για τις εποχικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και της «απροθυμίας» των τραπεζών να στηρίξουν την χορήγηση βραχυπρόθεσμων δανείων για την υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων.
Πρέπει λοιπόν να ασκηθεί από μέρους του αρμόδιου υπουργείου πίεση προς τις τράπεζες ώστε να δίνονται εγγυητικές επιστολές προς τις επιχειρήσεις με εγκεκριμένες προτάσεις του ΕΣΠΑ για το ποσό της προκαταβολής που προβλέπεται από το εγκριθέν πρόγραμμα και να μπορέσουν επιτέλους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα και έτσι να κινηθεί η αγορά.
v. Η επαναφορά του ύψους των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στα 200.000€ από 500.000€ που ήταν μέχρι το 2010 έχει δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα στον κλάδο των καταλυμάτων, καθώς λόγω της φύσης και των αναγκών αυτών των επιχειρήσεων πολύ εύκολα κανείς μπορεί να εξαντλήσει το παραπάνω όριο, μέσω ανακαινίσεων και ενισχύσεων των παροχών του προκειμένου να διατηρήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία της επιχείρησής του.

9. Παραεμπόριο
Αποτελεί την βασικότερη πληγή για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και οδηγεί η μη καταστολή του, στον αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αφαιρεί και από το κράτος σημαντικά έσοδα μέσα από τη φοροδιαφυγή που συντελείτε μέσω του παραεμπορίου.
10. Πολυκαταστήματα
Να θεσμοθετηθούν αυστηρά γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια για τη μη εγκατάσταση αυτών σε μικρούς νησιωτικούς οικισμούς με ιδιαίτερα τοπικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
11.Ωράριο
Να περιφρουρηθεί το δικαίωμα της αργίας της Κυριακής το οποίο προσπαθούν να το καταστρατηγήσουν τα πολυεθνικά συμφέροντα.

12. Επιδοτήσεις
Να δρομολογηθούν αντίστοιχα πακέτα - προγράμματα επιδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει με άλλους τομείς της οικονομίας π.χ. τουρισμός
Μετά τιμής
Για την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Στρατούρης Ελευθέριος Μαργαρίτης Ιωάννης
Για τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Καπηνιάρη Σοφία Μοσχονά Μαρία
Για το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Παπαδόπουλος Ιωάννης Καραμανής Ευάγγελος
Για το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νάξου
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Κάβουρας Γεώργιος Δημητροκάλλης Ανδρέας

Χαράλαμπος Κόκκινος :ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ  ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύρος, 4.4.2011

-
-Ο «ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ» ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
-ΣΤΟ «ΨΥΓΕΙΟ» ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» 2004-2009

          Με έκπληξη παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Μαχαιρίδη, να επικαλείται την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως πανάκεια των προβλημάτων της διασύνδεσης των 48 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας μας. Πριν λίγες μέρες μάλιστα χαρακτήρισε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «πρωτοπόρο στις καινοτόμες δράσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών»!!!




Προφανώς ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρεται σε κάποια άλλη Περιφέρεια αφού μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο δεν διαθέτει ούτε δική της αυτόνομη ιστοσελίδα αν και από τον Ιανουάριο 2011 η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει, για λόγους άμεσης (!!!) εκτέλεσης, την απευθείας ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα στα πλαίσια της συναίνεσης, τα μέλη του συνδυασμού μας που συμμετέχουν σε αυτήν (Κόκκινος Χ. και Γ.Παπαμανώλης)  στήριξαν την πρόταση της πλειοψηφίας .
Τρεις και πλέον μήνες, οι πολίτες των νησιών που επιχειρούν να ενημερωθούν για την Περιφέρεια, την οργάνωση και τις δράσεις της απλά πληροφορούνται πως η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή (http://www.pnai.gov.gr/welcome.htm).
Ο κ. Μαχαιρίδης, υπέρμαχος - κατά τις δηλώσεις του - της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει, καθώς φαίνεται, αμελήσει τις επιταγές του Καλλικράτη στα άρθρα 170 παρ. 9 και 71 παρ.3  του Ν. 3852/2010 αλλά και των αρθρ. 2, 3 και 8 του Ν. 3861/2010, όπου θεμελιώνεται η υποχρέωση ύπαρξης επίσημης ιστοσελίδας στην οποία και αναρτώνται σε κάθε περίπτωση όλες οι πράξεις των οργάνων διοίκησης της Περιφέρειας καθώς και  το οργανόγραμμα και η διάθρωση των υπηρεσιών και μονάδων.
Επιπλέον, έχει αγνοήσει επιδεικτικά τον οδικό χάρτη ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών για την προσαρμογή των υποδομών στον δεύτερο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ως προτεινόμενη ημερομηνία για την ανάπτυξη των ιστοσελίδων των Περιφερειών ορίζεται το αργότερο η 30η  Ιανουαρίου 2011 !!!
Η περιφερειακή παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» καλεί τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να προβεί στην άμεση διευθέτηση και αυτού του εκκρεμούς ζητήματος της διακυβέρνησης του, ενισχύοντας την διαφάνεια και χρηστή διοίκηση της Περιφέρειας μας.
Επίσης τον καλούμε να αξιοποιήσει το έτοιμο πρόγραμμα  τηλεδιάσκεψης που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» την περίοδο 2004-2009 και λειτούργησε πιλοτικά σε αρκετά από τα νησιά μας μέχρι που το κατέστησε ανενεργό ή δεν κατάλαβε τι του γίνεται , ο τελευταίος διορισμένος περιφερειάρχης της ΠΝΑ κος Μπρακουμάτσος (εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) 2009-2010.
Η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα, ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν και να ασκήσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα πληροφόρησης, το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας
Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.