slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θέλουμε πίσω την Ελλάδα; Aς ξεκινήσουμε από τους δρόμους.

Aπό olympiada

Αντίσταση στην Πράξη με πρακτικές συμβουλές από τον Δ.Ζ.

Εθνική Οδός. Ονομάζεται έτσι για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με το σύνταγμα που προβλέπει απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών και αγαθών στην επικράτεια. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κράτος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, ήταν υπεύθυνο για τη συντήριση των οδικού δικτύου. Σήμερα οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις παραχωρούν την Εθνική Οδό στα ξένα και ντόπια συμφέροντα που γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους αδειάζοντας πέρα από κάθε φαντασία το πορτοφώλι του πολίτη. Καλούμαστε λοιπόν να επανακτήσουμε την Εθνική μας κυριαρχία αρχίζοντας από την Εθνική μας Οδό.

Πιο συγκεκριμένα. Δεν καταβάλουμε διόδια σε ιδιωτικές εταιρίες επειδή:

_ Η κατασκευή δρόμων είναι υποχρέωση του κράτους με κονδύλια από τους φόρους των Ελλήνων Πολιτών.

_ Δρόμος δεν είναι η άσφαλτος. Αν μια ιδιοτική εταιρία θέλει να κάνει δρόμο, ας αγοράσει από τους ιδιοκτήτες τη γη που απαιτείται, ας φτιάξει το δρόμο με δικά της μέσα κι ας βάλει διόδια ανά 50 μέτρα με 50 ευρώ.

_ Ο δρόμος στον οποίο μπαίνουν σήμερα διόδια, υπήρχε. Κατασκευάστηκε σε δημόσια απαλλωτριωμένη γη, με δημόσια κονδύλια. Πως έρχεται ένας ιδιότης και ζητά χρήματα για κάτι ήδη υπάρχον!

_ Οι συμβάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες την Εθνική Οδό είναι πέρα για πέρα απικοιοκρατικές. Υποτίθεται πως κατασκευάζουν η συντηρούν το δρόμο, αλλά με κόστος ανά χιλιόμετρο πολλαπλάσιο του πραγματικού. Για άλλη μια φορά οι μίζες είναι πασιφανείς.

_ Δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές με αποτέλεσμα να εκβιάζονται κατάφορα οι πολίτες. Από που θα περάσει κάποιος τα Τέμπη; Πετώντας; Ακόμα και η μαφίες δεν θα βάζανε διόδια στην είσοδο και έξοδο των Τεμπών, εκτός κι αν ετοιμάζονται να τα μετονομάσουν σε σύνορα.

_ Αν για κάθε 50 χιλιόμετρα σταματάς να πληρώσεις διόδια πότε θα φτάσεις; Aθήνα – Θεσσαλονίκη σταματάς 10 φορές για 500 χιλιόμετρα. Πέρα από παράλογο είναι εξευτελιστικό.

ΛΥΣΗ:

Κανείς δεν πληρώνει διόδια. Καταργούμε τα διόδια στην πράξη με μαζικό κίνημα αμφισβήτισής τους..

_Όταν πλησιάζουμε στο ταμείο των διοδίων λέμε ευγενικά στον / στην υπάλληλο πως αρνούμαστε να πληρώσουμε διόδια και απαιτούμε να ανοίξουν την μπάρα.

_Συνήθως κλείνουν το τζάμι λέγοντας να περιμένουμε τον “υπεύθυνο”. Τους απαντάμε πως δεν έχουμε υποχρέωση να περιμένουμε κανέναν “υπεύθυνο”.

_Δεν δίνουμε κανένα προσωπικό στοιχείο, μπορούν μόνο να καταγράψουν τον αριθμό κυκλοφορίας. Και μην ξεχνάμε πως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και άρα δεν έχουν τις δικές τους αρμοδιότητες όπως οι νόμοι ορίζουν.

_Δεν πιάνουμε κουβέντα με κανένα, οι υπάλληλοι είναι “δασκαλεμένοι” και εκβιαζόμενοι από τις ετεαιρίες τους να λένε “το ποίημα”. Μπορούν να επικαλεστούν εξύβριση ή χειροδικεία και να μας τραβάνε στα δικαστήρια.

_Αν δεν σηκώσουμε την μπάρα, βγαίνουμε από το αυτοκίνητο και τη σηκώνουμε εμείς προς τα επάνω. Κάποιες φορές συμβαίνει να την σηκώνουν ταυτόχρονα οι υπάλληλοι όντας “δασκαλεμένοι”. Τους επισημαίνουμε την πιθανότητα τραυματιμού μας.

_Φεύγουμε λέγοντας “καλή λευτεριά σε όλους”.

Για κοίτα ποιοι μιλούν για διαφάνεια και έχουν και το θράσος να μας λένε ότι θα βάλουν τους κλέφτες φυλακή



Τρεις και ο Χατζηπετρής

Η Ντόρα των μεγάλων αντιφάσεων

Πάντα είχα την απορία πως γίνεται η κυρία Μπακογιάννη παρά τις αμέτρητες παρουσίες της σε ραδιόφωνο και τηλεόραση να καταφέρνει να πείσει τόσο λίγους.

Πάντα ήμουνα ιδιαίτερα διστακτικός απέναντι της χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τον λόγο.

Ο πολιτικός της λόγος πρωτόλειος θυμίζοντας μαθήματα χρηστομάθειας. Επαναλαμβανόμενες μονότονες γενικές αρχές, όπως οι πολιτικοί πρέπει να λέμε την αλήθεια, να είμαστε έντιμοι, να λειτουργούμε συλλογικά, να είμαστε αποτελεσματικοί και να μας ενδιαφέρει το γενικό και όχι το προσωπικό συμφέρον και τα λοιπά.

Μου θυμίζει φίλους που δίνουν σε κοινωνικές συναναστροφές συμβουλές στους άλλους για το πώς πρέπει να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια και αυτή έχουν ταράξει την γυναίκα τους στο κέρατο και στο μπινελίκι.

Καθαρές κουβέντες εντάξει αλλά ακόμα έχουμε ερωτηματικά για την φιλική σχέση με τον Χριστοφοράκο. Σε τόσες δεκάδες ώρες συνεντεύξεων δεν έπρεπε να μας είχαν λυθεί οι απορίες.

Συλλογικότητα όταν η ένωση ελλήνων διπλωματών σε επίσημες ανακοινώσεις τους σας κατηγορούν ότι το υπουργείο εξωτερικών επί ημερών σας διοικούνταν από μια στενή κάστα συνεργατών και συγγενών.

Κατόπιν εορτής σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή,

«Δεν τα έλεγα επειδή είχαμε 151 βουλευτές και θα έπεφτε η Κυβέρνηση».

Όχι Ντόρα δεν τα έλεγες γιατί συγκυβερνούσες. Διόριζες υπουργούς, υφυπουργούς, άπειρα στελέχη στην κρατική μηχανή γιατί ήθελες να ελέγξεις την ώρα της διαδοχής το συνέδριο. Στην ουσία με τον Σουφλιά είχατε μεγαλύτερη δύναμη από τον Καραμανλή τον οποίο με φιλότιμες προσπάθειες ξαποστείλατε.

Μας προσβάλεις όταν λες ότι είσαι περισσότερη νεοδημοκράτισα από τους άλλους.

Μας εξαγριώνεις όταν δεν αποδέχεσαι το αποτέλεσμα μια καθαρής ανοικτής λαικής ψηφοφορίας και αμφισβητείς από την πρώτη στιγμή την επιλογή μας.

Μας βουρλίζεις όταν λες πως αγαπάς την πατρίδα περισσότερο από εμάς και για αυτό ψήφισες την συμφωνία με το ΔΝΤ. Ηρωική έξοδο έψαχνες.

Μας θυμώνει όταν λες ότι ζήτησες από άλλους βουλευτές να μην σε ακολουθήσουν. Τρεις και ο Χατζηπετρής ήταν τους άφησες για να συνεχίσουν το πριόνισμα.

Τι σημαίνει δεν έχω αποφασίσει αν θα κάνω κόμμα. Άμα έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και πιστεύεις ότι αυτά που πρεσβεύεις έχουν απήχηση κάνεις τώρα κόμμα και δεν περιμένεις. Η πολιτική δεν είναι πρόσκληση φίλων για έξοδο. Τώρα βαριέμαι αλλά πηγαίνετε εσείς και άμα αλλάξω γνώμη περνάω για ένα ποτό.

Μεγάλη παίκτες δεν είναι αυτοί που κάνουν μόνο μεγάλη σταδιοδρομία αλλά και αυτοί που ξέρουν πότε να αποχωρήσουν για να μην σέρνονται στο γήπεδο. Είναι όσοι κρεμάνε μόνοι τους την φανέλα και δεν βολοδέρνουν προκαλώντας άλλες φορές τον οίκτο και άλλες το γέλιο.

Aris. Ο ΑΡΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ

Με τη συμμετοχή μεταναστών οι προσεχείς δημοτικές εκλογές

.

Τι σχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και των υπολοίπων εκτυλίσσεται παράλληλα με την υποταγή της χώρας στο ΔΝΤ:

Εγκύκλιο για τη συμμετοχή αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας καθώς των ομογενών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην εγκύκλιο με θέμα «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» γνωστοποιείται ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, πώς θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και τι δικαιολογητικά απαιτούνται.

Όπως αναφέρεται, με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β’ του Ν.3838/2010 (ΦΕΚ Α΄49) θεσμοθετείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι υπέρ ομογενών και νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ επισημαίνει ότι «βασική παραδοχή του εν λόγω νομοθετήματος είναι ότι η πολιτική συμμετοχή των ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στις τοπικές εκλογές, αποτελεί την πλέον ενεργητική μορφή ένταξης, καθώς συντελεί καθοριστικά στην άρση των αποκλεισμών και της περιχαράκωσης».

Σημειώνεται ακόμη ότι «όπως είναι γνωστό, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών της νέας δημοτικής περιόδου, εκλογές που σηματοδοτούν μια νέα ιστορική απαρχή για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση της χώρας μας, καθώς με αυτές θα αναδειχθούν οι αρχές των νέων διευρυμένων Δήμων της χώρας που θα προκύψουν δια συνενώσεων κατ’ εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Το γεγονός ότι οι κρίσιμες αυτές εκλογές θα διεξαχθούν με την για πρώτη φορά συμμετοχή των νομίμως και μακροχρονίως διαμενόντων στη χώρα αλλοδαπών τρίτων χωρών και ομογενών υπογραμμίζει τον ιστορικό τους χαρακτήρα».

Ενημερώνει επίσης ότι «για την επιτυχή πρώτη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, θα ακολουθήσουν και άλλες, συμπληρωματικές εγκύκλιοι που θα εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο θέματα και λεπτομέρειες του νόμου και των τεχνικών εφαρμογών υλοποίησης των ρυθμίσεών του, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδευτούν κατάλληλα και επαρκώς οι υπάλληλοι που θα χειρίζονται το αντικείμενο αυτό».

Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι (εκλογιμότητα-υποψηφιότητες-κωλύματα και ασυμβίβαστα) θα αποσταλούν οι σχετικές οδηγίες μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος «Καλλικράτης», ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι τυχόν νεότερες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και στις Περιφέρειες και Δήμους.