slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Τσίπρας, η πανδημία και το... ληξιαρχείο

Του Χρήστου Υφαντή
Μια αντιπολίτευση, χαμένη στη μετάφραση, που κάνει πολιτική με χαρτιά του... ληξιαρχείου

«Τι είχες Αλέξη, τι είχα πάντα!». Μια ακόμη συζήτηση στη Βουλή αυτή τη φορά για το θέμα της πανδημίας, που την προκάλεσε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα, κατέληξε σε ένα Βατερλώ για την Κουμουνδούρου, η εικόνα ενός Μητσοτάκη να κάνει απλά μαθήματα πολιτικής στον Αλέξη έχει καταντήσει ανυπόφορη, ακόμη και για τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση κανείς δεν κατάλαβε. Ένα κόμμα κι ένας πρόεδρος που ξεκίνησαν με τη διαπίστωση «δεν υπάρχουν εμβόλια», συνέχισαν με την εκτίμηση «κι αν

Μάρκος Κωβαίος στο «Δίκτυο Δημάρχων για την Αειφορία, την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ»: ''Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά στην εκμετάλλευση, στην ασυδοσία και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος''

 Στο περιθώριο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε στη Θεσσαλονίκη, που διεξήχθη από τις 14 ως τις 16 Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, το «Δίκτυο Δημάρχων για την Αειφορία, την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ».
  • Το Δίκτυο, που αποτελείται από 32 δημάρχους απ΄ όλη τη χώρα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους δήμους τους, εξέδωσε ψήφισμα το οποίο κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. 

  • Στις εργασίες του Δικτύου, έλαβε μέρος και ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος και μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Συρμαλένιος : Αντιπαιδαγωγική η σύμπτυξη τμημάτων σε γυμνάσια και ΕΠΑΛ των Κυκλάδων


 Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε δύο αναφορές στη Βουλή για το θέμα της σύμπτυξης των τμημάτων σε σχολεία των Κυκλάδων, που οδηγεί σε αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μια πρακτική πλήρως αντιπαιδαγωγική αλλά και επικίνδυνη στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην πρώτη αναφορά κατατέθηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου, με θέμα την από 13/10/2021 οδηγία του ΥΠΑΙΘ, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά μέσω της ΔΔΕ Κυκλάδων, για σύμπτυξη των τμημάτων της Γ' τάξης του σχολείου από πέντε σε τέσσερα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε ομόφωνα (Πράξη 12η/2021) να μην συναινέσει στη σύμπτυξη των τμημάτων της Γ' τάξης από 5 σε 4, θεωρώντας ότι το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας είναι απόλυτα νόμιμο και επαρκές, καλύπτοντας παράλληλα τις παιδαγωγικές ανάγκες και τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα:

Δήμος Πάρου: Αντιθετος στις συγχωνεύσεις τμημάτων. Καλούμε για ακόμη μια φορά το Υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη άδικη και αδικαιολόγητη απόφαση.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΟΥ


Σε μία εποχή που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού είναι επιτακτική, δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο στην αρχή της φετινής χρονιάς έκανε λόγο για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε, να προχωράει τώρα σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε σχέση με το νησί μας, οι αιφνιδιαστικές προτάσεις του που αφορούν σε συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων στο ΕΠΑΛ Πάρου και στο Γυμνάσιο Πάρου, βρίσκουν αντίθετη τη Δημοτική Αρχή Πάρου. 

Κοροναϊός: Καμία συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για «μωβ περιοχές»

Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αμφιλεγόμενη πληροφορία.Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται μία αμφιλεγόμενη πληροφορία,σύμφωνα με την οποία  η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητεί την καθιέρωση των λεγομένων μοβ περιοχών, στις οποίες παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστικη κάλυψη και υψηλή κυκλοφορία της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κοροναϊού.

Ντόρα Μπακογιάννη: Σοβαρό πρόβλημα υγείας για την βουλευτή της ΝΔ - Διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα


Η γενναία ανάρτησηΔύσκολες ώρες για την Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της, καθώς σε εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε τις τελευταίες μέρες, διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα.
Η ανάρτησηΜάλιστα, η ίδια το ανακοίνωσε με ανάρτησή της στα social media:
«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.​ Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.​ Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. ​ Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου ‘ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια και μετά ο Πολάκης πρότεινε στους πολίτες φάρμακο για αγελάδες!




Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία

ΒΙΝΤΕΟ

Δήλωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την απώλεια της Αθηνάς Μπουρλώτου.

 

«Μία σπουδαία μορφή του Ηρακλείου δεν είναι πια εδώ. Η Αθηνά Μπουρλώτου, μία Μεγάλη Κυρία του Ηρακλείου με το σπουδαίο εθελοντικό και κοινωνικό της έργο, πάντα δίπλα στο συνάνθρωπό της, έφυγε από τη ζωή. Αλλά το παράδειγμά της, το σπουδαίο έργο της, η κοινωνική της προσφορά, το θετικό της αποτύπωμα στην κοινωνία του Ηρακλείου θα μείνει πάντα χαραγμένο στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Η απώλειά της προκάλεσε σε όλους μας βαθιά θλίψη και συγκίνηση.

Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπ’όψιν την Τουρκία

Συνέντευξη Δένδια στην “Καθημερινή”

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόλις την Πέμπτη υπογράψατε τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τι νέο κομίζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε ένα νέο επίπεδο. Ένα επίπεδο στο οποίο δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν. Οι σχέσεις αυτές είχαν περάσει από διάφορες φάσεις μέχρι τη δεκαετία του ’90, όταν και υπογράφηκε η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Οι σχέσεις αυτές δεν έχουν απλώς διευρυνθεί. Έχουν βελτιωθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό, χωρίς προηγούμενο, και έχουν πλέον αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε στην προσπάθεια αυτή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο τροποποιήσεις της συμφωνίας έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση. Ούτε είναι προϊόν σύμπτωσης ότι οι δύο από τους συνολικά τρεις γύρους του στρατηγικού διαλόγου έλαβαν χώρα την τελευταία διετία. Μάλιστα θα είχε πραγματοποιηθεί και άλλος εάν δεν είχε παρεμβληθεί η πανδημία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κοκκινος : «Να επιστραφούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.»

 
"  Το ισχυρό κύμα ακρίβειας  επιβάλλει να επιστραφούν οι  μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας"! 

Η δίκαιη  διεκδίκηση  και η ικανοποίηση του αιτήματος για επιστροφή των μειωμένων συντελεστών Φ. Π. Α. στα νησιά μας αποτελεί πλέον μεγάλη κοινωνική ανάγκη και πρέπει να γίνει πράξη. 
Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει την αδικία του 2015 που δημιούργησαν οι προκάτοχοι της στην κεντρική εξουσία. 
Το "Τρίτο Μνημόνιο" που ψηφίστηκε το Αύγουστο του 2015, οδήγησε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην απώλεια του τελευταίου αναπτυξιακού μέτρου για το Αιγαίο και επιβάρυνε την καθημερινότητα των πολιτών του. 

Οφείλουμε οργανωμένα να ζητήσουμε την άμεση επαναφορά των μειωμενων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας διότι :