slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Πάρος οργανώνει την αντίστασή της 🌻 Paros organizes its resistance - Πάρτε μέρος στη διαμαρτυρία της Κίνησης Πολιτών

Ενημερώσαμε τους πολίτες της Πάρου και τις αρμόδιες αρχές ότι μια σειρά από κατασκευές πραγματοποιούνται στην ακτογραμμή μεταξύ Φάραγγας και Πηγαδακίου (όρμος του Μπέη). Οι εργάτες έχουν κόψει μαρμάρινα πεζοδρόμια από τα βράχια της ακτής και έχουν κατασκευάσει μια προβλήτα και τοίχους στο δημόσιο χώρο.

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Ο Κτηνοτρόφος να πουλήσει στα 8 ευρώ το αρνί και το κατσίκι!».




προς κρυφή κοιν.: εγώ
Μιλώντας στον «αέρα» της εκπομπής «Δεκατιανοί» του ΣΚΑΪ 100,3 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επανέλαβε ότι θεωρεί τα 8 ευρώ ως την ικανοποιητική τιμή για να πουλήσει φέτος το Πάσχα ο Κτηνοτρόφος το αρνί και το κατσίκι του.

«Πάνω από 350 χιλιάδες αρνιά και κατσίκια εξήχθησαν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες (λ.χ. Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι θα δούμε κάποιες ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην ελληνική αγορά κατά το Ορθόδοξο Πάσχα, με την τιμή τους να είναι και αυξημένη», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

«Άκουσα, όμως, σε μία εκπομπή στην τηλεόραση», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρξει και φέτος το "Καλάθι του Πάσχα" και θα περιέχει μέσα το αρνί και το κατσίκι. Εάν, όπως πέρυσι, το προϊόν διατίθεται στο "Καλάθι" στα 10 ευρώ, δεν ξέρουμε πόσο θα πουλήσει ο Κτηνοτρόφος! Πέντε ευρώ; Πεντέμισι; Έξι; Εάν πουλήσει στα πέντε ευρώ και το προϊόν διατεθεί στα 10, τα άλλα πέντε ευρώ σε ποιες τσέπες θα πάνε; Δεν είναι λογικές αυτές. Δεν γίνεται να βγάλει περισσότερα ο μεσάζων από τον Κτηνοτρόφο, που εκτρέφει για 4-5 μήνες ένα ζώο!».

Ακολούθως, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε τη δική του πρόταση για την ικανοποιητική τιμή πώλησης του αρνιού και του κατσικιού από τον Κτηνοτρόφο: «Για εμένα, υπάρχει μία λογική τιμή: να πουλήσει ο Κτηνοτρόφος στα οκτώ ευρώ. Μαζί με τον ΦΠΑ, τα έξοδα σφαγείου, κλπ, το προϊόν θα φύγει στα 10 ευρώ και ο καταναλωτής θα το αγοράσει στα 12 ευρώ. Τώρα, ο Κτηνοτρόφος πουλά στα πέντε ή έξι ευρώ και ο καταναλωτής αγοράζει στα 15! Τόσο πουλήθηκε πέρυσι το αρνί και το κατσίκι! Από την άλλη, είναι και οι ελληνοποιήσεις αρνιών και κατσικιών. Έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα ζωντανά ζώα από γύρω χώρες, έχουν γίνει ελληνικά, αύριο θα βγουν στην αγορά με σφραγίδες ελληνικές και τα ελληνικά θα είναι πιο φτηνά!».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον ΣΚΑΪ 100,3:

Δ. Καπούνης: «Να μπει πλαφόν στα 8 ευρώ στην τιμή που θα πουλήσει αρνί και κατσίκι ο Κτηνοτρόφος!».




Την πρότασή του να μπει, από την Κυβέρνηση, πλαφόν στα 8 ευρώ στην τιμή που θα πουλήσει φέτος το Πάσχα ο Κτηνοτρόφος το αρνί και το κατσίκι του επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στον «αέρα» του «Mega Σαββατοκύριακο».

«Εδώ στη Νάξο, όσα αρνιά και κατσίκια είναι από 8-12 κιλά θα πάνε για σφάξιμο για το Πάσχα», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης.

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών έγιναν εξαγωγές πάνω από 350 χιλ. αρνιών και κατσικιών από την Ελλάδα προς άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία, Γερμανία). Μπορεί, λοιπόν, εν όψει του Ορθόδοξου Πάσχα, να υπάρξουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά και λέω "μπορεί" επειδή, όπως πληροφορούμαι, στη βόρεια Ελλάδα ήδη έχουν εισαχθεί ζωντανά ζώα που θα μείνουν για λίγο καιρό σε στάβλους, θα ελληνοποιηθούν, θα σφαχτούν και θα παρουσιαστούν ως ελληνικά, με τις τιμές τους να είναι… ελληνικές».

Κατόπιν, περιέγραψε: «Ελέγχους κάνουν στην αγορά για να δουν τις σφραγίδες που έχει το ζώο και όχι στα ζωντανά ζώα που εισάγονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Όταν εισαχθεί το ζώο ζωντανό, ελληνοποιείται, πάει στο σφαγείο και είναι πλέον ελληνικό, αφού η σφραγίδα του είναι ελληνική. Ελληνοποίηση… από το παράθυρο, δηλαδή! Αυτό γίνεται αυτές τις μέρες και να το προσέξει η Πολιτεία».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για την τιμή με την οποία θα πουληθεί φέτος το εκλεκτό αρνί και κατσίκι της Νάξου και τόνισε πως «πρόβλεψη ακόμα δεν έχουμε κάνει. Θα είναι όμως λίγο πιο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι». Για να τονίσει, ύστερα: «Πέρυσι, στο "καλάθι του Πάσχα", το αρνί και το κατσίκι ήταν στα 9,99 ευρώ. Ας δοθεί, λοιπόν, τιμή-πλαφόν στα 8 ευρώ στην οποία θα πουλήσει ο Κτηνοτρόφος! Μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα (π.χ. ΦΠΑ, έξοδα σφαγείου, κλπ), το προϊόν θα φεύγει στα 10 και θα πωλείται στα 12 ευρώ, ενώ τώρα φεύγει 5 και πωλείται 15! Να δούμε τελικά πού είναι η αισχροκέρδεια! Πέρυσι, ο κτηνοτρόφος πούλησε στα 5,5 και στα 6 ευρώ. Στα σούπερ μάρκετ το προϊόν έφθασε στα 9,99 ευρώ, αλλά στα εξωτερικά κρεοπωλεία κόστισε και 14 και 15 ευρώ! Να το δει το θέμα η Πολιτεία! Τα ίδια συμβαίνουν και με τα υπόλοιπα προϊόντα».

Τέλος, σε ερώτηση για την τιμή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε πως «είναι σταθερή» και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται «για την πιο φθηνή Γραβιέρα στην αγορά! Είναι Π.Ο.Π. προϊόν από αγελαδινό γάλα και είναι το πιο φθηνό που υπάρχει ενώ δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλη αύξηση στην τιμή του!».

Δείτε το απόσπασμα:

Δ. Καπούνης στην ΕΡΤ: «Μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, γίνονται ενέργειες, αλλά...»






«Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα με τους εργάτες γης», τόνισε ο Δ. Καπούνης. Βέβαια, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έχει κάνει ενέργειες ώστε να έλθουν εργάτες από την Ινδία για να βοηθήσουν και, σύμφωνα με τον Δ. Καπούνη, η υπόθεση είναι μεν σε καλό δρόμο αλλά, αφ' ενός, «υπάρχει θέμα γραφειοκρατίας» και, αφ' ετέρου, «τα μεροκάματα είναι πολύ ανεβασμένα από αυτά που υπήρχαν και θα υπάρξει πρόβλημα – εάν κάποτε ένας εργάτης γης λάμβανε 80 ευρώ, όταν έλθει εδώ θα στοιχίσει παραπάνω, με το εργόσημο».

«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο», επεσήμανε, απ' την πλευρά του, ο Σ. Βαθρακοκοίλης και πρόσθεσε: «Πρέπει τουλάχιστον ενάμιση μήνα πριν να έχω "τρέξει" τη διαδικασία ώστε να έχω στη διάθεσή μου το προσωπικό που πρέπει όταν πρέπει για τη συγκομιδή. Είναι μεγάλη η γραφειοκρατία».

Επίσης, ο Σ. Βαθρακοκοίλης ανέδειξε και το πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει τη Νάξο: «Υπάρχει μεγάλη ανομβρία στο νησί. Είχα ετοιμάσει 60 στρ. για να καλλιεργήσω πατάτα και, λόγω της λειψυδρίας, καλλιέργησα μόνο 8 και αυτά φοβάμαι ότι δεν θα τα ποτίσω. Τα κόστη μου έχουν φθάσει στα 16 χιλ. ευρώ, για τα στρέμματα που είχα ετοιμάσει. αν στα 60 από λισπάσματα κοπριές μου 'χουν πάει ως τώρα 16 χιλ. ευρώ. Εδώ και 20 χρόνια φωνάζω ότι έχουμε έναν βιολογικό που στέλνει εκατομμύρια κυβικά νερό στη θάλασσα ετησίως. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλες δύο δεξαμενές για να βελτιώσουμε το νερό και να το χρησιμοποιούμε για άρδευση ούτως ώστε να μην έχουμε πρόβλημα;».

Ο Δ. Καπούνης πήρε έπειτα εκ νέου τον λόγο και στάθηκε ξανά στο θέμα της έλλειψης εργατών γης: «Έλληνες δεν υπάρχουν. Έχουν φύγει όλοι. Πήγαν στον τριτογενή τομέα. Στο νησί μας οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη περισσότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον πελάτη, καθώς προσφέρουν περισσότερες παροχές».

Η «Φωνή της Καρυάς» ( 102 φύλλο) εύχεται εύχεται στους αναγνώστες της Καλή Ανάσταση!


Έτος 1ης κυκλοφορίας 1998 - Φύλλο 102 - Μάρτιος 2024 

ΔΗΜΟΣ = ΛΑΟΣ 

Την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα  δημοτική αρχή υπό τον κύριο Παναγιώτη Κροντηρά.  Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι  γνωστά. Ας αναφέρουμε μόνο τρία από αυτά. 

1. Ύδρευση: Το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας και  πολύ σύντομα θα κληθούμε να το