slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα, 3 Αυγούστου 2011
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Προκειμένου να μην διαμορφώνονται λανθασμένες εντυπώσεις από σημερινή ανάρτηση στο ΒΗΜΑonline, με τίτλο «Λεφτά για υπερωρίες… υπάρχουν», ενημερώνουμε ότι:
Το συνολικό ποσό που αναφέρεται αφορά προϋπολογισμό και όχι πραγματοποιηθείσα δαπάνη, για υπερωρίες όπως αυτές έχουν περικοπεί και ισχύουν σε όλο το δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ασφαλώς το ποσό αυτό, δεν προορίζεται για τους υπαλλήλους που στελεχώνουν τα γραφεία του Υπουργού, των Υφυπουργών και των Γεν. Γραμματέων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το 60% του ποσού αυτού διατίθεται για οδηγούς που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των Υπουργείων, αλλά και των επισήμων που πραγματοποιούν επισκέψεις στην χώρα μας.
Επίσης, περιλαμβάνει τις υπερωρίες του πολυάριθμου προσωπικού των ΚΕΠ που εργάζονται -ως γνωστόν- και τα Σάββατα.
Σημειωτέον ότι σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες έχουν πραγματοποιηθεί οι περικοπές μισθών που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το δε τελικό ύψος των αμοιβών είναι αυτό που ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου για την 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Π.Σ.) Νοτίου Αιγαίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει την απαράδεκτη στάση του περιφερειάρχη, που λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, υλοποιώντας αποφάσεις φορέων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου.

Όταν η Αννούλα και ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ζητούσαν οι αναπληρωτές κι οι ωρομίσθιοι να γίνονται μόνιμοι μετά από 2 χρόνια...

26/02/2008
Ερώτηση προς τον Υπ. Εθνικής Παιδείας

ΘΕΜΑ:
Σε πολύχρονη πολιτική ομηρία οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί! – Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! – Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών!

Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.

Σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες η απασχόληση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών τείνει να γίνει «θεσμός»! Ένας «θεσμός» ο οποίος εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία, δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν την ζωή τους και τους κρατά επί χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια: Δεν γνωρίζουν αν θα απασχοληθούν και την επόμενη σχολική χρονιά, πού θα υπηρετήσουν, αν θα πληρώνονται στην ώρα τους! Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η οργανική σύνδεσή τους με το σχολικό περιβάλλον και την συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, λόγω της εφήμερης υπηρεσίας τους! Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους διδάσκοντες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: 4.000 άτομα απασχολούνται με δίωρη, τρίωρη ή τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα!

Ειδικά το ζήτημα του τόπου και του σχολείου απασχόλησης γίνεται συχνά αντικείμενο κάθε λογής «εκδουλεύσεων» από ποικίλους «παράγοντες» της διοίκησης της εκπαίδευσης, πολιτικά πρόσωπα και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, εξουθενώνοντας ηθικά τους νέους εκπαιδευτικούς. Για να καταδείξουμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και των πιέσεων, αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα καθηγητή από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Άγιο Ευστράτιο, στην Λήμνο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το παράδειγμα δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε σπάνιο!

Υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και τον εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία! Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη!

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1. Ποια είναι η συνολική θέση του υπουργείου έναντι της απασχόλησης στην εκπαίδευση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών;

2. Ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος των εργασιακών σχέσεων αυτού του τύπου, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται, σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού ή του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας και για πόσο χρόνο;

3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι δύο βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
3.2. Οι προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ' όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4cf615c1-ea9f-4b56-b8a2-2729d7c40c61

ΣΚΕΨΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ: ‘Νέος τρόπος έκδοσης Αδειών Δόμησης, και ελέγχου κατασκευών’


ΠΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΔΕΑ ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ....
ΤΟΥ
Του   Γιώργου Πανικα
Όποιος μηχανικός της πιάτσας- που ασχολείται σοβαρά με τον ιδιωτικό τομέα, τις άδειες οικοδομών και τις κατασκευές- διαβάσει το σχέδιο νόμου, για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής αδείας , αντιλαμβάνεται αμέσως πέντε πράγματα:
α) Ότι κάποιος έχει μια προωθημένη σκέψη στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με ηθικά ίσως ελατήρια και στόχο την ταχύτερη έκδοση των οικοδομικών αδειών ,της κατασκευής και του ελέγχου των οικοδομών, δίχως να ταλαιπωρείται ο πολίτης και δίχως κάποιοι υπάλληλοι να αυθαιρετούν, η ακόμη και να χρηματίζονται.
β)Ότι ο ίδιος, έδωσε εντολή και κατευθύνσεις σε κάποιους άλλους, να ετοιμάσουν πλαίσιο νόμου, δίχως να εξετάσουν τι ισχύει στο εξωτερικό και τι έχει επιτύχει έως σήμερα .
γ)Ότι κάποιοι, ίσως οικονομολόγοι η μάνατζερ (πάντως όχι μηχανικοί), νεαροί συμβουλάτορες του Υπουργού, ή και του Πρωθυπουργού, ξεκίνησαν να γράφουν, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Υπουργού είτε του Πρωθυπουργού ,δίχως να γνωρίζουν το αντικείμενο, δίχως να έχουν δουλέψει ποτέ τους στον τομέα αυτόν, ή δίχως να έχουν θητεύσει σε πολεοδομία.

Ρέππας-Λεφτά υπάρχουν: 155.000 ευρώ υπερωρίες κατακαλόκαιρο για τους τσάτσους στα πολιτικά γραφεία του υπουργείου!!!

Πρόκειται για την υπερωριακή απασχόληση το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, που η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού ολοένα και μεγαλώνει και που οι υπερωρίες έχουν καταργηθεί - τουλάχιστον έτσι λέμε στην τρόικα - η κυβέρνηση έρχεται και με απόφασή της που εστάλη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως προς δημοσίευση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να δώσει το ποσό των 155.789,80 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΟΒΛΙΑ & ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ


Διαδοχικές συναντήσεις με τους υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια και τον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη είχε την Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στα αντίστοιχα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε σειρά προτάσεων στον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια και μπορούν να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν και από άλλους φορείς του Δημοσίου.

Γ. Μιχελάκης για τις προσλήψεις απ' το ΠΑΣΟΚ: " Δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κακό εαυτό τους."

«Κάποτε πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία! Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπόσχεται προς κάθε κατεύθυνση ότι θα μειώσει το κράτος. Την ίδια στιγμή, το μεγαλώνει. Μεθοδεύει απολύσεις και ταυτόχρονα κάνει προσλήψεις. Μιλά για περιορισμό του κράτους και προχωρά στη διόγκωσή του.
Μέσα σε 20 μήνες, δημιούργησε 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας του κράτους.
Αντίθετα, αναβάλλει διαρκώς τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, που επίσημα ανακοινώνονται.
- Πρώτα απ΄ όλα, εγκατέλειψε το σχέδιο που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ. για την κατάργηση περίπου 250 οργανισμών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ


Συνάντηση με τον πρώην υπουργό και πρόεδρο του Δ.Σ. Ιπποκράτειου Ιδρύματος στην Κω, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη είχε σήμερα (Τετάρτη) ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
 Αντικείμενο της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κ. Αντώνης Βουτσίνος, ήταν οι εργασίες στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω.

Συναυλία στις 10 Αυγούστου στο Φιλώτι με τους Λευτέρη Βαζαίο & Νίκο Κυριακάκη.

Συναντήσεις εργασίας του Περιφερειάρχη για το ΕΣΠΑ


Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας, με αντικείμενο την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα ή προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, θα έχει την Παρασκευή (5 Αυγούστου) στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Συγκεκριμένα, στις 10:30 το πρωί θα έχει συνεργασία με τον Δήμαρχο της Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, και αμέσως μετά, στις 11:00, με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών, του Προγραμματισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

Στη Νάξο για διακοπές ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Δημήτρη σε ευχαριστούμε διότι αν
 δεν ήσουν και εσύ
Στη Νάξο κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές το πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού και της Εθνικής μας ομάδας Δημήτρης Διαμαντίδης.
Ο διεθνής άσσος φιλοξενείται με την οικογένειά του σε ξενοδοχείο της Αγίας Άννας και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο νησί για μια εβδομάδα.
Χθες το πρωί επισκέφθηκε το ζαχαροπλαστείο "Ραντεβού" και φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο
του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης, κ. Γιάννη Παπαδόπουλο ο οποίος είναι γνωστός για τα φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα.

Έκθεση ζωγραφικής στο κάστρο 3-8 Αυγούστου

Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα για την υγεία που διοργάνωσε η Τοπική Πολιτική Κνηση Οικολόγων Πράσινων Νάξου


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Χώρα Νάξου, η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Οικολογικός Ανεμος, οι Οικολόγοι Πράσινοι Νοτίου Αιγαίου και η Τοπική Πολιτική κίνηση Οικολόγων Πράσινων Νάξου, με θέμα:
 «Πολιτική Υγείας στο Νότιο Αιγαίο στην εποχή της κρίσης».
Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι ο ίδιος, τόσο ως Δήμαρχος, όσο και ως επαγγελματίας στον χώρο της Υγείας θα κάνει ότι περισσότερο μπορεί για να μην γίνει τελικά η συγχώνευση των νοσοκομείων Νάξου και Σύρου.
Στην ημερίδα, παρά την μικρή συμμετοχή κοινού, παρευρέθησαν ομιλητές από την Κω, την Ικαρία, και τον Δήμο Θήρας, και φυσικά από τη Νάξο, αλλά και από τον Δήμο Αθηναίων, η Αντι-δήμαρχος σε θέματα Υγείας, ο Καθηγητής Οικονομικών Υγείας Κος Λυκούργος Λιαρόπουλος και η συζυγός του, κλινική μικροβιολόγος Ολγα Λιαροπούλου, κ. ά. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής «Πρωϊνή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.
Ολοι οι ομιλητές ανέπτυξαν πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στις...

Oι έγκυρες ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ έπεσαν πάλι μέσα

Με ενεά 9 αντιδημάρχους θα πορευτεί πλέον ο δήμος  Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς ορίζονται με απόφαση δημάρχου κ. Μανώλη Μαργαρίτη ,οι δημοτικοί σύμβουλοι ο Ηλίας Μάνης (Σχοινούσα) ό  Στέλιος Ζούλης (Ηρακλειά) και η δημοτική σύμβουλος, Κατερίνα Συμιγδαλά (Κουφονήσια),ως αντιδήμαρχοι στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες, που σημαίνει ότι δεν είχαμε καμιά   μείωση των έως τώρα αντιδημάρχων όπως προέβλεπαν  οι διαφορές έγκυρες ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ που εσχάτως ανακάλυψαν και πιέσεις  του υπουργού Εσωτερικών προς το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ώστε να προχωρήσει στον ορισμό των αντιδημάρχων.

Στην αντικατάσταση του μέλους της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Γιάννη Δρυμαλίτη  που είχε παραιτηθεί προχώρησε το δημοτικό Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Την θέση του πάρετηεντως Γιάννη Δρυμαλίτη  πήρε η πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλιας κ. Κατερίνα Σιδερη

 

Με αφορμή ... ένα παρκάκι τόσο δα!

Όσο το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης δεν μπορεί να περιφρουρήσει δυο σπιθαμές γης στην “ιστορική” του πλατεία και προτιμά να παρανομεί -με ελάχιστες εξαιρέσεις διαφωνούντων- απαξιώνοντας θεσμικά όργανα (Υπ.Πολιτισμού) και δικές του αποφάσεις (εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης),

Όσο ένας δήμος εμφανίζεται ανίκανος και ανήμπορος να φυτέψει πέντε θάμνους και να καθαρίσει δυο-τρία σκατά*,

Όσο στην ιστορική αυτή πλατεία αλλά και στους λοιπούς δρόμους, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ούτε ένας κινητικά ανάπηρος,

Όσο ένα τουριστικό τρενάκι είναι πιο σημαντικό από την ομαλή κυκλοφορία του μοναδικού μέσου μαζικής μεταφοράς στο νησί,

Όσο οι κάδοι της πλατείας, μόλις βραδιάσει, ξεχυλίζουν με σκουπίδια,

Όσο θα σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα,

Όσο θα παραβιάζονται ασύστολα οι πεζόδρομοι,

Όσο θα ξεχειλίζουν δρόμοι και πεζοδρόμια από τραπεζοκαθίσματα,

Όσο θα ενοικιάζονται κομμάτια από τις παραλίες μας,

Όσο κακόγουστες πινακίδες θα “κοσμούν” την παραλία της νεοκλασσικής Ερμούπολης,

 

Όσες χορωδίες και αν γεμίσουν τα σκαλιά του δημαρχιακού μεγάρου, ο πολιτισμός δεν θα έχει έρθει ... ακόμα. Ο πολιτισμός εκείνος, όπως μας τον έφερε στο λεξιλόγιο μας ο Αδαμάντιος Κοραής, ομόρριζο και παράγωγο των λέξεων πόλις και πολίτης.

Γιατί ο πολιτισμός, όπως άλλωστε και η δημοκρατία, δεν είναι έννοιες αφηρημένες, δεν εξαντλούνται σε έδρανα ή στις θέσεις των συνήθων “επισήμων”.

Ο πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής, δεν επιβάλλεται, δεν είναι κουστουμαρισμένος, δεν είναι αυτοπροσδιοριζόμενος, δεν “βολεύτεται” σε λόγους εγκαινείων, δεν είναι αναλώσιμο τουριστικό προϊόν. Είναι σύμφυτος με τις κοινωνικές αξίες, το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη προστασία του περιβάλλοντος, τους δημοκρατικούς θεσμούς και πάνω απ' όλα με την συνολικότερη έννοια της παιδείας.

Όχι τυχαία, ο Μάριος Πλωρίτης, έγραφε «πότε επιτέλους θα αντικαταστήσουμε την ξενική και κακόηχη λέξη κουλτούρα με τη θαυμάσια ελληνική και ταυτόσημη λέξη Παιδεία;».

 

 

*Αιτιατική πληθυντικού του ομηρικού ουσιαστικού, ουδετέρου γένους, “σκωρ”, που σημαίνει περίττωμα.

 

 

Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου

Πωπω τι του θύμισαν του Παπουτσή, οι Βρούτσης-Πλακιωτάκης με ερώτησή τους!!

Δείτε την ερώτηση που έκαναν στο Παπουτσή οι Βρούτσης-Πλακιωτάκης
Υπενθυμίζουμε ότι το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ κόστισε τη ζωή 80 και πλέον συνανθρώπων μας... παρόλα αυτά τότε ο Παπουτσής που ήταν υπουργός Ναυτιλίας δεν έδειξε ίχνος ευαισθησίας υποβάλλοντας έστω τυπικά την παραίτησή του:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤHΡΟΣ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΚΟΡΩΝΟΧΩΡΙΟΥ -ΜΥΛΩΝ ΝΑΞΟΥ                          

«ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΛΕΡΙΟΤΙΣΣΑ»       

                                                            Κορωνοχώρι  01-8- 2011 

                                                             Αριθμ.Πρωτ. 20

 

 

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

     Ενόψει της πανηγυρικής εορτής της ενορίας του χωριού μας, Μεταμόρφωση  του Σωτήρος Χριστού ,την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011 και την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 από 6.00΄ το απόγευμα, θα καθαρίσουμε και θ' ασπρίσουμε διάφορα σημεία του χωριού που θα περάσει η λιτανεία του Χριστού.

 

   Παρακαλούμε όσοι συγχωριανοί μας θέλουν και μπορούν, να συμμετέχουν  σ' αυτήν την εθελοντική προσπάθεια.

 

·        Λόγω της καθαριότητας την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2001 αναβάλλεται το μάθημα χορού.

                

                               Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ για την συγχώνευση - υποβάθμιση του Νοσοκομείου - ΚΥ Νάξου,

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εναλλακτική δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ συμμετείχε στην κινητοποίηση για την αποτροπή της συγχώνευσης- υποβάθμισης του Νοσοκομείου - ΚΥ Νάξου, τόσο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 1ης Αυγούστου, εξω από την Σχολή Ουρσουλινών, όσο και στο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα "επιχειρησιακός σχεδιασμός Υγείας Ν.Αιγαίου".Η επικεφαλής της κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Θέκλα Κίζη υποστήριξε , σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γ.Γραμματέα κ.Πολύζο στο Νοσοκομείο, αλλά και δημόσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις θέσεις 1.
γιά λειτουργική αυτοτέλεια και γιά την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης του Νοσοκομείου [λειτουργία αιμοδοσίας,μαστογράφου,
χειρουργείου,τεχνητού νεφρού]2.καταδίκασε την εφαρμογή οριζόντιων λύσεων στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο, χωρίς στόχευση στις ανάγκες του κάθε νησιού 3.υποστήριξε πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι είδος ανταποδοτικό χρέους προς ιδιώτες, καθώς το διασφαλιζόμενο όφελος από την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του ΕΣΥ είναι μικρότερο του 0,01 του ΑΕΠ.
Το περιφερειακό συμβούλιο, μετά από 6ωρη συνεδρίαση για τα θέματα υγειας, υιοθέτησε την μη συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου, ενώ ο Γραμματέας του Υπουργείου κατέληξε ότι θα εφαρμοσθή ο νόμος 3984 και τα νοσοκομεία θα είναι διασυνδεόμενα.
Η εναλλακτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ θεωρεί ότι τα ζητήματα της διασφάλισης της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφαλούς διακομιδής είναι και θα παραμείνουν πρώτης προτεραιότητας και καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα γιά το δικαίωμα σε ισότιμες υπηρεσίες υγείας.

Οι τέσσερεις σημαντικότερες λεξοεικόνες της ζωής μου!!!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Πριν λίγες μέρες αναπολούσα τα πρώτα μου σχολικά χρόνια όπου η πρωτόγνωρη γνώση έπλαθε απλά σενάρια στη φαντασία, παντρεύοντας τις έννοιες και τις λέξεις με εικονογραφημένες εικόνες και σκίτσα.
Θυμήθηκα χαρακτηριστικά τέσσερεις λέξεις τις οποίες οι πρώτοι μου δάσκαλοι αλλά και τα τότε σχολικά βιβλία με είχαν κάνει να σχηματοποιήσω στο μυαλό μου δένοντας αρμονικά την κάθε λέξη με μια αντίστοιχη εικόνα.
Οι τέσσερεις λέξεις ήταν ...