slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σε Σίκινο και Σέριφο ο Νίκος Συρμαλένιος

Σίκινος: Λαμπρή εκδήλωση με την απόδοση στο κοινό του ιστορικού μνημείου της Επισκοπής

Σέριφος: Μείζον θέμα οι διακομιδές μέσω Σύρου που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές

Από 3-5 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε τη Σίκινο και τη Σέριφο ο Νίκος Συρμαλένιος.

Κατερίνα Μονογυιού στη Σίκινο: Βραβείο Europa Nostra 2022 στο έργο αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής

    Αποδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.


   Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης του μνημείου, με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022, το οποίο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović. Το σύνολο του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αποκατάσταση του μνημείου υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το οποίο χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη. Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος.

   Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού, μεταξύ άλλων, δήλωσε: 

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου (Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου Βιβλιοθήκης εκδήλωση με θέμα: "Η ιστορική ΣΧΟΛΗ ΑΡΩΝΗ στη ΣΜΥΡΝΗ και ο ναξιώτης ιδρυτής της Νικόλαος Αρώνης"


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΤΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

170 χρόνια μετά την ίδρυση της ιστορικής ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΩΝΗ της ΣΜΥΡΝΗΣ, η οποία εκπαίδευσε επί 70 χρόνια (1852-1922) χιλιάδες ελληνόπουλα της Μικρασίας, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου (Λέσχη

Ανάγνωσης Βιβλίου Βιβλιοθήκης 

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ), διοργανώνει εκδήλωση  μνήμης στους ναξιώτες ιδρυτές και Διευθυντές της.

Όπως είναι γνωστό, το δεύτερο μετά την Ευαγγελική Σχολή σε σημασία και κύρος εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Σμύρνη, ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Αρώνη το Σεπτέμβριο του 1852.

Ο πατέρας του Χριστόδουλος Αρώνης Βαρελάς από το Φιλώτι, μετά τη γέννηση των παιδιών του (Νικόλαος, φιλόλογος και Μεθόδιος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Μυτιλήνης) μετανάστευσε το 1830 στη Σμύρνη.

Στη Σχολή Αρώνη φοίτησαν 13.000 νέοι μεταξύ των οποίων, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και παιδιά εφοπλιστών της Χίου (Λαιμός, Πατέρας κ.α.), ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δ. Μυράτ, ο Γ. Σεφέρης, ο Ι.

Πεσματζόγλου, ο Στ. Σεφεριάδης, ο αρχιστράτηγος Λ. Παρασκευόπουλος, ο

Κόκος Τενεκίδης κ.α..

Ο ιστορικός της Μικρασίας Χρ, Σολομωνίδης κ.α. αποκαλούν το Νικόλαο Αρώνη Μέγα Διδάσκαλο του Γένους και τον τοποθετούν μαζί με τον Κοραή, τον Καΐρη, τον Άγιο Νικόδημο, τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ στις Χρυσές Δέλτους της Ευαγγελικής Σχολής.

Η εκδήλωση μνήμης θα γίνει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:30, στο  Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου με ομιλητές τον πρωτ. Κωνσταντίνο Κύλη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Βουρλιωτών κ. Φώτη Καραλή,

και τον Γιώργο Ανωμερίτη. Θα χαιρετίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Χάϊδω Μουστάκη Παπαγιάννη .


 


Ο Γ. Βρούτσης στη Σύρο για τη θεμελίωση του νέου κτηρίου του Βαμβακάρειου Λυκείου



Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, την
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήσει επίσκεψη στη νήσο Σύρο, όπου θα παραστεί
στην εκδήλωση του αγιασμού και θεμελίωσης του νέου κτηρίου του Βαμβακάρειου Λυκείου,
προσκεκλημένος του Γενικού Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου κ. Διονυσίου
Μεσσάρη.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Βρούτσης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το ΚΔΑΠ-
ΜΕΑ Σύρου Ερμούπολης, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του νησιού κ.
Νικόλαο Λειβαδάρα, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ κ. Χρήστο Καφτηράνη, τον
Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΣΥΡΟΥ κ. Ευστάθιο Μπαρμπούνη, φίλους και κατοίκους του νησιού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΝΑΞΟΥ: ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ 161 ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ


Δυστυχώς 200 χρόνια μετά ο στρατηγός Μακρυγιάννης είναι και πάλι επίκαιρος.

<< Δι αυτά πολεμήσαμε >>

Καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει την κύρωση με νομοσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ ιδιώτημουσείων και ιδρυμάτων ειδικού σκοπού, που πάει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων στις 08/9/2022, και να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό των 161 κλεμμένων Kυκλαδικών Aρχαιοτήτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων: ΟΧΙ στη νομιμοποίηση από τη Βουλή της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας



ΟΧΙ στη νομιμοποίηση από τη Βουλή της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας.
Χρέος μας ο επαναπατρισμός των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων, εδώ και τώρα.

Στην Ελληνική Βουλή κατατέθηκε προχθές νομοσχέδιο κύρωσης συμφωνίας για την επιστροφή 161 Κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια… Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών από τα νησιά των Κυκλάδων που κατέχει ο αρχαιοκάπηλος Leonard Stern.

Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας η ελληνική και διεθνής πρακτική είναι ο επαναπατρισμός τους με διεθνή δικαστική συνδρομή. Πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τη χώρα μας επανειλημμένα με επιτυχία και μάλιστα απέναντι σε μεγάλα μουσεία, όπως το J.P. Getty ή ευρωπαϊκά Υπουργεία Πολιτισμού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Στην Πάρο και στον υπέροχο θερινό κινηματογράφο των Κυκλάδων Σινέ Έναστρον στη Νάουσα (Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου), θα προβληθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00, το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους της Γεωργίας Μπιτάκου, "Μαντώ Μαυρογένη Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής".

Η Πάρος είναι η κοιτίδα του Οίκου των Μαυρογένηδων και το νησί που έζησε η Μαντώ με την οικογένειά της μετά την επιστροφή τους από την Τεργέστη στην Ελλάδα αλλά και ο τόπος που διέμενε μετά την Επανάσταση μέχρι και το θάνατό της. 

Στα χνάρια του Πατρός του…

Του Νίκου Μανιού από την Κυριακάτικη kontranews
ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ «έπεσαν» από τα σύννεφα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν όμως θα αρκεστώ μόνο σε δύο, στην «κοντή» τους μνήμη και την άγνοια τους. Στην Ελλάδα η Δεξιά, γέννημα της εξάρτησης και των κοτσαμπάσηδων, δημιούργησε το «παρακράτος» που το χρησιμοποιεί σαν βασικό μοχλό λειτουργίας του κράτους θεωρώντας το ιδιοκτησία της, κάτι σαν «γονική» παροχή.

Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου θερμότατες ευχαριστίες προς στην κυρία Αικατερίνη Σφυρόερα,

      Το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου, δημόσια εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του στην κυρία Αικατερίνη Σφυρόερα, δικηγόρο Νέας Υόρκης, η οποία το ενίσχυσε οικονομικά, με το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, στη μνήμη του συζύγου της και αγαπητού μας φίλου Σταμάτη Βασ. Σφυρόερα, επίσης δικηγόρου Νέας Υόρκης, για την περαιτέρω βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου.