slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κακλαμάνης: Ήρθε η ώρα της μιας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο- Δικαίωση Καραμανλή- Εκτεθειμένοι Σαμαράς και Παπανδρέου


Η απόφαση του Αρείου Πάγου να διωχθεί για κακούργημα ο υπεύθυνος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, προκάλεσε τη θετική αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης επισημαίνει:

ΠΝΑΙ: παίρνει στα χέρια της το Φράγμα Τσικαλαριού ( Γιάννη τον ερώτησαν )


Το έχουμε αναφέρει εδώ και ημέρες… Εάν υπάρχει κάποιος φορέας να …ξεκουνήσει την υπόθεση «Φράγμα Τσικαλαριού» αυτός δεν είναι άλλος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οπότε; Η είδηση που έρχεται σήμερα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι αναλαμβάνει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο έργο που θεωρείται ως έργο πνοής για τη Νάξο, σίγουρα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και άνοιγμα …

Συγχαρητήρια Πανναξιακού στην αθλήτρια στίβου Κουτσουμπού Βασιλική

To Δ.Σ του Πανναξιακού συγχαίρει την αθλήτρια του στίβου Κουτσουμπού Βασιλική που στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων που έγινε στη Λάρισα 30-31/07/2016 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο μήκος με επίδοση 5.90μ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Γ. Βρούτσης: "Σήμερα ζούμε την "πολιτική σχιζοφρένεια" του ΣΥΡΙΖΑ"

Τοποθέτηση Αντώνη Συρίγου, Βουλευτή Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώ εκφράζοντας προβληματισμούς μιας και γνώμη δεν μπορώ να έχω, για διαφόρους λόγους, για κάτι το οποίο δεν γνωρίζω. Το τονίζω αυτό καθόσον η καχυποψία μου και η επιφυλακτικότητά μου, που φαντάζει ως άρνηση, υπάρχει φόβος να παρεξηγηθεί. Πηγή της, λοιπόν, είναι η αδυναμία πλήρους γνώσεως και όχι απλής ενημέρωσης επί του αντικειμένου, δηλαδή όχι ένας στείρος αρνητισμός.

Η απάτη με το έλλειμμα του 2009 και η αμήχανη σιωπή της ΝΔ

Του Γιάννη Μιχελάκη.

Η Αποκάλυψη της απόφασης βόμβα του Αρείου Πάγου, για παραπομπή σε νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για την

τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, δημιουργεί νεά πολιτικά δεδομένα που εκθέτουν προφανώς την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά φέρνουν μπροστά σε ευθύνες και τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από την τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου κόστισε και θα συνεχίσει να κοστίζει ακριβά στην χώρα μας. Η γραμμή της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ότι η κυβέρνησηΚαραμανλή έκρυβε δαπάνες και έξοδα και έστελνε ψευδή στοιχεία στη Eurostat. Έτσι δημιουργήθηκε ο επώδυνος μύθος των «Greek statistics» και άνοιξε ο δρόμος για τα μνημόνια και την επιτροπεία από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ευθύνη της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι οφείλει επιτέλους να πάρει θέση για το ζήτημα. Είναι η παράταξη που χρεώθηκε το "φούσκωμα" του ελλείμματος, έχασε την εξουσία και λοιδωρήθηκε μέσα από μία καλοστημένη επιχείρηση "λάσπης". Ωστόσο εμφανίζεται σαν να στέκεται αμήχανα μπροστά στην αποκάλυψη της απόφασης.

Η ΝΔ οφείλει να φέρει το θέμα στη Βουλή. Να απαιτήσει να αποδωθούν όπου ανήκουν οι ποινικές ευθύνες από τη δικαιοσύνη και παράλληλα να αναδείξει και τις πολιτικές ευθύνες όσων έσυραν τη χώρα στα μνημόνια.

Η ΝΔ οφείλει να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση "βόμβα" του Αρείου Πάγου. Όπως ζήτησε εξεταστική για το "Plan X" και τον Γ. Βαρουφάκη.

Και όποιους δεν τους βοηθά η μνήμη του για το πώς διογκώθηκε το έλλειμμα του 2009 που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και στέλνει σήμερα σε δίκη τον τότε υπέυθυνο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, θυμίζουμε:

Τον Οκτώβριο του 2009, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε.

Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ.

Το ίδιο έγινε με τις αμυντικές δαπάνες: Υπολόγισε 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατέβαλε 2,1 δισ.

Το γεγονός ότι οι δαπάνες δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, σημαίνει ότι θα μπορούσαν εξ αρχής να μην έχουν εγγραφεί – άρα και το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο από το 12,7% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά:

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. €1,5 δισ. επιστροφές φόρων €1,2 δισ. νοσοκομεία € 0,7 δισ. εξοπλιστικά € 0,5 δισ. επίδομα αλληλεγγύης 15 € 2,2 δισ. ημιυπαίθριοι, λαχεία, κ.α. € 0,7 δισ. λειτουργικές δαπάνες € 1,7 δισ. υστέρηση εσόδων € 0,2 δισ. ΠΔΕ

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.

• Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ! Δηλαδή, στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό,τι στο 9μηνο. Αν η κυβέρνηση κατάφερνε να διατηρήσει τις, έστω και μη ικανοποιητικές κατά το ΠΑΣΟΚ, επιδόσεις της ΝΔ στο διάστημα που είχε την ευθύνη, τότε ο προϋπολογισμός θα είχε επιπλέον έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

Η διαφορά ως τα 10 επιπλέον δισ. του ελλείμματος οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από το φόρο κινητής τηλεφωνίας, κ.α.

Το ποσοστό του ελλείμματος του 2009 άλλαξε πολλές φορές από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου

• Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου του 2009, στις Βρυξέλλες, ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 12,5 % του ΑΕΠ,

• Ο προϋπολογισμός του 2010 προέβλεπε 12,7 %, ενώ το ίδιο ποσοστό αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, καθώς και στο πόρισμα της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων που συνέστησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στο πόρισμα αναφέρεται μάλιστα, ότι «εάν υπάρξουν αποκλίσεις, αυτές θα είναι μικρές».

• Στις 6 Απριλίου 2010 ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η όποια αναθεώρηση θα ήταν πολύ χαμηλότερη από μία μονάδα.

• Παρ' όλα αυτά η Eurostat στις 22 Απριλίου αναθεώρησε το έλλειμμα στο 13,6 %.

• Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 13,8 %.

•Και στις 15 Νοεμβρίου 2010 η Eurostat ανακοίνωσε νέα αναθεώρηση, στο 15,4 %.

Η συνολική απόκλιση της αρχικής δήλωσης της κυβέρνησης από την τελευταία ανακοίνωση της Eurostatπροσεγγίζει τις 3 μονάδες του ΑΕΠ!!! Είναι, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών.

http://www.thepressroom.gr/

ΝΤΡΟΠΗ Νέα δοκιμασία για τους απόμαχους της ζωής Σοκ στα ΑΤΜ: Μειωμένες εισπράττουν τις επικουρικές χιλιάδες συνταξιούχοι


Το «ψαλίδι» ξεκίνησε με 10% και θα φτάσει έως και το 40% το ΣεπτέμβρηΜε 10% μείωση κατά μέσο όρο στις επικουρικές συντάξεις έγινε η «πρεμιέρα» της νέας δοκιμασίας για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, των δήμων, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των τραπεζών.

Το μεγαλύτερο ψαλίδι αναμένεται, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο οπότε και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 40%.

Το πρώτο και ελαφρύτερο πακέτο επανυπολογισμού, λόγω καθυστερήσεων της ΗΔΙΚΑ, περιλαμβάνει περίπου 312.000 συντάξεις έναντι συνόλου 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών. Κατά τον

ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΔΡΑ ΝΗΣΙΑΟι προτάσεις της περιφερειακής αρχής  για τα υδατοδρόμια και τα άνυδρα νησιά, ενσωματώθηκαν στην κυβερνητική πολιτική
  • Γ. Χατζημάρκος: «Σήμερα βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε,  για την ίδρυση και κατασκευή δικτύου 26 υδατοδρομίων στα νησιά μας»
  • Η Περιφέρεια αναλαμβάνει φορέας υλοποίησης του Φράγματος Τσικαλαριού στη Νάξο
  • Στο τελικό στάδιο οι μελέτες για την β΄ φάση του Φράγματος Γαδουρά στη Ρόδο
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για τις

Αυτοσχέδιοι Ποιητικοί Αγώνες στο Δανακό Νάξου

 Αυτοσχέδιοι Ποιητικοί Αγώνες στο Δανακό Νάξου

O Σύλλογος Δανακιωτών Νάξου, στο πλαίσιο της Γ΄ Πολιτιστικής συνάντησης Δανακιωτών αλλά και της προσπάθειας ίδρυσης "Μουσείου Χαλκορήνης και Ναξίων Λαικών Ποιητών", διοργανώνει στη βρύση του χωριού ποιητικούς αγώνες με μουσικές, χορό και άφθονα κεράσματα για όλους τους παρευρισκόμενους.

Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο και δίπλα από τον κιονίσκο του Σείκιλου-μοναδικού και πιστού αντίγραφου στον κόσμο, θα ακούσουμε την ομιλία του αντιδημάρχου Γαλατσίου και επιστήμονα, Μάνου Ελευθερίου "Όταν ο στίχος γίνεται τέχνη", ενώ οι κριτές των αγώνων κ.κ.Αντώνης Τζιώτης (Φιλόλογος & Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου), Μανώλης Σέργης (καθηγητής Πανεπ/μίου), & Βασίλης Φραγκουλόπουλος (Νομικός-Οικονομολόγος) θα προετοιμάζουν τους διαγωνιζόμενους, υπό τους ήχους της τζαμπούνας και του