slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων: Όχι στην απαξίωση του Νοσοκομείου Σύρου, όχι στην απαξίωση της ζωής μας.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Όχι στην απαξίωση του Νοσοκομείου Σύρου, όχι στην απαξίωση της ζωής μας.

Το σχέδιο για την υγεία, της πιο επικίνδυνης κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση, καλά κρατεί. Η απαξίωση του Νοσοκομείου Σύρου, του μοναδικού δευτεροβάθμιου νοσοκομείου των Κυκλάδων, έχει οδηγήσει σε απόγνωση όχι μόνο τους Συριανούς αλλά και όλους τους Κυκλαδίτες.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν κρούσει από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση και οι διορισμένοι από εκείνη αρμόδιοι κωφεύουν επιδεικτικά στις εκκλήσεις.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λογοτεχνική εκδήλωση για το Γιώργο Σεφέρη και το Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη



Με  αφορμή την έκδοση των πρόσφατων βιβλίων του Γιώργου Ανωμερίτη, πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή με   μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Νάξου "Ιάκωβος Καμπανέλλης" λογοτεχνική εκδήλωση για τους Ναξιακής καταγωγής Γιώργο Σεφέρη και Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη. Και  παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Ανωμερίτη «Ο μαθητής της Σχολής Αρώνη Σμύρνης Γεώργιος Σεφεριάδης» και «Αμύνομαι γι αυτό γράφω – Το λογοτεχνικό έργο του Γιώργου – Αλέξανδρου Μαγκάκη». Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και οι εκδόσεις "ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ" και συντόνισε ο  νομικός, οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος,

Καθοριστική συμβολή της Κατερίνας Μονογυιού, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κουβέιτ, για την πραγματοποίηση της πρώτης απευθείας πτήσης Κουβέιτ-Μύκονος

  Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κουβέιτ κ. Κατερίνα Μονογυιού υποδέχτηκε σήμερα τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κουβέιτ κ. Κωνσταντίνο Πιπερίγκο στην πρώτη απευθείας πτήση Κουβέιτ-Μύκονος, που κατέφθασε σήμερα στις 13:10 στο νησί της Μυκόνου με την Kuwait Airlines. Ο Πρέσβης και τα υπόλοιπα 56 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος έτυχαν θριαμβευτικής υποδοχής καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αερολιμένα Μυκόνου, με την καθοριστική συμβολή του Διοικητή της κ. Δημήτρη Λιότσιου, πραγματοποίησε αψίδα νερού για την υποδοχή της πτήσης. Στην υποδοχή της πρώτης απευθείας πτήσης Κουβέιτ-Μυκόνου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κ. Τόνια Ανδρόνικου. 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι:

·         Έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

·         Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

·         Θα συνεχίσει ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης που αναμένουν ακόμη την καταβολή των επιδοτήσεων λόγω COVID-19

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για την πολύμηνη αναμονή της καταβολής των επιδοτήσεων λόγω COVID-19 που έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης. Οι εν λόγω ενισχύσεις φτάνουν μέχρι και το 80%, για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων –μεταξύ αυτών και ιδιοκτητών επαγγελματικής στέγης μικρομεσαίων επιχειρήσεων– που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας σε όλα τα στάδια εξέλιξής της.  

Συγχαρητήρια Φίλιππου Φόρτωμα για την επιχορήγηση της ΔΕΥΑΘ Θήρας ύψους 119.040,00€ για την για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης στα Φηρά

 Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, για την απόφαση επιχορήγησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Θήρας (ΔΕΥΑΘ) μέχρι του συνολικού ποσού των 119.040,00 € για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500μ3/ημέρα στην Δ.Κ. Φηρών, η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η δαπάνη εντάσσεται στο έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οικονομικού έτους 2022..

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού επιχορηγείται με 119.040€ η ΔΕΥΑ Θήρας για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης στη Δημοτική Κοινότητα Φηρών


   Αποφασίστηκε σήμερα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η επιχορήγηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Θήρας (ΔΕΥΑΘ) ύψους έως 119.040,00€ για την ενοικίαση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500μ3/ημέρα στην Δ.Κ. Φηρών Δήμου Θήρας για χρονικό διάστημα πέντε μηνών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού στο νησί κατά την επερχόμενη τουριστική περίοδο, η οποία επιμηκύνεται και το φθινόπωρο λόγω της αυξημένης ροής επισκεπτών. Η δαπάνη εντάσσεται στο έργο «Υδροδότηση άνυδρων νησιών & έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οικονομικού έτους 2022.

Αντιπυρική Περίοδος 2022: «Μέτρα πρόληψης - Αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιών- Μέτρα προστασίας» - Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.


Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι η Αντιπυρική Περίοδος διαρκεί από 01-05-2022 έως και 31-10-2022. Παρακαλούμε τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.)  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους. 

Από την 01-06-2022 έως και την 31-10-2022 εκδίδεται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτόν στο:  https://bit.ly/2RcEa12, από την προηγούμενη ημέρα στις 12.30 μ.μ.

Κάποιοι "παίζουν τη δημόσια υγεία στα ζάρια ....." Άμεση στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας και τοποθέτηση Διοικητή στα νοσοκομεία Ρόδου και Καρπάθου!

"Ακέφαλα" παραμένουν τα νοσοκομεία  της Ρόδου και της Καρπάθου μετά την - προ διμήνου...- παραίτηση του κοινού  Διοικητή τους  κ.Γ. Ρουμάνη.

Η καθυστέρηση ορισμού Διοικητή προκαλεί θυμό,  ερωτήματα και απορίες.
Αφενός  η ονοματολογία "παίρνει και δίνει" και υπάρχουν συνεχείς χρονικές  μετάθεσεις του ορισμού  του από την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Υγείας ( λες και δεν υπαρχει τόσο  καιρο υπαρχει ένας σοβαρός ανθρωπος να αναλάβει...)και από την άλλη τα προβληματα στις ανωτέρω δομές υγείας αλλά και σε πολλά νησιά του Νοτίου Αιγαίου -λόγω της μεγάλης υποστελεχωσης  σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- διογκώνονται .

Είναι λυπηρό η δημόσια υγεία να "παίζεται στα ζάρια"...!

5 Ιουνίου: Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος: Εξοικονόμηση πόρων – Ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη – Αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλο

Αυτό κανονικά θα έπρεπε να είναι το τρίπτυχο που θα έπρεπε να ισχύει σε μια χώρα που θέλει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Μια κλιματική κρίση που καλπάζει και που προκαλεί και συμβάλλει σε καταστροφικά φαινόμενα πλημμυρών, πυρκαγιών, οξέων καιρικών φαινομένων, με καταστροφικές συνέπειες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αντ’ αυτού και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, για να προσελκύσουμε «επενδυτές», προωθείται ένα μοντέλο μεγάλων «στρατηγικών επενδύσεων» χωρίς όρους και όρια, που ευτυχώς σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνει το ΣτΕ, ενώ η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, χρηματοδοτούμενη και από το Ταμείο Ανάκαμψης, προορίζεται να ανατεθεί σε ισχυρούς επενδυτές στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα.