slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Περιοδεία Νίκου Συρμαλένιου σε Σέριφο και Σίφνο: Μείζον θέμα αναδεικνύεται η «φέρουσα ικανότητα» των νησιών

Στη Σέριφο και στη Σίφνο περιόδευσε την Πέμπτη και Παρασκευή 2 και 3/9 ο Νίκος Συρμαλένιος.
Και στα δύο νησιά στις συζητήσεις με τις δημοτικές αρχές αλλά και με φορείς, μείζον θέμα αναδεικνύεται η «φέρουσα ικανότητα» των νησιών, έχοντας βεβαίως την εμπειρία και της φετινής τουριστικής περιόδου, όπου με την κάθοδο χιλιάδων τουριστών, πολλαπλάσιων των μόνιμων κατοίκων, σε μικρή χρονική περίοδο δύο μηνών (Ιούλιος – Αύγουστος), αναδείχθηκαν με οξύ τρόπο οι αντοχές ή όχι των υποδομών (νερό, λύματα, απορρίμματα, οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, χωρητικότητα παραλιών, λιμενικές υποδομές, ενεργειακή επάρκεια κ.α), αλλά και των κοινωνικών υποδομών (υγεία). Με δύο λόγια αναδεικνύεται ως μείζον το θέμα του μοντέλου ανάπτυξης και ποιες τελικά πρέπει να είναι οι στρατηγικές επιλογές κράτους, αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικότητας, τοπικών κοινωνιών, για τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Περιφερειακοί σύμβουλοι Λαϊκής Συσπείρωσης : «Να γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών»

SYSPEIRWSH.jpg

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

Προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου


Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, καταστροφή σπιτιών, λαϊκών περιουσιών  που ήταν κόποι μιας ζωής.

Στη Ρόδο, 11.500 χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν τον Ιούλιο,  ήρθαν να προστεθούν στα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης από προηγούμενες πυρκαγιές, όπως και οι απανθρακωμένες μεγάλες εκτάσεις γης στη Πάρο.

 Γι όλα αυτά, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση έδειξαν ως ένοχο την «κλιματική αλλαγή». 

Αποκαλύφθηκε όμως στα μάτια όλου του κόσμου και  ειδικά των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ότι, η απουσία ολοκληρωμένου σύγχρονου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη και  η έλλειψη έργων δασικής προστασίας λόγω υποχρηματοδότησης, ήταν οι σύμμαχοι της φωτιάς και οι αιτίες της τεράστιας καταστροφής.

Η ίδια έλλειψη υπάρχει και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τους ίδιους λόγους. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της, με την οποία  κριτήριο για την υλοποίηση έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού αποτελεί το «κόστος» και το «όφελος». Δηλαδή αποδέχονται ότι είναι πιο αποδοτικό να αποζημιώνεις την περιουσία του φτωχού παρά να κάνεις προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα. Οι αποζημιώσεις δε, που δίνουν -αν δώσουν-, ποτέ δεν καλύπτουν το κόστος καταστροφής των περιουσιών που χάθηκαν. 

Το πλήθος των αντιπλημμυρικών μελετών που δεν υλοποιήθηκαν, κρυμμένες σε κάποια πολιτικά συρτάρια από τη δεκαετία του ενενήντα μέχρι σήμερα, άλλες που δεν ολοκληρώθηκαν και άλλες που ούτε καν ξεκίνησαν, σύμφωνα με την «Τεχνική Έκθεση επί των υπαρχουσών μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στην νήσο Ρόδο» που παραδόθηκε πρόσφατα στη Περιφέρεια, αποδεικνύει ότι έγιναν θυσία στο βωμό των κερδών οι ανάγκες του Ροδιακού λαού για προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός να αναγγέλλονται από δήμους και περιφέρεια έργα με τυμπανοκρουσίες και να μην υλοποιούνται. 

Η αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων περιοχών και γενικότερα, τα αντιδιαβρωτικά έργα, είναι κατεπείγον ζήτημα που πρέπει να διεκδικήσει και να υλοποιήσει η  Περιφέρεια, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές, από πλημμύρες, λόγω της καταστροφής των δασών.

Η περιφερειακή αρχή να ενημερώσει τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου τι προτίθεται να κάνει για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ρόδο και στα άλλα νησιά, εν όψει και της σύνταξης του νέου Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ροκονίδα Ηλέκτρα

Σιγάλας Βαγγέλης

Χατζηγιάννη Μαρία

3/9/2021


Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για την επαναλειτουργια του Κτηματολογιου Ρόδου- Δέκα (10) μήνες συμπληρώνονται με αναστολή των εργασιών του!

"Συμπληρωνονται δέκα (10)μήνες με αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογιου Ρόδου! Επιτέλους... οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη και να επαναλειτουργησει"! 

Συμπληρωνονται δέκα(10)μηνες με αναστολή της λειτουργίας του Κτηματολογιου Ρόδου! 
Οι ανακοινώσεις  για  την" μερική" λειτουργία του το καλοκαίρι και την " καθολική" από τις  αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχουν υλοποιηθεί. 
Το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι κλάδοι της οικονομίας μας από την μη λειτουργία του Κτηματολογιου Ρόδου είναι σοβαρό  και καθημερινά διογκώνεται. 
Με  αίσθημα ευθύνης και σεβασμό :

«Οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών οδηγούν σε αδιέξοδο Έλληνες και Ευρωπαίους κτηνοτρόφους.», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους λόγω της ακραίας και παρατεταμένης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που παρατηρείται τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο. Μία αύξηση που πλήττει και μπορεί να τις οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο κυρίως τις μικρές και μεσαίες, κατά βάση οικογενειακές, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση:

100% καλύτερος ο φετινός Αύγουστος για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Διπλασίασε τις επιδόσεις του 2020, καταρρίπτοντας το φράγμα των 2.000.000 διεθνών αφίξεων στο Ν. Αιγαίο από την αρχή της τουριστικής περιόδουΑπό την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση: