slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κυκλάδες: Σύγχυση με τις οργανωμένες παραλίες – Αμφισβητείται η λίστα που ανακοινώθηκε, στον “αέρα” πολλές επιχειρήσεις


Κι ενώ η ΚΥΑ των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας απλοποιεί τις διαδικασίες παραχώρησης των παραλιών, σύγχυση έχει προκύψει σχετικά με τις οργανωμένες παραλίες όλης της χώρας, οι οποίες ξεκινούν τη λειτουργία τους από το Σάββατο 16 Μάϊου.

Η λίστα με τις 515 παραλίες που ανακοινώθηκε, οι οποίες έχουν το δικαίωμα οργανωμένης λειτουργίας και εκμετάλλευσης, είναι οι παραλίες οι οποίες είχαν κερδίσει «Γαλάζια Σημαία» το 2019 και όχι όλες οι οργανωμένες παραλίες της περσινής τουριστικής σεζόν.

Οριστικό: Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης στις 25 Μαΐου - «Ναι» από τους λοιμωξιολόγους

Οριστικά θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια καφετέριες και μπαρ).

«Ναι» στο αίτημα της Κυβέρνησης να ανοίξει νωρίτερα ο κλάδος της εστίασης και συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου είπε η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων.


Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης, καφέ κλπ, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας το επιτρέπουν.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΚΙΜΩΛΟΥ

 Ξεκινούν άμεσα τα έργα βελτίωσης  του επαρχιακού οδικού δικτύου Σερίφου, Σίφνου και Κιμώλου

Χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου – Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο

Στο στάδιο της εκτέλεσης περνούν τα έργα της αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Σερίφου, της Σίφνου και της Κιμώλου,  μετά και την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, της εργολαβικής σύμβασης με τον ανάδοχο, ύψους   171.140,00 €.

Ειδικότερα, η εργολαβία "Έργα  Βελτίωσης  - Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού δικτύου Νήσων Σερίφου, Σίφνου, Κιμώλου" περιλαμβάνει  εργασίες που αφορούν την οδική σήμανση, κατακόρυφη (πινακίδες) και οριζόντια (διαγράμμιση), καθώς και στοιχεία αναχαίτισης οχημάτων (στηθαία ασφαλείας) σε σημεία αυξημένου κινδύνου.
Ο ανάδοχος υποχρεούται να περαιώσει το σύνολο των εργασιών της παρούσας εργολαβίας εντός έξι (6) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ηλεκτρονικά η ασφαλιστική ενημερότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μαίρη Λαμπαδίτη,   
To ταχύτερο πέρασμα στην ψηφιακή εποχή για να... τηρούνται οι αποστάσεις είναι μία από τις λίγες θετικές επιπτώσεις της κρίσης. Ένα από τα ζητήματα που ταλαιπωρούσε χρόνια τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι ουρές για την ανανέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας, λύνεται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας θα εκδίδεται (η υλοποίηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες) ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σε πρώτη φάση, η υπηρεσία απευθύνεται σε ασφαλισμένους οι οποίοι:

Νέοι κανόνες για τα επιβατηγά πλοία και τον θαλάσσιο τουρισμό!

Σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα και τον θαλάσσιο τουρισμό, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στις οποίες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος η Επιτροπή Ειδικών Λοιμωξιολόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς πετύχαμε, με τα στοχευμένα μέτρα που λάβαμε εγκαίρως, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα στα νησιά μας. Τώρα, σχεδιάζουμε βήμα - βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια Υγεία σε κάθε νησί. Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπεια μας στην τήρηση των μέτρων».

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:

Γιαννης Πολυχρονακος 10 προτάσεις για τον τουρισμό της « Πανελλήνια Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.)»

Οι 10 προτάσεις της παράταξης « Πανελλήνια Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (Π.Δ.Σ.Ο.)» για τον τουρισμό ι τις οποίες επεξεργάστηκε δεδομένου πως οι προβλέψεις για τον τουριστικό κλάδο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με δραματική συρρίκνωση όλων των οικονομικών μεγεθών και με ορατό τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο τομέας του Τουρισμού στην Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς (εάν όχι ο σημαντικότερος) της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΤΕ για το 2018, η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ έφτασε στο 30,9% (πάνω από 57 δις ευρώ), ενώ περίπου 988.000 άτομα (25,9% συνολικής απασχόλησης) απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Οι αφίξεις μη κατοίκων ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις από κρουαζιέρα) και τα συνολικά έσοδα του κράτους από τον εισερχόμενο τουρισμού ξεπερνούν τα 15,5 δις ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται απολύτως κατανοητό ότι ο Τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η ανοδική ή καθοδική του πορεία παρασέρνει ολόκληρη την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πανδημία του covid-19 έχει ήδη επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό, ενώ οι δυσμενείς επιπτώσεις αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού του 2020 είναι καταδικασμένη. Αξίζει να........
σημειωθεί πως παρά τους διεθνείς επαίνους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, με την έγκαιρη επιβολή μέτρων περιορισμού και αναστολής λειτουργίας, οι προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, που σε έρευνα που προηγήθηκε της έκθεσης του ταμείου, έκανε αναφορά και για ζημία στο τζίρο της ελληνικής οικονομίας έως και 35% του ΑΕΠ, γεγονός που οφείλεται στην ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή του τουρισμού και των συναφών κλάδων, της εστίασης, των μεταφορών, κλπ στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ.
Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο αεροδρομίων και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των συνόρων τους. Ακόμη κι αν στο επόμενο διάστημα επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών σε άλλες χώρες, οι πολίτες δείχνουν να είναι αρνητικοί για το 2020 να κάνουν ταξίδια και διακοπές, για 2 κυρίως λόγους:

Άνοιξαν 1.358 προσλήψεις συμβασιούχων στην Αυτοδιοίκηση (Πίνακας)


Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκε η σύναψη χιλίων τριακοσίων πενήντα οκτώ (1.358) συμβάσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) μήνες.
Με την αριθμ. 29063/13.5.2020Υ.Α., προκαλείται δαπάνη ποσού δώδεκα εκατομμυρίων επτακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων τριακοσίων είκοσι τεσσάρων ευρώ (12.735.324,00 €) περίπου σε βάρος του προϋπολογισμού των Φορέων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, η οποία θα αντιμετωπισθεί αποκλειστικά από ίδια έσοδα ανταποδοτικού χαρακτήρα που εισπράττουν οι Φορείς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τις.....

Ευχαριστήριο μήνυμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις Ακτοπλοϊκές Εταιρίες που μεταφέρουν δωρεάν υγειονομικό υλικό στα νησιά

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους στις ακτοπλοϊκές εταιρίες και τους εκπροσώπους τους που, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, μεταφέρουν δωρεάν το υγειονομικό υλικό και τα είδη ατομικής προστασίας, που διανέμει η Περιφέρεια στα νησιά.
Ειδικότερα, ευχαριστίες απευθύνουν : 

Στήριξη από τον Δήμο ζητούν με κοινή επιστολή Πανναξιακός και ΠΑΣ Νάξου



ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Υπόψιν: Δήμαρχο Νάξου κ. Λιανό Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Πολιτισμού κ. Κατσαρά Ευάγγελο


Αξιότιμοι κύριοι

Μετά από συνάντηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ομάδων μας, αποφασίσαμε να συντάξουμε το παρόν κείμενο ώστε να σας υπενθυμίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση και παράλληλα να πάρουμε τις ανάλογες απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν να χαράξουμε τον προγραμματισμό της φετινής αγωνιστικής περιόδου η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Αύγουστο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αγωνιστικών χώρων και.......

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά! Να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά!


Στις 6 Απρίλη 2020 καταθέσαμε αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο κοινοποιήθηκε τόσο στον δήμαρχο όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, για άμεση σύγκλιση συμβουλίου, με θέμα τη λήψη μέτρων στήριξης όσων πλήττονται λόγω της κρίσης που έχει προέλθει από την πανδημία του κορονοϊού (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.α.). Καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα αιτήματα διεκδίκησης του Δήμου προς την κεντρική πολιτεία για όσα δεν περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του.