slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Δένδιας: Ανάγκη έμπρακτης προσήλωσης στις βασικές αρχές της Συμμαχίας


Την ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία έλαβε χώρα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε την έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού για το “ΝΑΤΟ 2030”, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι το σύνολο των Συμμάχων ανεξαιρέτως έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τη διατλαντική συνοχή και να ενισχύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Τύπου Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ

Μη επιστρεπτέα προκαταβολή - Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ 
Η μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί "ανάσα" για πολλούς επιχειρηματίες. Η αρχική τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής (όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ής Σεπτεμβρίου 2020) για διεκδίκηση και διάθεση συνολικά 49 εκατομμυρίων ευρώ, δυστυχώς χάθηκε στη μετάφραση, ενώ αργότερα… χάθηκαν και οι δηλώσεις από τα πρακτικά. Έπειτα, η έγγραφη τοποθέτηση του επάρχου Κω-Νισύρου κ. Καμπανή, πως θα δοθούν 39 εκ ευρώ τελικά (από τις 12 Οκτωβρίου 2020), δημιούργησε προσδοκίες, οι οποίες όμως γρήγορα εξανεμίστηκαν όταν η Περιφερειακή Αρχή ανακοίνωσε το επίσημο ποσό, το ύψος του οποίου έφτασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα δόθηκε μια αύξηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, δείγμα του πόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρηματίες την επιχορήγηση αυτή και πόσο πίεσαν για να αυξηθεί το ποσό, με ένα χαμηλό ομολογουμένως και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες νούμερο. 

Κ. Πιερρακάκης: Προχωράμε τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ

Προσθήκη λεζάντας
Τροπολογία- «πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ» κατατίθεται εντός της ημέρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου που εισάγεται αύριο για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, λέγοντας πως η τροπολογία ήδη βρίσκεται στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ολοκληρώνονται οι σχετικές εκθέσεις και θα κατατεθεί εντός της ημέρας και επισήμως στη Βουλή. Παράλληλα, προχώρησε σε ενημέρωση των κομμάτων για τις στοχεύσεις της τροπολογίας, ενώ «άτυπα» έδωσε στα κόμματα το κείμενο της τροπολογία προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να τη μελετήσουν.

Αφόρητα φτηνή, κουραστικά αδιάβαστη, αντιπολίτευση της παράταξη Γλυνού

Οι αλήθειες απέναντι στα ψεύδη, την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό της παράταξης του Μανώλη Γλυνού

Σε κάθε ευκαιρία η παράταξη του Μανώλη Γλυνού, δίνει ρεσιτάλ ψεύδους, λαϊκισμού και ασχετοσύνης.

Η ανακοίνωση που πριν λίγο εξέδωσε περί «μη επιστρεπτέας προκαταβολής» δείχνει ότι αγνοεί και τα στοιχειώδη, αφού το πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ουδεμία σχέση έχει με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης για τη λειτουργία των αφαλατώσεων στην Τήνο με ενέργειες του Βουλευτή Φίλιππου Φόρτωμα

Με παρέμβαση του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη αλλά και σε αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου, εξασφαλίσθηκε επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 60.000 το χρόνο, κατόπιν και αιτήματος του Δήμου Τήνου προς το Υπουργείο με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις ανάγκες των πέντε αφαλατώσεων του νησιού

Αδικαιολόγητη εξαίρεση των εργαζομένων και επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων από τα μέτρα επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και αποδοχών / επιδομάτων αδείας

Αδικαιολόγητη εξαίρεση των εργαζομένων και επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων από τα μέτρα επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και αποδοχών / επιδομάτων αδείας

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα: «Αδικαιολόγητη εξαίρεση των εργαζομένων και επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων από τα μέτρα επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και αποδοχών / επιδομάτων αδείας»

Προτάσεις του Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων Ι.Ε.Κ. στα νησιά


Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, καταθέτοντας προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις».


Ο κ. Φόρτωμας ανέφερε στην επιστολή του ότι το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρεί μια ολιστική θεώρηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και διασύνδεσής της, σε συστηματική αλλά και ρεαλιστική βάση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τόσο σε τοπικό περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Της Αντιδημάρχου Πάρου Δώρας Σαρρή-Παπακυρίλου για την δωρεάν διανομή τροφίμων από τον Δήμο Πάρου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.)Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) και στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19,  το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε δωρεάν διανομή τροφίμων και λοιπών ειδών διατροφής, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράρτημα Κοινωνικού Παντοπωλείου ιδρύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Π.Ε. Κυκλάδων στην Πάρο

  

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ιδρύει παράρτημα Κοινωνικού Παντοπωλείου

 Π.Ε. Κυκλάδων στην ΠάροΣτην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας – Κοιν. Μέριμνας Κυκλάδων και Επάρχου Πάρου Κώστα Μπιζά για την ίδρυση παραρτήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου Π.Ε. Κυκλάδων στην Πάρο.

Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων : Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ, ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ! ΒΙΝΤΕΟ


 Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δημιούργησε ένα βίντεο για να προβάλλει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστίαση στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα στήριξης που χρειάζονται για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις  

Το κόμμα και το… απόκομμα της Δεξιάς

 Του Σάκη  Μουμτζή           
Ξαναφούντωσαν τα σενάρια πως βρίσκεται στα σκαριά κόμμα που θα καλύψει τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς. Είναι αλήθεια πως παρόμοιες απόπειρες υπήρξαν και στον παρελθόν, αλλά απέτυχαν παταγωδώς καθώς δεν υπήρξε μια προσωπικότητα με κύρος και συγκρότηση η οποία θα έφερε το βάρος της δημιουργίας ενός τέτοιου κόμματος.
Και μέχρι στιγμής τέτοια προσωπικότητα εξακολουθεί να μην υπάρχει. Οι κραυγές δεν αποτελούν πολιτική ούτε οι εξυπνακισμοί. Γιατί εκτός από τα πρόσωπα χρειάζεται και μια πολιτική πλατφόρμα που θα αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίον θα κινηθεί ένα κόμμα της Δεξιάς.

Πρόσθετη απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει μια τέτοια προσπάθεια είναι η Νέα Δημοκρατία, μετακινούμενη προς το Κέντρο, να αφήσει χώρο στα δεξιά της που θα πρέπει να καλυφθεί.

Άλλος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;

 Γιάννης Σιδέρης
Σε ψηφοφόρους είναι κάπως φτωχικό το ΚΙΝΑΛ, αλλά σε υποψηφίους Προέδρους παρουσιάζει… ανθοφορία.
Ο Νίκος Παπανδρέου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Πάτρας «Νεολόγος» πληροφορίες ότι θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος του κόμματος. Αιτιολογώντας την απόφασή του είπε: «Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα γιατί το θεωρώ χρέος μου».
Είναι μη δόκιμο να υπεισερχόμαστε στην ιδιωτικότητα των ανθρώπων, στο τι ορίζουν ως «χρέος» με βάση το ηθικό και αξιακό τους σύμπαν. Ωστόσο όταν το χρέος ανάγεται στην κατάκτηση αξιωμάτων στον δημόσιο τομέα, είναι δόκιμη η κριτική.

Αν κλειστεί στο Μαξίμου ανάλγητος, αν βγει προκλητικός

 Του Δημήτρη  Καμπουράκη
Όταν ο Τσίπρας πηγαινοέρχεται μέρα παρά μέρα σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και κάνει καυστικές δηλώσεις από τα προαύλια τους, επιτελεί το καθήκον του ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όταν ο Μητσοτάκης πηγαίνει στο «Ιπποκράτειο» ή στο «Παπαγεωργίου» στην Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού, τότε (κατά τον Σύριζα και τις ανακοινώσεις του) κάνει φτηνό «επικοινωνιακό σόου». Φυσικά, αν δεν είχε πάει καθόλου, θα είχε αποδείξει την αναλγησία του απέναντι στους αρρώστους, στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις δοκιμαζόμενες περιοχές.