slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Μιχελάκης για ΜΜΕ: "Η αδικία σε βάρος της ΝΔ είναι προκλητική"

http://www.dimoi-news.gr/images/arthra/n.d._shma_20-1-11.jpg.jpgΓια μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης κατηγορεί μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η ΝΔ κάνοντας λόγο για "κραυγαλέα μεροληψία που βγάζει μάτι".

"Η αδικία σε βάρος της ΝΔ είναι προκλητική", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για "φαινόμενο ενός βολικού για την κυβέρνηση και εχθρικού για τη ΝΔ μιντιακού περιβάλλοντος, το οποίο είναι κοινά αντιληπτό".

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε τα ΜΜΕ πως "θέματα, γεγονότα, επεισόδια που θίγουν την κυβέρνηση εξαφανίζονται από τα δελτία ειδήσεων" την ώρα που "καίριας σημασίας δηλώσεις των στελεχών μας χάνονται".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατήγγειλε μερίδα του τύπου και ραδιοτηλεοπτικά μέσα πως αποκρύπτουν συνειδητά τις προτάσεις, τις θέσεις και τις εκδηλώσεις του κόμματος και δεσμεύτηκε πως τη Δευτέρα θα επανέλθει στο θέμα καταθέτοντας περισσότερα στοιχεία.

Eνημέρωση από την Δημοτική Κοινότητα Νάξου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                Νάξος, 24/2/2011

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΣ  ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ                                                        

 

                                                     ΔΕΛTIO ΤΥΠΟΥ

 

Κατά την 3η  τακτική  συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας  Νάξου που πραγματοποιήθηκε την  21/ 2/ 2011 συζητήθηκαν τα εξής οκτώ θέματα και λήφθηκαν ομόφωνα οι παρακάτω αποφάσεις:

 

α/Α

       ΘΕΜΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

1ο

Πρόταση για νέα οδαρίθμηση βάσει οδηγιών ΕΛΤΑ

 

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ειδικά για τη Χώρα, τη σύσταση Επιτροπής με άτομα που θα υποδείξει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου με σκοπό τη νέα οδαρίθμηση βάσει οδηγιών των ΕΛΤΑ

2ο

Πρόταση για αμοιβαία  παραχώρηση  ακινήτων Χώρας Νάξου-Σαγκρίου

 

Αναβλήθηκε τοθέμα σε επόμενη συνεδρίαση και σε αναμονή απόφασης του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Σαγκρίου .    

3ο

Παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού για θαλάσσια σπορ

 

 Αποφασίσθηκε, επειδή η περιοχή Αγίου Γεωργίου ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ (windserf) και σεβόμενοι το περιβάλλον, να παραχωρηθούν όπως και τα  προηγούμενα χρόνια μόνο για θαλάσσια σπορ τα τμήματα: α)στην περιοχή Ποριά έως νήσο Μαντώ (Αγ.Γεώργιο), β)το τμήμα μπροστά από το κατάστημα Φλοίσβος και να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση όσον αφορά τις αμμοθίνες  και τη στάθμευση των  αυτοκινήτων.

4ο

  Αναβάθμιση προσφερόμενων υπηρεσιών από την Δημοτική Κοινότητα Νάξου

 Ενεργοποίηση της γραμμής του Δημότη στη Δημοτική Κοινότητα Νάξου,  προς επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας,   στα πλαίσια αρμοδιότητας του Δήμου.  

 

 

5ο

Αποκριάτικες εκδηλώσεις 

 Απόφαση κατά την Λαμπαδηφορία της Απόκριας να μοιραστούν και να ανάψουν οι πυρσοί,  στη θέση Πραντούνα  προς αποφυγή προβλημάτων στο Κάστρο.

6ο

Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων  υγειονομικού ενδιαφέροντος

Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Χώρα Νάξου,  στους:

1)Γιακουμή Αικατερίνη –Λεμονιά,  κατάστημα Βιολογικών προιόντων και συμπληρωμάτων διατροφής, 2)Βασαλάκη Αντώνιο-Καλαβρό Λεωνίδα Ο.Ε., Καφέ- Σνακ  Μπαρ,  3)Βάσιλα  Εμμανουήλ, Πιτσαρία-Σνακ Μπαρ 4)Παπαδόπουλο Δημήτριο του Ανδρέα, Καφέ-Μπαρ, Πισταρία,Εστιατόριο

7ο

Χορήγηση αδειών λειτουργίας Μουσικής

Χορήγηση άδειών λειτουργίας Μουσικής  στους:

α:Εταιρεία Δεληβοριάς-Μπενακόπουλος-Τσαμπουνάρης και Σία Ο.Ε για το κατάστημα καφέ-Μπάρ –εστιατόριο «Εscoba» στη Χώρα Νάξου έως την 31/12/2011.

Παράταση της άδειας μέχρι την 3:00 πρωινή ώρα.

β:Μελισσουργό  Εμμανουήλ του Λάμπρου για το κατάστημα  καφετέρια-Μπαρ «Fresh »στη  Χώρα Νάξου  έως την 31/5/2011.

Παράταση της άδειας μέχρι την 3:00 πρωινή ώρα.

Σχετικά με τη χορήγηση άδειας μουσικής στη Δέσποινα Αξαοπούλου για το καφενείο «ΕΛΙΑ» στη Χώρα Νάξου, αναβάλλεται για επόμενη συνεδρίαση και περαιτέρω διερεύνηση.

8ο

Περί καταπάτησης ή μη Δημοτικής οδού στα Αγγίδια Νάξου

 

Αποφασίσθηκε: α)να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες επικυρωμένο συμβόλαιο ιδιοκτησίας  και συνημμένο  τοπογραφικό, τα οποία θα διαβιβαστούν στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για τον σχετικό έλεγχο, διότι το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας δεν κρίνει ότι υπάρχει  καταπάτηση  της δημοτικής οδού στα Αγγίδια από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ιδιοκτήτες και β)Να κοινοποιηθεί η απόφαση στο Γραφείο Δημάρχου, αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Δημοτική Αστυνομία και ΤεχνικήΥπηρεσία του Δήμου

 

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά συλλόγους, φορείς και Δημότες  που μας έστειλαν προτάσεις με τα προβλήματά τους που θα ληφθούν υπόψη .

 

  Το γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου που βρίσκεται στο κτίριο του Δημαρχείου

είναι στη διάθεσή σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε :

1.Τηλεφωνικά απευθείας  στο : 2285360122 για θέματα καθημερινότητας (π.χ.φωτισμός, ύδρευση κ.λ.π)

2.Μέσω του e-mail : hora@naxos.gov.gr

3.Μέσω Internet στη Δ/νση www.e-naxos.eu/ της ιστοσελίδας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην ενότητα «Δημοτικές Κοινότητες».

 

 

                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑΞΟΥ

 

 

        Β.Ι.ΣΥΜΕΩΝΟΓΛΟΥ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ

ΨΑΡΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝ.

Δημοτικός Σύμβουλος

 εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

     ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  ΕΠΕΙΓΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ

 

 Αύριο, Παρασκευή 25/2/2011 και ώρα 7.30μμ, συζητείται το 1ο θέμα του  δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο:

«Συζήτηση επί του θέματος συγχωνεύσεις, ιδρύσεις σχολικών μονάδων πρωτ/θμιας και δευτ/θμιας εκπαίδευσης και έκδοση απόφασης»

 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Καλώ λοιπόν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων του Δήμου, τους γονείς και κηδεμόνες, τα σωματεία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς, τα 15μελή συμβούλια των σχολείων, τα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς εκπροσώπους να παρευρίσκονται στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσουν τις απόψεις τους και να πάρουν θέση για το θέμα.

Η δική μας ήδη εκφρασμένη θέση είναι να μην καταργηθεί καμιά σχολική μονάδα. Τα επιχειρήματά μας θα κατατεθούν αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να μη λείψει κανείς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα  να παίζει με τη μόρφωση,  το μέλλον και τη ζωή των  παιδιών μας.

                                                                                      Νάξος, 24/2/2011

 

Βαρυχειμωνιά κι επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σήμερα Πέμπτη θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά και νότια) και τις νότιες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το απόγευμα, τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες πρόσκαιρα την Κρήτη (κυρίως νότια), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ, ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στα δυτικά και έτσι το πρωί της Παρασκευής ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν και εκεί. Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα στην ανατολική

Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Σταδιακά, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και εκεί. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες: - Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους. - Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. - Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους. - Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ. - Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

Source protothema.gr

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;;; ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ σοσιαΛΗΣΤΑΡΧΟΙ

Πουλήθηκαν το 2003 έναντι 11 εκατ. ευρώ

Απόφαση-κόλαφος για το χρυσό της Χαλκιδικής


Με μια απόφαση-βόμβα για την «Ελληνικός Χρυσός», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την εταιρεία να επιστρέψει επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ καθώς η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα, το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της E.E. περί κρατικών ενισχύσεων.

Ύστερα από έρευνα, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007. Εκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί επί της πώλησης ανέρχονται σε 1,34 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από protothema.gr
Αυριανή | Ανεξάρτητη Πολιτική Εφημερίδα
info@avriani.gr Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011
Εξώφυλλο

Mία συγκλονιστική μαρτυρία φοιτητή που βρισκόταν στην ομάδα φοιτητών που διαμαρτυρήθηκαν όταν έβγαζε λόγο για τη δημοκρατία ο πρωθυπουργός ΓΑΠ

Συνάδελφοι, γράφω αυτό το μήνυμα συγκλονισμένος. Πριν λίγο επέστρεψα από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπου μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Είμαι συγκλονισμένος από την βιαιότητα των οπαδών του ΠαΣοΚ, την υποκρισία του προέδρου του και την παραπληροφόρηση των ελληνικών ΜΜΕ.

Όπως καταλαβαίνετε, το μήνυμα θα είναι πολιτικό, οπότε ισχύουν τα γνωστά. Όποιος δεν ενδιαφέρεται, ας προσπεράσει......


Την περασμένη Πέμπτη κυκλοφόρησε η είδηση ότι θα έρθει ο Παπανδρέου να μιλήσει με θέμα: Addressing the Financial Crisis. An Opportunity for Europe. Το Σάββατο το απόγευμα συναντήθηκαν οκτώ ελληνίδες (ή ελληνικής καταγωγής) φοιτήτριες, μέλη της παλιάς Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Βερολίνου του 2008 (που θυμίζω δεν είχε καμία κομματική ταυτότητα ή συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό). Συζήτησαν για μορφές ενδεχόμενης δράσης - έκφρασης δυσαρέσκειας και κατέληξαν στα εξής:
- να τυπώσουν φυλλάδιο, το οποίο θα αναλάμβαναν οι δύο να μοιράζουν έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου
- να βγάλουν τρεις διαφορετικές αφίσες και να τις κολλήσουν στις εισόδους και τους διαδρόμους που οδηγούν στην αίθουσα
- να φτιάξουν τρία πανό και να τα σηκώσουν ανά δύο στην διάρκεια της ομιλίας.
Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν ξανά για τα πανό και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Τα πανό έγραφαν (στα γερμανικά) τα εξής:
- Παπανδρέου: 20 χρόνια στην εξουσία. Αυτός που προκάλεσε την κρίση, τώρα θα μας σώσει απ' αυτήν
- Η κρίση ως ευκαιρία (ήταν ο τίτλος της ομιλίας του): μείωση της φορολογίας κερδών από 24 σε 20% και κατάργηση των συμβάσεων
- Ανεργία νέων: Τυνισία 30% - Ελλάδα 30%. Η εξέγερση έρχεται

Εγώ ήμουν ενήμερος για όλα αυτά, όμως δεν συμμετείχα στις συναντήσεις. Πρόθεσή μας ήταν να μην εμπλακώ στην δράση τους, αλλά να προσπαθήσω να πάρω τον λόγο, αν στο τέλος ο Παπανδρέου δεχόταν ερωτήσεις. Φυσικά είχαμε την βεβαιότητα ότι θα δραστηριοποιηθούν κι άλλες ομάδες του Βερολίνου.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση η αστυνομία έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τσάντες νέων που βρίσκονταν στο βάθος της αίθουσας. Όταν μπήκε ο Παπανδρέου, το μισό ακροατήριο χειροκροτούσε όρθιο. Δίπλα μου είχα κάτι γεροντάκια, έτοιμα να λιποθυμήσουν από την συγκίνηση που θα ακούσουν τον ηγέτη - κι ας μην καταλάβαιναν γρι αγγλικά.

Ο Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για την Δημοκρατία - αυτό ήταν τελικά το βασικό θέμα της ομιλίας του και μάλιστα στην αρχή έκανε αναφορά στην χούντα, η οποία, όπως είπε, περιόρισε την δημοκρατία με την πρόφαση ότι έτσι την έσωζε (την δημοκρατία) από τον κίνδυνο του κομμουνισμού. Περίπου δέκα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του, κι ενώ έλεγε κάποιο από τα γνωστά ψεύδη για το πώς η κυβέρνησή του εμβαθύνει την έννοια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, από το βάθος της αίθουσας ακούστηκε στα ελληνικά ένα "ψεύτη!" και αμέσως πετάχτηκε μια ομάδα 5-6 ατόμων (αγνώστων σε μας) που σήκωσε ένα πανό και άρχισε να φωνάζει συνθήματα. Η αντίδραση ήταν ακαριαία, Έλληνες μπράβοι έπεσαν πάνω στους "ταραξίες" και τους μπουζούριασαν. Εδώ πρέπει να πω ότι δεν μου είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα αυτών που αποκαλώ μπράβους, υποθέτω ότι ήταν η φρουρά του Παπανδρέου. Όπως τους τραβούσαν λοιπόν έξω από την αίθουσα, ένας από αυτούς (γερμανός) φώναξε malaka και fuck you, γεγονός που πλήγωσε βαθύτατα τα γεροντάκια κι εξόργισε τα κομματόσκυλα του ΠαΣοΚ. Αυτοί που πολύ βίαια απομακρύνθηκαν από την αίθουσα χτύπησαν δυο-τρεις φορές δυνατά την πόρτα, φώναξαν απ' έξω μερικά συνθήματα και σταμάτησαν. Μέσα σε 2-3 λεπτά η κατάσταση ηρέμησε πλήρως και η ομιλία συνεχίστηκε.

Περίπου δέκα λεπτά μετά, σηκώθηκαν τα κορίτσια της δικιάς μας ομάδας. Οι δυο πρώτες άνοιξαν το πανό τους και το κρατούσαν στην μέση της αίθουσας εντελώς σιωπηλές. Μόλις τους πήραν είδηση, μέλη του ΠαΣοΚ έπεσαν πάνω τους και τους τράβηξαν το πανό βίαια. Οι μπράβοι έσπευσαν πάλι και απωθούσαν τις κοπέλες, ενώ άλλες δύο προσπάθησαν να ανοίξουν το δικό τους πανό, χωρίς επιτυχία. Τα υπόλοιπα (κατά κανόνα γηραιά) μέλη του ΠαΣοΚ που βρίσκονταν στην αίθουσα εξοργίστηκαν με την ασέβεια των νέων στο πρόσωπο του ηγέτη (οι περισσότεροι είχαν σηκωθοί όρθιοι) και επιτέθηκαν λεκτικά στις τέσσερις φοιτήτριες, οι οποίες με την σειρά τους άρχισαν να φωνάζουν κι αυτές συνθήματα. Πάνω στην αναμπουμπούλα οι τελευταίες δύο κατάφεραν να ανοίξουν το δικό τους πανό, ενώ εγώ ασυναίσθητα διέσχισα απαρατήρητος την αίθουσα και βρέθηκα σε απόσταση δύο μέτρων από τον Παπανδρέου. Τον ρώτησα αν έτσι αντιλαμβάνεται την δημοκρατία κι αν εγκρίνει την βίαιη αντίδραση των μπράβων του (τότε δεν είχα ακόμα συνειδητοποιήσει ότι δρούσαν και απλά μέλη του κόμματος) απέναντι σε μια ειρηνική διαμαρτυρία. Ο Παπανδρέου με ρώτησε αν εκπροσωπώ τους διαμαρτυρόμενους, του απάντησα αρνητικά και σ' αυτό το σημείο πρότεινε από το μικρόφωνο να βγει κάποιος εκπρόσωπος και να ανέβει στο πάνελ, όμως μέσα στην αίθουσα επικρατούσε τέτοιος πανικός που κανείς δεν μπορούσε να τον ακούσει. Κινήθηκα πάλι προς τα πίσω, να πω στα κορίτσια ότι ζητάει εκπρόσωπο και όταν επιστρέφαμε με μία από αυτές προς το βήμα, με ακινητοποίησε ένας μπράβος πιάνοντάς με από τους καρπούς (μου ήταν αδύνατο να κουνηθώ έστω κι ένα χιλιοστό), ενώ ΠαΣοΚοι μας έφραξαν τον δρόμο. Τους φώναζα ότι είναι η εκπρόσωπος που ζήτησε ο Παπανδρέου, του φώναζα κι εκείνου, αλλά με άκουγε χωρίς να αντιδρά. Τελικά ξανάρχισαν να μας σμπρώχνουν βίαια, με απείλησαν ότι θα μου πάρουν την φωτογραφική (όλη αυτήν την ώρα τους φωτογράφιζα) και ότι θα με δείρουν (!), εγώ γαντζώθηκα σε μια καρέκλα και την ώρα που πετούσαν τις κοπέλες έξω από την αίθουσα, ο Παπανδρέου ξανάρχισε την έκκληση για εκπρόσωπο.

Λίγα λεπτά μετά με πλησίασε μια κοπέλα από την διοργάνωση της εκδήλωσης και με ρώτησε αν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους αυτών που έφυγαν. Απάντησα αρνητικά και της είπα ότι δεν έφυγαν, αλλά τους πέταξαν έξω. Της είπα να ανοίξει την πόρτα και να τους μιλήσει. Βγήκε πράγματι έξω και ξαναγύρισε λέγοντάς μου ότι οι άλλοι είχαν φύγει (στην πραγματικότητα η αστυνομία τους έβγαλε από το κτίριο). Μου ζήτησε να βγω έξω να μιλήσουμε και μου εγγυήθηκε ότι θα μπορέσω να ξαναμπώ.

Έξω από την αίθουσα με περίμενε ο κοσμήτορας της σχολής. Μου ζήτησε συγνώμη και τον ρώτησα ποιοι ήταν αυτοί που απομάκρυναν τους φοιητητές από τον χώρο του πανεπιστημίου. Μου απάντησε "η αστυνομία" και όταν του είπα ότι μιλούσαν ελληνικά, παραδέχτηκε ότι ήταν ελληνική αστυνομία, αλλά ότι στην αίθουσα βρίσκονταν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Με ρώτησε πολύ ευγενικά αν θα μπορούσα να μείνω μέχρι το τέλος και να πάρω τον λόγο, να θέσω μία ερώτηση στον Παπανδρέου και του εξήγησα ότι γι' αυτόν τον λόγο βρέθηκα εκεί. Στην συνέχεια με συνόδευσαν στην θέση μου. Εν τω μεταξύ ο Παπανδρέου συνέχιζε να μιλάει για την Δημοκρατία κι εγώ να δέχομαι τις επιθέσεις των γύρω μου για την αναίδεια της γενιάς μας…

Το πιο σουρεαλιστικό στοιχείο της εκδήλωσής ήταν ότι μέχρι το τέλος στεκόντουσαν όρθιοι, στην μέση και το βάθος του διαδρόμου, δυο μπράβοι που επέβλεπαν την τήρηση της τάξης σε μια ομιλία με θέμα την δημοκρατία (βλ. λινκ στο τέλος).

Πράγματι ο κοσμήτορας, ο οποίος συντόνιζε τις ερωτήσεις, μου έδωσε τον λόγο κι έθεσα την εξής ερώτηση (συγχωρέστε τα αγγλικά μου):
I'm afraid, that the question that I have prepared will sound silly. So allow me to ask the question and then add a sort comment.
Government proceedings in Greece are becoming less and less democratic. You were elected one and a half year ago with a program completely different to what you apply, your members of the Parliament are not free to vote at will, Parliament itself does not need to approve Minister's of Finance decisions, Justice cannot touch members of the ruling political parties. Is this your personal vision for the future of Europe?
Well, you spoke too much about democracy today. It is obvious that your environment does not understand democracy in the same way. Do you approve this violent reaction to the non violent demonstrating students? Are you interested in listening to the voice of the new generation and the opposition, or all you want is the applause of your party members?

Απάντησε και στα δυο σκέλη. Στο δεύτερο είπε ότι η αντίδραση για την αντίδραση δεν βγάζει πουθενά και ότι θα ήθελε να καθίσουμε να συζητήσουμε. Κι αυτός, είπε, αν ήταν νέος, θα ήθελε να διαδηλώσει, αλλά αυτό δεν έχει νόημα. Να πάμε με τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας, να συζητήσουμε [sic].
Για το πρώτο σκέλος είπε ότι η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε επειδή δεν λειτουργούσε δημοκρατικά. Επειδή οι πολίτες δεν έλεγχαν τους πολιτικούς. Και κατέληξε - ναι, δεν κάνω πλάκα - ότι στο σημείο που βρέθηκε η χώρα ήταν απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην Δημοκρατία μας, για να την διαφυλάξουμε και να μπορέσουμε στο μέλλον να την εμβαθύνουμε. Κι έτσι, ο ανεκδιήγητος, κατάφερε να επιστρέψει εκεί απ' όπου άρχισε: στον Παπαδόπουλο.

Τον λόγο πήραν συνολικά δώδεκα ακροατές, όλοι δημοσιογράφοι ξένων εντύπων, εκτός από έναν γερμανό φοιτητή και μια ελληνίδα ΠαΣοΚα, η οποία ρώτησε γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δύσκολο δρόμο να περικόψει τα εισοδήματα των μισθωτών, αντί να φορολογήσει τις τράπεζες. Ο Παπανδρέου απάντησε ότι το κάνανε υπολογίζοντας τις συνέπειες που θα είχε κάθε κίνηση. Αν είχαν επιτεθεί στο κεφάλαιο, είπε, θα χάναμε για πάντα την αξιοπιστία μας στις αγορές, ενώ όλοι οι καταθέτες θα απέσυραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, οδηγώντας τες σε πτώχευση. Ομολόγησε δηλαδή ξετσίπωτα ότι η απόφαση να πλήξει τους μικρομεσαίους ήταν συνειδητή επιλογή.

Κανένας Έλληνας δημοσιογράφος (από τους πολλούς που συνόδευαν τον πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων και ο Χασαπόπουλος) δεν ενδιαφέρθηκε να μας μιλήσει, σε αντίθεση με ξένους συναδέλφους τους. Μας άκουσαν με προσοχή δημοσιογράφοι της Deutsche Welle, των London Financial Times και άλλων εντύπων. Η είδηση έπαιξε αμέσως στην Ελλάδα, φυσικά διαστρεβλωμένη. Στην αρχή τα ελληνικά μέσα μιλούσαν για μία ομάδα νεαρών αναρχικών που επιτέθηκε φραστηκά στον Παπανδρέου και με βίαιο τρόπο διέκοψε την ομιλία του. Αργότερα το άλλαξαν σε "προσπάθησε να διακόψει", ενώ τελικά κάποια μέσα μίλησαν για δύο διακριτές ομάδες και άλλαξαν το "αναρχικών" σε "φοιτητών".

Για όλα τα παραπάνω έχουμε - ευτυχώς - ντοκουμέντα. Μεγάλο μέρος της εκδήλωσης το βιντεοσκοπήσαμε ή το μαγνητοφωνήσαμε. Μέρος από το υλικό έχει ήδη ανέβει στο ίντερνετ και σύντομα θα ανεβούν και τα υπόλοιπα.

Ενδεικτικά:
http://www.youtube.com/watch?v=xKbLh76_8FM


Μ.Τσαμαλίκος
ΤΜΣ/ΑΠΘ

ΥΓ: Όλο αυτό οργανώθηκε σε δυο μέρες από μια ομάδα 12 ανθρώπων, ερασιτεχνών του συνδικαλισμού μέσα σε δύο μέρες (δεν υπολογίζω την πρώτη ομάδα, για τους οποίους δεν έχω ιδέα πόσοι και ποιοι ήταν).