slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο σκοπός ... της μονιμότητας!!!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Τον τελευταίο καιρό ακούμε και διαβάζουμε για την ανάγκη άρσης την μονιμότητας των κακών και υπεύθυνων για όλα τα δεινά αυτής της χώρας δημοσίων υπαλλήλων!... κανείς όμως δεν μας είπε γιατί υπάρχει αυτή η μονιμότητα η οποία μάλιστα προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή.

Ζούμε σε μια (υποτιθεμένη) δημοκρατική κοινωνία όπου η εξουσία εναλλάσσετε κάθε 4 χρόνια μέσω των εκλογών από την χαμηλότερη βαθμίδα (δημάρχους και τοπικούς συμβούλους) έως και την ψηλότερη. (Πρωθυπουργοί και βουλευτές.)

Εξ αυτού ο νομοθέτης που πρότεινε και επέβαλε την μονιμότητα σίγουρα είχε δύο πράγματα στο νου του. Πρώτον ότι το κράτος άσχετα με την αλλαγή κατά διαστήματα (σύμφωνα με την βούληση του λαού) της αιρετής εξουσία έχει συνέχεια και πρέπει να στελεχώνεται από ανθρώπους εξειδικευμένους που θα εγγυώνται την συνέχεια αυτή και δεύτερον και σημαντικότερο ότι αυτοί οι άνθρωποι (μια και ουσιαστικά αυτοί είναι υπόλογοι) θα λειτουργούν ως τροχοπέδη στις λαμογιές και τις αρπαχτικές διαθέσεις πολλών επίορκων αιρετών αρχόντων.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε (σκοπίμως) για να απορροφήσει εργατικό δυναμικό (μειώνοντας τις συνέπειες των ασκούμενων πολιτικών οι οποίες δεν είχαν καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση για να παραχθούν νέες θέσεις εργασίας) αλλά και για να εξυπηρετήσει με κομματικές ρουσφετολογικές προσλήψεις την διατήρηση της εξουσίας από τα συγκεκριμένα κόμματα.

Τώρα βέβαια που ξεγυμνώθηκαν αυτές οι πολιτικές πρακτικές και λοβιτούρες έρχονται και τα βάζουν επί δικαίων και αδίκων για να αποπροσανατολίσουν και να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Σίγουρα ο δημόσιος τομέας θέλει ρετουσάρισμα και καλύτερη οργάνωση σε πολλούς τομείς, σίγουρα θέλει αλλαγή νοοτροπίας με ελέγχους, αξιολόγηση και ορθές υποδείξεις ως προς το παραγόμενο έργο από τους υπηρετούντες σε αυτόν, σίγουρα θα πρέπει οι προσλήψεις να παγώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά το βέβαιο είναι ότι η άρση της μονιμότητας θα καταστήσει πολλούς αιρετούς και μη, εκβιαστές των υπαλλήλων αυτών προκειμένου να παρατυπούν και να κάνουν τα στραβά μάτια σε πολλές μη νόμιμες επιδιώξεις και πράξεις τους!!!

Υποσημείωση:

Σας προτρέπω να κάνετε μια στατιστική έρευνα στον περίγυρο σας που να έχει να κάνει με το πόσους πλούσιους δημοσίους υπαλλήλους γνωρίζεται και πόσους αιρετούς. Όπως σας παρακαλώ να θυμηθείτε το μπάχαλο που δημιουργείται στους λεγόμενους ανασχηματισμούς όπου οι περιφερόμενοι υπουργοί με τις προσωπικές κουστωδίες των συμβούλων τους μέχρι να μάθουν, να καταλάβουν ή ακόμα και σκόπιμα (εξυπηρετώντας συμφέροντα) απαξιούν το έργο των προγενέστερων με φυσική συνέπεια την κωλυσιεργία και την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής και κρατικής μηχανής!!!