slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Και με βιντεοκλήση θα εξυπηρετούνται οι πολίτες στο ΚΕΠ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

 Τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται με προγραμματισμένη βιντεοκλήση από εκπαιδευμένο υπάλληλο παρέχει πλέον το ΚΕΠ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μέσω της υπηρεσίας myKEPlive, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από το σπίτι τους, χωρίς να έχουν την υποχρέωση φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ και να παραλαμβάνουν το τελικό προϊόν ηλεκτρονικά ή με συστημένη επιστολή.

Ειδικότερα, στη σύγχρονη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με την ονομασία myKEPlive.gov.gr ο πολίτης ή η επιχείρηση μέσω του νόμιμου εκπροσώπου της δύναται να αιτηθεί ραντεβού, επιλέγοντας συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας που υπάρχει στην πλατφόρμα, προκειμένου να διεκπεραιώσει το αίτημά του. Κατά την είσοδό του στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών TAXIS, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει το θεματικό πεδίο που επιθυμεί μεταξύ των υπηρεσιών

«Ύμνος» του Βρετανικού National Geographic σε Νάξο & Μικρές Κυκλάδες!


 

«Η ζωή στο νερό: Πώς να διαθέσεις δύο εβδομάδες στις Κυκλάδες», είναι ο τίτλος του νέου εκτενούς άρθρου του έγκυρου Βρετανικού National Geographic που επιμελήθηκε το Γραφείο ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος προβολής και μετά από ενημέρωση και αποστολή υλικού από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2020/08/life-on-the-water-how-to-spend-two-weeks-boating-between-the-cyclades . Το αφιέρωμα - οδηγός του δημοφιλούς ιστοτόπου με τους εκατομμύρια επισκέπτες, τοποθετεί τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες στην κορυφή των επιλογών του τουρίστα σε Κυκλάδες και  Ελλάδα για περιήγηση- island hopping και ιστιοπλοΐα. Ήδη ο αναλυτικός οδηγός των 14 ημερών έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους Βρετανούς φίλους της περιπέτειας. Στο άρθρο τονίζεται ιδιαίτερα η ασφαλής φύση των διακοπών που προσφέρουν τα πέντε νησιά μέσα από την ποικιλία

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 
Δύο ξεχωριστές παρεμβάσεις για το μεγάλο θέμα της μεταφοράς μαθητών το οποίο κάθε
χρόνο ταλανίζει μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές
έκανε την περασμένη εβδομάδα η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού.
Συγκεκριμένα ,κατέθεσε Αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
τις από 9/9/2020,13/9/2020 και 17/9/2020 επιστολές συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
καθώς και εκπαιδευτικών από τα νησιά (ιδιαίτερα την Άνδρο τη Σύρο και την Κέα) στις
οποίες αναδεικνύονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει εκεί λόγω της εφαρμογής της

Οι 11 περιοχές της χώρας που είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από σήμερα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

πηγή:

Το Νεκροταφείο της Κορώνου είναι διπλά επισκέψιμο.


Σας ενημερώνουμε ότι όλα τα σκόρπια μάρμαρα που κακώς υπήρχαν παρατημένα εντός του νεκροταφείου τα πήγαμε στα ανακυκλώσιμα. Στην συνέχεια έγινε γενική καθαριότητα και κλάδεμα των δέντρων.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι εντός του κοιμητηρίου της Κορώνου υπάρχουν 46 παλαιά χειροποίητα μαρμάρινα αντικείμενα: Ιεροί σταυροί, βάσεις σταυρών και επίσης μαρμάρινα διακοσμητικά, τα οποία τα εκθέσαμε στις σωστές θέσεις και σας γνωρίζουμε ότι:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ κ. Φραγκίσκου Καλλίτσα


Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων και η ΟΝΝΕΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποίησαν συνάντηση με την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου κ. Φραγκίσκου Καλλίτσα όπου παρέδωσαν ιατρικές μάσκες μιας χρήσεως καθώς και θερμόμετρα μετώπου.

Η κ. Φραγκίσκου ενημέρωσε σχετικά με την οργάνωση η οποία υπάρχει στο Νοσοκομείο Νάξου σε επίπεδο Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και Διοικητικού προσωπικού.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣκ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΕΓ/ΟΓ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ


843 00 ΝΑΞΟΣ


ΤΗΛ. (22850) 22233, FAX (22850) 24600





Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του έτους 2000 μετά από πρόσκρουση στις νησίδες «Πόρτες» που βρίσκονται ανοιχτά της Πάρου με τραγικό απολογισμό 81 νεκρούς, οι περισσότεροι των οποίων από τα νησιά της Παροναξίας μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα του ναυαγίου οι μνήμες παραμένουν άσβεστες τόσο για τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων όσο και για τους κατοίκους του νησιού της Πάρου των οποίων η συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης αλλά και περίθαλψης των διασωθέντων επιβατών του πλοίου υπήρξε καταλυτική.

Ως Μητροπολίτης Παροναξίας με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από το τραγικό αυτό γεγονός αισθάνομαι την ανάγκη μέσω αυτής της σύντομης δήλωσης να εκφράσω για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μου αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου. Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων τους «εν σκηναίς δικαίων και αγίων» και στους ίδιους να στέλνει την εξ' Ύψους παρηγορία Του ώστε να απαλύνει τον πόνο της απώλειας που ξέρω πως δεν σβήνει ποτέ. Ταυτόχρονα στρέφω ευλαβικά την μνήμη μου στον αείμνηστο Νάξιο Λιμενάρχη Πάρου, Ανθυποπλοίαρχο Δημήτριο Μάλαμα, ο οποίος το βράδυ εκείνο έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος αφού η καρδιά του δεν άντεξε το άγχος, την ένταση και την αγωνία που αντιμετώπισε τις τραγικές εκείνες στιγμές προκειμένου να προβεί σε κάθε ενέργεια για να σώσει ανθρώπινες ζωές από τα κύματα του Αιγαίου. 

Με την ευκαιρία όμως αυτή θα ήθελα να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου στους ψαράδες της Πάρου που με περισσή αυταπάρνηση και αίσθημα αυτοθυσίας έσπευσαν εκεί το βράδυ με τα καΐκια τους και μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες στο σημείο του ναυαγίου διακινδυνεύοντας την ίδια την ζωή και την περιουσία τους προκειμένου να σώσουν από βέβαιο πνιγμό τους επιβάτες που βρίσκονταν στην θάλασσα. Μαζί τους ευχαριστώ και όλους τους Παριανούς που με κάθε τρόπο βοήθησαν εκείνες τις τραγικές στιγμές τους εμπερίστατους συνανθρώπους τους, προεξάρχοντος και πρωτοστατούντος του αειμνήστου και πολυσεβάστου προκατόχου μου Αμβροσίου του Β΄ του Παρίου.

 Παράλληλα εύχομαι ο Χριστός μας με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής και του Αγίου Νικολάου να συνοδεύει τους ναυτικούς μας και τα πλοία μας στα ταξίδια τους ώστε ποτέ ξανά να μην ζήσουμε ανάλογες στιγμές. 


Με πολλή πατρική αγάπη εν Κυρίω,


Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ


Κατερίνα Μονογυιού: 31 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη

 
Κατερίνα Μονογυιού: 31 χρόνια χωρίς τον Παύλο Μπακογιάννη η
Δημοκρατία στην Ελλάδα πιο φτωχή.

΄Ηταν 26 Σεπτεμβρίου 1989 , όταν ο Παύλος Μπακογιάννης
δολοφονήθηκε σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένεια του , στους
φίλους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας , αλλά και στον απλό λαό.
Γιατί αυτό ήταν ο Παύλος , ένας άνθρωπος αγαπητός και ένας πολιτικός
που οραματιζόταν μια Ελλάδα με γνώμονα τη δημοκρατία. Οι ιδέες του
και οι αγώνες του θα συνεχίζουν να εμπνέουν όλους τους ΄Ελληνες και
οφείλουμε να κάνουμε πράξη το όραμα του, συνεχίζοντας το έργο που
οι σφαίρες άφησαν μισό. Η φράση του ότι "μπορούμε να διαφωνούμε,
γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε" θα μείνει στη μνήμη όλου του

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου : 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ

Ήταν 26 Σεπτεμβρίου του 2000 όταν το Εξπρές ΣΑΜΙΝΑ προσέκρουσε στις βραχονησίδες «Πόρτες», ανοιχτά της Πάρου. Είκοσι (20) χρόνια πέρασαν από εκείνη τη νύχτα και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους 81 ανθρώπους που έφυγαν άδικα άλλα και όλους όσοι πορεύονται στην ζωή μέσα από τα συντρίμμια εκείνης της νύχτας. Τα λόγια θα είναι πάντοτε φτωχά όταν καλούνται να περιγράψουν το μέγεθος μίας τέτοιας ανθρώπινης τραγωδίας. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αδικοχαμένους καθώς κι όλους τους συνανθρώπους μας που έσπευσαν να βοηθήσουν στη διάσωση εκείνη τη νύχτα. 

Επτά (7) έργα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στο Νότιο Αιγαίο, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας , ύψους 2,86 εκ. ευρώ

 Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, επτά (7) επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2.863.696,81 ευρώ, εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020" στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου». 

Η εν λόγω δράση έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας από τις επιχειρήσεις καθώς και την ανάπτυξη της ποιοτικής επιχειρηματικότητας, στους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τη στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.  


Οι προτάσεις που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται αποσκοπούν:

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ - "ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΑΜΙΝΑ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ"

 

20 χρόνια μετά την τραγωδία του πολύνεκρου ναυαγίου του ΣΑΜΙΝΑ, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, σε εμάς τους Παριανούς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες για τους 80 συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα.

Η Πάρος τότε, με τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που οργανώθηκε από τον Δήμο και το Λιμεναρχείο Πάρου, με πρωταγωνιστές τους ψαράδες μας, που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, απέδειξε σε όλον τον κόσμο, ότι ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη με  την κάθε μορφή περίθαλψης που παρασχέθηκε στους ναυαγούς από τους κατοίκους της,  αποτελούν πανανθρώπινες αξίες, που παραμένουν ακόμα ζωντανές.