slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανάγκη επανακτηματογράφησης σε κτηματολογικές ενότητες νησιωτικών περιοχών

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση σε σχέση με την ανάγκη επανακτηματογράφησης σε κτηματολογικές ενότητες νησιωτικών περιοχών.
Όπως αναφέρει η ερώτηση, στη νήσο Χίο υλοποιήθηκε το 2012 από την (τότε) ΕΚΧΑ Α.Ε. η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των κτηματογραφημένων γεωτεμαχίων («επανακτηματογράφηση»). Συνέπεια της διαδικασίας αυτής ήταν να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση το 2015 (86/Τεύχος Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων/6-5-2015), με την οποία κηρύχθηκε ο επαναπροσδιορισμός συγκεκριμένων περιοχών/κτηματολογικών ενοτήτων των νήσων Χίου, Λέσβου και Λευκάδας.

Νίκος Συρμαλένιος: «Γιατί μέχρι σήμερα οι Περιφέρειες δεν υλοποίησαν το Ν. 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες;»

Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα την ανεξέλεγκτη βόσκηση

 Η νομοθεσία η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει αναφορικά με την ανεξέλεγκτη βόσκηση, διότι οι δήμοι δεν είχαν ούτε τη στελέχωση, αλλά ούτε και τα οικονομικά δεδομένα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ανεξέλεγκτη βόσκηση». Όπως ανέφερε,

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και προσωρινή αμφιδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου λόγω εργασιών

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Αντικατάστασης του παλαιού δικτύου ύδρευσης από δεξαμενή Αγ. Χρυσοστόμου έως το Φαρμακείο Δελλαρόκα, τίθενται σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση των εργασιών και την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας. 

Ειδικότερα, από την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στις 10:00, η πρόσβαση προς και από το λιμάνι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την οδό Παπαβασιλείου και την παραλιακή οδό (Πρωτοπαπαδάκη), η οποία τις επόμενες ημέρες, όσο διαρκέσουν οι εργασίες, θα είναι αμφίδρομης κατεύθυνσης, καθώς θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και πιο συγκεκριμένα από τη στροφή Δελλαρόκα έως το Θεατρικό Μουσείο Ι. Καμπανέλλη, στην περιοχή της Γρόττας. 

 

Αναλυτικότερα, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 10 Μαρτίου είναι οι εξής:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι Κοινωνικές Δομές του (Κοινωνικό Φαρμακείο και Κέντρο Κοινότητας), ανταποκρινόμενοι  στην ανθρωπιστική κρίση της Ουκρανίας, καλούν όλους τους πολίτες και τους φορείς του νησιού μας να συνεισφέρουν σε είδη πρώτης ανάγκης.

 Οι ανάγκες όπως έχουν καταγραφεί είναι οι εξής: 

Καλλίτσα Δ. Φραγκίσκου Αν. Διοικήτρια ΓΝ-ΚΥ Νάξου : Κινητές Ιατρικές Μονάδες στη Σχοινούσα

Δελτίο Τύπου της ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος, που αφορά στην Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στη Σχοινούσα στις 12 και 13 Μαρτίου, σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Νούμερο ένα προορισμός για συνταξιούχους η Πάρος


Στην πρώτη θέση ως προορισμό για συνταξιούχους κατατάσσει την Πάρο η γαλλική έκδοση του περιοδικού GEO. Πρόκειται για μια ακόμη διεθνή διάκριση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που διαθέτει το κυκλαδίτικο νησί μετά την πρόσφατη αναγνώριση του γαμήλιου τουρισμού αλλά και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων από αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.


Σημειώνεται ότι η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα "Φλόριντα της Ευρώπης" σε δημοσίευμα του περασμένου Ιανουαρίου που αναμεταδόθηκε από την Deutsche Welle. Η συγκεκριμένη κατηγορία ταξιδιωτών συνάδει απόλυτα με το στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί με επιτυχία ο Δήμος Πάρου, εντείνοντας τις επαφές του τόσο με εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης όσο και με εξειδικευμένους επαγγελματίες του τουρισμού από το εξωτερικό που διακινούν ειδικές ομάδες τουριστών. 


https://www.geo.fr/voyage/classement-quels-sont-les-meilleurs-pays-ou-passer-sa-retraite-en-2022-208489

 

 


Μητσοτάκης για ενεργειακές ανατιμήσεις: Στήριξη σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις το επόμενο δεκαήμερο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση επανέλαβε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο προαναγγέλλοντας νέο πακέτο παρεμβάσεων το επόμενο δεκαήμερο.
«Το επόμενο δεκαήμερο πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους» ανέφερε συγκεκριμένα κατά την εισήγησή του.

Επανέλαβε πάντως πως «ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση» και εστίασε στην επιστολή που απηύθυνε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνοντας μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

Έξι προτάσεις Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αγαπητή Πρόεδρε,

Σας γράφω αυτή την επιστολή σχετικά με την αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου, την οποία πιστεύω πως θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε, ώστε να αποτρέψουμε να επιφέρει επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οικονομίες των κρατών-μελών και στην επιτυχή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Τιμές ενέργειας: «Φρένο» στο ανοδικό ράλι- Η θέση της Ελλάδας

Ελαφρά μείωση καταγράφεται σήμερα (8/3) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, μετά τις σοκαριστικές ανατιμήσεις της Δευτέρας (7/3).

Η τιμή για την Τετάρτη (9/3) στη χώρα μας υποχωρεί κατά 22,4% έναντι της σημερινής και διαμορφώνεται σε 331,3 ευρώ η MWh. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται για αύριο στα 331,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 426,9 ευρώ σήμερα.

Ωστόσο, τα επίπεδα αυτά είναι 5-6 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ η ευρώ η μεγαβατώρα.