slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες το 2010 – σε μόνιμη κατάθλιψη οι Έλληνες.

Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), που λειτουργεί η ΜΚΟ Κλίμακα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

«Εχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, εάν όχι τριπλασιαστεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινλή» ο κλινικός ψυχολόγος της Κλίμακας κ. Αρης Βιόλατζης, αναφέροντας ότι από περίπου μία την ημέρα που ήταν η συχνότητα των αυτοκτονιών το 2009, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις δύο. Ακόμα χειρότερα: πρόκειται για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, υποπολλαπλάσιες δηλαδή του πραγματικού αριθμού, μιας και οι θάνατοι αυτοί λόγω του ισχυρού ακόμα στίγματος καταγράφονται συνήθως ως δυστυχήματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ




Δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτση με αφορμή την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη συγχών


Εκτύπωση E-mail


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του τομέα E ργασίας και K οινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Υπουργείου Εργασίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι λειτουργικές συγχωνεύσεις μικρών οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου, ακόμα και καταργήσεις κάποιων που δεν προσφέρουν παρά μόνο κόστος στον Εθνικό Προϋπολογισμό, είναι αναγκαίες.

Στην περίπτωση, όμως, των οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας, έχουμε απόφαση για μια σαρωτική ενοποίηση, τεχνητή - συγκόλληση όλων των εποπτευόμενων φορέων, χωρίς σχέδιο, χωρίς άμεσο σοβαρό όφελος από οικονομίες κλίμακος και το κυριότερο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τους οποίους αφορά άμεσα η υπόθεση αυτή .

Η χρηματοδότηση των οργανισμών αυτών γίνεται αποκλειστικά με εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών.

Η διοίκησή τους είναι τριμερής (Κράτος, Εργαζόμενοι, Εργοδότες).

Το προσδοκώμενο όφελος, που περιγράφει η Κυβέρνηση, από τη μείωση του αριθμού των Διοικητικών Συμβουλίων, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από τη δημιουργία του νέου υπερτροφικού και δυσκίνητου οργανισμού, που θα διαχειρίζεται εξαιρετικά ανόμοιες υπηρεσίες.

Ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία έχουν ανόμοιο αντικείμενο και εντελώς διαφορετική κοινωνική αποστολή.

Ο στόχος του εγχειρήματος, όμως, είναι άλλος και είναι προφανής:

Οι πόροι των οργανισμών αυτών, τα χρήματα των εργαζομένων και οι αντίστοιχες κοινωνικές μεταβιβάσεις θα χρησιμοποιηθούν σαν ένα μαξιλάρι εσωτερικού δανεισμού για να καλύψουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος .

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την εισφοροαποφυγή, αδυνατεί να αυξήσει τα έσοδα μέσα από την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, δεν έχει τρόπους να περιορίσει τις σπατάλες.

Για το λόγο αυτό επιλέγει τον εύκολο δρόμο της «δήμευσης», ουσιαστικά, των πόρων των Κοινωνικών Οργανισμών και του περιορισμού των στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η πρόσβαση στη στέγαση, οι παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, η ψυχαγωγία, η αναψυχή, ο πολιτισμός, οι παροχές για ανέργους, όλα πια περιορίζονται.

Το πρώτο δείγμα το είχαμε με το πάγωμα των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Όλα θα περνούν πια από τα «Καυδιανά Δίκρανα» του Μνημονίου και της Τρόικας.

Με την πολιτική του Μνημονίου δεν μειώνονται μόνο οι παροχές και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Υποχωρεί η ελπίδα, στενεύει η προοπτική. Στοχεύεται η αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Και αυτό δεν θα το συγχωρήσουν ποτέ.

Όχι άλλες αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ευρεία διαβούλευση με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και τα Πολιτικά Κόμματα.

Οι ενοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση οργανισμών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ισχυρά κοινωνικά χαρακτηριστικά και μακρά παράδοση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία. Η κυβέρνηση ας σταματήσει επιτέλους να αγνοεί την Κοινωνία και τις ανάγκες της ».

Σήμερα χρεοκοπεί το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ!

Η επανάσταση του αυτονόητου και η πνευματική ένδεια.


Την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (30/7), παρατηρήθηκε το εξής πολιτικό φαινόμενο.
Οι πηγαίοι τίτλοι των MME, οργανωμένοι και συντονισμένοι από ….αόρατο χέρι, ήταν απολύτως όμοιοι.


«Γ. Παπανδρέου: κάνουμε την ‘επανάσταση του αυτονόητου’».
Εδώ παρατηρούμε το πολιτικό φαινόμενο της πνευματικής ένδειας και της «αντιγραφής» των ομιλιών του πολιτικού μας αντιπάλου.
Γιατί η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν μια (μερική και παραποιημένη) αντιγραφή της ομιλίας του ...
κ. Αντώνη Σαμαρά στην έναρξη του 8ο Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας , πριν ένα σχεδόν μήνα.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε (όπως κάνει συχνά) για την Νέα Μεταπολίτευση που οραματίζεται και την χαρακτήρισε ως την «Επανάσταση του Αυτονόητου».
Εάν δεν απασχολούνταν ο κ. Γ. Παπανδρέου τόσες ώρες την ημέρα με διάφορες καθαρά προσωπικές του ασχολίες (χόμπι) και επικεντρωνόταν στο έργο του ως πολιτικός, είμαι σίγουρος ότι κάτι παραπάνω θα μπορούσε να καταφέρει από το …σκονάκι !
Αλλά η αντιγραφή από μαθητή που «δεν γνωρίζει το θέμα» πάντα θα παραμένει ένα κακέκτυπο αντίγραφο .
Στιγμάτισε στην ομιλία του ο κ. Γ. Παπανδρέου τα αρνητικά που παραλαμβάνει η κυβέρνησή του. Έλλειψη διαφάνειας, ατιμωρησία, άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους, αλλά και να αλλάξει όσους νόμους έπρεπε να αλλάξουν, ώστε η Πολιτεία μας να αποκτήσει γερά θεμέλια, νοσοκομεία που δεν λειτουργούν σωστά και δημιουργούν τεράστια ελλείμματα, τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει να στεριώσει καμία επενδυτική προσπάθεια και το δημόσιο τέρας που προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για κομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους, δημιούργησε τεράστια μαύρη τρύπα κ.ά .
Ονόμασε λοιπόν την επανάστασή του έναντι όλων αυτών ως «Επανάσταση του Αυτονόητου» ( είπαμε πνευματική ένδεια και αντιγραφή της ομιλίας Σαμαρά).
Όμως ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στην πολιτική.
Δεν νομιμοποιείται να ξαφνιάζεται με καμιά από τις διαχρονικές αμαρτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα με τους Παπανδρέου στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αυτού του τόπου και έπειτα από 30 χρόνια που ο ίδιος είναι στην πολιτική και σε σημαντικά υπουργεία, είναι αστείο να μιλάει ο σημερινός πρωθυπουργός για τις παθογένειες αυτού του τόπου.
Και να κηρύσσει την…… «επανάσταση του αυτονόητου»!
Γιατί αυτό που καταρρέει έχει τη σφραγίδα του κόμματός του και του ίδιου σε πολλές περιπτώσεις ( παιδεία , εξωτερική πολιτική κλπ) , αφού δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία,(που έχει κατηγορηθεί από τον Τύπο επί της θητείας του στα διάφορα υπουργεία, ακόμα και για την διαφθορά εάν θυμηθούμε το σκάνδαλο της Siemens , τις καταγγελίες Χριστοφοράκου για τον κ. Γείτονα που ήταν ταμίας του κόμματος επί προεδρίας του)
Σήμερα χρεοκοπεί το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ!
Στο μόνο με το οποίο συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ( επαληθεύοντας με όταν γράφω ότι «δεν το γνωρίζει το θέμα»), είναι στην φράση «Αυτονόητο είναι τα Ταμεία μας να είναι άδεια, όταν χαρίζουμε φόρους στους πλουσιότερους και ρίχνουμε όλα τα βάρη στους φτωχότερους», με την οποία τελικά στρέφεται ενάντια στην πολιτική της …..κυβέρνησής του και στον ίδιο του εαυτό!
Έχει και η …..πνευματική ένδεια τα όρια της !
politis.gr

Αυγενάκης ρωτά για τα έτη πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων

Συγχαρητήρια στον Βουλευτή για την πρωτοβουλία του
avgenakis.jpg

Διευκρινήσεις για τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων αναφορικά με τη διόγκωση του δημοσίου τομέα κατά τις τελευταίες δεκαετίες ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γ. Ραγκούση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη δημοσιοποίηση των πρώτων βασικών συμπερασμάτων από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο....
κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιοποιήθηκε ότι ο τελικός αριθμός όσων απογράφηκαν ανέρχεται σε 768.009» και αναγνωρίζει ότι «τα στοιχεία πιθανώς να έχουν σχετικά μικρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, ωστόσο από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα».

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι «τα ποσοτικά στοιχεία δείχνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς σχεδόν το 40% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και ένα 10% διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό», πως «το 28% έχει τελειώσει το λύκειο, ενώ ένα 9% έχει τεχνολογική εκπαίδευση». Προσθέτει δε ότι «ηλικιακά, το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου είναι σε ποσοστό 65% μεταξύ 30 - 50 ετών» και πως «οι άντρες υπερτερούν των γυναικών με ποσοστό 54%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων (82%) εργάζονται σε καθεστώς μονιμότητας».

Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι «κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής δεν δημοσιοποιήθηκε ο ακριβής χρόνος πρόσληψης κατά έτος των σχεδόν 770.000 δημοσίων υπαλλήλων». Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «μιας και πολύς λόγος γίνεται για τις μαζικές προσλήψεις και τους διορισμούς υπαλλήλων στο δημόσιο από τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, είναι κρίσιμο να δημοσιοποιηθούν και τα δεδομένα που αφορούν στις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κάθε έτος από το 1980 και ύστερα, περίοδο κατά την οποία διογκώθηκε δραματικά ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, και θέλοντας να καταστήσει σαφές πότε και με ποιους ρυθμούς πραγματοποιήθηκε η ουσιαστική διόγκωση του δημοσίου τομέα, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να του διευκρινίσει «πότε ακριβώς προσλήφθηκαν στο δημόσιο οι 768.009 υπάλληλοι που απογράφηκαν», καθώς και «πόσοι προσλήφθηκαν ανά χρονιά από το 1980 έως και σήμερα».

Τέλος, ζητά από τον κ. Ραγκούση, με βάση τις δυνατότητες που του παρέχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Βουλής, να του παραδοθούν «όλα τα σχετικά έγγραφα και δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο, αλλά και τα σχετικά αποτελέσματα της προσφάτως ολοκληρωθείσας απογραφής».

Προς Ν.Δ. : Αυτές οι "δουλειές" θέλουν οργάνωση, συντονισμό και προβολή!

Είχαμε ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη!
Αφορούσε την "απογραφή" των Δημοσίων Υπαλλήλων από το Υπουργείο του κ. Ραγκούση!
Τι απογραφή ήταν αυτή όταν δεν απάντησαν, οι ΔΥ, σ' ένα απλό αλλά βασικό ερώτημα:
Πότε προσεληφθήκατε στην υπηρεσία που εργάζεστε;
Είχαμε ζητήσει με την λήξη της απογραφής, από την ΝΔ, να αξιοποιήσει την πρόταση μας, γράφοντας χαρακτηριστικά:
Και αυτό γιατί θα κατέρρεε ο μύθος ότι τα δύο κόμματα εξουσίας "φόρτωσαν" το δημόσιο με υπεράριθμους υπαλλήλους.
Θα φαινόταν, επίσημα πλέον, ότι για τις προσλήψεις την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ!
Κυρίως τις περιόδους 1981-1989 και 1993-2004!
Η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε συντονισμένα με όλους τους Βουλευτές της του τομέα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, να προβάλλει αυτό το θέμα!
Δεν το έκανε!

ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ...

Ελένη Κωσταρέλου Ελευθεροτυπία
Το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων δρομολογεί η κυβέρνηση στο φευγιό τής τρόικας, που διαπιστώνει ότι είναι αναπόφευκτο το...

έλλειμμα έως και 700 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Ενα μήνα μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νόμου, που ανατρέπει τα δεδομένα στην κοινωνική ασφάλιση και στον προγραμματισμό ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας -προφανώς με τη βοήθεια της τρόικας- διαπιστώνει πως το σύστημα κάπου πάσχει... Τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα σκιαγράφησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να δρομολογεί: Αναλόγως των εξελίξεων * Επεμβάσεις και στις επικουρικές συντάξεις. «Σε ορισμένα Ταμεία θα χρειαστεί να υπάρξει περιορισμός των συντάξεων, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα οικονομικά τους», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης. Για την ώρα είναι εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών, που θα αρχίσουν να βγαίνουν από τον προσεχή Οκτώβριο (βασική και αναλογική σύνταξη) και μέχρι την άνοιξη του 2011 (επικουρικές), βάσει των οποίων θα κριθεί ο «χρόνος ζωής» των επικουρικών ταμείων. Αλλωστε, όπως είπε και ο κ. Κουτρουμάνης, το Ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το συνολικό έργο που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλο» κι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επεμβάσεων. Κι επειδή το πολιτικό κόστος μόνο από το Ασφαλιστικό είναι τεράστιο, κι ας κάνει ο υπουργός Εργασίας πως δεν τον ενδιαφέρει, τώρα αρχίζουν να στρώνουν το έδαφος για κοινωνικές παροχές, καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο «κοινωνικής οικονομίας», το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή τέλη Αυγούστου και το οποίο θα περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα, βοήθεια στο σπίτι, περιβαλλοντική προσφορά, προνοιακά προγράμματα κ.λπ., με τη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Ο κ. Λοβέρδος έστειλε ήδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Διαβουλεύσεις για Διαιτησία Με το άνοιγμα της Βουλής, στις 24 Αυγούστου, θα κατατεθεί και το έτερο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τη Διαιτησία. Ενώ για το μέλλον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε υποσχέσεις για βελτιώσεις στις συντάξεις και στα δώρα που καταργήθηκαν εφόσον όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν... Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε πως οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία θα καταβληθούν κανονικά. Διευκρίνισε πως έχει απορροφηθεί το 80%-85% της συνολικής επιχορήγησης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι 3,2-3,3 δισ. ευρώ, και συμπλήρωσε πως η υπέρβαση θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 700 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα τα βγάλουν πέρα με 13,07 δισ. ευρώ φέτος, καθώς θα εξοικονομήσουν 800 εκατ. ευρώ από την περιστολή δαπανών στον κλάδο υγείας και κυρίως το φάρμακο, 850 εκατ. από την αύξηση των εσόδων από εισφορές και οφειλόμενα επιχειρήσεων, 120 εκατ. από τον ΛΑΦΚΑ, 1,2 δισ. από κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, 300 εκατ. από περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα για μειώσεις συντάξεων (προφανώς, κύριες). Ανησυχητική παραμένει η αύξηση της ανεργίας, καθώς το ΙΚΑ μετρά ήδη 110.000 λιγότερους ασφαλισμένους, με ανάλογες μειώσεις εσόδων. Μέση μείωση συντάξεων 7% Οσον αφορά τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που πιάνουν το σύνολο των ασφαλισμένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε πως επέρχεται μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 7% και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων μπορεί να κοστίσει 8.000 με 9.000 ευρώ (για 4 έτη). Ενώ έδωσε πλήρη οδηγό για το πότε, πώς και με πόσα θα βγουν στη σύνταξη όλοι οι εργαζόμενοι. Απέκλεισαν δε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στα Ταμεία, αν και είπαν πως συζητείται η ενοποίηση τριών φορέων: ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ως προς τις αιτήσεις επιδότησης του ΟΕΚ διευκρίνισαν πως παγώνουν από 9 Ιουλίου και θα εξυπηρετηθούν κανονικά όσες είχαν υποβληθεί μέχρι τότε. Για την ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) εξορμά στα νησιά (Ρόδο, Σάμο, Κρήτη κ.λπ.) με τη βοήθεια της Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς έχουν εντοπιστεί κυκλώματα-μαϊμού μαθητευόμενων από βαλκανικές χώρες, με ψεύτικες συμφωνίες μέσω ΤΕΙ.

"ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ" η ονομασια του συνδυασμού με επικεφαλης τον Θανάση Γρυλλάκη

Τη ονομασία του συνδυασμού μας την είπε ο κ. Θανάσης Γρυλλάκης τον αν θα προχωρήσει δεν μας είπε ακόμα ο επικεφαλής της "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ"…

Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ανακοινώνει ότι η ονομασία του συνδυασμού με τον οποίο θα διεκδικήσει στις ερχόμενες εκλογές τον νέο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι:

«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
Η λέξη «συμπολιτεία» αναφέρεται στις συνενώσεις πόλεων – κρατών στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν μια μορφή κρατικής οργάνωσης στην οποία την ανώτατη διοίκηση ασκούσε η κυβέρνηση από τους αντιπροσώπους των πόλεων-κρατών που την αποτελούσαν, οι οποίες ωστόσο παρέμεναν αυτόνομες και ισόνομες. Για εμάς σήμερα σηματοδοτεί την αναγέννηση, την ισονομία και την ισοπολιτεία στα πλαίσια της συνένωσης των δύο Δήμων της Νάξου και των τεσσάρων νησιωτικών κοινοτήτων των Μικρών Κυκλάδων.
Ταυτόχρονα σήμερα παραδίδουμε στην δημοσιότητα μέρος των προγραμματικών θέσεων που αφορούν τους βασικούς άξονες μεγάλων έργων και δράσεων ενώ σε σύντομο χρόνο θα ανακοινώσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία, το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό.
Επίσης επεξεργάζονται και θα ανακοινωθούν οι βασικές μας αρχές και θέσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του νέου Δήμου.


ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ Μεγάλων έργων και δράσεων
Η «Συμπολιτεία» Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επικεφαλής το Θανάση Γρυλλάκη, γνωρίζει, από την εμπειρία και τις γνώσεις των στελεχών της, το μέγεθος των προβλημάτων, τους τρόπους και τις διαδικασίες υλοποίησης των αναγκαίων μεγάλων έργων και δράσεων για μια νέα ποιοτική αναπτυξιακή πορεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Είναι γνωστό και αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατό μέσα στην επόμενη δημοτική περίοδο να εκτελεσθούν όλα τα αναγκαία έργα και δράσεις που εκκρεμούν. Θα χρειαστεί για το λόγο αυτό προγραμματισμός και προπάντων ιεράρχηση τους και όχι απλά μια κατάσταση έργων, που θα ικανοποιεί όλα τα γούστα. Αυτό θα ήταν το απόλυτο τίποτα, δηλαδή ανυπαρξία προγράμματος και ένας τρόπος φυγής από την ουσία των προβλημάτων, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Συνεπείς με τις θέσεις μας και για να είναι η παρουσία μας ουσιαστική και αποτελεσματική, σας παρουσιάζουμε σήμερα, πολύ περιληπτικά, τις θέσεις μας, πάνω στους βασικούς άξονες των μεγάλων έργων και δράσεων. Λεπτομέρειες και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων θα παρουσιάσουμε σύντομα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, μετά από συζητήσεις και διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς

1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Βασικό εργαλείο για το χωροταξικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός τόπου αποτελεί σήμερα η υλοποίηση, έγκριση και εφαρμογή μελετών στα πλαίσια του προγράμματος Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης)
Πρώτη προτεραιότητα μας θα είναι η προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών, έτσι ώστε:
· Να υιοθετηθούν κανόνες και πρότυπα στη βάση αρχών αειφορίας και ισόρροπης ανάπτυξης.
· Να υπάρξει ακριβής χωροθέτηση συγκεκριμένων υποδομών στα νησιά μας
· Να αποκτήσουν σχέδιο και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι οικισμοί
· Να υπάρξει σχεδιασμός χρήσεων γης στην ύπαιθρο.
· Να υπάρξει χωρική οργάνωση και λειτουργία βασικών δραστηριοτήτων (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, εξόρυξη, μεταποίηση).

2. ΛΙΜΕΝΙΚΑ
· Προώθηση των διαδικασιών για βελτίωση του υπάρχοντος Λιμανιού Νάξου με την συμπλήρωση - ολοκλήρωση των μελετών και δημοπράτηση του έργου.
· Παράλληλη ανάθεση μελέτης για χωροθέτηση νέου εμπορικού λιμανιού, όπως προβλέπεται στην πρόταση περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας .
· Θα εκμεταλλευτούμε και θα απαιτήσουμε τα όσα προβλέπονται στο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε η Νάξος να εξοπλιστεί με λιμενικές υποδομές κατάλληλα σχεδιασμένες σε μέγεθος και χωρητικότητα, για την εξυπηρέτηση μεταφοράς προσώπων και προϊόντων, μικρών τουριστικών και αλιευτικών σκαφών και τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα γύρω νησιά και άλλα λιμάνια τοπικής και περιφερειακής σημασίας.
· Βελτιώσεις των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών στα νησιά και δημιουργία νέων όπου χρειάζονται.

3. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΞΟΥ
Ανάθεση μελέτης σε συνεργασία με την Υ.Π.Α., η οποία θα εξετάσει:
1. Τη δυνατότητα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης του υπάρχοντος αεροδρομίου έως 1700μ καθώς και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να δέχεται αεροπλάνα μέχρι 120 θέσεων και C130.
2. Την κατασκευή νέου αεροδρομίου σε άλλη θέση, π.χ. Αυλιά ή αλλού.
Στη συνέχεια, αφού εξετασθούν και συγκριθούν τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γνωμοδοτήσεις αρχαιολογικών υπηρεσιών, οι απόψεις των επαγγελματικών και λοιπών φορέων της Νάξου, θα επιλεγεί η βέλτιστη θέση.
Πέραν όμως των παραπάνω, άμεσα θα απαιτήσουμε δρομολόγηση περισσότερων αεροπλάνων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες που μετακινούνται από και προς την Αθήνα, ακόμη και με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες

4. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό πλαίσιο και όσον αφορά τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, θα επιδιώξουμε κατά προτεραιότητα:
1. Τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
2. Τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης στους παραθαλάσσιους οικισμούς, ώστε όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα
3. Την εξασφάλιση αξόνων ευχερούς και ασφαλούς επικοινωνίας κύριων οικιστικών κέντρων με αεροδρόμιο, λιμάνι και πόλη της Νάξου.
4. Τη Δημιουργία περιμετρικών οδών παράκαμψης οικισμών με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την ποιοτική αναβάθμισή τους.
5. Τη διάνοιξη των απαραίτητων περιμετρικών παράκτιων δρόμων, όπου δεν είναι εφικτή και σύντομη η σύνδεση με βασικά σημεία προορισμού.
6. Κατασκευή κόμβων με τις απαραίτητες νησίδες και σήμανση σε κύριες διασταυρώσεις του κεντρικού οδικού δικτύου για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων στους δευτερεύοντες δρόμους.)

5. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΩΡΑΣ
Νέα μελέτη που θα περιλαμβάνει μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, επέκταση πεζοδρομίων. Επίσης, θα προβλέπονται χώροι στάθμευσης στα όρια της πόλης, σε συνδυασμό με τον νέο περιφερειακό δρόμο.
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική και πιο όμορφη, όπου ο Δημότης και ο επισκέπτης θα κινείται απρόσκοπτα, χωρίς το καυσαέριο και τους συνεχείς θορύβους των αυτοκινήτων, απολαμβάνοντας τον περίπατό του στα στενά δρομάκια, τις γειτονιές, και τα αξιοθέατα της ιστορικής μας πόλης.

6.ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τα απορρίμματα δεν αγνοούνται αλλά διαχειρίζονται και η διαχείρησή τους είναι υπόθεση όλων μας.
Τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. στη περιοχή ¨ΞΥΔΗ¨δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε τη δυνατότητα κανένα δημοτικό συμβούλιο να την ακυρώσει.Αυτή η δυνατότητα ανήκει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια των οποίων την όποια απόφαση οφείλουμε να σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί για την εφαρμογή του, ολοκληρωμένη προσπάθεια στη πρόληψη, αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Βασική μας επιδίωξη θα είναι η μεγιστοποίηση της εφαρμογής στη πράξη της ανακύκλωσης , ώστε στο ΧΥΤΥ να καταλήγουν μόνο τα οργανικά απορρίμματα.
Για το σκοπό αυτό στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται:
1ο.Ανάθεση μελέτης συνολικής διαχείρισης με διερεύνηση όλων των αποδεκτών τεχνολογιών επεξεργασίας καθώς και η επιλογή της βέλτιστης λύσης.
2ο.Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή, σε συνδιασμό με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και θα έχει το βέλτιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
3ο.Δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων.
4ο.Σύσταση και στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων.
5ο.Επικοινωνία και ενημέρωση όλων των πολιτών του νέου Δήμου για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
6ο.Δημιουργία προϋποθέσεων για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων αλλά και της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες.
7ο.Εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

7. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
α. Άμεση προώθηση διαδικασιών δημοπράτησης του φράγματος Τσικαλαρίου-Ποταμιάς, σε συνεργασία με το Υπ.Αγ. Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνδυασμό με τη κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού. Παράλληλη εκπόνηση της μελέτης δικτύων άρδευσης, που θα καλύπτει και περιοχές της κεντρικής Νάξου.
β. Προώθηση μελετών κατασκευής μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στις ορεινές περιοχές, για άρδευση και υδροδότηση οικισμών και μικρών νησιών.
γ. Καταγραφή των υπαρχουσών γεωτρήσεων και πηγαδιών, για την ανάθεση συνολικής μελέτης διαχείρισης νερού σε επίπεδο νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες ποσότητες των υπογείων νερών και το κίνδυνο υφαλμύρινσης
δ. Προώθηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε θέματα εξοικονόμησης και μείωσης κατανάλωσης.
ε. Ενίσχυση εναλλακτικών μεθόδων καλλιέργειας με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό).

8. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ
α. Θα δοθεί προτεραιότητα στη προστασία των ρεμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων, ρύπανσης και υποβάθμισης, που παρατηρούνται στις παράκτιες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα στην επιβαλλόμενη οριοθέτηση, την εκπόνηση και έγκριση των προβλεπόμενων μελετών και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων στις περιοχές αυτές.
β. Θα αναθέτουμε σταδιακά και κατά προτεραιότητα στις παράκτιες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές, την εκπόνηση μελετών καθορισμού ορίων αιγιαλού και παραλίας. Με την έγκριση των μελετών αυτών, αφενός μεν θα προστατεύονται και θα γίνεται ορθολογικότερη η διαχείριση των παράκτιων περιοχών, αφετέρου δε θα διευκολύνονται και θα ενθαρρύνονται οι οικογενειακές και επιχειρηματικές οικιστικές δραστηριότητες, μέσα σε κανόνες ισονομίας και έξω από τα γνωστά κανάλια της διαπλοκής και των παρεμβάσεων..
Αναρτήθηκε από to_vima_naxos

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο τουρνουά ΜΗΛΩΣΙΑ 2010BEACH

BEACH VOLLEY

Ο Α.Μ.Σ.Φιλωτίου διοργάνωσε με επιτυχία το δεύτερο τουρνουά ΜΗΛΩΣΙΑ 2010BEACH VOLLEY στα πλαίσια των αθλητικών εκδηλώσεων ΜΗΛΩΣΙΑ 2010. Το τουρνουά διεξάχθηκε το Σάββατο 31/7/2010 και την Κυριακή 1/8/2010 στην παραλία της Μικρής Βίγλας, και έλαβαν μέρος 21 ομάδες. Τους τελικούς κάλυψε το τοπικό κανάλι ΖΕΥΣ TV. Την απονομή των νικητών έκανε ο έπαρχος Νάξου κος ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΑΝΔΡΩΝ

1η ΘΕΣΗ Κοτζαμπάσης Μιχάλης- Γιαμούρης Βαγγέλης

2η ΘΕΣΗ Μανωλάς Μανώλης- Αθανασόπυλος Λεωνίδας

3η ΘΕΣΗ Βαλληνδράς Ιωάννης- Κατσικόλιας Κώστας

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1Η ΘΕΣΗ Μουστάκη Κατερίνα- Γκόλια Μαρία

2η Θεση Φακινού Γιάννα- Φακινού Κυριακή

3η ΘΕΣΗ Βασιλάκη Σοφία- Μανιού Κυριακή

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΛΙΟΦΑΓΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (εστιατόριο Μικρή Βίγλα), ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΛΤΕΡΗΣ (ενοικιαζόμενα δωμάτια KRISTAL), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ (VIGLA MARKET), ΣΑΛΤΕΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (VIGLA TRAVEL), ΛΥΜΠΕΡΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (εργαστήριο αγγειοπλαστικής), ΒΕΡΝΙΚΟΣ (είδη υγιεινής), ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (εμπόριο επίπλων), ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΟΥΔΕΣ (SPACE FM).

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

εδώ
















Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Ιδιαίτερη επιτυχία θα πρέπει να θεωρηθεί η συναυλία του Νότη Μαυρουδή, του κορυφαίου συνθέτη και κλασσικού κιθαρίστα, μαζί με τη μαγευτική φωνή της Αναστασίας Μουτσάτσου και των συνεργατών του Παναγιώτη Μάργαρη και Μάνου Αβαράκη, στο κατάμεστο αθλοθέατρο του Φιλωτίου. Η εκδήλωση “Ποίηση και Μουσική”, με στίχους μεγάλων ελλήνων ποιητών, συνοδεύτηκε από τρία “ρεσιτάλ” κλασσικής κιθάρας, τα οποία απέσπασαν τον θαυμασμό και φυσικά το χειροκρότημα του κόσμου.
Η ποιητική βραδιά στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου
του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στο Φιλώτι ήταν μια μυσταγωγία για τους φίλους της λογοτεχνίας και της ποίησης, αφού οι δύο κορυφαίοι και τιμηθέντες ποιητές ο Τίτος Πατρίκιος και ο Αντώνης Φωστιέρης, τους οποίους κριτικά παρουσίασαν οι επίσης και ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος και Γιώργος Ανωμερίτης, με συντονιστή τον καθηγητή Αντώνη Τζιώτη, απήγγειλαν οι ίδιοι ποιήματά τους.
Όπως είναι γνωστό, οι τριήμερες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλίου της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη του
Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ξεκίνησαν με ένα μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 έτη από τη γέννησή του και τα εγκαίνια της έκθεσης αυθεντικών χειρογράφων ποιητών και λογοτεχνών, την οποία σας προτρέπουμε όλοι να επισκεφθείτε.


ΜΟΥΣΙΚΟΙ “ΔΡΟΜΟΙ” ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) Η ηλεκτρονική πρόσκληση της εκδήλωσης "Μουσικοί Δρόμοι" στην Νάξο (επιμέλεια: Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος)

Μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση φέτος το καλοκαίρι στη Νάξο

Μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση, πέρα απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει ως τώρα, θα πραγματοποιηθεί φέτος στο νησί. Την Τρίτη 10 του Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στο Γλινάδο (κτήμα Ξενώνα “Μπέη”), θα …..


επιχειρήσουμε να δούμε το τραγούδι μας μέσα από την ερευνητική ματιά του πανεπιστημιακού δάσκαλου από τη μια μεριά και του βιρτουόζου βιολίστα από την άλλη. Τις ρίζες του θα ψάξουμε και την πορεία του θα αναδείξουμε, μια πορεία άρρηκτα δεμένη μες την ψυχή και την ζωή του Αξώτη.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Nαξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), οι Σύλλογοι των χωριών Γλινάδου, Αγερσανίου και Τριπόδων με την συμπαράσταση του Δήμου Νάξου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του.
Ο πανεπιστημιακός Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος, ο οποίος έχει αναλώσει και αφιερώσει τη ζωή του εδώ και δεκαετίες στην έρευνα για το μουσικό και χορευτικό πλούτο του νησιού μας, έχει αναλάβει την παρουσίαση του υλικού που συγκεντρώνει όλα τα χρόνια της ερευνητικής του δουλειάς και που για πρώτη φορά μέσα από εικόνα και ήχο θα παρουσιαστεί στο κοινό.
Ο συμπατριώτης μας βιολάτορας Νίκος Χατζόπουλος, θα υποστηρίξει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και τις βαθιές του γνώσεις την ζωντανή μουσική επένδυση της βραδιάς.

Η Νάξος, έχοντας προνομιακή θέση στο κέντρο του Αιγαίου, είχε ανέκαθεν απλωμένες τις μουσικές κεραίες της προς όλες τις κατευθύνσεις : ανατολή, δύση, βορρά, νότο, σε στεριά και σε θάλασσα. Συνάμα είχε την τύχη να διαθέτει αξιόλογους μουσικούς, ανθρώπους που “δούλευε τ΄αυτί τους” και είχαν τη δυνατότητα, εκτός του να δημιουργούν, να αφουγκράζονται ότι αξιόλογο έπεφτε στην αντίληψή τους και να το προσαρμόζουν στα δικά τους, στα Αξώτικα μέτρα και σταθμά. Αυτό το αέναο μουσικό ταξίδι ήχων και στίχων, ανθρώπων και μουσικών λαϊκών οργάνων θα παρουσιαστεί σ΄αυτή την πρωτόγνωρη για το νησί μουσική εκδήλωση.
Στα νερά του Αιγαίου θα ταξιδέψουν το “αρμενάκι ” ο “σκοπός του γάμου”, ο “κατιφές”, το “ουζάμ”, “του κίτσου η μάνα”, “του ψαρά το παιδί” και τόσα άλλα, κάνοντας την περιοδεία τους στην Μικρά Ασία , στη Μακεδονία, στη Πελοπόννησο, στα γειτονικά νησιά, στην Κρήτη, στην Κύπρο. Στη Νάξο θα ‘χουν το προνόμιο να γίνουν ένα με τη ψυχή του ντόπιου, να αγαπηθούν και να γίνουν κτήμα του σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεται κανείς σήμερα να δεχθεί πως δεν είναι δημιούργηματά μας. Αυτό το θαυμάσιο ταξίδι του τραγουδιού μας θα παρουσιαστεί σ΄ αυτή την εκδήλωση. Ο στόχος της είναι διπλός: Από την μια μεριά να παρουσιαστούν όλα εκείνα τα στοιχεία που η επιστημονική έρευνα συγκέντρωσε τόσα χρόνια και που αξίζει τον κόπο ένας λαός που ξέρει να γλεντά, να χορεύει, να τραγουδά με την ψυχή του, να γνωρίζει και απ΄την άλλη να ξαναφέρουμε με έναν ηχηρό τρόπο το νησιώτικο τραγούδι στο προσκήνιο σε μια εποχή που κατακλύζεται από προϊόντα υποκουλτούρας και στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Τρίτη, 10 τ΄Αυγούστου, 9.00 το βράδυ, σ΄ ένα χώρο εξώστης του νησιού, η νησιώτικη μουσική, η ναξιακή μουσική και το τραγούδι θα έχουν την τιμητική τους, με μια εκδήλωση που θα αποτελέσει αφετηρία, αλλά και πιλότο για το μέλλον.