Φαντάζομαι ότι έχετε πάρει όλοι την ανακοίνωση που βγάλαμε χθες για το θέμα της ΕΡΤ. Η ανακοίνωση βγήκε μετά από το απαράδεκτο γεγονός, το οποίο συνέβη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, να μην υπάρξει ούτε μία αναφορά, ούτε ένα πλάνο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και την ομιλία του Προέδρου Αντ. Σαμαρά. Αυτό, νομίζω, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Δηλαδή, όσο θυμάμαι από την εμπειρία μου, την επαγγελματική, ποτέ, ποτέ, δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα.
Η πρακτική αυτή της ΕΡΤ κλιμακώνεται αυτές τις μέρες. Θέλω να σας πω ορισμένα περιστατικά. Προχθές η συζήτηση της τροπολογίας για την κατάργηση του ασύλου παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ ως μία κόντρα ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, ένα κόμμα εξουσίας έκανε μία τροπολογία τόσο ριζοσπαστική, να προτείνει την κατάργηση του ασύλου, δεν το είδε η ΕΡΤ. Αυτό που κατάλαβε η κρατική τηλεόραση ήταν ότι στη Βουλή, απλώς, έγινε ένα σόου ανάμεσα σε βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μόνη αντίδραση που παρουσίασε από τη Ν.Δ. ήταν ένα κομμένο cue του Ανδρ. Λυκουρέντζου, από το οποίο δεν καταλάβαινες αυτό που έλεγε, αφού ήταν κομμένο.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι ξέρετε πολύ καλά πόσες ανακοινώσεις βγάζουμε κάθε μέρα. Τις τελευταίες ημέρες οι ανακοινώσεις της Ν.Δ. που περνάνε στην κρατική τηλεόραση μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Στο δελτίο της περασμένης Δευτέρας υπήρχαν μία - δύο αναφορές, αν θυμάμαι καλά. Έχω ζητήσει να υπάρξει μία μέτρηση για να δούμε, τις τελευταίες μέρες, από αυτές τις ανακοινώσεις -όλοι γνωρίζετε πόσες είναι- πόσες έχουν περάσει. Νομίζω ότι ποτέ -βάζω ένα “νομίζω”, γιατί έχω βάλει να μετρήσουν- δεν ξεπερνούν τις 2-3-4.
Δεν θέλω να πω πόσοι υπουργοί έχουν εμφανιστεί στην κρατική τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες και πόσα στελέχη έχουν περάσει από τη Ν.Δ. Θεωρώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο για κρατικό κανάλι. Όταν επικοινώνησα με κάποιους στην ΕΡΤ μου είπαν: “Δεν θα παίξω το σόου ανάμεσα στους βουλευτές, που έγινε στη Βουλή;”. Αναφέρομαι στο θέμα της τροπολογίας για την κατάργηση του ασύλου. Πράγματα τα οποία είναι απαράδεκτα. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση μ’ αυτό το θέμα. Θα το αφήσει έτσι να περάσει ή θα αρχίσει μία επίθεση, μια κόντρα στην ανακοίνωση και θα μείνει σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων; Την ουσία, δηλαδή, θα την εξετάσει η κυβέρνηση; Ότι ουσιαστικά η ΕΡΤ έχει αποκλείσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει κλείσει την επικοινωνία μέσω της ΕΡΤ στον Ελληνικό λαό, ο οποίος και χρηματοδοτεί την ΕΡΤ, θα το αφήσει έτσι;
Θα αντιδράσει η κυβέρνηση γι’ αυτό το πράγμα; Θα το αφήσει έτσι η κυβέρνηση να περάσει; Δηλαδή, τι θα κάνει;
Αν η κυβέρνηση δεν αντιδράσει σ’ αυτό που έγινε χθες, σημαίνει ότι το καλύπτει και το προκαλεί και το ζητάει. Εκτός αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι από την Κ.Ο. της Ν.Δ. και τη βαριά πολιτική ομιλία του Προέδρου της δεν έπρεπε να περάσει ούτε μία λέξη. Μα δεν πέρασαν καν ένα cue. Δηλαδή, στα δέκα θέματα που παρουσίασαν δεν υπήρξε ούτε ένα στο οποίο να βάλουν κάτι από όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν βρήκαν ένα cue σε ένα θέμα να βάλουν;
Η ΕΡΤ έχει διοίκηση. Έχει πρόεδρο, έχει διευθύνοντα σύμβουλο, έχει γενικό διευθυντή ειδήσεων, έχει αρχισυντάκτες. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Η κυβέρνηση τι κάνει μ’ αυτή την ιστορία; Ο διευθυντής ειδήσεων και ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ αυτές τις επιλογές κάνουν; Κατ’ αρχήν, το διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τι λένε επ’ αυτού; Τι λένε για το χθεσινό και για όλα αυτά, τα οποία σας ανέφερα;
Η κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα το αφήσει να περάσει έτσι; Ή θεωρεί ότι καλώς έγινε; Ή θεωρεί ότι έτσι πρέπει να γίνεται; Η ΕΡΤ οφείλει να σέβεται την πολυφωνία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να σέβεται την πολυφωνία. Το ζήτημα δεν είναι να ικανοποιηθούμε εμείς από την απάντησή της. Το ζήτημα είναι να ικανοποιηθεί ο λαός και να υπάρχει πολυφωνία.
Δεύτερον, κακά τα ψέματα, η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση και η κυβέρνηση έχει άμεση σχέση μαζί της. Από ποιους έχουν διοριστεί; Πρέπει, λοιπόν, να δούμε πως θα αντιδράσει η εταιρεία, αν θα αντιδράσει η διοίκηση, και να δούμε τι θα κάνει και η κυβέρνηση. Και το περιμένουμε αυτό. Το θέμα της πολυφωνίας δεν είναι μόνο θέμα της Ν.Δ. Είναι και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι ένα γεγονός, εξόφθαλμα προκλητικό. Ο αρχηγός της Ν.Δ. μιλούσε σε μία κεντρική, κομματική εκδήλωση που ήταν η συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ήταν μια βαριά πολιτική ομιλία. Πέστε μου εσείς, ως δημοσιογράφοι, από αυτά που είπε χθες ο Πρόεδρος, πάρτε τις εφημερίδες και δέστε και τα άλλα κανάλια, πως αντιμετώπισαν το θέμα. Στην ΕΡΤ δεν βρήκαν ένα cue -λέω ένα cue- να πάρουν μία φράση και να τη βάλουν σε ένα θέμα, για το άσυλο, για τις πρόωρες εκλογές, για το θέμα των απεργιών, για την Αίγυπτο, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Συμπτωματικά, πριν το δελτίο των 21:00, επικοινώνησα με τον κ. Λ. Ταγματάρχη, γιατί είχε συμβεί το περιστατικό της προηγουμένης με τον τρόπο παρουσίασης της κατάργησης του ασύλου και πήρα να του πω δύο πράγματα. Ήθελα να ξέρει ότι εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο παράπονο για το συγκεκριμένο θέμα. Και του λέω, μάλιστα, χαρακτηριστικά «κύριε Ταγματάρχη να σας ενημερώσω πως παρουσίασε η ΕΡΤ το θέμα της Κ.Ο. Στο δελτίο των 18:00 ήταν προτελευταίο θέμα, παίξανε ένα cue του Σαμαρά σε ένα θέμα άλλο. Παίξανε έξι δηλώσεις στη σειρά. Και ήταν πρώτη του Ρέππα, ήταν η δεύτερη νομίζω του Σκουρλέτη, μετά ήταν ο Ροντούλης, μετά ο Λαφαζάνης, μετά ήταν ο Σαμαράς και ήταν και κάποιος άλλος συνδικαλιστής, υποθέτω, δεν θυμάμαι το όνομα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν προτελευταίος στο cue. Μετά την παρέμβαση αυτή, το βράδυ, η απάντηση -γιατί πια το θεωρώ απάντηση- ήταν το θέμα να μην υπάρξει καθόλου. Σας λέω ούτε ένα frame, ούτε ένα πλάνο.
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Ένα μείζονος σημασίας θέμα που έχει θέσει προ πολλού η Ν.Δ. είναι το θέμα του συμψηφισμού, ανάμεσα στις οφειλές που έχει το κράτος προς τους ιδιώτες και εκείνες που έχουν οι ιδιώτες προς το κράτος. Είναι ένα θέμα, που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς το έχει θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν μπορεί το κράτος να ζητά από τους πολίτες να είναι συνεπείς, όταν αυτό δεν είναι συνεπές. Δεν μπορεί το κράτος να λέει “θα είμαι αυστηρό” και το ίδιο να μην είναι δίκαιο. Δεν μπορεί, την ώρα που η αγορά στενάζει και έχει ασφυξία, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, να μη λύσει ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αυτό πρέπει να το κάνουν τώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς το έχει πει από καιρό. Το βάζουμε και τώρα επιτακτικά. Επιτέλους, πρέπει να κινηθούν και πρέπει να το κάνουν. Είναι και άδικο αυτό που γίνεται και σκοτώνει και την αγορά.
Στο θέμα αυτό, θέλω να προσθέσω -που είναι παραπλήσιο, αλλά έχει κάποιες λεπτομέρειες- το θέμα του διακανονισμού του ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια του Δημοσίου. Ξέρετε πολύ καλά, ότι ακόμα και σε αυτό το θέμα, το κράτος είναι ασυνεπές. Δηλαδή, πολλές φορές προσφέρεις μια υπηρεσία στο Δημόσιο, το Δημόσιο δεν σε πληρώνει και εσύ καλείσαι να πληρώσεις το Φ.Π.Α. για αυτό που δεν έχει πληρωθεί. Κόβεις το τιμολόγιο, στο Δημόσιο ή στο φορέα του Δημοσίου και όταν το κόψεις, μέσα σε ένα διάστημα εύλογο, θα πρέπει να καταβάλεις το Φ.Π.Α. Εσύ μεν δεν έχεις πληρωθεί από το κράτος, και το κράτος ζητά να πληρώσεις. Σκεφτείτε, λοιπόν: Οι στρόφιγγες είναι κλειστές και καλείσαι να πληρώσεις ένα κράτος μπαταχτσή.
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια πρόταση την οποία εμείς έχουμε να κάνουμε: Προτείνουμε την εξαίρεση καταβολής του χρεωστικού μέρους του Φ.Π.Α. των επιχειρήσεων, που έχουν εκκρεμείς απαιτήσεις από το Δημόσιο, μέχρι τη συμπλήρωση του οφειλόμενου από το Δημόσιο Φ.Π.Α. Οι επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεούνται στην καταβολή του συνόλου του Φ.Π.Α., όταν εξοφληθούν από το Δημόσιο. Πληρώθηκα από το Δημόσιο; Θα δώσω το Φ.Π.Α. μου. Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Γιατί ξέρετε, πολύ καλά, ότι το κράτος είναι ένας καλός πελάτης πολλών επιχειρήσεων
ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες διαρροές που δίνουν μέσα από την κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές:
Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Τις εκλογές τις αποφασίζει η κυβέρνηση. Παραπέμπω στην ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Είναι σαφέστατη.