slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απόσπασμα ομιλίας του κ. Αδωνη Γεωργιάδη στην ολομέλεια της Βουλής (2/7/2010)


Άδωνις Γεωργιάδης :Αισθάνομαι την ανάγκη και ως πολιτικός και ως ιστορικός, να δώσω συγχαρητήρια στην αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό


ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχάς, κύριε Υπουργέ, οφείλω να σας πω ότι αισθάνομαι την ανάγκη και ως πολιτικός και ως ιστορικός, να δώσω συγχαρητήρια στην αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή των Ελλήνων είπε, επιτέλους, ορισμένα πράγματα που Πρωθυπουργοί εδώ και τέσσερις δεκαετίες αρνούνται να πουν προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ κύριε Παπανδρέου


Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010
Σας ευχαριστώ κύριε Παπανδρέου

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ,ΠΗΓΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ 6ΜΗΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΠΕΙ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ....


ΠΑΡΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΥΤΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 7,40 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΟΝΟ 3,40.ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ,ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ.
Αναγνώστρια

Share

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ: ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΜΕ ΦΟΝΤΟ ...ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ)

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010


του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Μπορεί ως διά μαγείας η υστερία των "σπρεντ" να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο στην Ελλάδα, η πικρή πραγματικότητα όμως είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αστρονομικά επίπεδα. Απαγορευτικά, εννοείται, για την έκδοση πολυετών ελληνικών ομολόγων με στόχο τη διάθεσή τους στις αγορές του εξωτερικού. Καμιά απολύτως θετική επίπτωση δεν είχαν τα μέτρα του απεχθούς και εξευτελιστικού "Μνημονίου" στον τομέα της δυνατότητας εξασφάλισης δανείων με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Αυτή η αποτυχία όμως είναι το λιγότερο.
Το σοβαρότερο είναι ότι από τη στιγμή που η χώρα υπήχθη στο καθεστώς του ΔΝΤ, όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι, ακόμη και οι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα, θεωρούν πλέον βέβαιη τη... χρεοκοπία της χώρας μας! Δεν υπάρχει ούτε ένας αρθρογράφος, αναλυτής, πολιτικός που να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, εκτός φυσικά από εκείνους που είναι υποχρεωμένοι λόγω της θέσης τους να το λένε - ο Τρισέ, ο Μπαρόζο κλπ.


Ακόμη όμως και ένας σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, ο Βέλγος Αντρέ Σαπίρ, συνεργάτης του Αμερικανού νομπελίστα και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σοσιαλιστής και ο ίδιος, ομολογεί σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" ότι "είναι αλήθεια πως εγώ πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών". Προσθέτει μάλιστα ότι "η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτή την πιθανότητα... Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προβλέπουμε πώς θα κατανέμουμε ανάμεσα στις χώρες - πιστωτές τις συνέπειες μιας πιθανής αναστολής πληρωμών". Την ίδια εικόνα αποπνέουν οι σελίδες και της παγκόσμιας έκδοσης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης". Ο αρθρογράφος Μάικ Ντόλαν κάνει λόγο για μια Ελλάδα "βασανισμένη από τη λιτότητα και λιμοκτονούσα για ανάπτυξη, η οποία τελικά θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει τα τεράστια εθνικά της χρέη".
Ο πασίγνωστος Αμερικανός Νουριέλ Ρουμπινί ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός σε άρθρο του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" της Τρίτης, κάνοντας ευθέως λόγο για "αναπότρεπτη χρεοκοπία", την οποία "μόνο καθυστερεί" το υποτιθέμενο "πακέτο σωτηρίας" του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ο Ρουμπινί προτείνει να... χρεοκοπήσουμε από τώρα για να κάνει και η ΕΕ οικονομία! "Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό ποσό δημόσιου χρήματος για να δελεαστούν οι πιστωτές σε μια προληπτική συμφωνία τώρα παρά να σπαταληθούν 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια αναπότρεπτη αναδιάρθρωση του χρέους αργότερα. Τέτοιοι δημόσιοι πόροι θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να περιφράξουν άλλες οχυρωμένες για μάχη οικονομίες της ευρωζώνης" υποστηρίζει.

Τα μαθηματικά στοιχεία που παρουσιάζουν όλοι είναι τραγικά απλά και πειστικά: με τους όρους που δανείζεται η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από το 115% του ΑΕΠ της που χρωστάει σήμερα, θα χρωστάει το... 145% του ΑΕΠ της μετά από τρία χρόνια! Ε, αυτό το ποσό είναι αδύνατον να το ξεπληρώσει - πόσω μάλλον που τα δάνεια της ΕΕ πρέπει να αποπληρωθούν ολόκληρα, όχι μόνο οι τόκοι, σε τρία χρόνια! Πού να βρει η χώρα να πληρώσει 130 δισεκατομμύρια στις χώρες της ΕΕ σε μια πενταετία - χώρια τους τόκους παλαιότερων δανείων; Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα χρέη, θα έχει βυθιστεί η χώρα και σε πρωτοφανή ύφεση και δυστυχία εξαιτίας των μέτρων κυβέρνησης - ΔΝΤ. Ζοφερό το μέλλον...

Ελλάδα Καμιά σχέση με Αργεντινή
Παρομοιάζουν συχνά πολλοί τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας με εκείνη της Αργεντινής, όταν χρεοκόπησε. Οι αριθμοί δεν έχουν καμιά σχέση, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πόσο άδικο έχουν αυτοί που θεοποιούν τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Ελλειμμα 13,6% του ΑΕΠ είχαμε εμείς το 2009, μόνο... 3% είχε η Αργεντινή. Δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ η Ελλάδα, μόλις 50% η Αργεντινή. Ελλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10% έχει η Ελλάδα, μόνο 2% είχε η Αργεντινή. Αν είχαμε εμείς τα νούμερα της Αργεντινής θα είχαμε αναδειχθεί... πρωταθλητές της ευρωζώνης, της ΕΕ και πάσης Ευρώπης, αλλά αυτοί χρεοκόπησαν! Αλλες είναι οι αιτίες, επομένως...