slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Λαϊκή ΣυσπείρωσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

laiki_syspeirosi_naxoy_logo.jpg
Τόσo ο εν  γένει τρόπος, όσο και η ώρα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ,  αλλά και άλλων συλλογικών οργάνων του, είναι θέματα  ιδιαίτερα σοβαρά για τη σωστή, ποιοτική  και ουσιαστική λειτουργία τους, χωρίς να έχουμε καμιά  ψευδαίσθηση ότι από μόνη της η σωστή λειτουργία  τους θα λύσει τα προβλήματα  των κατοίκων  του Δήμου μας  που ολοένα οξύνονται.  Αλλά ας μείνουμε στο προκείμενο.

Τη Λαϊκή Συσπείρωση, πάντα, όχι μόνο την απασχολούσε το όλο θέμα των  συνεδριάσεων  του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων του Δήμου, αλλά έχει επανειλημμένα  τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα συλλογικά όργανα που  συμμετέχει. 

Στο προχθεσινό Δ.Σ. (9/11/2021) η συζήτηση περιορίστηκε με αφορμή την  ανακοίνωση  και αποχή της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», στο κοινό πάγιο αίτημα όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  να γίνεται απογευματινή  ώρα, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των εργαζομένων συναδέλφων.

Τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κύρια από τη Δημοτική Αρχή, μέσω κυρίως του κ. Προέδρου,  δεν ευσταθούν και σας εκθέτουν.

Δεν είναι ο μόνος που παρακολουθεί τη σχετική νομοθεσία , την μελετά και η Λαϊκή Συσπείρωση. Επίσης δεν γνωρίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε δικηγόροι για να καταλαβαίνουμε; Σας παραπέμπουμε, λοιπόν:

  1. στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ που ορίζει ότι «Οι συνεδριάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου διεξάγονται, εκτός εξαιρέσεων, κατά τις απογευµατινές έως βραδινές ώρες». Σας πληροφορούμε ότι στο   Δήμο Πάρου, συνεδριάζουν απογευματινές και βραδινές ώρες  εφαρμόζοντας τον παραπάνω κανονισμό .

  2. στην εγκύκλιο 643 του 69472\24-9-21 (σύγκληση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων).   Σύμφωνα μ' αυτή, ο Πρόεδρος πρέπει και οφείλει να διασφαλίζει,  σε κάθε περίπτωση, τη δυνατότητα κάθε μέλους, να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του.

  3. στο πρόσφατο ΦΕΚ τευχ. Β΄5138- 5/11/21 σελ 66163 για τη συμμετοχή χωρίς περιορισμό στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων).   


Ζητάμε να μας καταθέσετε μια απόφαση, ένα ΦΕΚ ή εγκύκλιο του ΥΠΕΣ που λέει ότι λόγω covid  οι συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων πρέπει να γίνονται τις ώρες που τις κάνετε.

Δεν μας απαντήσατε τελικά, γιατί  μετά τα σχετικά, εγκύκλιο και ΦΕΚ,  δεν προχωράτε σε διά ζώσης συνεδριάσεις.  Υπάρχουν ανεμβολίαστοι Δημοτικοί  Σύμβουλοι, πόσοι κι από ποιες παρατάξεις; 

Αλλά, και πάλι, η εγκύκλιος, δίνει τη δυνατότητα μεικτής συνεδρίασης, διά ζώσης – τηλεδιάσκεψη, για όσους συναδέλφους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν διά ζώσης.


Μήπως εξυπηρετεί  άλλες σκοπιμότητές σας η τηλεδιάσκεψη κι όχι την προστασία μας από τον covid; 

Δεν σας είδαμε να επιδεικνύεται την ίδια ευαισθησία  για τα σχολικά τμήματα με πάνω από 20-25 παιδιά χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις και τα τμ ανά μαθητή, η ελεύθερη είσοδος στις εκκλησίες, η 100%  πληρότητα στα ΜΜΜ (αεροπλάνα, πλοία, τοπικές συγκοινωνίες, κάποια καταστήματα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα κλπ) ούτε προχωρήσατε να λύσετε άμεσα  τεχνολογικά ζητήματα που επικαλείστε ενώ στην εποχή μας είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν ώστε να αξιοποιήσετε κάποιους από τους τρόπους που προτείνονται  όπως και τη δυνατότητα αξιοποίησης άλλου δημοτικού χώρου, ώστε να είναι δυνατή  η συμμετοχή και πολιτών ώστε να ενημερώνονται και να καταθέτουν τις απόψεις τους. Και ο Δήμος μας διαθέτει τέτοιους χώρους.  Αλλά από ότι φαίνεται  σας φοβίζει και η συμμετοχή του κόσμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση γνωρίζει πολύ καλά τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής  Διοίκησης (δήμων και Περιφερειών) και πώς τη χρησιμοποιούν όλοι αυτοί  που ενώ στα περισσότερα συμφωνούν, διαφωνούν σε επιμέρους. 

Καλούμε τους κατοίκους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η Λαϊκή συσπείρωση θα είναι εκεί πάντα να τους χαλά τη σούπα με τις θέσεις της και τις προτάσεις της.


Φίλιππος Φόρτωμας: «Αναγκαία η δημιουργία ειδικού πλαισίου εκπαίδευσης στο Νεώριο της Σύρου»

Για την άμεση ανάγκη συγκεκριμένης δημιουργίας πλαισίου εκπαίδευσης για ειδικότητες που αφορούν το Νεώριο της Σύρου μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής με θέμα «Ανάπτυξη της Περιφέρειας, μέσα από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Φόρτωμας αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης άμεσων ειδικοτήτων, αλλά και την επιπλέον κατάρτιση του εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού εκτέλεσης επισκευών εργασιών σε πλοία, καθώς η τέχνη της ναυπήγησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Βούτσινος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Φόρτωμα, αναφέρθηκε στις γόνιμες και καρποφόρες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα του Νεωρίου  και  στα σχέδια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα, ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες του Νεωρίου.

«Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Στην περίπτωση της Σύρου, η στήριξη των εργαζομένων του Νεωρίου, με κάθε μέσο και η προσφορά σε αυτούς εκπαιδευτικών εφοδίων κατάρτισης, θα συνεισφέρει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή και θα καταστήσει την επένδυση ακόμα πιο παραγωγική, ποιοτική και βιώσιμη» δήλωσε ο κ. Φόρτωμας.

Νεώριο

Εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών από Λευκορωσία -Τουρκία στα Ευρωπαϊκά Σύνορα

Εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών από Λευκορωσία -Τουρκία στα Ευρωπαϊκά Σύνορα
Εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών από Λευκορωσία -Τουρκία στα Ευρωπαϊκά Σύνορα
Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες που με αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο και να πιέσουν την Ε.Ε.
Αυτή τη φορά, αντιμετωπίζουμε μια νέα κρίση όχι στον Έβρο αλλά στα σύνορα της Πολωνίας-Λευκορωσίας με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Με ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος καλεί την Επιτροπή με τις αρμόδιες υπηρεσίες Frontex και Europol να διερευνήσει τις νέες διαδρομές διακινητών και αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούνται για μεταφορά μεταναστών από τη Β. Αφρική και προτρέπει σε ενίσχυση των κρατών μελών από την Ε.Ε.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κυμπουρόπουλου

Τοποθέτηση Μηνά Λυριστή για τον ΦΠΑ στο Ν. Αιγαίο

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του 11ου Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (10/11/2021) τοποθετήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μηνάς Λυριστής καταθέτοντας προτάσεις σχετικές με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Η συνεδρίαση ήταν κοινή με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του, όπως αυτή εκφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Οργάνου. ___________________

H επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί ένα αίτημα των κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχεδόν από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο αύξησης του στο 24%.

Δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης για τον Γκίκα Μαγιορκίνη


Βασίλης Βενιζέλος
Θα συμμετάσχει κανονικά στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Ουδένα θέμα παραίτησης του καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, από τη θέση του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τίθεται ή έχει τεθεί. Η σχετική παραφιλολογία υπήρξε μετά από την ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε σήμερα το πρωί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την οποία ασκεί αυστηρή κριτική σε πρόσφατη ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη στα social media σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του νέου κοροναϊού και κατά του ιού της γρίπης.