slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: “Η Κυβέρνηση, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες. Σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα.”

 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την χθεσινή ψήφιση τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τους δασικούς χάρτες προέβη στη ακόλουθη δήλωση:

Φολέγανδρος (Νάξος) - Κούγιας: "Κανένας σεβασμός στο πόνο της οικογένειας από τη πλευρά της υπεράσπισης"


Είναι ψυχικά άρρωστος ή όχι ο 30χρονος καθομολογία δολοφόνος της 26χρονης Γαρυφαλιάς, που έχασε τη ζωή της τόσο άδικα και με βάναυσο τρόπο στην Φολέγανδρο; Μπορεί σε λιγότερο από 20 ώρες να ετοιμάζεται για 3η φορά να περάσει την πόρτα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου, ο κατηγορούμενος, αλλά έχουμε μάχη σε επίπεδο εντυπώσεων και βέβαια ανάμεσα στους δικηγόρους που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση….

Ο αντιεμβολιαστής ΝΕΟΣΩΤΗΡΑΣ Γρηγόρης Πετράκος ανέλαβε θέση αναπληρωτή Γραμματέα στο κόμμα του ΤράγκαΕπιτυχία
Ο Γιώργος Τράγκας έγραψε στο Facebook: Ο γνωστός καλλιτέχνης Γρηγόρης Πετράκος, είναι ένας ελεύθερος και δημοκρατικός άνθρωπος. Από τους πρώτους στη χώρα μας που αντέδρασαν και φώναξαν δυνατά εναντίον των ακραίων, περιοριστικών μέτρων, των lockdown και της παράλογης και τυραννικής φυλάκισης των Ελλήνων, που ισοπέδωσε την οικονομία και τον πολιτισμό.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου επιταχύνεται - Στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης


Κατέθηκε προς επεξεργασία από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που προσφέρει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες. Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα:

Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος:Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο για την τριετή αντιπλημμυρική προστασία της Τήνου


Η κλιματική αλλαγή απαιτεί νέα αντίληψη στην διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων

 

Στο πλαίσιο της νέας αντίληψης με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των  νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  μέσω της  σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τους καθαρισμούς των ρεμάτων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο κατά την αντιπλημμυρική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την ανάδοχο «ΓΕΩΡΥΘΜΙΚΗ ΑΤΕ», ύψους 632.447,13 ευρώ, για την υλοποίησηη του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία ν. Τήνου  2021 – 2023»

Νίκος Μανιός : «Φορολογική αδικία για τους οικοτέχνες η επιβολή φόρου επιτηδεύματος 650 ευρώ ετησίως»


  

Απαράδεκτες φορολογικές διακρίσεις για τους τυροκόμους στο Φιλώτι της Νάξου, που έχουν ενταχθεί στο μητρώο της οικοτεχνίας και τους επιβλήθηκε φόρος επιτηδεύματος 650 ευρώ ετησίως. 

Η οικοτεχνία είναι μία νομοθετική ρύθμιση απαραίτητη και πρωτοπόρα γιατί δίνει την δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς να μεταποιούν τα προϊόντα ιδίας παραγωγής τους και να τα διαθέτουν στην αγορά. 

Όμως αυτή η φορολογική επίθεση είναι φανερό ότι έχει στόχο να απογοητεύσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους παραγωγούς να παράγουν ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα και να τα πωλούν νόμιμα. 

Είναι προάγγελος φορολογικής επίθεσης για όλους τους οικοτέχνες και στη συνέχεια για το σύνολο των αγροτών της χώρας που διατηρούν βιβλία πάνω από μία πενταετία.

Από την πλευρά μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα γίνει κάθε προσπάθεια να μην περάσουν αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα.ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 Του Δημήτρη ΓκιολέΤο 2008 μέσα από την στήλη της εφημερίδας μας ο υποφαινόμενος αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στο κτηματολόγιο που εφαρμόστηκε τότε συνολικά στους Δήμους της περιφέρειας Αττικής, ώστε να ενημερώσουμε διεξοδικά τους αναγνώστες μας για τις πιο συχνές περιπτώσεις των δικαιωμάτων του κτηματολογίου καθώς και το πλήθος των εγγράφων που είναι απαραίτητα, ώστε να υποβληθούν οι δηλώσεις. Σήμερα μετά από 13 χρόνια θα εφαρμοστεί και στο νησί μας την Σέριφο από τις 5/7/2021 και για ένα τρίμηνο. Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν την διαδικασία: Την δήλωση του κτηματολογίου έχουν υποχρέωση να την υποβάλουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο, τέτοια δικαιώματα είναι π.χ. η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή), η επικαρπία, η δουλεία (οίκησης ή διόδου), η υποθήκη, η μακροχρόνια μίσθωση, η χρονομεριστική μίσθωση. Η δήλωση λοιπόν αφορά το δικαίωμα επί του ακινήτου και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα επί του ακινήτου να το δηλώσουν π.χ. κι εκείνος που έχει την ψιλή κυριότητα αλλά κι εκείνος που έχει επικαρπία. Η δήλωση για τα ακίνητα που έχουμε στο νησί υποβάλλεται η ηλεκτρονικά στην σελίδα του κτηματολογίου είτε με επίσκεψη του ενδιαφερόμενου στο γραφείο κτηματογράφησης στο Λιβάδι συμπληρώνοντας τα παρακάτω έντυπα. Το έντυπο Δ1 χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες εκτός από τα νομικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα στο νησί. Το έντυπο Δ2 χρησιμοποιείται μόνο από τα νομικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα στο νησί.
Στην δήλωση που ανάφερα παραπάνω υποβάλλονται τα ακόλουθα:
• Εξουσιοδότηση με απλή υπογραφή αν η δήλωση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο.
• Αντίγραφο συμβολαίου, ή πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείου.
• Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και εκκαθαριστικό της εφορίας ως αποδεικτικών του ΑΦΜ.
• Τοπογραφικό διάγραμμα όπου απαιτείται και είναι απαραίτητο: Όταν αυτό αναφέρεται στο συμβόλαιο μας ή γίνεται για επίκληση χρησικτησίας ως αιτίας κτήσης του ακινήτου, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το ακίνητο ή έχει γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτου.
Τώρα ο Γεωγραφικός εντοπισμός των ακινήτων μας είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται μέσω συντεταγμένων οδών όπου υπάρχουν, τοπωνυμιών και ορθοφωτογραφιών. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση χρησικτησίας πως αποδεικνύεται; Τουλάχιστον με δύο έγγραφα το ένα είναι το Ε9 και το άλλο μπορεί να είναι ένορκη βεβαίωση για τα δικαιώματα του ακινήτου του δηλούντος και των προκατόχων του ή το συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβαση ακινήτου ή πράξη αναγνώρισης ορίων, η οικοδομική άδεια ή δικαστική απόφαση. Τώρα για την κληρονομιά χωρίς διαθήκη και ο δηλών δεν έχει ακόμη προβεί σε αποδοχή, σε αυτή την περίπτωση τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, γ) πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, δ) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως και φυσικά γ) τίτλο κτήσης του αποβιώσαντος.
Στην κληρονομιά με διαθήκη ο δηλών εφόσον δεν έχει προβεί σε αποδοχή κληρονομιάς προσκομίζει α) την δημοσιευμένη διαθήκη, β) την ληξιαρχική πράξη θανάτου , γ) το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης και δ) τον τίτλο κτήσης του αποβιώσαντος.
Η δήλωση γίνεται σε τρία βήματα.
1. Με την προσκόμιση της δήλωσης στο γραφείο κτηματογράφησης μαζί με τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά.
2. Με την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης στην τράπεζα που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο) και 20 ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες κι έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.
3. Μετά την πληρωμή του τέλους στην τράπεζα μέσα σε 3 μέρες εκτυπώνουμε το " αποδεικτικό υποβολής δήλωσης " με τους κωδικούς TAXISNET από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου κι έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Τέλος περιμένουμε την ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και την αποστολή των αποσπασμάτων στους δικαιούχους για την ενημέρωση τους και για την κατάθεση των τυχών ενστάσεων ή διόρθωσης των
κτηματολογικών εγγραφών μέσα σε δυο μήνες για όποιον έχει έννομο συμφέρον.
Γκιολές Δημήτριος
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος
Μαίου - Ιουνίου στο φύλλο 555