slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΙΝΣΕΤΕ: Πρωτιά του Ν.Αιγαίου στην επισκεψιμότητα-Στο Ιόνιο οι μεγαλύτερες δαπάνες

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με τίτλο «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α’ Μέρος - Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια 2022» χαρτογραφεί τα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού το 2022 ανά Περιφέρεια και ανά αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη ανά επίσκεψη αυξήθηκε σε σχέση με το 2019 (+14,0%, από 482 € σε 550 €) κυρίως λόγω αύξησης της μέσης διάρκειας παραμονής (+9,0% από 6,3 σε 6,9), και σε μικρότερο βαθμό λόγω αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση (+4,6%, από 76 € σε 80 €).

To Β' μέρος της μελέτης -που αναμένεται να δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα -περιλαμβάνει ανάλυση των στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού 2022 για τις 5 σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας βάσει εσόδων (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία).

Με μια ματιά το tοp 3 κύριων αγορών ανά Περιφέρεια, σε επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις:

insete 1

insete 2

insete 3

Στα κύρια σημεία της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:

Επισκέψεις

Το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.367 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας μείωση -14,4% σε σύγκριση με το 2019 που είχαν πραγματοποιηθεί 36.643 χιλ. επισκέψεις.

Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των επισκέψεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Περιφέρειες Ηπείρου και οι Ιονίων Νήσων, όπου παρατηρήθηκε αύξηση +4,8% και +4,2% αντίστοιχα.

Στην πρώτη θέση κατάταξης των χωρών, με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2022, ανέβηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στην δεύτερη θέση υποχώρησε η Γερμανία ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Γαλλία.

Το 83,5% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Αττικής (17,9%), Κεντρικής Μακεδονίας (17,8 %), Κρήτης (16,3%) και Ιονίων Νήσων (10,1%).

Ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη στη χώρα) κατά μέσο όρο επισκέφτηκε 1,13 Περιφέρειες το 2022 (έναντι 1,17 το 2019).

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους επισκέπτες από τις «long haul» αγορές, καθώς σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τείνουν να επισκέπτονται σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό Περιφερειών. Ενδεικτικά: Καναδάς (1,81 επισκέψεις ανά επισκέπτη), Η.Π.Α. (1,76) και Αυστραλία (1,55).

Διανυκτερεύσεις

Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν στις 216.949 χιλ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -6,7% σε σχέση με το 2019. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (+24,4%), η Περιφέρειας Αττική, (+3,3%) και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (+1,2%) ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Στερεά Ελλάδα (-0,5%).

Το 85,9% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (23,7%), Κρήτης (19,3%), Αττικής (16,2%), Κεντρικής Μακεδονίας (15,6%) και Ιονίων Νήσων (11,1%).

Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 17.257 εκατ.€ το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -2,4% σε σχέση με το 2019. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (+8,7%), η Περιφέρεια Αττικής (+9,9%) καιη Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (+36,4%), δηλαδή οι ίδιες Περιφέρειες που παρουσίασαν και αύξηση διανυκτερεύσεων.

Αύξηση καταγράφηκε και στις Περιφέρειες Κρήτης (+1,7%) και Στερεάς Ελλάδας (+20,4%).

Το 88,9% των εισπράξεων πραγματοποιήθηκε στις εξής πέντε περιφέρειες: Νοτίου Αιγαίου (27,3%), Κρήτης (21,2%), Αττικής (16,5%), Ιονίων Νήσων (15,1%) και Κεντρικής Μακεδονίας (8,8%).

Δαπάνη ανά Επίσκεψη - Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση- Μέση Διάρκεια Παραμονής

Η δαπάνη ανά επίσκεψη αυξήθηκε σε σχέση με το 2019 (+14,0%, από 482 € σε 550 €) κυρίως λόγω αύξησης της μέσης διάρκειας παραμονής (+9,0% από 6,3 σε 6,9), και σε μικρότερο βαθμό λόγω αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση (+4,6%, από 76 € σε 80 €).

Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στους τρεις δείκτες μεταξύ των Περιφερειών το 2022:

Η υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 821€ παρουσιάζοντας αύξηση +30,9%. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Κρήτης με μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 716 € και Νοτίου Αιγαίου στα 703 €.

Η υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 109€ παρουσιάζοντας αύξηση +34,8%. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου με δαπάνη ανά διανυκτέρευση 92€ και Κρήτης με 87€.

Η υψηλότερη μέση διάρκεια παραμονής το 2022 καταγράφηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 10,9 διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας αύξηση +35,4%.

Ακολουθούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου με 9 διανυκτερεύσεις και Κρήτης με 8,2.



Πηγή: Reporter.gr

Θηραϊκή Πολιτεία : Αναγγελία υποψήφιου συμβούλου - Αργυρού Αθανασία (Σία)

 

Αθανασία (Σία ) Αργυρού

Ιδιωτική Υπάλληλος

Καλωσορίζουμε τη Σία Αργυρού στη Θηραϊκή Πολιτεία, που έρχεται να διευρύνει τις δυνάμεις της παράταξης και να συμβάλλει στην επιδίωξη για την επιτυχία των στόχων της. 

Η Σία, αγαπά ιδιαίτερα τον τόπο της. Κατάγεται από το Μεγαλοχώρι και ζει στο Εμπορείο με τον σύζυγο της Ποθητό Συρίγο και το παιδί τους.   Ως άνθρωπος της διπλανής πόρτας, βιώνει την καθημερινότητα του νησιού, όλες τις εποχές, όμως ανησυχεί ιδιαίτερα για τα θέματα που προκύπτουν όταν «σβήνουν τα φώτα» του τουρισμού. Η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, τα τόσα σοβαρά ζητήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν με το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, κ.α.

Η ίδια έχοντας μεγαλώσει την κόρη της στη Σαντορίνη, έζησε και ζει τα προβλήματα που υπάρχουν και

Μήνυμα υποψήφιας βουλευτή Ανθής Χαλκιά

  Τα δεδομένα της κάλπης της 21ης Μάϊου είναι καταλυτικά. Είναι φανερό σε όλους ότι οι πολίτες επιθυμούν μια αυτοδύναμη, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα την Ελλάδα του 2027.

Μερικά παραδείγματα λόγων και έργων Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερων και νεότερων

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (ww
w.antilogoi.gr)
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
Πρώην γενικού διευθυντή Μεταφοράς ΔΕΗ
1. Στην εκλογή της 21ης Μαΐου κρίθηκαν η αξιοπιστία, η αποτελεσµατικότητα και οι µέθοδοι δράσης του κ. Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξαναθυμήθηκαν πολλοί τις ουτοπικές υποσχέσεις, την παταγώδη διάψευσή τους και τους τρόπους δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης και ως κυβέρνησης, και τρόμαξαν με τις προειδοποιήσεις του πως, όταν θα ξαναγίνει κυβέρνηση, τα πράγματα "θα είναι αλλιώς" στις δημοκρατικές διαδικασίες, στους "αρμούς της εξουσίας" –Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, Δημόσια Διοίκηση– στην Οικονομία, παντού.
Ξαναθυμήθηκαν ακόμα πως σε όλα αυτά τα φοβερά ούτε ένα στέλεχός του δεν έχει ποτέ αντιδράσει, δηλωτικό του χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Ποιες έδρες μπορεί να αλλάξουν χέρια

Γνωστά ονόματα της πολιτικής είναι στην αναμονή είτε επειδή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής είτε επειδή έχουν προοπτικές αυτή την φορά να κατακτήσουν μία έδρα
Κατερίνα Κοκκαλιάρη • kkokkaliari@naftemporiki.gr
Η εφαρμογή του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια έδρες σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες.
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες γνωστά ονόματα της πολιτικής είναι στην αναμονή είτε επειδή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής είτε επειδή έχουν προοπτικές αυτή την φορά να κατακτήσουν μία έδρα.

Πόσο χτίστηκαν οι Κυκλάδες μέσα σε πέντε χρόνια

Φρενήρη οικοδομική δραστηριότητα στις Κυκλάδες την τελευταία πενταετία δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας
Γιώργος Λιάλιος
Χωρίς προηγούµενο είναι η ανοικοδόµηση των Κυκλάδων την τελευταία πενταετία. Μόνο στη Σαντορίνη οι άδειες για νέες οικοδομές και προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια αγγίζουν το δυσθεώρητο νούμερο των 450.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι –ήδη υπερδομημένες– Μύκονος και Πάρος, αλλά και η Νάξος. Στη Σαντορίνη και στην Πάρο, μάλιστα, οι νέες οικοδομικές άδειες από το 2018 ξεπέρασαν τις 1.000. Σημαντική είναι και εκτόξευση της «αόρατης» δόμησης σε κάποια από τα μικρότερα νησιά, όπως η Αντίπαρος, το Κουφονήσι, η Φολέγανδρος.

Ομιλία Γ. Βλασερού στη Νάξο. Με προσκεκλημένο τον Χάρη Δούκα γραμματέα του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος

Ο Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Γ. Βλασερός σας καλεί την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 8·30 μ.μ. στην ομιλία του στην πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Ε. Κυκλάδων και η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νάξου στο Αμφιθέατρο Καμπανέλλη στο Δημαρχείο.

 Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Χάρης Δούκας μέλος της ΚΠΕ και γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος και Υποψήφιοι Βουλευτές του Κινήματος.