slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ορίστηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου τριτέκνων Νάξου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου η πρώτη συνάντηση γονέων με τρία παιδιά στο νησί μας.

Για τα δικαιώματα των τριτέκνων οικογενειών και τη σημασία διεκδίκησής τους μίλησε εκπρόσωπος από το Σύλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Αττικής.
Αποφασίστηκε η δημιουργία συλλόγου και στο Δήμο μας. Ορίστηκε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με σκοπό τη σύσταση του καταστατικού και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.
Όσοι γονείς με τρία παιδιά επιθυμούν να εγγραφούν στο νέο σύλλογο μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής:
Γεωργία Λεγάκη 2285025215
Δανάη Παπανικολάου 2285062684
Ευαγγελία Κάβουρα 6945856249
Ελπίδα Βαρελά 6976235343
Γιάννης Κρητικός 2285062407
Μαρία Λεγάκη 2285062061
Μαρία Κεραμιώτη 6973362162 

Με δυνατές υποψηφιότητες το ΠΑΣΟΚ , με ψηφοδέλτιο που προκαλεί γέλωτα η Νέα Δημοκρατία

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του cyclades24.gr το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει με δυνατό ψηφοδέλτιο στο νομό, καθώς οι πασοκατζήδες δεν καταλαβαίνουν τίποτα από μνημόνια, μειώσεις μισθών, συντάξεων και άλλα τέτοια "καλούδια" που μας έπληξαν τα τελευταία διόμισυ χρόνια, αυτοί είναι κολλημένοι στη θέση τους.
Σε αντίθεση με τα ονόματα που ακούγονται για το ψηφοδέλτιο της Νέας δημοκρατίας, που είναι για κλάματα. 

Ας ελπίσουμε την Παρασκευή 23 Μαρτίου που συνεδριάζει εκτάκτως η ΝΟΔΕ Κυκλάδων στην Αθήνα για οργανωτικά θέματα, με κυρίαρχο την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης θέματα που αφορούν τις υποψηφιότητες στις Κυκλάδες, αφού τα πάντα φαίνεται να είναι ανοιχτά, καθώς πέραν της σίγουρης και δυνατής υποψηφιότητας του Γιάννη Βρούτση, δεν υπάρχει κάτι το δεδομένο. 

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ικανοποίηση για τον αριθμό των αιτήσεων υποψηφιότητας που κατατέθηκαν σε επίπεδο Κυκλάδων και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν περισσότερα πρόσωπα, ώστε στη συνέχεια να γίνει η επιλογή αυτών που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.
Διότι σε αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, εκτός από το Πασοκ και το μόρφωμα του Καρατζαφέρη, θα έχει να αντιμετωπίσει και τα κόμματα των Μπακογιάννη και Καμμένου. 

Συνεπώς πέρα της δυνατής υποψηφιότητας Βρούτση πρέπει να ενισχυθεί με άλλα νέα και άφθαρτα πρόσωπα που να χαίρουν εκτίμησης από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, διότι τα ονόματα που ακούγονται, άλλα και ορισμένοι απ αυτούς που καταθέσαν αίτηση υποψηφιότητας για το ψηφοδέλτιο όχι μόνο δεν χαίρουν ΚΑΜΙΑΣ εκτίμησης, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΩΤΑ. 

Ο Γιώργος Ανωμερίτης και ο Αντώνης Τζιώτης σε εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης»


Καλεσμένοι των καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου Αλίμου στο θέατρο «Κάρολος Κουν» παραβρέθηκαν στις 21 Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης» δύο πνευματικοί άνθρωποι της Νάξου, ο Γιώργος Ανωμερίτης και ο φιλόλογοςΑντώνης Τζιώτης για να μιλήσουν για την ποίηση και το Κάστρο της Νάξου. Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, του οποίου ποιήματα απήγγειλαν μαθητές του Λυκείου, μίλησε με θέμα «Ποίηση και Πολιτική: δύο αντίθετες πορείες» καθώς και για το βιβλίο του «Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του». Ο κ. Αντώνης Τζιώτης μίλησε για το Κάστρο και τα Μνημεία της Νάξου με....... 

Η ώρα της Γης by Sinaxia | Νάξος Δίαθλο | Naxos Duathlon

Αγαπητοί  συν+Αξιοι
Σας ενημερώνουμε για την επόμενη δράση της Συν+αξιας
Στις 31 Μαρτίου στις 8.30μμ για την ΩΡΑ της ΓΗΣ κλείνουμε τα φώτα. Πάρτε ένα κερί και ελάτε στο Βίντσι για να φτιάξουμε τη μεγαλύτερη αλυσίδα από φως μεσα στο σκοτάδι.
Οι φωτογράφοι της Νάξου και το γκρουπακι Naxos PhotoArt θα θέλαμε να είναι εκεί για να τραβήξουν τις πιο ατμοσφαιρικές φωτογραφίες. Video από το περσινό 

Αύριο στις 22:00 ο "Όμορφος κόσμος" στη Νάξο


Αύριο  Πέμπτη 22 Μαρτίου  θα προβληθεί η εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου "Όμορφος κόσμος", η οποία γυρίστηκε στη Νάξο. Συντονιστείτε στο Mega στις 22:00 και απολαύστε τα γυρίσματα και τα πλάνα της Νάξου...

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ THΣ VPRC ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 10% ΣΤΗ ΝΔ

ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ  ΥΠΕΣΤΗ ΔΥΟ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ , ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΗΣ  ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ,ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ  ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΗ  ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΛΙΚΟ ΜΜΕ. ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ  Η Ν.Δ. ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 10 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΣΟΚ  

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/03 ΩΡΑ 15:30

O Πανναξιακος καλεί το κόσμο να βρεθεί σε ένα ακόμα κρίσιμο παιχνίδι για το πρωτάθλημα της Δ εθνικής.Την Παρασκευή 23/03 και ώρα 15:30 αντιμετωπίζει το ΦΩΣΤΗΡΑ μια ομάδα εκ των  πρωτοπόρων του ομίλου που αγωνίζεται. Καλούμε όλους του φιλάθλους του Πανναξιακού να δώσουν βροντερό παρόν στο ΔΑΚ ΝΑΞΟΥ ενισχύοντας την προσπάθεια των παικτών για τη νίκη
Η είσοδος για τους μαθητές είναι δωρεάν!!!

Από το Γραφείο Τύπου.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΚΟΥΒΕΛΗ Ο ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ

Αποχώρησε  η Γεωργία Βαρελά από την ΔΗΜ.ΑΡ
 

image004dimokrarist_640_300
Δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ έκανε η Γεωργία Βαρελά αποχωρώντας απο την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Η απόφασή της, συνδέεται απόλυτα με την προσχώρηση στη ΔΗΜΑΡ του Γιώργου Παπαμανώλη (διαβάστε εδώ).

Εμφανώς απογοητευμένη δήλωσε :

''Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία που αποφάσισε να τραβήξει η ΔΗΜΑΡ, δεν θα μπορέσω να υπερασπιστώ τη νέα μας ταυτότητα ούτε σε εθνικό επίπεδο, πόσο δε μάλλον σε τοπικό. Αποχωρώ από το κόμμα και χωρίς μικροψυχία εύχομαι, για το καλό των πολλών, να κάνω εγώ λάθος. Και βέβαια ισχύει ότι στα θέματα που θα έχουμε κοινές απόψεις, θα τα υπερασπίζομαι όπως πάντα''.
 
 
 
Βαρελά Γεωργία
 
 
 

Εξελίξεις με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες

ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

CYCLADES24.GR
Αγώνα δρόμου για να κλείσει το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων μέσα στο Μάρτιο κάνει το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγούrigas, άνοιξε ο δρόμος για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα. xandakas_vasilhsΣτις Κυκλάδες, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πιο συγκεκριμένα όσο περνούν οι μέρες. Υποψήφιος θα είναι σίγουρα ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας. Από τη Σύρο, μετά το οριστικό διαζύγιο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπαμανώλη, η πιθανότερη υποψηφιότητα είναι του πολιτικού μηχανικού και σημαντικού υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Πολιτισμού, Βασίλη Χανδακά. Στη Νάξο, παράγοντεςτου ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πείσουν το Γερμανό Καπίρη να είναι για μία ακόμη φορά υποψήφιος. Παρά την αρχική άρνηση του κ. Καπίρη, του ασκείται ασφυκτικό πρέσινγκ ώστε να μεταπεισθεί και να δώσει το παρών στις προσεχείς εκλογές. KAPIRHS

Όπως όλα δείχνουνTHEOLOGITOU, υποψήφια θα είναι και η π. Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, η οποία κατάγεται από την Αμοργό, ενώ είχε λάβει μέρος και στις εκλογές του 2009. Τη πέμπτο πρόσωπο που θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μάλλον από τις Δυτικές Κυκλάδες και πιθανότατα από τη Μήλο.

"4 δισ. ευρώ για επιδόματα-μαϊμού" στοίχιζαν τα επιδόματα που έδινε η Μερκελ

Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο από τα δεκάδες χιλιάδες προνοιακά επιδόματα-μαϊμού που εισέπρατταν πολίτες χωρίς να τα δικαιούνται, τους συνταξιούχους-μαϊμού, τους ασφαλισμένους-φαντάσματα αλλά και από τις σπατάλες στον χώρο του φαρμάκου. Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, από πλαστά επιδόματα (σαν αυτά που εξέδιδαν στο ΙΚΑ Καλλιθέας) και τις συντάξεις-μαϊμού, έχουν χάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ! Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι αποκαλύψεις βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ... ΤΥΦΛΩΝ. Από τους συνολικά περίπου 260.000 επιδοτούμενους με προνοιακά επιδόματα, μέχρι και λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για απογραφή την περασμένη Παρασκευή, δεν είχαν εμφανιστεί περίπου 35.000 με 40.000, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που θα διαγραφούν από τη λίστα. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% όσων λαμβάνουν επιδόματα δεν τα δικαιούται. Είναι χαρακτηριστικά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την απογραφή, που στόχο έχει την περιστολή των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός περιγράφεται στο Μνημόνιο 2 και αποτελεί μέρος των μέτρων που υπολείπονται, για το διάστημα 2013-2014, όπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση της τρόικας. Για παράδειγμα, επιτήδειοι στην Κέρκυρα εκτιμάται πως για τουλάχιστον μία δεκαετία έβαζαν στην τσέπη τους έως και 70.000 ευρώ, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα συγγενών, οι οποίοι όμως είχαν αποβιώσει. Αντίστοιχα, στη Ζάκυνθο είχε στηθεί βιομηχανία τυφλών-μαϊμού. Υπολογίζεται ότι από τους συνολικά 700 τυφλούς στο νησί, μόνο οι 40 δικαιούνταν πραγματικά το προνοιακό επίδομα. Μάλιστα, από τους 700, μόνο οι 100 είχαν απογραφεί μέχρι χθες. Και από αυτούς διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο ότι μόλις οι 40 ήταν πραγματικά τυφλοί. Τα νησιά φαίνεται πως έχουν την τιμητική τους στην πλαστή αναπηρία. Ελεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Κάλυμνο έδειξαν πως ο Δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. Στο ΙΚΑ, από τους 330.000 αναπήρους, βάσει των στοιχείων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, οι 150.000 έχουν μόνιμη αναπηρία. Εκτιμάται, δε, ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος. Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης σε 40.000 συνταξιούχους-φαντάσματα με ετήσιο όφελος 450 εκατ. ευρώ για τα Tαμεία.

ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Πλοκάμια ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Tα στοιχεία προκύπτουν από τρεις εκθέσεις της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης του OAEΔ και αποκαλύπτουν την παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων που αγγίζουν το ύψος των 2 εκατ. ευρώ. Tα χρήματα αυτά εισπράττονταν με την παραποίηση ή την κατασκευή παραστατικών και ενταλμάτων πληρωμής και την εμπλοκή στο κύκλωμα υπαλλήλων του OAEΔ ακόμη και τραπεζικών υπαλλήλων. Επίσης, με το αζημίωτο, κυκλώματα χορηγούν πλαστές άδειες διαμονής σε μετανάστες για να μπορέσουν να πάρουν παροχές από τον ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται πως για να δοθούν επίδομα σε μετανάστες πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και άδεια διαμονής στη χώρα μας.
Σε περίπτωση που δεν έχουν τη σχετική άδεια, επιτήδειοι προσφέρονται να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα για να μπορέσουν να πάρουν τις παροχές από τον Οργανισμό. Κυρίως πρόκειται για επιδόματα που δίνονται σε εποχικά απασχολουμένους και για τα οποία απαιτείται μικρότερος αριθμός ενσήμων σε σχέση με το επίδομα ανεργίας.

ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ. Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ατασθαλίες με προμήθειες στις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων σε 11 αποθήκες της Αθήνας, αλλά και στην κεντρική αποθήκη στον Αλιμο βρέθηκαν τα εξής:
  • Τέσσερις τόνοι γύψου, ο οποίος είχε αγοραστεί προ ετών και δεν είχε αξιοποιηθεί, δεδομένου ότι οι ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανάγκες των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος.
  • Μεγάλες ποσότητες οδοντιατρικών αναλώσιμων και μη υλικών, βαμβάκι, οινόπνευμα και αντίστοιχα υλικά.
  • 369 πιεσόμετρα που είχαν αγοραστεί, αλλά δεν είχαν διανεμηθεί στις Μονάδες Υγείας, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ελλείψεις σε πιεσόμετρα.
  • 8.000 τεμάχια πανάκριβων επιθεμάτων, τα οποία κόστισαν σε κάθε Μονάδα Υγείας στην οποία θα μεταφέρονταν 60.000 ευρώ.
Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση συνεχίζεται και το τελικό πόρισμα του ΕΟΠΥΥ με τα συμπεράσματα θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

TA NEA

--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Δεξί X-Trem(i) τη 3/21/2012 12:58:00 μμ

Επιτέλους ξαναέγιναν ΠΑΣΟΚ οι Κουρήδες


Κέρδη 6 μονάδων, βλέπει η ΑΥΡΙΑΝΗ για το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή Βενιζέλου και η ΑΥΡΙΑΝΗ κάνει μια ακόμη στροφή, όπως και το "αντιμνημονιακό" ΚΟΝΤΡΑ, που απέλυσε τον Χίο (έφυγε κι ο Κουικ) και έγινε συστημικό και ... σοσιαλιστικό ξανά.

Bussiness as usual...

http://taxalia.blogspot.com/2012/03/blog-post_4353.html

--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Δεξί X-Trem(i) τη 3/21/2012 11:13:00 πμ

Νέος Υπουργός Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης

Νέος Υπουργός Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το όνομα του κ. Φ. Σαχινίδη ως νέου Υπουργού Οικονομικών Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα ορκισθεί στις 14.45 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Καλαμίδας.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 21/03/12

Με εκτίμηση,
 
Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πάρου


L'Echo: "Ο Βενιζέλος θα είναι πάντα για τους Έλληνες ο κ.Λιτότητα!"

Yπό τον τίτλο «Ο Βενιζέλος αφήνει το Οικονομικών για να ηγηθεί των Ελλήνων σοσιαλιστών», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L' Echo» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλο δημοσίευμα που αναφέρεται στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην προσωπικότητα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Άλλη μια αναστάτωση στο ελληνικό πολιτικό πεδίο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του. "Μια νέα ελπίδα γεννιέται (...) σήμερα, αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη για ένα νέο ξεκίνημα, ξεκινάμε"» δήλωσε λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Ο τόνος που χρησιμοποίησε δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο που τον έχουν λιντσάρει ή τον έχουν αποκηρύξει, σε έναν άνθρωπο υποχρεωμένο να εγκαταλείψει τη θέση του για να αποσοβηθεί μια κρίση. Το αντίθετο. Χαλαρός, καταδεκτικός, ο Βενιζέλος, 55 ετών, επιβεβαίωσε την εκλογή του την Κυριακή ως προέδρου του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός Οικονομικών μόλις εννέα μήνες, και μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία των Ελλήνων σοσιαλιστών, ο Βενιζέλος διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου, πρόεδρο του κόμματος από το 2004 και πρώην πρωθυπουργό.

Ο μοναδικός υποψήφιος

Για τους Έλληνες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει ο αμείλικτος "κ. Λιτότητα". Ύστερα από πέντε μήνες στο υπουργείο Οικονομικών, ο Βενιζέλος κατόρθωσε να ψηφιστεί, εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων του Ιουνίου, ένας νόμος που επέβαλε στους Έλληνες να σφίξουν το ζωνάρι ως το 2015.

Διαδεχόμενος τον τεχνοκράτη Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις Βρυξέλλες, αλλά δεν διέθετε την ανάλογη πολιτική δεξιότητα στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος έριξε όλο το βάρος στην υιοθέτηση του αντιδημοφιλούς νόμου, με την κοινή γνώμη όλο και περισσότερο κουρασμένη από την προσπάθεια.

Το φθινόπωρο, όμως, ο Βενιζέλος συγκέντρωσε την οργή των πιστωτών. Του καταλόγισαν βραδύτητα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο λόγος και η ευφράδεια αυτού του λαμπρού συνταγματολόγου, ο οποίος έβαλε στην άκρη την παλαιά του αντιπαλότητα με τον Γιώργο Παπανδρέου για να προσπαθήσει να σώσει τη χώρα, δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους πιστωτές για την αποτελεσματικότητα της χώρας στη μάχη ενάντια στο χρέος και στα ελλείμματά της. Ένας πολιτικός επιστήμονας και καλός γνώστης της ελληνικής κατάστασης, εκμυστηρεύτηκε κάπου τις "αμφιβολίες" του για την ικανότητά του να επιτύχει τις θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, παρά τη μακρά υπουργική του πείρα. Κυβερνητικός εκπρόσωπος το 1993, ο Βενιζέλος πέρασε από τα υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Πολιτισμού (απ' όπου επόπτευσε τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) και, ως το 2011, και Άμυνας. Η οικονομική κρίση δεν έκανε εύκολη, πέρυσι, την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως και άλλοι πριν από αυτόν, ο Βενιζέλος συγκρούστηκε με την αδιαλλαξία του δεξιού κόμματος, το οποίο αρνιόταν επί μήνες να συγκατατεθεί σε μια πολιτική λιτότητας, προτού, εν τέλει, υποχωρήσει, υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών που απειλούσαν πως θα κλείσουν τη στρόφιγγα και θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε μια σίγουρη χρεοκοπία.

Προικισμένος με υπομονή

Χαίροντας της εκτίμησης των επιχειρηματικών κύκλων, γνώστης του βυζαντινού παρασκηνίου των κύκλων εξουσίας, κοντά στους ορθόδοξους κύκλους, αυτός ο γαλλόφωνος και γαλλόφιλος πολιτικός ήρθε αντιμέτωπος, το 2007, στις εσωκομματικές εκλογές των σοσιαλιστών με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μόλις χάσει μια εκλογική μάχη. Ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ο άνδρας αυτός, που προέρχεται από τη μεγάλη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιήθηκε στο παρασκήνιο για να ετοιμάσει την άνοδό του. Οι παρεμβάσεις του στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης του επέτρεψαν να επισημάνει το σημαντικό του ρόλο, ένα ρόλο-σκαλοπάτι για να αναλάβει το κόμμα.

Το θέμα της διαδοχής του στο υπουργείο Οικονομικών, θέση-κλειδί για την υπερχρεωμένη Ελλάδα, είναι ανοιχτό. Τα μέσα ενημέρωσης προωθούν δυο ονόματα: τον πρωθυπουργό και πρώην κεντρικό τραπεζίτη, Λουκά Παπαδήμο, και το νούμερο 2 του υπουργείου Οικονομικών, τον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος υπηρετεί στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2009».
 

Στις 6 Μαϊου (τελικά) οι εκλογές

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος Τρεις ημερομηνίες «παίζουν» πλέον και επίσημα.

Ψηφίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη
Την πόρτα της επιστροφής τους σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο παρά πέντε των εκλογών, άνοιξαν οι διαγραφέντες βουλευτές και από τα δύο κόμματα που ψήφισαν «ναι» στην νέα δανειακή σύμβαση.
Η νέα δανειακή σύμβαση έγινε δεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία αφού υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά ψήφισαν «όχι». "Όχι" ψήφισαν ακόμα οι βουλευτές της Κονωνικής Συμφωνίας αλλά και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναλυτικά, στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Τρίτης για την νέα δανειακή σύμβαση «ναι» ψήφισαν 213 βουλευτές, ενω «όχι» ψήφισαν 79 βουλευτές.

Στη ΔΗΜΑΡ και επίσημα έξι ανεξάρτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Στη Δημοκρατική Αριστερά προσχώρησαν και επίσημα πλέον έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ μετά την άρνηση τους να ψηφίσουν το μνημόνιο.
Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς υιοθέτησε αργά το βράδυ, με ευρεία πλειοψηφία, την εισήγηση του προέδρου της Φώτη Κουβέλη για την διεύρυνση του κόμματος με την ένταξη των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ηλία Θεοδωρίδη, Τσετίν Μάντατζη, Γιώργου Παπαμανώλη και Οδυσσέα Βουδούρη.