slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φίλιππος Φόρτωμας: «Δημιουργία πλατφόρμας τουριστικής εκπαίδευσης για νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων»


Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των επαγγελματιών και εργαζομένων του τουρισμού ζήτησε ο Βουλευτής

Συνάντηση με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη είχε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε υπόμνημα, προτείνοντας τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης των επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης που δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων.

Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, ρωτά για τον εμβολιασμό του Περιφερειάρχη στην Χάλκη

Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας μέσων ενημέρωσης, δημοσίευσαν άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου παρέκαμψε τις γραμμές εμβολιασμών, δεχόμενος το εμβόλιο στη Χάλκη. 

Παρέκαμψε τους ανθρώπους που περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν και  έριξε στον κάλαθο των αχρήστων και εκείνους,  που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περιμένουν μάταια, να πάρουν προτεραιότητα. Και επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί,  περιμένουν τη σειρά τους ηλικιακά.
Παρέκαμψε και δύο ακόμη  πολίτες που την ημέρα που ήταν ο Περιφερειάρχης  στην Χάλκη, ζήτησαν να εμβολιαστούν  ( εκτός λίστας)  και τους ενημέρωσαν πως δεν υπήρχαν δόσεις για αυτούς. 

Αν αυτό δεν είναι απαξίωση και περιφρόνηση στους πολίτες, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

 

Η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, ρωτά τα εξής: 

Γ. Χατζημάρκος: «Ουδέποτε διανοήθηκα να στερήσω το εμβόλιο από συνάνθρωπο μου και δεν το έκανα»

«Η δήθεν "είδηση"  την οποία εκ  του  πονηρού ανήρτησε γνωστό και μη εξαιρετέο  τοπικό μέσο και η οποία αναπαράγεται από  συγκεκριμένα μέσα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια περίοδο κατά την οποία η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη, είναι παντελώς διαστρεβλωμένη και ανακριβής»


Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου για τον εμβολιασμό του:

Η επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ στο επίκεντρο της συνάντησης Κωστή Χατζηδάκη - Γιάννη Πλακιωτάκη

Από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ : Οι ιαματικές πηγές ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες!

Να σεβαστεί η κεντρική εξουσία την άποψη  και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης"!  
Με αφορμή το σχέδιο νόμου  που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού  σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας με έδρα την Αθήνα με στοχο την διοίκηση ,εκμετάλλευση και διαχείριση των ιαματικών πηγών και τις αντιδράσεις που υπάρχουν επισημαίνουμε τα εξής;

Διανομή τροφίμων του προγράμματος ΤΕΒΑ

 Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 9:00 – 13:00, θα γίνει διανομή
προϊόντων Τ.Ε.Β.Α., της Βασικής Υλικής Συνδρομής, στο κτίριο που
στεγαζόταν παλαιότερα οι υπηρεσίες του Τμήματος Συγκοινωνιών και
επικοινωνιών (πρώην ΠΙΚΠΑ) επί της οδού Παπαβασιλείου.
Οι δικαιούχοι έχουν ενημερωθεί και τηλεφωνικά.
Απαραίτητη η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας και του ΑΜΚΑ.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2285361441.

«Θα δρομολογηθεί επιτέλους η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND;»: Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος

«Θα δρομολογηθεί επιτέλους η ανέλκυση του ναυαγίου του SEA DIAMOND;»: Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος ΣυρμαλένιοςΟ βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση με θέμα την ανάλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamond".

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, έχουν περάσει σχεδόν 14 χρόνια από τη βύθιση του κουαζιεροπλοίου Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης. Έχουν περάσει επίσης τέσσερα (4) χρόνια από την τελεσίδικη απόφαση 515 /2016 του Αρείου Πάγου, με την οποία καταλογίζεται η ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD, ενώ αναγνωρίζεται η σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης η οποία και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου.


Παρά τις χρόνιες και τις εσκεμμένες καθυστερήσεις και παλινωδίες σχετικά με την ερμηνεία της νομοθεσίας του Ν. 2881/2001, που μετατοπίζει τις ευθύνες στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο φυσικά αυτοτελώς δεν έχει καμμία δυνατότητα υλοποίησης της ανέλκυσης, σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας αγνοεί εσκεμμένα την   Απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι «το ΥΕΝ έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του SEA DIAMOND». Παράλληλα, διαπιστώνεται αδικαιολόγητη αμέλεια και κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων και στην είσπραξη όσων έχουν ήδη επιβληθεί.


Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να απαντήσει εάν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός για την ανέλκυση του SEA DIAMOND και, εάν υπάρχει, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Επίσηςε ρωτά εάν το υπουργείο προτίθεται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και να προχωρήσει στην είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί.Δείτε εδώ την επίκαιρη ερώτηση:

2021-02-22 Συρμαλένιος_SEA DIAMOND

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Το ιστορικό της συγκάλυψης και 7 κρίσιμα ερωτήματα για τον κ. Λιγνάδη

 Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη είναι υπόλογοι για την επί 20 μέρες προσπάθεια συγκάλυψης. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να καλύπτει την κα Μενδώνη ακόμη και σήμερα, με το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας και του καλλιτεχνικού κόσμου απέναντί του, επιβεβαιώνει πως όλα έγιναν με δική του ευθύνη και δικές του εντολές.

Η αρχική επιλογή ήταν το κουκούλωμα και αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση μόνο όταν έγινε γνωστό πως κατατίθεται μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη για υπόθεση που δεν έχει παραγραφεί.

Τότε και μόνο τότε, αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Και ο πρώτος πήγε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ η δεύτερη έκανε την συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει εξαπατημένη.

Τι είχε, όμως, προηγηθεί όλων αυτών :

Συρμαλένιος : «Τα οριζόντια μέτρα αδικούν τη νησιωτικότητα: Γενικόλογες (μη) απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα της αγοράς στις Κυκλάδες»

Feb.23,2021

 

Πριν 40 μέρες περίπου καταθέσαμε ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή το έγγραφο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με βασικό αποδέκτη τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με το οποίο ετίθετο το αίτημα για άνοιγμα της αγοράς (λιανεμπόριο, σίτιση) στις Κυκλάδες με επιχείρημα ότι πρόκειται βασικά για "πράσινη" περιοχή με ελάχιστα κρούσματα και γεωγραφικό κατακερματισμό.

Ένα αίτημα, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως ένας μηχανισμός ελέγχου στις πύλες εισόδου των νησιών, όπως αυτό που πρότεινε επίσης με το 2/12ης Φεβρουαρίου 2021 ψήφισμα του το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θα μπορούσε να γίνει δεκτό, εξασφαλίζοντας τόσο την δημόσια υγεία και την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων όσο και τη στοιχειώδη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων.

Παραθέτουμε συνημμένα τα έγγραφα τόσο του Επιμελητηρίου όσο και των απαντήσεων του ΥΠΟΙΑΝ για να έχετε πλήρη εικόνα, αλλά είναι φανερό ότι από την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου την οποία παραθέτει το Υπουργείο, ουδόλως αναδεικνύεται η κατανόηση των επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου, ούτε βεβαίως δίνεται κάποια σαφής απάντηση.

Η παράθεση 


γενικόλογων επιχειρημάτων ότι «[…]εξετάζονται τα δεδομένα με γνώμονα την ασφάλεια των εμπόρων και των καταναλωτών, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα[…]», όχι μόνο δείχνει την άγνοια της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, αλλά το χειρότερο είναι ότι θεωρούν τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους αφελείς, οι οποίοι και μπορούν να δέχονται ότι κατά παραγγελία τους σερβίρεται….

Διότι δεν μπορεί το Υπουργείο να μην καταλαβαίνει τις διαφορές μεταξύ π.χ. μικρών νησιών όπως Ανάφη, Σίκινος, Κίμωλος και Δονούσα κ.α.  και Λεκανοπεδίου Αττικής ή άλλων μεγάλων πόλεων και να ισοπεδώνει το ενδεχόμενο συγχρωτισμού των ανθρώπων με τα ίδια κριτήρια. Δεν μπορεί π.χ. να εξισώνεις το καφενείο του χωριού με τους πέντε ηλικιωμένους με τις καφετέριες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας….

Αλλά βεβαίως για κάποιους αυτά είναι ψιλά γράμματα…..Με οριζόντια και γενικά μέτρα προσπαθούν να καλύψουν το έλλειμμα επιχειρησιακού σχεδιασμού με βάση τις πραγματικές συνθήκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

 

Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:

Epistoli Epimelitiriou Kykladon

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΙΑΝ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΓΕΠΚ_pdf

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΙΑΝ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ _pdf-1

Λ/Χ ΝΑΞΟΥ: ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ


 Η Λιμενική Αρχή Νάξου, ενημερώνει τους πολίτες που έχουν στην κατοχή τους Παλαιού Τύπου Άδεια Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους (ροζ χρώματος έντυπο), όπως υποχρεούνται να προβούν στην αντικατάσταση αυτής, με νέου τύπου άδεια (μπλε χρώματος πλαστική κάρτα), έως την 31-12-2021. Η διαδικασία αντικατάστασης (υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών), διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-ΔΛΑ στο σύνδεσμο https://edla.hcg.gr (Κατηγορίες Αιτήσεων και Άδεια Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους). Μόνο σε .....περίπτωση που καθίσταται αδύνατη η είσοδος στην εφαρμογή, οι

Οι «δρόμοι» της κερδοφορίας δεν μπαίνουν σε lockdown

Πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να πάρουν ιδιωτικές εταιρείες  μέσω εργολαβιών για τη  συντήρηση του οδικού δικτύου επί τριετία, στα Δωδεκάνησα. Ακολουθεί αντίστοιχη αντιμετώπιση των Κυκλάδων.

Οι δεκατρείς σχετικές μελέτες, που αριθμούν πάνω από 4.000 σελίδες και αφορούν σ’ ένα σημαντικό έργο για τα νησιά, η Περιφερειακή Αρχή εκτίμησε ότι μία μέρα ήταν αρκετή για τους περιφερειακούς συμβούλους, για να εκφράσουν γνώμη στην Οικονομική επιτροπή. Πρόκειται για πλήρη απαξίωση της σχετικής συζήτησης, που όμως δεν ,,,,,,

Τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή-καταγγελία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου με θέμα την υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες, ειδικά εν μέσω πανδημίας και κρουσμάτων στο νησί. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι: 1.Τρείς Ιατροί του Νοσοκομείου Σύρου (Γυναικολόγος, Αναισθησιολόγος, Παιδίατρος) μετακινήθηκαν αιφνιδίως στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου για «υπηρεσιακές ανάγκες».


Ερώτηση στη ΒτΕ από το ΜέΡΑ25 με αφορμή την καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου ΣύρουΑθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου»

Μετά από την ανακοίνωση 16 κρουσμάτων Covid 19 στη Σύρο και ενώ είναι σε εξέλιξη το τρίτο κύμα πανδημίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου προέβη στην εξής καταγγελία στις 20/2/2021:

Ανακοίνωση του Γιάννη Βλασερού για τα κρούσματα του κορονοϊού στο Φιλώτι


Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα νέα που έρχονται από το χωριό μου το Φιλότι της Νάξου σχετικά με την πανδημία του κορονοιού.Δεν χρειάζεται όμως πανικός.Κατα αρχήν πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και υπεύθυνη καθοδήγηση των κατοίκων για την λήψη προστατευτικών μέτρων.
Σίγουρα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση  των θετικών rapid tests με μοριακά.
Αναγκαία είναι η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που μπορεί να αφορά και διπλανά χωριά λόγω της αμφίδρομης συχνής επικονωνίας του Φιλοτιού με αυτά.Πρέπει να γίνουν δειγματολειπτικά tests σε όσο το δυνατό περισσοτέρους κατοίκους.
Απαιτειται στενή παρακολούθηση των διαπιστωμένων κρουσμάτων και κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης τους αν χρειαστεί.
Γνώμη μου είναι λόγω του μεγέθους του χωριού να υπάρξει επίσκεψη ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ για να συντονίσει και να αντιμετωπίσει το συντομότερο την κατάσταση .

Διακοπή Κυκλοφορίας στην περιοχή Άγιος Φανούριος- Απλώματα λόγω εργασιών

 

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στα Απλώματα, στην περιοχή Αγίου Φανουρίου, στη Γρόττα. Λόγω των εργασιών, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.