Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν, οι βουλευτές Αιγαίου της Ν.Δ. Ιωάννης Βρούτσης (Ν. Κυκλάδων), Σπυρίδων Γαληνός (Ν. Λέσβου), Μίκα Ιατρίδη (Ν. Δωδεκανήσου) και Κωστής Μουσουρούλης (Ν. Χίου) προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Πρόχειροι και επικίνδυνοι είναι οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, όπως εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου.
Βασική αρχή της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροδότησης αποτελεί η επάρκεια και η ασφάλεια ενέργειας για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτή ήταν και βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης της Ν.Δ., όταν προχωρούσε στην επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες .
Οποιαδήποτε άλλη λύση για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Το σημερινό δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ αποκαλύπτει, ότι ελλοχεύει κίνδυνος μετά από πιέσεις της Τρόικας, ο Πρωθυπουργός να ενδώσει στο «αίτημα» του Τούρκου ομολόγου του να συνδεθούν τα νησιά του Αιγαίου με την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο, η ηλεκτροδότηση των νησιών δεν θα εξαρτάται από τη χώρα μας, αλλά από τις προθέσεις και τις διαθέσεις της γείτονος χώρας.
Σημειώνουμε ότι το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος κα. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς και ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ ) προχωρούσε στην επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), προκειμένου να ενταχθούν τα αναγκαία έργα.
Μέχρι σήμερα, όμως, τα πάντα έχουν παραμείνει σε επίπεδο προθέσεων.
Στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι η ενεργειακή πολιτική είναι εθνικό θέμα που απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα χειρισμών. Ιδίως, όταν πρόκειται για την ηλεκτροδότηση των νησιών του Αρχιπελάγους»
Επί του θέματος αυτού οι κ.κ. Κωστής Μουσουρούλης (Βουλευτής Ν. Χίου), Σπύρος Γαληνός (Βουλευτής Ν. Λέσβου), Ιωάννης Βρούτσης (Βουλευτής Ν. Κυκλάδων) και Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη (Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων) κατέθεσαν σήμερα σχετική Ερώτηση.
ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Ηλεκτροδότηση νησιών Αιγαίου
Κάθε σοβαρή και συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική εξασφαλίζει επάρκεια ισχύος για όλους τους πολίτες και σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής αρχής και υποχρέωσης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε το 2008 στην επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς και στη μελέτη διασύνδεσης ειδικά για τις Κυκλάδες .
Το Μάιο του 2010, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τ. Μπιρμπίλη, προέβη σε δηλώσεις βάση των οποίων, η διασύνδεση των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΙΕ ) ήδη προχωρεί σε επικαιροποίηση της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) για να ενταχθούν άμεσα τα αναγκαία έργα.
Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 16-2-2010, σ. 11) αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός προτίθεται να εγκρίνει τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με τη γείτονα χώρα, έτσι ώστε να ηλεκτροδοτούνται από αυτήν.
Επειδή τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας απαιτούν εθνική στρατηγική και όχι πρόχειρους και πειραματικούς σχεδιασμούς
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα περί ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με την Τουρκία;
2. Υφίσταται πρόταση διασύνδεσης των νησιών με την Τουρκία; Εάν ναι, πώς συσχετίζεται αυτή με τη διασύνδεση νησιών και ηπειρωτικής χώρας;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της νέας ΜΑΣΜ; Προβλέπονται σε αυτή οι διασυνδέσεις όλων των νησιών;
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών;
5. Ποιος είναι ο μεσομακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης μετά και την κατάργηση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές Αθήνα, 16.02.2011
Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Ν. Χίου
Σπύρος Γαληνός
Βουλευτής Ν. Λέσβου
Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου