του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, το νέο Νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.δείκτες μόλυνσης, ούτε έχει κλείσει έστω κι ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Οι Α/Γ δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες (που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας) και λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικά, καθώς ο άνεμος είναι μια ανεξέλεγκτη και χρονικά μεταβαλλόμενη σε όλες της τις παραμέτρους πηγή ενέργειας, που μπορεί να ακινητοποιήσει τις ανεμογεννήτριες ακόμα και για μέρες.
Αντίθετα δεν προωθούνται μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας παρότι καθίσταται σαφές ότι αν δεν διαχειριστούμε τη ζήτηση, αν δηλαδή δεν μειώσουμε δραστικά τις σπατάλες σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς, ματαιοπονούμε και εξανεμίζουμε τα οφέλη.
Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, σχεδιάζουν αιολικά πάρκα εντελώς ασυμβίβαστα προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.
Όσον αφορά τη Νάξο είναι στη διαδικασία αδειοδότησης μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέλαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στην περιοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νοτιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στις κορυφές Ξυλόκαστρο - Βουρλάς, εκκρεμεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Eolfi –Veolia για 16 αιολικά πάρκα στο νησί μας και έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών και φωτοβολταϊκών.
Δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ολέθριες επιπτώσεις για τον τόπο μας, όπως:
• η επέμβαση στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων, της ισοπέδωσης των βουνών, της ρίψης τόνων μπετό (αλλαγή των κορυφογραμμών, υποβάθμιση και εξαφάνιση των βιοτόπων, των παραδοσιακών μονοπατιών που υπάρχουν στα βουνά μας, των αρχαιολογικών χώρων, των γεφυριών από τη μεταφορά με τεράστια οχήματα, το θάνατο πουλιών, κ.λ.π),
• η τοποθέτηση πυλώνων για τη μεταφορά της ενέργειας στη στερεά Ελλάδα,
• η μείωση της τουριστικής κίνησης,
• η υποτίμηση της αξίας της γης,
• η αύξηση των πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς,
• οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές,
• η οπτική όχληση: Ανεμογεννήτριες με ύψος πάνω από 85 μέτρα (δηλ. ένας ουρανοξύστης 28 ορόφων). Επιπλέον, αν δε μελετηθεί σωστά η τοποθέτησή τους, τότε υπάρχει κίνδυνος η εναλλασσόμενη φωτοσκίαση που προκαλείται εκ των πραγμάτων από τα τεράστια πτερύγια των Α/Γ να καθιστά αδύνατη τη διαμονή μέσα στις οικίες μας. Τέτοια τραγικά λάθη έχουν γίνει σε Δανία και Η.Π.Α.
• Η ακουστική όχληση
• Η ασταθής και διακοπτόμενη παραγωγή ρεύματος επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά, η οποία προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα
• και τόσα άλλα που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, την ιστορία μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Προτείνουμε για τον τόπο μας πρώτα και κύρια τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας και εν συνεχεία τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κ.λ.π.) για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες του νησιού μας, με το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες.
Σημείωση:
Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.
Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.
Με χαρά θα δημοσιεύσουμε κάθε άποψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου