slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα νέα φορολογικά μέτρα:

« Η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Σχέδιο Νόμου για την αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, στο πλαίσιο των μέτρων ακόμη αυστηρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής που πρόσφατα ανακοίνωσε. Από τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου προκύπτουν άμεσα 2 συμπεράσματα:

1ο . Η Κυβέρνηση άλλα ανακοινώνει την Κυριακή και άλλα πράττει τη Δευτέρα. Ο Ε.Φ.Κ. που επιβάλλεται στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά αναπροσαρμόζεται κατά 30% (σε 2.450 ευρώ από 1.884 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης) όταν η Κυβέρνηση, μία ημέρα νωρίτερα, υποστήριζε ότι η αύξηση θα είναι περίπου 10%. Είναι και αυτό ένα δείγμα αξιοπιστίας...

2ο . Με την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στη βενζίνη και στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κίνησης (και φυσικά του Φ.Π.Α.), 3η συνεχόμενη από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στους 7 πρώτους μήνες της, η χώρα μας γίνεται μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, στα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις, που πρόσφατα παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες αυξήσεις, η χώρα μας αποκτά την 2η υψηλότερη μέση τιμή στην Ευρώπη στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων (από 20η τον προηγούμενο Οκτώβριο).

Εξέλιξη με πρωτογενείς και δευτερογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της Οικονομίας. Συνεπώς, η πραγματική επιβάρυνση των νοικοκυριών στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη ».

Πηγή: European Commission Oil Bulletin

Δεν υπάρχουν σχόλια: