slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος: Η παραίτηση Μαυρογιαννόπουλου και η επόμενη ημέρα στο Λιμενικό Ταμείο

Εκ του ρεπόρτερ γ.β naxospress                          Την ώρα που όλοι στο νησί περίμεναν να δουν το πλωτό μέσο (που καλύπτει τις ανάγκες με την μεταφορά των τεχνητών ογκόλιθων κ.λπ. του εκτελούμενου λιμενικού έργου) να επιστρέφει από την γειτονική Πάρο στο νησί, ήρθε η παραίτηση (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου) του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Στέλιου Μαυρογιαννόπουλου, για να κλέψει την… παράσταση στα «πηγαδάκια» που -από τότε που «πύκνωσαν» στην Χώρα οι αλλοδαπές και μη «σαγιονάρες»- στήνονται σε σχεδόν όλα τα στέκια του κεντρικού παραλιακού δρόμου της πόλεως και στο λιμάνι επάνω, με κυρίαρχο θέμα συζητήσεως την αποκατάσταση του κομματιασμένου κρηπιδώματος…

Κατά μέτωπο επίθεση Καρτερού στον Κασσελάκη από την Αυγή


Ο αρθρογράφος της "Αυγής" υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά απέτυχε σε όλους τους στόχους του»

Έντονη και καυστική κριτική απέναντι στην στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την θεωρία του ότι "άντεξε" ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, άσκησε με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός.

Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague

Στο 4 ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Ευρωλίγκας παραβρέθηκε
ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κλείνοντας έτσι ένα άκρως επιτυχημένο 4ημερο στο οποίο συναντήθηκαν 700 προπονητές από 54 χώρες.
Το συγκεκριμένο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό της Γλυφάδας, αποτελεί το μεγαλύτερο προπονητικό σεμινάριο των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και
απολαμβάνει την υποστήριξη του υπουργείου Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Γλυφάδας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Βρούτσης
υπογράμμισε ότι:

Δήμος Θήρας: «Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του».

«Αντικατάσταση Δημοτικού Συμβούλου λόγω έκπτωσης της θέσεως του».
Με την υπ΄αρίθμ. 17268 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ο κ. Ρούσσος
Κωνσταντίνος μέλος της της παράταξης «Τώρα για τη Σαντορίνη και την Θηρασιά» με επικεφαλής τον κ. Ορφανό Εμμανουήλ εκπίπτει από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θήρας.
Άμεσα και εντός των πλαισίων που ορίζει ο νόμος κλήθηκε στον Δήμο Θήρας ο επόμενος στη σειρά εκλογής κ. Συκηνιώτης Ιωάννης προκειμένου να δώσει τον νενομισμένο όρκο του Δημοτικού Συμβούλου. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του.
Προκειμένου να αντικατασταθεί ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα 25/06/2024 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16.30 μ.μ , μισή ώρα νωρίτερα του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου.

Ν. Δένδιας: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ενίσχυση του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα

Για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας και του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

«Για αυτό», είπε, «προωθήσαμε την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, για αυτό έχουμε κεντ

Συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι αιχμές Μωραΐτη, η απάντηση Ζαχαριάδη και η σφήνα Πολάκη


Δεν έχουν τέλος τα συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πυκνές, διαδικτυακές παρεμβάσεις του στιχουργού και γνωστού υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη προκάλεσαν νέα αντιπαράθεση σήμερα, στο timeline του Twitter.
Μετά το αιχμηρό άρθρο του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, «πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει:

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΝΑΞΟΥ «ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ»παρουσιάσουμε την μουσικο-θεατρική παράσταση «Χωρίς Χώρα», μια μουσικοθεατρική σύμπραξη που αντικρίζει τον πόλεμο και τραγουδά την ειρήνη.


Είμαστε το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος». Αγαπάμε την Τέχνη, τη
Μουσική, το Θέατρο και μας αρέσει να τα μοιραζόμαστε, ενώ παράλληλα μας ενδιαφέρουν τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο μας, στη χώρα μας και στον κόσμο. Συστηθήκαμε στο κοινό της Νάξου το 2023, με
την συμμετοχή μας ως Χορός στην παράσταση «Εκκλησιάζουσες», που ανέβασε η θεατρική ομάδα «ΧοροΝάξιοι».
Ένα χρόνο αργότερα, αποφασίσαμε να τολμήσουμε μια δική μας
παράσταση. Έτσι, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας και με την μουσική διδασκαλία της Ρενάτας Πετρίδη, θα παρουσιάσουμε την μουσικο-θεατρική παράσταση «Χωρίς Χώρα», μια μουσικοθεατρική  σύμπραξη που αντικρίζει τον πόλεμο και τραγουδά την ειρήνη. Με τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών και την καθοδήγηση επαγγελματιών, κυρίως της σκηνοθέτιδας Φιλίππας Καραμολέγκου, με την πολύτιμη βοήθεια
μουσικών και ερασιτεχνών ηθοποιών της Νάξου, η «πειραματική»
παράστασή μας θα παρουσιαστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, στη Χώρα και στο Χαλκί.
Παραστάσεις:

Στέφανος Κασσελάκης: «Μανιφέστο» κατά του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα - Δεν υπάρχουν τοτέμ, δεν θέλουμε ελεγχόμενους σωτήρες



Ευθεία επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάζει - Διερωτάται γιατί γίνεται τώρα η συζήτηση για «συγκόλληση» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, και όχι όταν η ΝΔ είχε 41% - Προαναγγέλλει νέες απολύσεις και δηλώνει ότι ο ίδιος μπορεί να έχει ζωή και καριέρα έξω από την πολιτική

Μητσοτάκης: Τι θα πει στους βουλευτές στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Πλούσια είναι η ατζέντα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα.
Την Τετάρτη προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του αναμένεται να δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από εδώ και πέρα.

Η Νάξος και η τουριστική κίνηση του τριημέρου σε Alpha, Mega, Open!

Σήμερα, του Αγίου Πνεύματος, τρεις εκπομπές συνδέθηκαν ζωντανά με τη Νάξο για να πληροφορηθούν για την τουριστική κίνηση στο νησί μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά και για να πάρουν μια... γεύση από Αιγαίο!

Το «Super Κατερίνα» του Alpha απόλαυσε ένα υπέροχο γλέντι, με νησιώτικη μουσική και τραγούδι και νοστιμιές με τα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου και του νησιού μας! Παρουσιαστής, ο αγαπημένος Χρήστος Νέζος, παρέα με τις εξαιρετικές ηθοποιούς Μαρία Αντουλινάκη και Ελένη Καρακάση, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε και με τις τραγουδιστικές της ικανότητες! Στο βιολί ήταν ο Γιάννης Πειραιώτης και στο λαούτο ο Μανώλης Ξενικουδάκης.

Δείτε το απόσπασμα:

Παράλληλα, όλες τις λεπτομέρειες για την τουριστική κίνηση στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έδωσαν, στον «αέρα» της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega», ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, Γιώργος Λατίνας.

Η κίνηση στο νησί μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ήταν λίγο πιο κάτω από το περυσινό, γεγονός που οφείλεται, μεταξύ άλλων και στο ότι φέτος η αργία έπεσε πιο κοντά στις προγραμματισμένες διακοπές του καλοκαιριού. «Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο ήταν πάντα ένα θέμα. Αυτήν την στιγμή είναι κάπως πιο τσιμπημένες οι τιμές. Εμείς εδώ δεν δουλεύουμε Σαββατοκύριακα ή τριήμερα, οι τιμές είναι ίδιες γιατί έχουμε μπει στην κανονική ροή του καλοκαιριού. Υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Λατίνας.

Δείτε το απόσπασμα:

Τέλος, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, να παίζει τον ρόλο του… ανταποκριτή, το «Πρωινό ΣουΣού» του Open συνδέθηκε με τη Νάξο και πληροφορήθηκε για την τουριστική κίνηση στο νησί μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από τους Ναξιώτες επιχειρηματίες Μιχάλη Καπρή (εστίαση) και Μιχάλη Κρητικό (ξενοδόχος)!

Δείτε το απόσπασμα:

Στην έλλειψη βασικών υποδομών του νησιού αναφέρθηκε στον ΣΚΑΙ η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης

Στην έλλειψη βασικών υποδομών στη Σαντορίνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΙ η κυρία Μαργαρίτα Καραμολέγκου, γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Στις αναφορές της στη Σαντορίνη η κυρία Καραμολέγκου είπε πως "υπάρχει μια μικρή ύφεση στις κρατήσεις των καταλυμάτων που είναι αναμενόμενη μετά από 15 συνεχόμενα έτη αυξητικής πορείας, ελπίζουμε όμως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να αναπληρώσουν αυτό το κενό".

Η κυρία Καραμολέγκου είπε πως "η σεζόν ξεκίνησε πολύ δυναμικά και πως το νησί είναι σε πολύ καλή κατάσταση και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί, ενώ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη ανέφερε πως είναι βασικών υποδομών ευθύνης πλέον του κεντρικού κράτους.

Συγκεκριμένα η κυρία Καραμολέγκου αναφέρθηκε στα προβλήματα των απορριμμάτων, του λιμανιού, του νερού και της ενέργειας λέγοντας πως απαιτούν την άμεση συνδρομή του κράτους.

Την συνέντευξη μπορείτε να δείτε εδω : https://www.youtube.com/watch?v=-GVLqg4wOVs


--

Δήλωση της Κατερίνας Μονογυιού για την κατάσβεση της φωτιάς στις Στραπουριές Άνδρου

Δήλωση  της Κατερίνας Μονογυιού για την κατάσβεση της φωτιάς στις Στραπουριές Άνδρου

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Στραπουριές Άνδρου. Η Κατερίνα Μονογυιού από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αντιπύραρχο Γεώργιο Βλόντζο με σκοπό την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μαζί με ενισχύσεις που εστάλησαν από την Αθήνα κατάφεραν να την περιορίσουν και πλέον παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων. Στην πυρκαγιά στην 'Ανδρο επιχείρησαν 39 πυροσβέστες, 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, 2 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και εθελοντές με 7 οχήματα.




Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια και το επιτελείο του Υπουργείο, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αντιπύραρχο Γεώργιο Βλόντζο, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μας που επιχείρησαν στο πεδίο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμίσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου σε Πυροσβεστικό Σταθμό καθώς πρόκειται για ένα νησί με μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και φυσικό πλούτο.»



Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Email : katerinamonogiou@gmail.com
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2103709461
Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα
http://www.katerinamonogiou.gr






ΛΙΠΟΘΥΜΊΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ😂😜Στέφανος Κασσελάκης για Ανδρέα «Η παρακαταθήκη του είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε»

 


«Η παρακαταθήκη του Ανδρέα είναι εδώ, χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να την ακολουθήσουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τόσο το τρίπτυχο της “Εθνικής Ανεξαρτησίας – Λαϊκής Κυριαρχίας – Κοινωνικής Απελευθέρωσης”, όσο και η προοδευτική “Αλλαγή”, δεν ήταν συνθήματα κενά περιεχομένου», σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: «Εξέφραζαν μια λαϊκή, εθνική ανάγκη που παραμένει και σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη. Και σήμερα συμπυκνώνονται στην “πατριωτική Αριστερά”. Ο δρόμος που άνοιξε ο Ανδρέας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, αν και πολλοί από τους επιγόνους του τον ξέχασαν. Η Αλλαγή, η εθνική συμφιλίωση, ο προοδευτικός κόσμος στην εξουσία».

📺Δεύτερη σε μετάλλια η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου - 5 χρυσά, 8 ασημένια, 4 χάλκινα από τα «δελφίνια» της χώρας μας - Δείτε βίντεο


Η Ελλάδα πριν από το ταξίδι στο Βελιγράδι μετρούσε συνολικά 26 μετάλλια και πλέον έφθασε συνολικά τα 43 μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα


Με συγκομιδή-ρεκόρ 17 μεταλλίων, δηλαδή 5 χρυσά, 8 ασημένια, 4 χάλκινα, επιστρέφει τη Δευτέρα η εθνική ομάδα της κολύμβησης από το Βελιγράδι και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


Η Ελλάδα πήρε τη δεύτερη θέση στο πίνακα των μεταλλίων μετά την Ουγγαρία που συγκέντρωσε 27 (10-9-8).

Η 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών της ΜΟΤΟΕ στη Νάξο και στο... «Mega Σαββατοκύριακο»!


 Η 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών της ΜΟΤΟΕ στη Νάξο και στο... «Mega Σαββατοκύριακο»!
To:

Διοικητής Νοσοκομείου Σύρου : Λυπόμαστε που υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» θα πρέπει να παραμείνει στάσιμο… Ευτυχώς είναι μειονότητα.

Καθησυχαστικός διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου για την ομαλή λειτουργία της Παθολογικής κλινικής. Ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκου Ρούσα για τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σύρου, σε συνάρτηση με την εξέλιξη έργου που υλοποιείται στο Βαρδάκειο και Πρώιο.


Η ανακοίνωση

Κυκλοφόρησε το 50ό του Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα

Μόλις κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2024) του τριμηνιαίου Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα. Το νέο τεύχος έχει σημαντικό, όπως  πάντα, επιστημονικό, λογοτεχνικό και βιβλιογραφικό περιεχόμενο που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.

 Στην ενότητα Μελετήματα περιέχονται:

Μητσοτάκης: Οι πολίτες μας ζητούν να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα - Στόχος οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος

Ο κ. Μητσοτάκης ανανέωσε το ραντεβού με τους αναγνώστες του για την επόμενη Κυριακή
Με το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ξεκίνησε τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση στο facebook, o κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε», παραθέτοντας σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Κατά πλειοψηφία και εν μέσω διαξιφισμών Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το έτος 2024

/ Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνης
Με την έντονη κριτική να μη λείπει και εν μέσω έντονου διαλόγου, μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το έτος 2024. Η μεν αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη οράματος στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα, η δε Δημοτική Αρχή, μέσω του δημάρχου, απάντησε, ότι, "η Δημοτική Αρχή έχει φέρει στη Νάξο 70 εκατ. ευρώ".

📺Ξαφνικά βρέθηκαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ🤣🤣


Διαβάζω στην ειδησεογραφία:
"Τσίπρας: Παρουσίασε δημοσκόπηση της Metron Analysis – Το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλει σύγκλιση της Κεντροαριστεράς

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το μέλλον της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές παρουσιάστηκε στο διήμερο συνέδριο του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας» στο Ωδείο Αθηνών."

Ύδρα: Δίωξη για κακούργημα με ενδεχόμενο δόλο στα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για την φωτιά

Αντιμέτωποι με βαριές ποινές είναι οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού από την οποία φέρεται να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που άναψαν τη φωτιά στην Ύδρα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 13:00 της Κυριακής (23/6) στα δικαστήρια Πειραιά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με ενδεχόμενο δόλο και στα 13 μέλη του πληρώματος.
Οι ίδιοι ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Εντόπισαν ναρκωτικά στις αποσκευές της στο Αεροδρόμιο της Νάξου και την οδήγησαν στο τμήμα

Άλεξ Γεωργαντάς
Στη σύλληψη μίας γυναίκας προχώρησαν οι Αρχές στο αεροδρόμιο της Νάξου, το πρωί της Κυριακής 23 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, όλα ξεκίνησα κατά τον προβλεπόμενο έλεγχο των

ΔΥΠΑ: Στο 77% η απορρόφηση των αποφοίτων ΕΠΑΣ στην αγορά εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια

«Τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην αγορά εργασίας είναι πολύ ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια» δηλώνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή στις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα για το σχολικό έτος 2024-2025.

Γ. Βρούτσης: «Θα είμαστε πάντα κοντά στους μικρούς Πρωταθλητές της ζωής»

Το πρόγραμμα «Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής
Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ» του
Υπουργείου Αθλητισμού στο 4ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του  σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ»
Το καινοτόμο πρόγραμμα «Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής
Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ», του
Υπουργείου Αθλητισμού, είχε αυτή τη φορά ως συμμετέχοντες τα δυνατά

Οι «Δεκατιανοί» μαθαίνουν για την 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών που γίνεται στη Νάξο!



Στη Νάξο πραγματοποιείται η 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών, την οποία διοργανώνει η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ) με τη βοήθεια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Μεγάλη συνέντευξη Βρούτση στο Σωτήρη Πικούλα: 《Βρούτσης θα κάνουμε τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια κύτταρα του αθλητισμού 》

 




Στη Νάξο η 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών της ΜΟΤΟΕ, με την αρωγή της Ε.Α.Σ. Νάξου!



Από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται, στη Νάξο, η 42η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών, την οποία διοργανώνει η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΜΟΤΟΕ) με την πολύτιμη αρωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου!

Μάλιστα, η συγκέντρωση αυτή συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΜΟΤΟΕ.

Σε ρόλο... ανταποκριτή, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, έδωσε όλο το ρεπορτάζ για την συγκέντρωση ζωντανά από το νησί μας στον «αέρα» των εκπομπών «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) και «Action Τώρα» (Action 24)!

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Σήμερα»:

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Action Τώρα»:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα - Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται

Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής», τόνισε.

📺Βορίδης για ΛΑΡΚΟ: Δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία


«Η αντιπολίτευση οφείλει να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν θα παίρνουμε λεφτά από τον φορολογούμενο, για να τα δίνουμε σε μια διαχρονικά ζημιογόνα εταιρεία; Θα παίρνουμε λεφτά τα οποία θα αφαιρούμε από κάπου αλλού;», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στη ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δέχθηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση που κατήγγειλε ότι κατατέθηκε σε μια προσπάθεια να γίνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι. «Η τροπολογία δεν έχει κάνει σε τίποτα με το αντικείμενο της δίκης», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Οι στρατηγοί της στρατιάς των… νεκρών

Του Γιάννη  Σιδέρη 
Στον «Στρατηγό της στρατιάς των νεκρών» ο Ισμαήλ Κανταρέ εξιστορεί την παραμονή στην Αλβανία δύο Ιταλών, ενός στρατιωτικού κι ενός ιερέα, που πηγαίνουν 15 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να βρουν και να ξεθάψουν τα οστά των σκοτωμένων Ιταλών στρατιωτών.
Κάτι τέτοιο θυμίζει η κατάσταση στην κεντροαριστερά. Όμως δεν έχει δίκιο η Ντόρα Μπακογιάννη που δηλώνει ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ της θυμίζει δελφινάριο. Ούτε ο Πρωθυπουργός που προέβη σε αντιδεοντολογικό φάουλ, κάνοντας χιουμοριστικό παραλληλισμό με τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Δεν τον αφορά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗ (word)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας στο πλαίσιο του Διεθνούς
Διαγωνισμού Τροφίμων και Ποτών «Mediterranean Taste Awards 2024 – 7 th Edition» που διεξάγεται στο Λονδίνο, συγχαίρει τους παραγωγούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τις διακρίσεις των προϊόντων τους όπως αναφέρονται κάτωθι:

Μάρκος Καφούρος : "Άμεση η ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού στην ερώτηση για την υποστελέχωση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων"




Άμεση ήταν η ανταπόκριση της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη στην
ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος στις 25/5,
με θέμα την ενίσχυση της ΠΥΤ Κυκλάδων με ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Καφούρος βάσει στοιχείων, το έργο της υπηρεσίας εκτελείται σήμερα
από πέντε (5) υπάλληλους και έναν (1) προϊστάμενο και σημειώνει επίσης ότι, η ΠΥΤ
Κυκλάδων εξαιρέθηκε τόσο από τη διαδικασία μόνιμων προσλήψεων το 2021 όσο και από
τον 1ο κύκλο του ενιαίου συστήματος κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων το 2024.

Άδωνις Γεωργιάδης Άδωνις Γεωργιάδης: Διπλοί Μισθοί, Δωρεάν Στέγη και Νέα Κίνητρα για Γιατρούς στα Νησιά

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποφασισμένες να βελτιώσουν άμεσα τις συνθήκες εργασίας στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προχωρούν με νέα μέτρα για την προσέλκυση γιατρών. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να καταθέσει άμεσα το επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που αυξάνει τα οικονομικά και άλλα κίνητρα για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

Εκτός του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη κανένας δεν ασχολείται πλέον με Καραμανλή και Σαμαρά

Γιώργος Χατζημάρκος για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου: «Πετύχαμε στο ακέραιο τους στόχους μας, χωρίς να χάσουμε ούτε ευρώ από τους πόρους, ούτε μια ευκαιρία για τα νησιά μας»


Πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρόδο η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 – Απολογιστική εκδήλωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020.

Το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, εξέπεμψε τόσο η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, η οποία αποτύπωσε την ικανοποιητική εξέλιξη του προγράμματος, όσο και η απολογιστική παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της περασμένης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, το οποίο έκλεισε με απορρόφηση της τάξης του 122%, φέρνοντας το Νότιο Αιγαίο για άλλη μια φορά στην κορυφή των επιδόσεων, όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για στήριξη της κοινωνίας



Δέκα ημέρες μετά το ηχηρό, όπως αποδείχθηκε, μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί χωρίς χρονοκαθυστέρηση, να μετουσιώσει σε εφαρμοσμένη πολιτική το σήμα των πολιτών. Έτσι, μετά την παράταση κατά έξι μήνες των μέτρων, που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το οικονομικό επιτελείο ήρθε να ανακοινώσει, με τη σειρά του, σειρά μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση, φορολογώντας τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για δεύτερη χρονιά και μονιμοποιώντας μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.


Χωρίς να έχει διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023. Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έρχεται για δεύτερη χρονιά και θα υπολογιστεί ως 33% επί των φορολογητέων κερδών του 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Η στοχευμένη αυτή κίνηση, που είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, έχει για την κυβέρνηση και συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων τον Δεκέμβριο, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόφαση ελήφθη τώρα, καθώς, όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιρειών διύλισης και για το 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί και είναι εμφανές ότι αν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το 2022, παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση.


Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της απόφασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση, καθώς τα διυλιστήρια «έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη και τα δύο αυτά έτη σε σχέση με τα ιστορικά τους κέρδη».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real, απάντησε και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν δημεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, ωστόσο έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να αξιοποιήσει αυτή την έκτακτη φορολόγηση για να στηρίξει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τους πιο αδύναμους πολίτες.

Παράλληλα, μετά τη μονιμοποίηση από 1/1/2024 των μειώσεων ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ, από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε take away και delivery, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο.


Επανέρχεται, ωστόσο, στο 24% στα σερβιριζόμενα, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο. «Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο που τα στοιχεία του πληθωρισμού δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφοντας ουσιαστικά τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο. Την ώρα, μάλιστα, που 6 χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο μικροσκόπιο για υπερβολικά ελλείμματα, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να διατηρήσει εαυτόν εκτός της επίμαχης λίστας.

«Γι’ αυτό έλεγα ''όχι'' στις διάφορες ''σειρήνες'' των εύκολων παροχών, γιατί ξέρω πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τόσο ''βαρύ'' ιστορικό, να μην είναι σήμερα στις χώρες εκείνες οι οποίες είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διότι αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει συνολικά ως χώρα, συλλογικά ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πολλάκις δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.


Η μείωση της ανεργίας μέσω νέων επενδύσεων, η αύξηση των εισοδημάτων και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, παράλληλα με την βελτίωση της καθημερινότητας σε κάθε επίπεδο, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών πολιτικών που σχεδιάζονται, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να «τρέξει» με ορίζοντα το φθινόπωρο, οπότε θα αρχίσει εκ νέου να καταγράφεται και να αποτυπώνεται το πολιτικό κλίμα, με στόχο, προφανώς, να έχει αλλάξει η εικόνα, που εξέπεμψε για την κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.
https://www.liberal.gr/politiki/xediplonetai-o-shediasmos-mitsotaki-gia-stirixi-tis-koinonias

Δημοσκόπηση GPO: 1% πάνω από τις Ευρωεκλογές ή ΝΔ-Διπλάσια τα ποσοστά Τσίπρα έναντι Κασσελάκη στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ για την «Ενωμένη Κεντροαριστερά»


Πρώτος ο «Κανένας» - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνει με προβάδισμα στην κούρσα για την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα - Δείτε την παρουσίαση της έρευνας

Τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της GPO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως είναι προφανές, έντεκα ημέρες μετά τις εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων δεν εμφανίζουν αξιόλογες αλλαγές. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

Η χρηστή Διακυβέρνηση των αθλητικών Ομοσπονδιών στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού

Φρυκτωρίες

 Φρυκτωρίες 2024: Οι Κυκλάδες Επικοινωνούν αναδεικνύοντας την κοινή τους κληρονομιά.
Ο Δήμος Θήρας μαζί με τους δήμους Ανάφης, Άνδρου, Κέας, Κύθνου, Μήλου , Νάξου, Πάρου,
Σερίφου, Σικίνου Σίφνου, Σύρου, Τήνου και Φολεγάνδρου αναβιώνουν και φέτος το αρχαίο έθιμο
των Φρυκτωριών.
Οι Φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Ήταν
πύργοι χτισμένοι σε επιλεγμένες βουνοκορφές έτσι ώστε ο ένας πύργος να είναι ορατός από τον
επόμενο πύργο.
Οι πύργοι χρησιμοποιήθηκαν για την μετάδοση ενός συγκεκριμένου προκαθορισμένου μηνύματος.
Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να
αναμεταδοθεί η είδηση.
Το σύστημα αυτό επικοινωνίας το συναντάμε πρώτη φορά στα Ομηρικά χρόνια όταν η άλωση της
Τροίας έγινε γνωστή στις Μυκήνες σε διάστημα λίγων ωρών.
Στην Σαντορίνη φρυκτωροί θα ανάψουν στα Καστέλια Οίας, Ημεροβιγλίου , Πύργου, Ακρωτηρίου
και Εμπορείου την Κυριακή 23 Ιουνίου στις 19.00.


Κατερίνα Μονογυιού: Ενισχύεται η Νάξος και η Αμοργός με 451.200€ για την αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης, μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης και αρδευτικές γεωτρήσεις



Υπεγράφη χθες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η έγκριση των ακόλουθων ποσών:

• 290.000€ για αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης στην ΔΕ Νάξου
• 124.000€ για μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή Κατάπολα Αμοργού

• 37.200€ για 2 αρδευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή Κολοφάνα Αμοργού

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού δήλωσε:


Κάηκε ο Δούκας πριν καταθέσει υποψηφιότητα – Βγήκε μπροστά αλλά δεν πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση

 
Μόνο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αποτελεί την πιο σοβαρή λύση μετά τον Ανδρουλάκη
19/06/2024



Χωρίς καμία σοβαρή στρατηγική και με πυξίδα το πουθενά πορεύεται ο Χάρης Δούκας ο οποίος περίμενε ότι θα αποκτήσει εσωκομματικό ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει ότι δεν σοβαρή άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις και ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την επόμενη μέρα στο Κίνημα. Οι κινήσεις του Δούκα επιβεβαιώνουν ότι είναι επιπόλαιος και εάν θέσει υποψηφιότητα θα καταποντιστεί όπως συνέβη στην ΚΕΔΕ. Στην πραγματικότητα μόνο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αποτελεί την πιο αξιόπιστη και σοβαρή λύση μετά τον Ανδρουλάκη.

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσουν να κερδίσουν το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό», δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, ανακοινώνοντας έτσι την υποψηφιότητά του η οποία συγκινεί ένα μικρό μέρος ψηφοφόρων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Με έμμεσα μηνύματα προς το Νίκο Ανδρουλάκη για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι αν δεν γίνουν τώρα άλματα θα οδηγηθεί η παράταξη σε σήψη.

Τι είπε ο Χάρης Δούκας στη νέα του χωρίς σοβαρό περιεχόμενο παρέμβαση:

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι το βιβλίο έρχεται σε μια μετεκλογική περίοδο που θέτει ερωτήματα. Ανάλογα ερωτήματα θέτει και ο Γιώργος Σιακαντάρης στο βιβλίο του. Χωρίς περιστροφές τα θέτει ήδη από τον τίτλο του. »Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;». Αλλά και για ποια σοσιαλδημοκρατία μιλάμε. Ο Γιώργος Σιακαντάρης αναφέρεται σε μια διαχωριστική γραμμή, της σοσιαλδημοκρατίας μεταξύ 1950-1980 και μετά το 1980. Στην πρώτη περίοδο επικράτησε η σύνδεση της παραγωγής με αναδιανεμητικές πολιτικές και το κράτος πρόνοιας, ενώ στη δεύτερη μετά το 1980 περιορίστηκε σε μια πολιτική του «οίκτου και της γκρίνιας».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στην παγκοσμιοποίηση τα χρήματα κάνουν φτερά, σε απομακρυσμένα νησιά, σε παράκτιες εταιρείες, σε χρηματιστήρια. Χάνουν δηλαδή έτσι τα κράτη τα έσοδά τους και μπαίνουν σε περιοριστικές πολιτικές. Έτσι η αναδιανομή και το κράτος πρόνοιας, τα δύο μεγάλα όπλα της σοσιαλδημοκρατίας, χάθηκαν, αφήνοντας τις αγορές να αναδιανέμουν τη φτώχεια.

Ο συγγραφέας δεν προτείνει επάνοδο »στην παλιά σοσιαλδημοκρατία», αλλά λύσεις για τη «σοσιαλδημοκρατία μετά» Το βιβλίο κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα αυτό. Θα προσθέσω τη δική μου εμπειρία. Εκείνο που υποστηρίζω και νομίζω ο Γιώργος συμφωνεί μαζί μου, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια αλλαγή κλίμακας στην πολιτική σκηνή όπου το τοπικό, το εθνικό και το παγκόσμιο έχουν οπωσδήποτε την αυτονομία τους, αλλά αλληλοεξαρτώνται μεταξύ τους, όσο ποτέ άλλοτε.

Ορισμένες απόψεις ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό επιμένουν σε έναν πλήρη διαχωρισμό των πολιτικών χώρων, όπου η ενασχόληση με το τοπικό δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα περισσότερο, αγνοώντας την αλληλοσύνδεση μεταξύ τους, αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία. Δεν χρειάζεται να τονίσω εδώ πόσο πίσω μας πάνε παρόμοιες απόψεις και πόσο μας απομακρύνουν από μια συζήτηση για τις προοδευτικές λύσεις στην εποχή μας. Αντίθετα ενισχύουν τη διατήρηση της στασιμότητας, η οποία είναι σήμερα επικίνδυνη. Ο λόγος;

Η κυβερνητική εξουσία ήδη βρίσκεται σε ανεπανόρθωτη διαδικασία ταχείας αποδόμησης. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος η κυβερνητική στασιμότητα να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Και επειδή πολλοί σήμερα ανατρέχουν ως λύση στο λεγόμενο μοντέλο Δούκα, ας επιτραπεί στον υποφαινόμενο που ονοματίζεται στο μοντέλο να πει δυο λόγια. Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι το μοντέλο αυτό είναι για εφαρμογή σε κάθε περίσταση, είναι εντούτοις ένα πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα με τρεις συνιστώσες. Η πρώτη είναι μια ευρύτερη σύγκλιση δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς που επετεύχθη μέσα από κοινές δράσεις στους κοινωνικούς χώρους για την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, τα δικαιώματα, την πολιτική οικολογία κ.α. Όχι όμως μέσω τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και κεντρικών συμφωνητικών, ερήμην της βάσης.

Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις που επιτυγχάνονται στο έδαφος των σημερινών εξελίξεων που χρειάζονται επεξεργασίες που υπερβαίνουν τα σημερινά δεδομένα. Θέλω εδώ να επισημάνω, χωρίς καμιά διάθεση ωραιοποίησης, αλλά ως προοπτική τα θέματα που αναδείξαμε. Ξεκινήσαμε από την καθημερινότητα και τη συνδέσαμε με την ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση, την ενεργειακή δημοκρατία, την κλιματική δικαιοσύνη, την ανασυγκρότηση, την κοινωνική θωράκιση και την ασφάλεια. Αυτά τα θέματα που θίξαμε πρώτοι εμείς, τέθηκαν μετέπειτα στον δημόσιο πολιτικό λόγο. Αλλά και πάλι αποσπασματικά, ακόμη και ευκαιριακά σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να μετασχηματιστούν σε νέες ατζέντες κοινωνικής προάσπισης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το τρίτο στοιχείο που θέλω να τονίσω και ίσως το πιο καίριο είναι ο χρόνος των όποιων αλλαγών. Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ.

Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρουν των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης.
Υποστηρίζω ό,τι μια ανάλογη κρίσιμη κατάσταση είναι και αυτή που διαμορφώνεται σήμερα, στο ΤΩΡΑ. Δεν είναι ότι όλα παίζονται τώρα, αλλά κρίνεται αν θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία για μια καινούργια ώθηση. Στον χρόνο του παρόντος, σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε δυσαρμονία.

Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό. Αγαπητέ Γιώργο καλοτάξιδο το βιβλίο σου».

Σ.Σ. Fimotro: Γενικολογίες που δεν συγκινούν ούτε τους επ' αμοιβή αντιδημάρχους του. Κάηκε πριν ξεκινήσει η εσωκομματική διαδοχή η περίπτωση Δούκα

Στη Σίφνο και τη Σέριφο ο Φίλιππος Φόρτωμας


Επίσκεψη στη Σίφνο και τη Σέριφο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.
Αρχικά, ο κ. Φόρτωμας βρέθηκε στο νησί της Σίφνου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας Χρυσοπηγής, που πραγματοποιήθηκαν για ακόμη μια χρονιά, με την παρουσία πλήθος κόσμου και πιστών, στον ομώνυμο βράχο. Ο βουλευτής, είχε επίσης, την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Δήμαρχο Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, και την Έπαρχο της Π.Ε. Μήλου, κ. Έλλη Χωριανοπούλου, και να ενημερωθεί για την πορεία όλων των ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία και των θεμάτων που άπτονται του έργου της Κυβέρνησης.

Επόενος σταθμός του κ. Φόρτωμα ήταν το νησί της Σερίφου, όπου είχε τη δυνατότητα να  συναντηθεί με στελέχη της τοπικής οργάνωσης, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με παλιούς και νέους φίλους και να συζητήσουν   διεξοδικά για τα θέματα της τουριστικής περιόδου που αφορούν τους επιχειρηματίες και την αγορά, αλλά και σημείων τοπικού ενδιαφέροντος.

Στο πέρας της περιοδείας του ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Η επαφή μου με τα νησιά είναι συνεχής και δεν συνδέεται μόνο με τις προεκλογικές περιόδους. Είμαι εδώ και πέντε χρόνια δίπλα στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και γνωρίζω τα θέματά τους, για τα οποία δίνω συνεχείς μάχες, ώστε οι νησιώτες να μην είναι πολίτες που στερούνται έναντι των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και στη Σίφνο και στη Σέριφο η συνεργασία μου με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι πολύ στενή!».

Στήριξη μισού εκατομμυρίου ευρώ σε Αμοργό και Νάξο από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Συνεργασία Υπουργείου Αθλητισμού και Εκκλησίας στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠαγΟ)

Με τον πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο συναντήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.