slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατά πλειοψηφία και εν μέσω διαξιφισμών Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το έτος 2024

/ Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνης
Με την έντονη κριτική να μη λείπει και εν μέσω έντονου διαλόγου, μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το έτος 2024. Η μεν αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη οράματος στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα, η δε Δημοτική Αρχή, μέσω του δημάρχου, απάντησε, ότι, "η Δημοτική Αρχή έχει φέρει στη Νάξο 70 εκατ. ευρώ".

Το τεχνικό πρόγραμμα περιέχει 115 έργα και μελέτες, τα οποία, είτε θα αρχίσουν μέσα στο χρόνο, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Νίκος Βαθρακοκοίλης, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, είχε αναφερθεί στα 115 έργα που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στην αξία τους, που αγγίζει τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα στο Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Βασιλάκης, εισήγαγε προς συζήτηση το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικό με την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το έτος 2024 και ανέφερε, ότι, "η συζήτηση και η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος των Δήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της Δημοτικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων".

Με αυτόν τον τρόπο, η Δημοτική Επιτροπή με την απόφασή της εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αφού μελέτησε το πρόγραμμα, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του να προχωρήσει στην ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, έτους 2024, όπως αυτό έχει καταρτισθεί.

Λ. Χατζηανδρέου: "Λείπει το όραμα για το πως θέλουμε να δούμε τη Νάξο τα επόμενα χρόνια"

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε το σώμα σε διαλογική συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης, με τον επικεφαλής, της μείζονος πλειοψηφίας, Λέανδρο Χατζηανδρέου, να παίρνει το λόγο και να κρίνει συνολικά το πρόγραμμα για έλλειψη οράματος, τονίζοντας, ότι, "το τεχνικό πρόγραμμα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τις 1η Ιανουαρίου του 2024. Λείπει το όραμα για το πως θέλουμε να δούμε τη Νάξο τα επόμενα χρόνια. Δεν έχουν συμπεριληφθεί τα έργα που σας έχουν προτείνει οι Δημοτικές Κοινότητες. Δεν έχετε βάλει μεγάλα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα και κάνετε απλά διαχείριση της καθημερινότητας. Υπάρχει κακός προγραμματισμός. Υπάρχουν μεγάλα έργα που είναι αναγκαία για τον τόπο, να τα φέρετε για συζήτηση και να τα στηρίξουμε. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που σήμερα ζητάτε να ψηφίσουμε έχει μόνο μικροεργάκια. Όλα αυτά, είναι κακός προγραμματισμός. Κανένα όραμα. Δεν έχουμε διεκδικητικό πρόγραμμα. Αν ήταν τελειωμένο το φράγμα θα είχαμε αποθηκευμένο νερό. Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα ως αντιαναπτυξιακό και γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που έχουν η Νάξος και Μικρές Κυκλάδες".

Ι. Κορρές: "Για βασικά έργα, για υποδομές δεν έχει γίνει τίποτα"

Στη συνέχεια πήρε το λόγο, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Κορρές, ο οποίος τόνισε, ότι, "δεν ενσωματώνεται στο τεχνικό πρόγραμμα τις ανάγκες των Δημοτικών Κοινοτήτων. Βάζετε κάθε χρόνο τους ίδιους κωδικούς. Για βασικά έργα, για υποδομές δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει απορροφητικότητα του τεχνικού προγράμματος. Δεν έχετε αγωνιστική διάθεση να συγκρουστείτε με τις πολιτικές που έχουν φέρει τους Δήμους σε αυτή τη κατάσταση, σε αυτό το σημείο. Πρέπει να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος στον αθλητισμό και στον πολιτισμό δωρεάν. Αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό δεν υπάρχει τίποτα. Θα πρέπει να συγκρουστείτε με αυτές τις πολιτικές. Λέμε ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και για το λόγο αυτό το καταψηφίζουμε".

Δ. Λιανός: "Η Δημοτική μας Αρχή έχει φέρει στη Νάξο 70 εκ. ευρώ"

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, στο κλείσιμο της συζήτησης, πήρε τον λόγο και αρχικά κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μόνιμη αρνητικότητα στα έργα της Δημοτικής Αρχής, ενώ τόνισε, "η Δημοτική Αρχή έχει φέρει στη Νάξο 70 εκατ. ευρώ. Τα έργα όλα έγιναν επί των ημερών μου. Λέτε ότι εμείς δεν κάναμε Τεχνικό Πρόγραμμα. Εσείς γιατί δεν κάνετε Τεχνικό Πρόγραμμα παρά έρχεστε εδώ υποκριτικά και ασκείτε κριτική; Η Νάξος ολόκληρη είναι ένα εργοτάξιο και υπάρχουν βέβαια και καθυστερήσεις. Η αντιπολίτευση δεν έφερε καμιά πρόταση. Θέλουμε δεύτερο λιμάνι και έχουμε αναθέσει διαγωνισμό για χωροθέτηση. Κάνουμε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Αφού θεωρείτε το τεχνικό πρόγραμμα αντιαναπτυξιακό, θα μπορούσατε να εισηγηθείτε ένα δικό σας τεχνικό πρόγραμμα".

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων στο συμβούλιο

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν επίσης όλοι οι πρόεδροι Συμβουλίων Κοινοτήτων και πρόεδροι Κοινοτήτων επειδή στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν θέματα που αφορούν στις εν λόγω Κοινότητες και απ’ αυτούς παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Συμβουλίων των Κοινοτήτων Σαγκρίου, Στέλιος Σκορδιαλός, Απειράνθου, Νίκος Νανούρης και Μονής, Νίκος Μαγκανάρης, Σκαδού, Μιχαήλ Πάσουλας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Δαμαριώνα, Αγγελική Βάβουλα. Στη συνεδρίαση συμμετέχει για την τήρηση των πρακτικών ο υπάλληλος του Δήμου ΠΕ1 Διοικητικού – Οικονομικού, Γιώργος Χατζηανδρέου.

Πως μοιράστηκαν οι ψήφοι

Υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Κυκλάδων, για το τεχνικό πρόγραμμα του 2024, τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μαυρομμάτης Φώτιος, Βασιλάκης Ιωάννης, Σιδερής Νικόλαος, Παντελιάς Ευάγγελος, Βαθρακοκοίλης Νικόλαος, Κατσαράς Ευάγγελος, Βιτζηλαίος Ιωάννης, Μαυρογιαννόπουλος Στυλιανός, Πολυκρέτης Νικόλαος, Σέργης Νικόλαος, Φλεριανός Βασίλειος, Νομικός Νικόλαος, Κωβαίος Αντώνιος, Πράσινος Δημήτριος, Γαβαλάς Ιωάννης.

Κατά της πρότασης τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Χατζηανδρέου Λεονάρδος, Πολυκρέτης Εμμανουήλ, Μαράκης Ιωάννης, Πιτταράς Αντώνιος, Μανδηλαράς Γεώργιος, Βάβουλας Εμμανουήλ, Γρυλλάκης Αθανάσιος, Κορακίτης Δημήτριος, Μουστάκη Αικατερίνη, Κορρές Ιωάννης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σαγκρίου ψήφισε λευκό για το τεχνικό πρόγραμμα που τα έργα στην Κοινότητα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: