slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

το στοιχημα του αντωνη σαμαρα

Το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να προτείνει μια τέτοια λύση; Το μεγάλο του στοίχημα του Σαμαρά, είναι να μετατρέψει τη Ν.Δ. σ’ ένα γνήσιο λαϊκό κόμμα, με σαφή ιδεολογικό κεντροδεξιό προσανατολισμό. Θεωρητικές ανοησίες τύπου «μεσαίος χώρος» δεν εκφράζουν κανέναν, ούτε έχουν αντίκρυσμα στην κοινωνία. Ένα κόμμα εξουσίας, από τη φύση του είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά όχι ευνουχισμένο ιδεολογικά. Ευκαιριακές και ετερόκλητες συμπορεύσεις με την Αριστερά, δεν είναι μόνο άστοχες, αλλά μακροπρόθεσμα περισσότερο ζημιά κάνουν, παρά οφέλη προσφέρουν.

Στη συνέχεια να τη στελεχώσει με άφθαρτα στελέχη, που θα αντιληφθούν τη συμμετοχή τους ως εθνική αποστολή και όχι ως πρόσκληση στα μελλοντικά λάφυρα της εξουσίας. Υπάρχουν πολλά φωτεινά μυαλά στο εξωτερικό τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις.

Η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να ντρέπεται για τον εαυτό της και το κυβερνητικό της παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να της χρεώσει την πτώχευση της χώρας! Και αντί να αντιδρά, αυτομαστιγώνεται! Επειδή έχουν καταλογίσει τα μύρια όσα στον Καραμανλή. Ας δούμε λίγο την περίοδο Σημίτη. Στην πρώτη του θητεία, είχαμε τα Ιμια και το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, ενώ ξεπουλήθηκαν οι μεγαλύτερες ΔΕΚΟ. Στη δεύτερη θητεία του, έγιναν περίεργες συμφωνίες με τη Goldman Sachs, οργανώσαμε μια Ολυμπιάδα, δίνοντας bonus στους εργολάβους για να μας παραδώσουν τα έργα, αντί να τους επιβάλλουμε ρήτρες για την καθυστέρηση. Ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Τσουκάτος, παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα από τη Siemens για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Μαντέλης βρίσκεται στο εξωτερικό! Ο δε κ. Βούγιας είχε απομακρυνθεί από τον κ. Παπανδρέου για την υπόθεση Πόρτο Καράς! Αυτά για να μην επεκταθώ. Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν απαξίωσε την κυβερνητική του θητεία και τον πρώην πρωθυπουργό; Αυτή η παρωδία με τα «στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη», ενώ έπρεπε να είχε τελειώσει σ’ ένα μήνα, έγινε σήριαλ! Και όσο παρατείνεται αυτή η συζήτηση, στη εκλογική της βάση θα παρουσιάζονται εκφυλιστικά συμπτώματα.

Ο Σαμαράς δεν πρέπει να διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με κατεστημένες (και αποτυχημένες) νοοτροπίες και πρακτικές. Αν εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο σε ανούσιες διαμάχες για ήσσονος σημασίας θέματα ή σε εσωκομματικές έριδες που εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές το μήνυμά του δε θα βρεί απήχηση στην κοινωνία. Θα θεωρηθεί και αυτός μέρος του προβλήματος και θα πληρώσει την κρίση!

Επειδή ο χρόνος δεν περισσεύει, ο Σαμαράς πρέπει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, να καταθέσει στον ελληνικό λαό, μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου της χώρας από την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Για να εκφράσει τον απλό πολίτη, χωρίς κραυγές διαμαρτυρίας, χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις, αλλά με «λογισμό και μ’ όνειρο» όπως λέει ο Εθνικός μας ποιητής, στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους».

Στη συνέχεια να απαιτήσει μια εκλογική αναμέτρηση. Με δυναμική αντιπολίτευση και πορεία προς το λαό. Ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ έχει υφαρπάξει τη ψήφο του και κάνει κατάχρηση της εντολής που έλαβε στις 4 Οκτωβρίου.

Οι μεγάλοι ηγέτες, τολμούν να συγκρουστούν για να κάνουν το όραμά τους πράξη και δεν συμβιβάζονται, περιμένοντας τη σειρά τους. Γιατί η ιστορία μπορεί να τους προσπεράσει.

Κώστας Ροδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: