slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ????????????


Νέο πακέτο μέτρων 11 δις
Από Factorx Δευτ. 17 Μαι 2010, 13:20 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Λίγες ώρες προτού ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης στείλει στην Ελλάδα τα 14,5 δις που αποτελεί την πρώτη δόση της βοήθειας για φέτος, ξεκινά και το ξεσκόνισμα των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Όλες οι περικοπές μισθών, συντάξεων, δημοσίων δαπανών μπαίνουν στο μικροσκόπιο των κοινοτικών αξιωματούχων οι οποίοι θα αποφανθούν αν αρκούν τα μέτρα αυτά ή θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα.

Ενώ η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά διαβεβαιώνει ότι δεν θα πάρει πρόσθετα μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές και ακόμη σκληρότερη πολιτική λιτότητας, οι πληροφορίες από την Ευρώπη λένε ότι ήδη έχουμε δεσμευτεί για νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δις. Κι αυτό αν οι Ευρωπαίοι μας πουν ότι δεν πάμε καλά, πράγμα που θα μας το πουν σίγουρα και επομένως, τα μέτρα είναι προ των πυλών.

Την ίδια στιγμή και το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ζητήσει νέες περικοπές, αυτή τη φορά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Αρχές Ιουνίου θα βγει η πρώτη έκθεση προόδου από το Ταμείο και θα περιγράφει με ανησυχία την εικόνα της Ελλάδας ενώ θα ζητά νέο σφίξιμο στο ζωνάρι. Δεν αποκλείεται να ζητήσει περικοπές τουλάχιστον 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αν όχι την κατάργηση των δώρων. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επαίρεται διότι, όπως λέει, έπεισε το ΔΝΤ ότι δεν είναι αναγκαίες οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Τον Ιούνιο ενδεχομένως να μη ληφθεί καμιά απόφαση, όμως, η επόμενη έκθεση του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο θα θέτει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Με αυτό το πρόσχημα και η κυβέρνηση θα υποκύψει στις εντολές. Οπότε, όσοι είχαν σίγουρο το δώρο των Χριστουγέννων καλύτερα να κάνουν άλλο προγραμματισμό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, έστω κι αν ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει

Δεν υπάρχουν σχόλια: