slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΞΥΔΗ


H καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ.Λοϊζίδου
Σχετικά με το δημοτικό συμβούλιο στις 30.3.2011 Ανίκανο να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το νησί και ως εκ τούτου επικίνδυνο αποδείχτηκε το δημοτικό συμβούλιο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) σε μια συνεδρίαση-παρωδία σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπου οι σύμβουλοι στην πλειοψηφία τους δεν τοποθετήθηκαν καν.

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα με τον αποκλεισμό της χωματερής στις 12 και 13 Μάρτη με κύριο αίτημα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με βάση τα αιτήματά μας (επιστολή 4/3), ο δήμαρχος τελικά συγκάλεσε το συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση,όπου η μαζική παρουσία κατοίκων ήταν παραπάνω από αισθητή και μετά από εξάωρη συζήτηση, όπου τις απόψεις τους κατέθεσαν κάτοικοι και φορείς καθώς και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Μ.Λοϊζίδου ….
και ο συνήγορος που συνέταξε τη μια εκ των δύο αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ, η δημοτική αρχή επιδίωξε να θέσει σε ψηφοφορία το αυτονόητο, δηλαδή αν ήταν απλώς μια “ενημερωτική ημερίδα” ή αν έπρεπε να πάρουν απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη και την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων του δήμου, ακυρώνοντας στην πράξη τον ίδιο τους το ρόλο.

Εξ’ ορισμού το δημοτικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις, και αυτός είναι ο ρόλος του, κάτι που με φτηνά ταχυδακτυλουργικά κόλπα απόφυγε η πλειοψηφούσα παράταξη και η μείζονα αντιπολίτευση. Έγινε φανερό ότι υπάρχει προσυννενόηση και ότι το συμβούλιο “στήθηκε” για επικοινωνιακούς λόγους, εμπαίζοντας τη Ναξιακή κοινωνία ,αλλά κυρίως ότι οι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να αποφασίζουν για την τύχη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Και σίγουρα αν υπήρχε στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, η ευνόητη επόμενη κίνησή τους θα ήταν να παραιτηθούν.

Αυτή η μεθόδευση αποκάλυψε ότι, η όλη πρότερη φιλολογία από την πλευρά της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης περί της συμφωνίας τους για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ανούσια φλυαρία, ενώ στην πραγματικότητα προωθούν μόνο την προειλημμένη τους απόφαση: την κατασκευή ΧΥΤΑ. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για ποιους λόγους είναι απαράδεκτη το 2011 η κατασκευή ΧΥΤΑ, χωρίς καμιά πρότερη επεξεργασία των απορριμμάτων, δηλαδή ενός έργου που θα καταλήξει σε ΧΑΔΑ.

Όμως αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκβιασμό που ασκεί στην κοινωνία ο δήμαρχος κραδαίνοντας τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων προστίμων, (για τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία και έγγραφα για τις προϋποθέσεις, το ύψος και τον τρόπο επιβολής, π.χ. αν πρόκειται για δαπάνες του δήμου ή παρακράτηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε άξιοι να αξιοποιήσουμε), όταν για την έλλειψη διαχείρισης των σκουπιδιών δεν ευθύνονται οι τοπικές κοινωνίες της Γαλήνης και των Εγκαρών και οι υπόλοιποι κάτοικοι παρά ο ίδιος , οι προκάτοχοί του και η Νομαρχία, με προφανή και βαριά ευθύνη των Νάξιων Νομαρχιακών Συμβούλων. Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό των προστίμων με τη ζωή και τη δημόσια υγεία, δεν παζαρεύουμε τυχόν ανταποδοτικά οφέλη για να δεχτούμε ένα επικίνδυνο έργο και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Δεν δεχόμαστε την επιλογή της κορυφής Ξϋδη που έγινε χωρίς Ναξιώτικη γνώμη ,και επιβλήθηκε με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες. Δεν μπορεί καμία οικονομική απειλή να καταδικάσει στην εξαθλίωση και στην καταστροφή μια για πάντα κομμάτι της Νάξου, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης τα νερά του νησιού!

Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος από τους υποστηρικτές του έργου δεν απαντά με ποιο τρόπο θα αποφευχθούν τα πρόστιμα, όταν θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ στον Τίμιο Σταυρό για τουλάχιστον 3-4 χρόνια, ακόμα και αν προχωρούσε απρόσκοπτα η κατασκευή του ΧΥΤΑ που επιθυμούν διακαώς. Αν τελικά επιβληθούν πρόστιμα και δεν πρόκειται για απειλή προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να δεχτούν πρόχειρα και καταστρεπτικά έργα, κανείς δεν θα μας απαλλάξει από αυτά για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ για το διάστημα αυτό. Και πάλι, με την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα έρθουν άλλα πρόστιμα γιατί ήδη το έργο αυτό δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας! Είναι λοιπόν απορίας άξιον (τουλάχιστον) γιατί αυτή η επιμονή στο αδιέξοδο!

Λυπούμαστε πολύ γιατί στις 30 Απριλίου χάθηκε μια ακόμα ιστορική ευκαιρία για το νησί αφού δεν υιοθετήθηκε καμιά από τις προτάσεις μας.

1. Να προκηρυχτεί άμεσα μελέτη για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και να μελετηθεί η καταλληλότερη τεχνική επεξεργασία των υπολειμμάτων
2. Να γίνει αμερόληπτη και επιστημονική αξιολόγηση θέσεων σε όλο των νησί προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη με ενιαία κριτήρια
3. Να μπουν άμεσα σε εφαρμογή οι διαδικασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και να συνδυαστεί με προσωρινή, έστω, λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι την κατασκευή του τελικού έργου. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα του δήμου για απαλλοτριώσεις (μερικά εκ. €) προς αυτή την κατεύθυνση και όχι σε άσκοπη κτήση γης (!) για ένα έργο που ενδέχεται σοβαρά να ακυρωθεί στο ΣτΕ!

Με την αποδοχή των παραπάνω προτάσεων όχι μόνο αναστέλλεται η επιβολή προστίμων αλλά εξασφαλίζουμε ότι θα γίνει το σωστό έργο που έχει ανάγκη η Νάξος.
Εκτός από τις δικές μας θέσεις ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από την κυρία Μ.Λοϊζίδου όσο και από αρκετούς φορείς του νησιού στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου, πάντα στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Όλες όμως αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή, προκλητικά μάλιστα. Μήπως τελικά η δημοτική αρχή δεν επιδιώκει τη λύση του προβλήματος;

Εξάλλου, όπως τόνισαν αρκετοί από τους παρισταμένους στο συμβούλιο είναι αναγκαία η κοινωνική αποδοχή για την κατασκευή ενός έργου, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Μπορεί όμως να υπάρξει αν ακολουθηθούν ορθές διαδικασίες και επιλεγεί σωστό έργο και χώρος που δεν ενοχλεί παρά ελάχιστα! Κι εδώ να επισημάνουμε ότι πλέον ο δήμος είναι κύριος και φορέας διαχείρισης του έργου και γι’ αυτό οι ευθύνες του είναι μεγάλες για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

Σαν Επιτροπή Αγώνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας που έχουν υποστεί την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στην περιοχή τους για να τους εξαναγκάσουν να δεχτούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.
Ο ανυποχώρητος δυναμικός αγώνας τους, όπως και άλλων τοπικών κοινωνιών (π.χ. Λευκίμμη), δείχνει πού οδηγούν αυταρχικές λογικές που αγνοούν τη βούληση των κατοίκων και επιχειρούν να επιβάλλουν δια της βίας τα δικά τους συμφέροντα.
Νάξος 3 Απρίλη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: