slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όλο το παρασκήνιο της νέας μεγάλης γκάφας Παπακωνσταντίνου


Πνέει τα λοίσθια, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση καθώς οι απανωτές γκάφες, ο εκνευρισμός, το αλαλούμ και κυρίως τα τρομερά λάθη του Γ. Παπακωνσταντίνου, την φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαγοράς της Alpha Bank από την Εθνική, μια υπόθεση που κατέληξε σε ναυάγιο μεγαλύτερο από τον Τιτανικό, με καπετάνιο τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το ρητό αλλά φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Δέκα χρόνια μετά την προσπάθεια να συγχωνευτούν οι δύο τράπεζες, ένας γάμος που δεν έγινε ποτέ, η δημιουργία μιας υπερτράπεζας δεν τελεσφόρησε ούτε και σήμερα. Ποιος ήταν τότε κυβέρνηση; Φυσικά το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών ο Ν. Χριστοδουλάκης. Και τότε η κυβέρνηση, όπως και τώρα, είχε πάρει την κάτω βόλτα και αναζητούσε απεγνωσμένα να κρατηθεί από ένα μεγάλο deal. Το έστησε τότε, το υποστήριξε αλλά ο σχεδιασμός αποδείχθηκε λανθασμένος με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η ιδέα του τότε διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, για τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή».

Στο παρόν, λοιπόν, από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις, στις οποίες κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μετείχε ο ένας εταίρος, η Alpha Bank, τουλάχιστον στην αρχή. Λέγεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση αναζητούσαν απεγνωσμένα ένα deal που θα άλλαζε το κλίμα στις αγορές. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου κακό και κανείς (εκτός ίσως από τους εργαζόμενους που θα απολύονταν) δε θα έλεγε όχι στη συμφωνία. Το θέμα είναι ότι μάλλον ο σχεδιασμός, η στρατηγική δεν ήταν σωστά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήλθε σε συμφωνία με τους εκλεκτούς του στην Εθνική, τον Β. Ράπανο και τον Απ. Ταμβακάκη προκειμένου να γίνει η πρόταση εξαγοράς. Το ήθελε πάρα πολύ και δεν είναι καθόλου τυχαία η ημέρα που ανακοινώθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όλοι τον χτυπούν για την πολιτική του, ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρόσφατη γκάφα με τα 50 δις και την κρατική περιουσία έφερε τον «τσάρο» ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Οπότε, μια συμφωνία των δύο τραπεζών θα ήταν σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν αλλά και στήριγμα για την κυβέρνηση που περνά δύσκολες ώρες.

Υπάρχει η πιθανότητα, στο όλο σκηνικό που στήθηκε να συνέπραξε και ο πρόεδρος της Alpha ο οποίος σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συγχώνευσης. Λογάριασαν όμως όλοι χωρίς τον ξενοδόχο, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που είχαν πέσει από τα σύννεφα καθώς κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για την πρόταση. Ειδικά ο κ. Δημήτρης Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας φέρεται να ήλθε σε ρήξη με τον κ. Κωστόπουλο.

Τελικά η πρόταση δεν πέρασε, η ανακοίνωση που εξεδόθη έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση και ανέφερε ως λόγους την οικονομική συγκυρία και το τίμημα που, όπως υποστηρίζουν ήταν χαμηλό. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει διότι η συγκυρία ευνοεί τέτοιες συγχωνεύσεις ενώ ένα premium 20% στις μετοχές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Η αντίδραση ήταν για το στημένο παιχνίδια που φέρεται να προωθούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και η διοίκηση της Εθνικής.

Η Εθνική, μετά το ναυάγιο, επειδή πίστευε ότι θα περάσει η πρότασή της «πάγωσε» και μαζί της και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η αντίδρασή της έδειξε τη σαφή ενόχλησή της καθώς είπε ότι η πρόταση δεν μπαίνει σε παζάρια αποκλείοντας δηλαδή καλύτερη προσφορά και ανοίγοντας έναν τραπεζικό πόλεμο μεταξύ των δύο τραπεζών. Κάποιοι μάλιστα διέρρεαν ότι μπορεί η Εθνική να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά κάνοντας ρελάνς στην απόφαση της Alpha. Αν έχουν συνολικό σχεδιασμό με την κυβέρνηση (πολύ αμφιβάλλουμε) τότε η ιστορία έχει κι άλλα επεισόδια. Πάντως, η ουσία είναι πως ότι πιάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου γίνει κάρβουνο και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Βέβαια, να πούμε και το άλλο: από αυτή την ιστορία κάποιοι έβγαλαν τρελό χρήμα.

Η πρώτη απόπειρα

Την 1 Νοεμβρίου του 2001 ανακοινώθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2001, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του “εθνικού πρωταθλητή”.
“Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο “Εθνική Τράπεζα” που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα”, είχαν ανακοινώσει.

Το συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ.ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα. Λίγους μήνες μετά το deal ναυάγησε οριστικά και η υπερτράπεζα δεν έγινε ποτέ.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα θέλατε να είχατε και εσείς μια προσωπικότητα στα οικονομικά σαν και αυτόν, εκτός βέβαια τον Ανθυπο-υπο-τομεάρχη σας που κανείς δεν μπορεί να τον πιάσει στα οικονομικά και στα περί αυτά κόλπα. Το ακούσαμε και αυτό! Για να έχουμε λέει ανάπτυξη δεν θα πρέπει να διώκεται η φοφοδιαφυγή, διότι έτσι ποιος θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα! Από τη μια λένε να μη πληρώνουν οι αδύναμοι αλλά από την άλλη να μη πληρώνουν φόρους και οι ισχυροί. Θαυμάστε τους!!!

ο δεξιος είπε...

διαβασε την ιστορια του και να δεις τη μεγαλη προσωπικοτητα,οικονομικο μοντελο μονο με διαλυση μισθων και συνταξεων υφεση δηλαδη τεραστια ενα μοντελο που ευχαριστει μονο τους δανιστες τοκογλυφους που ειναι ο ανθρωπος τους στην ελλαδα.αντε βλακα ΠΑΣΟΚΟΡΑΓΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που φέρατε την οικονομία στο χείλος του γκρεμνού θα πρέπει να τον ευγνωμονείτε γιατί κατόρθωσε, τουλάχιστο μέχρι σήμερα, να σώσει τη Χώρα από τη χρεοκοπία διαφορετικά θα έπρεπε να είχατε εξαφανιστεί από την Ελλάδα, για να γλιτώσετε εσείς και τα αφεντικά σας το λιτζάρισμα και την οργή του λαού. Να κάνετε πρώτα εσείς το σταυρό σας να τον έχει ο Θεός καλά. Εγώ προσωπικά επειδή και με τη χρεοκοπία θα τα έβγαζα οικονομικά πέρα ήθελα, με αυτά που λέτε τώρα, μόλις ανέλαβε υπουργός να μη πάει στο μνημόνιο αλλά να κηρύξει φτώχευση και θα βλέπαμε που θα ήσασταν εσείς και ο θίασος σας σήμερα.

ο δεξιος είπε...

ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ ΠΑΣΟΚΟΡΑΓΙΑ