slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η οικονομική πολιτική κ.Παπακωνσταντίνου στα σκουπίδια απο την Fitch

Η περήφανη οικονομική πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου, που συμμάζεψε τα δημοσιονομικά, που έβαλε σε τάξη το έλλειμμα, που έκοψε δαπάνες από το σπάταλο κράτος, είναι και επισήμως στα… σκουπίδια από την Fitch. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησε, όπως είχε προειδοποιήσει, σε υποβάθμιση της
αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο “ΒΒ+”, από ”BBB-” προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της Ελλάδα σε “B”, από F2″ πριν, ενώ αφαίρεσε τις αξιολογήσεις από το καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές.
Ετσι, με το νέο χαστούκι η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων διολισθαίνει σε επίπεδο “junk” από τα προηγούμενα επίπεδα «investment», δηλαδή τα χαρτιά είναι… παλιόχαρτα και καλύτερα να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Και που πήγε όλη αυτή η προσπάθεια της χώρας τόσους μήνες; Τι έγιναν οι περικοπές δεκάδων δις ευρώ και γιατί είναι για τα… μπάζα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Μα καλά το Μνημόνιο δεν υπογράφτηκε για να σωθούμε, να μπούμε σε τάξη, η οικονομία να ισχυροποιηθεί και τα ομόλογα να γίνουν πάλι αξιόπιστα;

Γιατί λοιπόν οι διεθνείς οίκοι μας υποβαθμίζουν;

Η απάντηση είναι μία: τα λάθη που έχουν γίνει έχουν εκτροχιάσει πλήρως την ελληνική οικονομία που δεν σώζεται με τίποτε. Οι ξένοι βλέπουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» ομολόγων, γι’ αυτό και μας κατατάσσουν στην κατηγορία των σκουπιδιών. Σα να λένε στους επενδυτές «μην αγοράζετε Ελλάδα διότι είναι θέμα χρόνου η πτώχευση, οπότε θα χάσετε τα χρήματά σας».

Κι αν η προχθεσινή δημοπρασία ήταν επιτυχής, ποτέ δε μάθαμε ποιοι αγόρασαν αυτά τα ομόλογα. Επίσης, γιατί θεωρήθηκε καλό το επιτόκιο του 4,9% όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Αν θέλει η κυβέρνηση να μετρήσει τις δυνάμεις της στέρεης οικονομίας που λέει ότι χτίζει ας πάει σε δημοπρασίες 5ετών και 10ετων τίτλων. Εκεί να δείτε επιτόκιο, ούτε η πιστωτική κάρτα δε θα έχει δει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, η κυβέρνηση αμέσως μετά την υποβάθμιση έστειλε μια μακροσκελή ανακοίνωση που μάλλον την είχε έτοιμη και δε λέει και τίποτε σοβαρό. Διαβάστε για να καταλάβετε:

«Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικέςυπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώραςέχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: