slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προγραμματισμός δράσεων Οικολόγων Πράσινων Νάξου

Τον προγραμματισμό δράσεων της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Νάξου για το 2011, ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή. Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου σε χωριό της Κεντρικής Νάξου θα γίνει η κοπή της πίτας και σύντομη ομιλία γνωριμίας με τους παρευρισκόμενους. Θα ακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες, μια εκ των οποίων, είναι η πραγματοποίηση μιας Ημερίδας στις αρχές Μαρτίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.


ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
Νάξος 14 / 1 / 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ : Προγραμματισμός Δράσεων της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης
Οικολόγων Πράσινων Νάξου, για το 2011

Μετά από εκτεταμένη διαβούλευση της συντονιστικής ομάδας και των ενεργών μελών των Οικολόγων Πράσινων Νάξου, με αποκλειστικό θέμα τον προγραμματισμό δράσεων για το έτος 2011, αποφασίστηκαν και δημοσιοποιούνται οι κάτωθι δραστηριότητες :


1. Κοπή πίττας 2011 : Θα γίνει την Κυριακή 23 / 1 / 2011 σε χωριό της κεντρικής Νάξου και πέραν της πίττας προβλέπεται μια σύντομη ομιλία γνωριμίας με τους παρευρισκομένους και η διανομή ενός δίφυλλου φυλλαδίου με θέμα «Οικολόγοι, Οικολογία και Ποιοι είμαστε». Η συγκεκριμμένη τοποθεσία και ώρα θα ανακοινωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

2. Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων : Θα πραγματοποιηθεί στην Χώρα της Νάξου, αρχές Μαρτίου (πιθανά με τη συμμετοχή και συνεργασία και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτικών παρατάξεων), και θα μιλήσουν τρεις ειδικοί επιστήμονες, με τη συμμετοχή και ενός στελέχους των Οικολόγων Πράσινων. Μία σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για την αμεσότητα και σοβαρότητα του ζητήματος, το οποίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τη διερεύνηση εύρεσης λύσης στα άμεσα θέματα της αποκομιδής απορριμάτων.

3. Καθαρισμός ακτών : Σε συνεργασία που θα προταθεί στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους ή και άλλες πολιτικές παρατάξεις, Παν-Ναξιακό κάλεσμα και καθιέρωση δύο (2) ημερών καθαρισμού των ακτών, τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο σε όσο το δυνατό περισσότερες πολυσύχναστες και προβληματικές παραλίες κάθε φορά. Θα προσκληθούν να πάρουν μέρος οι μαθητές και οι δάσκαλοι των τάξεων Δ’, Ε’, ΣΤ’ από ισάριθμα σχολεία και όσοι εθελοντές επιθυμούν να συμμετέχουν.

4. Περιβαλλοντική εκπαίδευση : Σε συνεργασία που θα προταθεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και εκπαιδευτικούς, προγραμματισμός δύο (2) ημερών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές των νησιών μας (πιθανά στο μεγάλο αμφιθέατρο του δημαρχειακού τον Μάιο και άλλες δύο τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων από τέσσερα δημοτικά σχολεία με τους δασκάλους τους. Θα προβληθούν ειδικά βίντεο με οικολογικό περιεχόμενο διάρκειας 15 – 20 λεπτών και θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω στα θεμάτων του βίντεο. Θα μοιραστεί και δίφυλλο έντυπο ανάλογου περιεχομένου, με την επιδίωξη, μέσα από αυτή την περιβαλλοντική αυτή εκπαίδευση να προκύψουν δραστηριότητες με τη συμμετοχή των μαθητών.

5. Εκστρατεία εξοικονόμησης νερού και ρεύματος : Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού και των μαθητών για την αναγκαιότητα μείωσης της σπατάλης του νερού και της ενέργειας.
Έντυπα με τους τρόπους εξοικονόμησης θα μοιραστούν παντού, μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα, για την ενημέρωση και των ξένων επισκεπτών των νησιών μας, αφίσες σε λεωφορεία και δημιουργία ραδιοφωνικών σποτς (στα ελληνικά και αγγλικά επίσης) θα ακούγονται σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας.

6. Προστασία και ανάδειξη περιοχών : Το ξακουστό δάσος κέδρων του Αλυκού Νάξου είναι ένα εγκαταλελειμμένο μνημείο της φύσης, στο οποίο κατασκηνώνουν τουρίστες και εγκαθίστανται τροχόσπιτα. Εμείς, ως ΤΠΚ Νάξου θα συνεργαστούμε με ακόμη έναν τοπικό φορέα, προκειμένου να τοποθετήσουμε στη μία του πλευρά, κατά μήκος κεντρικού δρόμου, κρουνούς πυρόσβεσης. Επίσης, θα υιοθετήσουμε τμήμα μιας πρόσφατα καμένης έκτασης στο κέντρο του νησιού, προκειμένου να την δενδροφυτεύσουμε.

7. Επίσκεψη εργασίας στην Πάρο. Οκτώ ενεργά μέλη των Οικολόγων Πράσινων Νάξου και εκπρόσωποι φορέων από το νησί μας θα επισκεφτούμε το γειτονικό μας νησί, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να συνεργαστούμε με τοπικούς φορείς στην από κοινού διαχείριση του τηγανό-λαδου και του κατσίγαρου των ελαιοτριβείων. Η ακριβής ημερομηνία της ανωτέρω δράσης, θα ανακοινωθεί επίσης έγκαιρα, μόλις έχουν γίνει οι κατάλληλες συνεννοήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Οικολόγων Πράσινων Νάξου

Για πληροφορίες συμμετοχής στις ανωτέρω δράσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής,
στα τηλ.: 6974908325 (Στέλιος Ευρυπιώτης – Συντονιστής) και
6988741240 (Φωτεινή Αναστασίου – Γραμματέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: