Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ανταποκρινόμενος στις έντονες ανησυχίες που έχουν εκφράσει Έλληνες παραγωγοί και οι εμπορικές τους ενώσεις για το σύστημα Nutri-Score κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Nutri-Score που έχει προταθεί ως σύστημα επισήμανσης τροφίμων συσκευασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διακρίνει άδικα ως λιγότερο υγιεινές επιλογές παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, ενώ αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.
Στην ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφενός την τροποποίηση του αλγορίθμου βαθμολόγησης του Nutri-Score ώστε να επιτευχθεί πιο αξιόπιστη αξιολόγηση όλων των σημαντικών συστατικών των τροφίμων και αφετέρου την κατάταξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στην κατηγορία Α λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας κάτι που έχει τονιστεί και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.
Αναλυτικά η ερώτηση: