Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής πόλης της Αμμοχώστου, μία απόφαση που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να πληροφορηθεί σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η ΕΕ για αυτή τη νέα προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς. Μία ενέργεια που δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αλλά αντίθετα τορπιλίζει εν τη γενέσει της την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού μέσα από ένα γόνιμο διάλογο, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην απάντησή του, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιοσέπ Μπορέλ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνει σαφή τα παρακάτω.
1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη ανέκαθεν στέκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη και στήριξή τους. Στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων και ζήτησαν την άμεση αντιστροφή του και την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550/1984 και 789/1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
2. Η ΕΕ αποδοκιμάζει δηλώσεις που αντίκειται στις αρχές του ΟΗΕ και δηλώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό η δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις.
3. Η ΕΕ στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει απόλυτα προσηλωμένη σε μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης και με τις Αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καλεί την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο.
4. Η ΕΕ όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Και καλεί την Τουρκία να επιλύει τις διαφορές της μέσω διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αναλυτικά η απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου:
EL
E-005516/2020
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(29.1.2021)
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ανέκαθεν στέκονταν στο πλευρό της Κύπρου και εξέφραζαν την αταλάντευτη αλληλεγγύη και στήριξή τους. Ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησαν την άμεση αντιστροφή τους παράλληλα με την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (αποφάσεις του ΣΑΗΕ) . Η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στις προαναφερθείσες αποφάσεις του ΣΑΗΕ, τις οποίες και θα εξακολουθήσει να έχει ως γνώμονα.
Επιπλέον, η ΕΕ αποδοκίμασε δηλώσεις που αντίκεινται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, ενώ δήλωσε και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις .
Η ΕΕ στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει απόλυτα προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ, όπως επίσης και με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Το ίδιο αναμένει και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, κατά την επανέναρξη, εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ .
Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει ετοιμότητα να προάγει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύει τις διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου