slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η «Φωνή της Καρυάς» ( 102 φύλλο) εύχεται εύχεται στους αναγνώστες της Καλή Ανάσταση!


Έτος 1ης κυκλοφορίας 1998 - Φύλλο 102 - Μάρτιος 2024 

ΔΗΜΟΣ = ΛΑΟΣ 

Την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα  δημοτική αρχή υπό τον κύριο Παναγιώτη Κροντηρά.  Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι  γνωστά. Ας αναφέρουμε μόνο τρία από αυτά. 

1. Ύδρευση: Το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας και  πολύ σύντομα θα κληθούμε να το

αντιμετωπίσουμε. 2. Η σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού  των λυμάτων και η διαχείριση των απορριμμάτων.  3. Η προστασία των μονάκριβων στολιδιών της Τήνου,  που είναι τα πανέμορφα χωριά της, από κάθε είδους  αυθαιρεσία «επωνύμων» και ανωνύμων που θίγουν  και προσβάλλουν την κληρονομιά που μας άφησαν οι  πρόγονοί μας.  

Θα σταθούμε, όμως, και σε ένα ακόμα, που μας το επι τρέπει η 25χρονη ανεξάρτητη, αδέσμευτη και χωρίς  υποχρεώσεις έναντι ουδενός πορεία της εφημερίδας  μας.  

Δήμος = Η συνέλευση του λαού (Ιλιάδα Γ. 50) Δήμος = Λαός (Αισχύλου Πέρσες 732) 

Δήμος = Το σύνολο των κατοίκων μιας περιοχής (επι γραφή) 

Την παραπάνω κληρονομιά μάς την άφησαν οι πρόγο νοί μας και την μνημονεύουν όλοι οι λαοί του ελεύθε ρου κόσμου. Θα πρέπει, λοιπόν, ο Δήμος να έχει την  πόρτα του ανοιχτή και να αντιμετωπίζει τα προβλή ματα των δημοτών με σεβασμό και ειλικρίνεια. Πι στεύουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα βαδίσει πάνω  σ’ αυτές τις αξίες, κάτι που τηρήθηκε στο πρόσφατο  παρελθόν επί δημαρχίας του κυρίου Σάββα Απέργη  και του αείμνηστου Σίμου Ορφανού.  

ΤΟ 2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Την ίδια στιγμή που 2,5 εκατομμύρια Έλληνες αδυνα τούν να τα βγάλουν πέρα με την αχαλίνωτη ανοδική  πορεία του πληθωρισμού που εξανεμίζει το πενιχρό  εισόδημά τους, τα υπερκέρδη των τραπεζών, βιομη χανιών τροφίμων, ενέργειας και των σούπερ μάρκετ  

προκαλούν. Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι: Μέσα σε δυόμιση χρόνια τα υπερκέρδη των τραπεζών  έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,5 δις ευρώ.  Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κέρδη των σούπερ μάρκετ  έφτασαν τα 2,5 δις, ενώ μόνο το 2023 άγγιξαν το ένα δις  ευρώ.  

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι μισθοί του δημοσί ου και ιδιωτικού τομέα, παρά τις μικρές αυξήσεις, εξα κολουθούν να παραμένουν χαμηλοί, ενώ οι απόμαχοι  της εργασίας περιμένουν ακόμα την κατάργηση του  επαίσχυντου μνημονιακού «νόμου Κατρούγκαλου»,  της εισφοράς αλληλεγγύης, την επαναφορά των δώ ρων που ανερυθρίαστα έσπευσαν όλοι οι κυβερνώντες  

να καταργήσουν. Όσο για την κατ’ επίφαση «κραταιά  μεσαία τάξη», όλοι πλέον το γνωρίζουν ότι θα τη θυ μηθούν πάλι τις παραμονές της επόμενης εκλογικής  αναμέτρησης.  

Από τα ΜΜΕ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι: Δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα χώρα «μπανανία»,  ενώ μίλησε για τον πληθωρισμό που δημιουργείται  από την απληστία του υπερκέρδους.  

Μεταξύ, όμως, του καλού, κύριε Πρωθυπουργέ, που  είναι ασφαλώς η άνοδος της επενδυτικής βαθμίδας  της χώρας μας, καλύτερο θα είναι για τον πενόμενο,  σήμερα, Έλληνα η πραγματική και όχι η φραστική πά 

ταξη της απληστίας του κέρδους, ενώ τα επιδόματα  και βοηθήματα που συνεχώς εφευρίσκονται, όχι μόνο  δεν λύνουν, αλλά αντίθετα επιτείνουν το πρόβλημα  της ανέχειας μεγάλου μέρους του πληθυσμού της πα 

τρίδας μας.  

Απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα και όχι διαχεί ριση της ακρίβειας που έχει μετατραπεί σε αισχροκέρ δεια τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας την μισθοσυντή ρητη οικογένεια στην απόγνωση.  

Πριν από χρόνια ο αείμνηστος πρωθυπουργός Γεώρ γιος Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Εφόσον υπάρχουν  άνθρωποι που στερούνται τροφής, ιατρού και στέγης,  ουδείς δικαιούται να σιωπά».  

Μάνθος Ποτήρης 

ΨΩΜΙ ΘΑ ΕΧΕΙ; 

Ο Βεζίρης κάλεσε τον Καραγκιόζη στο παλάτι του για  να του αναθέσει την ανάληψη μιας θέσης σημαντικής  στην κυβέρνησή του. Άρχισε, λοιπόν, να του αναφέρει  τα προνόμια που θα του παρείχε αυτή. Ο Καραγκιό 

ζης, όμως, τον διέκοψε λέγοντας: «Ψωμί θα έχει;».  Ο Βεζίρης συνέχισε να του απαριθμεί τα πλεονεκτή ματα που θα έχει, ο Καραγκιόζης, όμως, ρώτησε πάλι:  «Ψωμί θα έχει;». 

Αυτό επαναλήφθηκε μερικές φορές ακόμα, και ο  Καραγκιόζης αποχώρησε χωρίς να έχει πάρει καμία  απάντηση στην ερώτησή του. Φτάνοντας στην κα λύβα του, η γυναίκα και τα παιδιά του τον περίμεναν  με αγωνία για να μάθουν τα ευχάριστα νέα. Άρχισε  να τους εξιστορεί τα συμβάντα, όμως εκείνοι τον διέ κοψαν και όλοι με μια φωνή τον ρώτησαν: «Ψωμί θα  έχει;».  

ΕΤΗΣΙΑ ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΑΣ Με επιτυχία έγινε η ετήσια ΓΣ του συλλόγου μας και  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παρουσία μελών  και φίλων του χωριού μας. Ο πρόεδρος Ανδρέας Λε βαντής αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του χρόνου που  πέρασε, αλλά και στον προγραμματισμό της καινού 


ριας χρονιάς. Κάλεσε τους παρισταμένους να σταθούν  δίπλα στο σύλλογο συμμετέχοντας ενεργά στη ζωή και  τη δράση του. Στην παρέμβασή του ο π πρόεδρος Μ.  Ποτήρης αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα υδροδότη 

σης της Καρυάς, καθώς και στο σωστό προγραμμα τισμό της καλοκαιρινής εκδήλωσης. Την εκδήλωση  χαιρέτισαν οι πρόεδροι της Αδελφότητας Μαν. Σκα ρής, Υστερνιωτών Φρατζ. Δασύρα, Τριποτάμου Έλε να Γκερέκου, Μαρλά-Μαμάδου Νικ. Χατζής, από το  σύλλογο Βεναρδάδου ο Μιχ. Κοντονικολάου, ενώ μας  τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Φίλιππος  Φόρτωμας, ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής Κ. Δα νούσης και οι π πρόεδρου Μουντάδου Ηλίας Σιγάλας  και Στέφ. Γιαγιάς. Ακολούθησε η κοπή της πίτας και  παραδοσιακό κέρασμα. Το φλουρί έλαχε στην μικρή  Ηλέκτρα Χιώτη. Και του χρόνου!  

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΙΩΝΟΣ ΣΙΩΤΗ 

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 είχα την εξαιρετική  τύχη να γνωρίσω τον διακεκριμένο φυσικό και ερευ νητή Ίωνα Σιώτη, ο οποίος με καμάρι μου έλεγε ότι  κατάγεται από την Καρυά. 

Ο ΄Ιωνας έφερε στη Τήνο το πρώτο περιβαλλοντικό  πρόγραμμα «Life ¨98» μέσω του Αγροτικού Συνεται ρισμού μας. Ο συνεταιρισμός μας ανέλαβε υπεύθυ νος φορέας απέναντι στην ΕΕ για την υλοποίηση του  προγράμματος στην Τήνο και το Ζαγόρι Ιωαννίνων,  με θέμα την επαναξιοποίηση των αναβαθμίδων καλ λιέργειας.  

Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι τότε, και για πρώτη  φορά στην Τήνο μεταξύ άλλων, μπήκαν και τα θέμα τα:  

Επανακαλλιέργεια στις αναβαθμίδες τοπικών φυτών  και δέντρων, μελισσοκομικών και αρωματικών φυ τών και κάππαρης. 

Ανάδειξη, συντήρηση των μονοπατιών για προώθηση  του περιπατητικού τουρισμού. 

Κατασκευή μικροφραγμάτων ανάσχεσης της ροής του  νερού στις ρεματιές και εμπλουτισμού των υπόγειων  υδροφορέων. 

Βιοτεχνική ή οικιακή μεταποίηση των αγροτικών προϊό ντων. 

Εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων σε θέματα καλλιερ γειών, κατασκευής ξερολιθικών τοίχων, μεταποίησης  προϊόντων κ.α., κάποια από τα οποία σήμερα έχουν  γίνει καθημερινότητα και έχουν προσφέρει τα μέγιστα  στο νησί μας.  

Έκτοτε και μέσω αυτής της πρώτης γνωριμίας – συ νεργασίας μας, διατηρούσαμε ως τον προ ενός έτους  θάνατό του, φιλία και αμοιβαία εκτίμηση. Για τους λόγους αυτούς και εις μνημόσυνό του, θε ώρησα χρέος μου να συλλέξω πληροφορίες για την  ζωή του και να γράψω αυτές τις γραμμές τις οποίες  αν επιθυμεί και η εξαίρετη εφημερίδα σας «Φωνή της  Καρυάς» ας δημοσιεύσει. 

Ο ΄Ιωνας λοιπόν που έφυγε σε ηλικία 80 ετών τον Απρί λη του 2023 ήταν άνθρωπος χαρισματικός, επικοινω νιακός, πολυσχιδής, που αν και άφησε πίσω του ένα  πολύτιμο επιστημονικό έργο και αν και είχε διαγρά ψει μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία, υπήρξε  πάντοτε διακριτικός και ταπεινός. Παρέμεινε πάντοτε  σεμνός και εργαζόταν ως ισότιμος με τους συνεργάτες  του, παρά το επιστημονικό βάρος του και τις υψηλές  διοικητικές του θέσεις. 

΄Ιωνα ας είναι αιωνία η μνήμη σου.  

 Μάνθος Βίλλας 

ΠΤΩΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΡΔΙΑ Έχουν περάσει 4 μήνες περίπου όταν είδαμε και ακού σαμε από την τηλεόραση την 85χρονη κυρία Αθηνά  από κάποιο χωριό του Μεσολογγίου να διαθέτει όλες  τις οικονομίες της και να πουλάει ένα χωράφι της  προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 65.000 €.  Τα χρήματα αυτά τα έδωσε στο ΕΚΑΒ για την αγορά  ενός ασθενοφόρου αυτοκινήτου με τον όρο να εξυπη ρετεί τις ανάγκες του χωριού της και όταν περνά έξω  από την κατοικία της να κορνάρει.  

Η κυρία Αθηνά από το Μεσολόγγι με την προσφορά  της αυτή μας δίδαξε ότι «πλούσιος δεν είναι αυτός που  έχει τα περισσότερα, αλλά αυτός που χρειάζεται τα λι γότερα».  

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ 

Στον Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Παν. Τσακλόγλου, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεοπτική συζήτηση,  τέθηκε το θέμα από νεαρό δικηγόρο πως αδυνατεί να  ανταπεξέλθει στις ανάγκες του με το ποσό των 900€  που λαμβάνει. Και εκείνος του απάντησε: «γιατί δεν  γίνεσαι, τότε, ντελιβεράς;» 

Μπροστά στην γενική αντίδραση που προκάλεσε,  έσπευσε άρον άρον να ζητήσει συγνώμη. Η συγνώμη,  όμως, του κυρίου Υπουργού μου θύμισε την αλεπού  που μπήκε στο κοτέτσι και έφαγε τις κότες και μετά  άρχισε να τους ζητά συγνώμη για το κακό που έκανε.  

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 

Όταν ξυπνούν οι μνήμες… 

Πρέπει να ήταν περί τα μέσα της δεκαετίας του ’80.  Μόλις είχαμε αποπλεύσει από την Πάρο προς Πειραιά  και με γοργό βήμα κατευθύνθηκα προς την καμπίνα  μου για να κοιμηθώ μετά από ένα κοπιαστικό έκτακτο  δρομολόγιο. Ξάπλωσα στην κουκέτα μου και έκλεισα  τα μάτια μου. Όμως δεν είχαν περάσει πέντε λεπτά και  οι γοερές γυναικείες κραυγές που έφτασαν στα αυτιά  μου με έκαναν να πεταχτώ επάνω. Βάζοντας κάτι πρό χειρο κατευθύνθηκα προς το σαλόνι της πρώτης θέ 

σης. Μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών απευθυνόταν  σε έναν ηλικιωμένο κύριο που καθόταν σε ένα καναπέ  και παρακολουθούσε απαθής τη γυναίκα που έλεγε:  -Πες μου, τί σου έκανε ο άντρας μου και τον έκλεισες  φυλακή, βρε παλιάνθρωπε; 

Πες μου γιατί διέλυσες το σπιτικό μας; 

Σε ρωτώ, γιατί στέρησες από τα παιδιά μου τον πατέ ρα τους; 

Πες μου, γιατί; 

Ο ηλικιωμένος κύριος εξακολουθούσε να παραμένει  απαθής, κοιτάζοντας το κενό. Μετά κόπου το πλή ρωμα κατάφερε να ηρεμήσει και να απομακρύνει την  κυρία από το χώρο του επεισοδίου. Λίγο αργότερα  πληροφορήθηκα από τον ασυρματιστή του πλοίου  Βασίλη Τσουβαλά ότι ο απαθής ηλικιωμένος κύρι ος υπήρξε βασιλικός Επίτροπος των στρατοδικείων  που είχε επιβάλει το Δικτατορικό καθεστώς της 21ης  Απριλίου 1967. Μου ανέφερε μάλιστα πως ονομαζό ταν Κ….  

Κατευθύνθηκα προς την καμπίνα μου και προσπάθη σα να κοιμηθώ. Όμως η μνήμη μου με γύρισε πίσω, το  1967, τότε που νέος έκανα όνειρα για τη ζωή μου και 


πίστευα πως όλα θα είναι ρόδινα. Ήταν τότε που κάθε  βράδυ στις 8 έτρεχα να ακούσω από το μικρό ραδιοφω νάκι μου τους σταθμούς του BBC, της Doichewelle και  το σταθμό της αλήθειας προσπαθώντας να αναπνεύσω  ελεύθερα μέσα από τα σχόλια των δημοσιογράφων του  εξωτερικού, μερικά ονόματα των οποίων ακόμα θυμά μαι, όπως του Αλέξανδρου Σχοινά, Βάσσου Μαθιό 

πουλου, Παύλου Μπακογιάννη και άλλων… Το χτύπημα της πόρτας στην καμπίνα μου και η φωνή  «Κύριε πρώτε σε είκοσι λεπτά ST-BY στον Πειραιά»  με έκαναν να πεταχτώ επάνω. Ετοιμάστηκα να κατέβω  στο μηχανοστάσιο. Περνώντας από το σαλόνι είδα τον  ηλικιωμένο κύριο να κάθεται στην ίδια πάντα θέση.  Όταν το πλοίο έδεσε, ανέβηκα τρέχοντας για να προλά βω να πεταχτώ μέχρι το σπίτι μου, αφού το πλοίο είχε  και πάλι αναχώρηση σε τρεις ώρες. Το πλήρωμα είχε,  ήδη, αρχίσει τον καθαρισμό του σκάφους, οι επιβάτες  αποβιβάζονταν, ο ηλικιωμένος κύριος, όμως, παρέμε νε μόνος εκεί… Κατέβηκα στο γκαράζ του πλοίου και  πήγα στο αυτοκίνητό μου. Έβαλα το κλειδί στην πόρτα  και την άνοιξα. Όμως… κάτι ακαθόριστο μέσα μου με  εμπόδισε να μπω μέσα. Έβαλα τους αγκώνες μου στον  ουρανό του αυτοκινήτου και έπιασα το κεφάλι μου με  τα δυο μου χέρια. Σκεφτόμουν τον πανίσχυρο, κάποτε,  βασιλικό επίτροπο της Χούντας που με τις αποφάσεις  του καθόριζε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και τον  ανίσχυρο, τώρα, ηλικιωμένο άνθρωπο που καθόταν  μόνος στο σαλόνι της πρώτης θέσεως. Έκλεισα την  πόρτα του αυτοκινήτου και ανέβηκα πάλι βιαστικά τις  σκάλες. Στη διαδρομή συνάντησα έναν καμαρώτο και  τον παρακάλεσα να με ακολουθήσει. Έφτασα μπροστά  στον ηλικιωμένο κύριο και, αφού τον καλημέρισα, του  είπα «ο νεαρός θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τη βα λίτσα σας και θα σας περάσει με προσοχή απέναντι μέ χρι να βρεθεί ταξί το οποίο θα σας μεταφέρει στο σπίτι  σας.» Σήκωσε τα μάτια του και με κοίταξε λέγοντάς  μου χαμηλόφωνα «σας ευχαριστώ κύριε».  Έφυγα χωρίς να πω τίποτα. Πήγα στο αυτοκίνητο και  ξεκίνησα για το σπίτι μου. Άνοιξα το παράθυρο για να  αναπνεύσω λίγο καθαρό αέρα, καθώς ένιωθα ότι το  είχα ανάγκη τη στιγμή εκείνη. Είχε, ήδη, αρχίσει να  χαράζει. Πίσω απ’ την κορυφή του Υμηττού άρχισαν  να εμφανίζονται οι πρώτες ηλιαχτίδες. Ο ουρανός ρό διζε προσμένοντας να φανερωθεί ο ήλιος. Όταν φάνη κε τον είδα να μου γνέφει και να με καλημερίζει. Μια  ηλιόλουστη χαρούμενη μέρα ξεκινούσε για μένα.  Μάνθος Ποτήρης 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ 

Κρυμμένες αλήθειες 

Και σ’ αυτό το βιβλίο του ο Μιχάλης Παυλίδης κατα γράφει τις «Κρυμμένες Αλήθειες» που διαδραματίζο νται τα δύσκολα χρόνια 1915-1970. Στο βιβλίο η μυ θοπλασία συναντά την πραγματικότητα και οι ιστορίες  

των πρωταγωνιστών ταυτίζονται με ιστορικά γεγονό τα. Αυτό είναι και το κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου,  το οποίο προκαλεί τον αναγνώστη να παρακολουθήσει  με ενδιαφέρον την διαδρομή των πρωταγωνιστών. Κα λοτάξιδο. 

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ 

«Στην ίδια ρότα... 

Έχοντας γνωρίσει από «πρώτο χέρι» στο πρόσφατο πα ρελθόν τη δοκιμασία της έκδοσης μιας τοπικής εφημερί 

δας, της Οφιούσας, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά όταν έλαβα  πρόσφατα το εκατοστό φύλλο της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΑ ΡΥΑΣ! Της τετρασέλιδης μικρής εφημερίδας που επιμε λείται και εκδίδει ο πάντα ανήσυχος για τα κοινά της  

Τήνου και όχι μόνο, καλός φίλος Μάνθος Ποτήρης. Με αναφορά στην όμορφη Καρυά, τα γύρω χωριά και  την Τήνο γενικότερα, καταγράφει διαχρονικά με συνέ πεια, ευαισθησία και ανιδιοτέλεια όσα μικρά και μεγά λα συμβαίνουν στο «χειροποίητο» νησί μας. Άλλωστε,  «χειροποίητη» είναι και η έκδοση της ΦΩΝΗΣ, αφού  στην εποχή που κυριαρχούν τα ποστ και τα λάικ του δι αδικτύου εκείνη επιμένει να επικοινωνεί σε έντυπη μορ φή. Με μεράκι, προσωπικό μόχθο και ξόδεμα του ελεύ θερου χρόνου (συχνά και χρήματος...) παραμένει μια  εκδοτική προσπάθεια που τιμά το νησί μας. Φίλοι της ΦΩΝΗΣ εύχομαι από καρδιάς να είστε όλοι  πάντα καλά και να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη  τη ρότα που έχετε χαράξει με γνώμονα την αγάπη για  την Τήνο και την πλούσια ιστορία της. 

Θέμης Δαλέζιος» 

«Αγαπητέ κύριε Ποτήρη 

Έλαβα προσφάτως και το 100ό φύλλο της «Φωνής της  Καρυάς και των πέριξ» και σε συγχαίρω πολύ για την  αγάπη σου και το θερμό ενδιαφέρον που επιδεικνύεις  για τα χωριά μας και το νησί μας γενικότερα.  

Είσαι πραγματικά άξιος θαυμασμού και αξιέπαινος γι’  αυτό που κάνεις και ιδίως για τα περιεχόμενα που πε ριλαμβάνει σε κάθε έκδοσή της η μικρή εφημερίδα σου  που διαβάζεται πάντα με πολύ ενδιαφέρον και ευχαρί στηση.  

Πραγματικά σε θαυμάζω για το γραπτό σου λόγο και  τον τρόπο που αναδεικνύεις τα διάφορα θέματα και τα  μηνύματα που περνά μέσα από τις σελίδες της η «Φωνή  της Καρυάς». 

Να είσαι πάντα καλά, γερός και δυνατός, για να φτάσεις  και το 200ό φύλλο με το καλό και προπάντων με υγεία,  ευτυχία και χαρά.  

Με πολλή εκτίμηση  

Στέλιος Δεσύπρης» 

«Αγαπητέ κ Ποτήρη, 

Η επί 25 χρόνια παρουσία της εφημερίδας σας «Φωνή  της Καρυάς και των πέριξ» ήταν και είναι λίαν επιτυ χής. Σαφής και αποτελεσματική. Συγχαρητήρια και  καλή συνέχεια.  

Στυλιανός Λαγουρός»  

ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ 

Στη μνήμη του αείμνηστου Νικολάου Τζιβανίδη, ανώ νυμη προσέφερε, μέσω της εφημερίδας μας, στο σύλ λογο Καρυάς 100€. Το ΔΣ ευχαριστεί! 

ΠΕΝΘΗ 

Νικόλαος Μαραγκός 

Το χωριό του Τζάδου πενθεί την απώλεια ενός εκλε κτού συμπολίτη, η παρουσία του οποίου στην επίγεια  ζωή του σημαδεύτηκε από την αγάπη στο συνάνθρωπο,  αλλά και την προσφορά του στα κοινά. Με τη σύζυγό  του Τούλα δημιούργησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια,  η οποία ολοκληρώθηκε με την απόκτηση των παιδιών  τους Μάρκου και Σοφίας. Οι κάτοικοι του Τζάδου θα  τον θυμούνται για την γενναιόδωρη προσφορά του με 


ος (Σμουρδιά) και Άγ. Τρύφωνας.  

Έφυγαν από τη ζωή η Παρασκευή Βιδάλη, η Ανα 

στασία Βιδάλη και ο Κωνσταντίνος Κουσουνάδης.  

Συλλυπητήρια.  

STOP ΕΔΩ ΜΕΣΗ 

Την πίτα του έκοψε ο σύλλογος στην αίθουσα του  

χωριού.  

Ο συγχωριανός μας κ Στυλ. Δεσύπρης, αντιπρόε 

δρος του συλλόγου «Φίλοι του Πρασίνου», υπήρξε  

ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Ανεπιτήρητα ζώα»,  

που έγινε στο Ι.Τη.Π. Ένα θέμα που πραγματικά ζητά  

λύση εδώ και πολλά χρόνια.  

Τελέστηκε στην Αθήνα το ετήσιο μνημόσυνο του  

Νικ. Δασκαλάκη και στη Μέση τα τρία χρόνια του  

Λορέντζου Μυκονιάτη. 

ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ… 

Στις 7 Απριλίου ο σύλλογος Καρυάς θα πραγμα 

τοποιήσει γλέντι με ζωντανή μουσική στην ταβέρνα  

«Αρσένης» στο Παλαιό Φάληρο.  

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου μας στην Τήνο κ  

Μιλτ. Ν. Μπαλής κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του  

χωριού την επέτειο της 25ης Μαρτίου.  

Ο Μάριος Νικολάου το γένος Δελώτη πήρε το πτυ 

χίο Μηχανολόγου – Μηχανικού από το ΠΑΔΑ. Καλή  

σταδιοδρομία.  

Έφυγε από τη ζωή η Ντίνα Δελώτη. Συλλυπητή 

ρια. 

Τελέστηκε στην Καρυά το ετήσιο μνημόσυνο της  

Μαρίας Βαλσαμή-Πάχου. 

Η «Φωνή της Καρυάς»  

εύχεται στους 

αναγνώστες της 

Καλή Ανάσταση!

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ 

 Διανέμεται δωρεάν  

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗΣ: Ζέφη Ποτήρη 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Ματθαίος Ποτήρης  

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ: Στέφ. Γιαγιάς, Δημ. Μαραγκός,  

Άγγ. Ματθαιάσος  

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγ. Δημητρίου 8, Ν. Φάληρο 185 47 

ΤΗΛ: 210 4815647 – 698 0866336 

Ε-MAIL: foni_tis_karias@yahoo.gr 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: TinosPrint Χατζηϊωάννου-22830.24569 

την παραχώρηση του οικοπέδου, όπου στεγάζεται σή μερα η αίθουσα του χωριού και τη συμβολή του στα  κοινά για το καλό του Τζάδου. Στη σύζυγο, τα παιδιά  και τα εγγόνια του η εφημερίδα μας εκφράζει τα συλ λυπητήριά της.  

Μαρία Π. Γιαγιά 

Συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν στην τελευταία της  κατοικία την ευγενική Μαρία Γιαγιά. Η εκλιπούσα με  το σύζυγό της Παναγιώτη δημιούργησαν μια όμορφη  οικογένεια, καρπός της οποίας ήταν ο γιος τους Αν 

δρέας. Η αγάπη της για την Τήνο, ο σεβασμός της στο  συνάνθρωπο και η ευσέβειά της είναι εκείνα που την  έκαναν να ξεχωρίζει. Στο σύζυγο και το γιο της η εφη μερίδα μας εκφράζει τα συλλυπητήριά της.  

STOP ΕΔΩ ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ 

Την πίτα του έκοψε ο σύλλογος στην Αδελφότητα  Τηνίων στην Αθήνα παρουσία πολλών μελών και φί λων.  

Στις 3/3 στην αίθουσα του Μουντάδου πραγματο ποιήθηκε με επιτυχία το εργαστήριο στο πρόγραμμα  “Το Μουσείο Ταξιδεύει” από το Εικονικό Μουσείο  Τήνου.   

Πανηγύρισε η Καθέδρα του χωριού Άγ. Ιωάννης πα ρουσία πολλών πιστών και των αρχών του νησιού μας.  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε  

πλούσιο γεύμα στην αίθουσα του χωριού.  Γιόρτασαν οι εκκλησίες του χωριού: Άγ. Αθανάσιος  και Άγ. Αντώνιος (Άγρελα). 

Ο Γιώργος Π. Πλυτάς και η Ευφροσύνη Δαρμή απέ κτησαν αγοράκι. Να είναι υγιές και καλότυχο. 

STOP ΕΔΩ ΤΖΑΔΟΣ 

Την πίτα του έκοψε ο σύλλογος παρουσία της  επάρχου και του δημάρχου του νησιού μας. Αποκριάτικο πάρτι με ζωντανή μουσική παρουσία  πολλών συγχωριανών πραγματοποιήθηκε από το σύλ λογο ύστερα από πολλά χρόνια στο Τζάδο.  Εργαστήρι για την κατασκευή αποκριάτικων μα σκών για παιδιά, πραγματοποιήθηκε από το σύλλογο  και από την πάντα δραστήρια κυρία Λουΐζα Δημητρί ου. Συγχαρητήρια! 

Εργαστήρι κατασκευής και οδηγίες για πέταγμα  χαρταετού έγινε από τον κ Δημήτρη Βλάσση και την κ  Λ. Δημητρίου, με πρωτοβουλία του συλλόγου. Μπρά βο σας! 

Ο Νίκος Ιω. Παγανέλης εισήχθη στη Γυμναστική  Ακαδημία ΙΕΚ Αθηνών. Συγχαρητήρια! 

Τελέστηκε το τρίμηνο μνημόσυνο της Ελισάβετ  Βιδάλη.  

STOP ΕΔΩ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ 

Παρουσία πολλών μελών και φίλων ο σύλλογος  «Γέννησις» έκοψε την πίτα του.  

Την πίτα του έκοψε και ο σύλλογος «Κάβος» στην  αίθουσα του χωριού παρουσία των αρχών του νησιού  και των κατοίκων του Τριποτάμου. Ακολούθησαν αρ χαιρεσίες για ανάδειξη του νέου Δ.Σ.  

Στην εορτή του Αγίου Τρύφωνα οι αμπελουργοί Τή νου ανέδειξαν και φέτος ως καλύτερο κρασί αυτό του  κ Καρόλου Μέγκουλα. Συγχαρητήρια! 

Γιόρτασαν οι εκκλησίες Άγ. Αντώνιος, Άγ. Αθανάσι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: