slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στην ΕΡΤ: «Μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, γίνονται ενέργειες, αλλά...»






«Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα με τους εργάτες γης», τόνισε ο Δ. Καπούνης. Βέβαια, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) έχει κάνει ενέργειες ώστε να έλθουν εργάτες από την Ινδία για να βοηθήσουν και, σύμφωνα με τον Δ. Καπούνη, η υπόθεση είναι μεν σε καλό δρόμο αλλά, αφ' ενός, «υπάρχει θέμα γραφειοκρατίας» και, αφ' ετέρου, «τα μεροκάματα είναι πολύ ανεβασμένα από αυτά που υπήρχαν και θα υπάρξει πρόβλημα – εάν κάποτε ένας εργάτης γης λάμβανε 80 ευρώ, όταν έλθει εδώ θα στοιχίσει παραπάνω, με το εργόσημο».

«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο», επεσήμανε, απ' την πλευρά του, ο Σ. Βαθρακοκοίλης και πρόσθεσε: «Πρέπει τουλάχιστον ενάμιση μήνα πριν να έχω "τρέξει" τη διαδικασία ώστε να έχω στη διάθεσή μου το προσωπικό που πρέπει όταν πρέπει για τη συγκομιδή. Είναι μεγάλη η γραφειοκρατία».

Επίσης, ο Σ. Βαθρακοκοίλης ανέδειξε και το πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει τη Νάξο: «Υπάρχει μεγάλη ανομβρία στο νησί. Είχα ετοιμάσει 60 στρ. για να καλλιεργήσω πατάτα και, λόγω της λειψυδρίας, καλλιέργησα μόνο 8 και αυτά φοβάμαι ότι δεν θα τα ποτίσω. Τα κόστη μου έχουν φθάσει στα 16 χιλ. ευρώ, για τα στρέμματα που είχα ετοιμάσει. αν στα 60 από λισπάσματα κοπριές μου 'χουν πάει ως τώρα 16 χιλ. ευρώ. Εδώ και 20 χρόνια φωνάζω ότι έχουμε έναν βιολογικό που στέλνει εκατομμύρια κυβικά νερό στη θάλασσα ετησίως. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλες δύο δεξαμενές για να βελτιώσουμε το νερό και να το χρησιμοποιούμε για άρδευση ούτως ώστε να μην έχουμε πρόβλημα;».

Ο Δ. Καπούνης πήρε έπειτα εκ νέου τον λόγο και στάθηκε ξανά στο θέμα της έλλειψης εργατών γης: «Έλληνες δεν υπάρχουν. Έχουν φύγει όλοι. Πήγαν στον τριτογενή τομέα. Στο νησί μας οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη περισσότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον πελάτη, καθώς προσφέρουν περισσότερες παροχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: