slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στα Παραπολιτικά: «Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι μία, είναι μοναδική!».



Για την σπουδαία επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου μίλησε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Agenda με την Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Παράλληλα, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε, ξανά, τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή του γάλακτος και του κορυφαίου τυριού του νησιού μας. Προανήγγειλε, επίσης, την πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικων δρωμένων από την Ε.Α.Σ. τις επόμενες ημέρες!

«Νιώσαμε πολύ χαρούμενοι με το ότι η Γραβιέρα Νάξου κατέλαβε υψηλή θέση στη λίστα του Taste Atlas γιατί και πέρυσι η Γραβιέρα Νάξου είχε τερματίσει ψηλά στον κατάλογο. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στους κτηνοτρόφους, στους τυροκόμους και γενικά στον κόσμο που γεύεται αυτό το προϊόν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. είναι μία και μοναδική!», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Σε ερώτηση για το τι κάνει την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου να ξεχωρίζει, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. είναι πράγματι ξεχωριστή. Είναι γλυκιά, διότι παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα κατά μέγιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστον, ενώ έχει και πολύ χαρακτηριστική επίγευση. Επίσης, είναι ένα προϊόν Π.Ο.Π. και απαιτούνται 11,2 κιλά γάλακτος για να παραχθεί ένα κιλό τυρί, κάτι από το οποίο φαίνεται η θρεπτική αξία του προϊόντος για τους καταναλωτές και ειδικά για τα παιδιά. Η Ε.Α.Σ. Νάξου προσπαθεί για το καλύτερο, ώστε να παραμείνει η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο τραπέζι του καταναλωτή».

Για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., με τις ελλείψεις ζώων και γάλακτος, ο Δ. Καπούνης περιέγραψε: «Υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η οποία προκάλεσε μείωση της πρώτης ύλης, του γάλακτος. Αυτό βέβαια συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνον στη Νάξο. Η εκτίμησή μου είναι ότι, έτσι όπως βαδίζουμε, η κτηνοτροφία μετά από λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα»…

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης απαρίθμησε και άλλα από τα εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα που παράγει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ενώ, μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων, στάθηκε ιδιαίτερα στο αρνί και κατσίκι Νάξου, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι τόσο ποιοτικό και νόστιμο διότι τρέφεται με την χλωρίδα της Νάξου και την αλμύρα της θάλασσας, που κάνουν ένα καταπληκτικό κρέας το οποίο πρέπει όλοι να έχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους! Είναι το καλύτερο, να το προτιμήσει όλος ο κόσμος! Καταγράφεται, μάλιστα, ήδη σχετική ζήτηση για αυτό, λόγω και της έλλειψης που υπάρχει στην αγορά εξ αιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν στην κεντρική Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Δεν υπάρχουν σχόλια: