«Εμείς που ζούμε μόνιμα στο νησί, όπως και εγώ σαν μητέρα που επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου και να ζήσω στην Αμοργό, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την υγεία. Και το λέμε αυτό γιατί στο Κέντρο Υγείας υπηρετεί μια μόνιμη γιατρός καρδιολόγος και δυο υπαίθριοι, δηλαδή αγροτικοί, την στιγμή που οι οργανικές θέσεις αναφέρουν για τέσσερις, ενώ το οργανόγραμμα του Κ.Υ κάνει λόγο για οχτώ θέσεις», αναφέρει η αντιδήμαρχος Αμοργού.Χωρίς παιδίατρο η Αμοργός
Γενικός γιατρός και παιδίατρος δεν υπάρχουν στο νησί της Αμοργού εδώ και ένα χρόνο. Οι ανάγκες καλύπτονται από μια παιδίατρο που είναι μετακινούμενη κάθε μήνα και καλύπτει τα παιδιατρικά περιστατικά του νησιού. Δεν είναι μόνο η τουριστική σεζόν που προβληματίζει τους κατοίκους της Αμοργού με την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, αλλά κυρίως το θέμα της δικής τους επιβίωσης. Και αυτό γιατί σε ένα σοβαρό περιστατικό που θα χρειαστεί ανάλογη ειδικότητα γιατρού τα περιθώρια που θα έχουν για να το αντιμετωπίσουν θα είναι περιορισμένα. «Αυτό δεν είναι λύση, θέλουμε μόνιμο παιδίατρο. Ο πληθυσμός της Αμοργού ειδικά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Έρχεται παιδίατρος από τη Νάξο, αλλά θέλουμε μόνιμη λύση για την Αμοργό. Ξέρουμε ότι παντού είναι δύσκολα σε όλη τη χώρα, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ζητήσουμε κάτι για το σπίτι μας» τονίζει με έμφαση η κ. Πόπη Δεσποτίδη.
«Οι γιατροί δεν επιλέγουν την Αμοργό»
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού ζητά συνάντηση με εκπρόσωπο της 2ης υγειονομικής περιφέρειας του υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνουν προσλήψεις . Όμως όπως διαπιστώνει η κ. Δεσποτίδη, παρά τους διαγωνισμούς για την προκήρυξη θέσεων, δεν επιλέγουν την Αμοργό οι γιατροί. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση με μια γιατρό το Κ.Υ. Κάνουν ό,τι μπορούν και οι γιατροί και οι οδηγοί των ασθενοφόρων και οι νοσηλευτές, όμως δεν αρκεί. Η τελευταία προκήρυξη που έγινε για τις θέσεις των γιατρών, το νησί μας ήταν στην 6η και 7η θέση. Όπως καταλαβαίνετε με μεγάλη δυσκολία θα έρθει γιατρός, αν έρθει. Στο Κέντρο Υγείας της Αρκεσίνης η γιατρός που διορίστηκε δεν ήρθε, γιατί επέλεξε να φύγει στο εξωτερικό» σημειώνει η κ. Δεσποτίδη, «παρότι ο δήμος δίνει κίνητρα στους γιατρούς, όπως επίσης και σπίτι δίπλα στο Αγροτικό Ιατρείο. Επίσης υπάρχει το επίδομα της Περιφέρειας που δίνεται στους επικουρικούς γιατρούς» προσθέτει. «Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ δίνουμε κίνητρα και αμοιβή στους γιατρούς που θα επιλέξουν να μείνουν στην Αμοργό. Παράλληλα έχει επανασυσταθεί το σωματείο Άγιος Λουκάς για την στήριξη του Κ.Υ. Όλοι οι κάτοικοι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το υγειονομικό προσωπικό που θα επιλέξει να έρθει στο νησί» τονίζει η κ. Πόπη Δεσποτίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου