slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πλήρης απαξίωση για τον τομέα υγείας στις Κυκλάδες


Ο τομέας υγείας στις Κυκλάδες δε νοσεί μόνο βαριά, αλλά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στην πλήρη απαξίωση από το κράτος.

Γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, νεφροπαθείς παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα γράμματα με τη μετακίνησή τους από νησί σε νησί, τα νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης αποδυναμώνονται ενώ ακόμα και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, που είναι το μοναδικό Δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του Νομού κι αποτελεί το αποκούμπι των Κυκλαδιτών, ουσιαστικά αποψιλώνεται

Στις ελάχιστες προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού που ανακοινώθηκαν για τις Κυκλάδες, έμειναν απ' έξω νησιά  όπως η Πάρος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Νάξος. 

(Προφανώς σ' αυτά τα νησιά έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα…).

Για το νοσοκομείο Σύρου ο σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, με κοινή τους ανακοίνωση εφιστούν την προσοχή για τη σοβαρή κρίση έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων γιατρών και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη 2η ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται καθημερινά, ενώ τα «μπαλώματα» προς άλλες μικρότερες δομές υγείας των νησιών μας με την πρακτική της μετακίνησης ιατρών επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών σε όλες τις δομές υγείας των Κυκλάδων είναι ο κανόνας. Όπως σημειώνουν ο σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου: «[…] Παρά το γεγονός ότι είμαστε ήδη υποστελεχωμένοι, δημιουργούνται νέα τμήματα χωρίς να προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καταπονημένοι νοσηλευτές μας πιέζονται ακόμη περισσότερο, γεγονός που όχι μόνο είναι άδικο για αυτούς, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ποιότητα της φροντίδας που μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας».


Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα, αν όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, τους χειμερινούς μήνες,  τι θα γίνει μετά το Πάσχα και κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που ο πληθυσμός των νησιών μας αυξάνεται λόγω της εισροής εκατομμυρίων τουριστών;


Ανάγκη επίσης για άμεση ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στο Ε.Σ.Υ.,  νομοθετική ρύθμιση για την άμεση και οριστική αξιοπρεπή  επίλυση του στεγαστικού προβλήματος και η  στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό - τεχνικό εξοπλισμό.

Μαζί με όλα αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο δημόσιο τομέα της υγείας των νησιών μας, έχουμε και τον «πρωταθλητισμό» στη Φολέγανδρο, όπου υπάρχει ασθενοφόρο, αλλά όχι οδηγός… και συνήθως αυτό το χρέος το αναλαμβάνει ο δήμαρχος!

Τέλος, γιατί μάλλον η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατική» βρίσκεται σε εξέλιξη διαφημιστική καμπάνια τουρκικής κλινικής για την προσέλκυση καρκινοπαθών ασθενών στο νοσοκομείο Acibadem Bodrum», στην Τουρκία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: