slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές/Ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης των ΚΕΠ: Κατατέθηκαν ερωτήσεις

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Η πρώτη έχει θέμα: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές – Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες

Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ μια ακόμα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού,  που έφτασε στο 12,1% για τον Ιούνιο 2022. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό 29ετίας, ενώ για έναν ακόμη μήνα διατηρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη.

Οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β' Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας αλλά και μέχρι σήμερα με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου;
  2. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν;

 Δείτε εδώ την ερώτηση: 2022-07-11 Χαρίτσης επιστρεπτεες προκαταβολές 1

 


Η δεύτερη έχει θέμα: Ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης των ΚΕΠ


Η ίδρυση των ΚΕΠ αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε από την Ελληνική κοινωνία και τα ΚΕΠ αποτυπώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως μια επιτυχημένη προσπάθεια απλοποίησης των  διαδικασιών, μείωσης της γραφειοκρατίας και βελτίωσης  των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών.

Σήμερα 20 χρόνια μετά την ίδρυσή τους τα ΚΕΠ βρίσκονται σε οριακό σημείο. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε σχετικά υπομνήματά τους  υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν:

  • Στη στελέχωση των υπηρεσιών. Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει και δρομολογήσει από το 2018 μόνιμες προσλήψεις στα ΚΕΠ (παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τους περιορισμούς των προσλήψεων) τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε αδικαιολόγητα με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην  έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στο μεταξύ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί δραματικά καθώς αρκετοί υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει,  ενώ νέες διαδικασίες εντάσσονται διαρκώς στην αρμοδιότητα των ΚΕΠ.
  • Στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συστημάτων προκειμένου τα ΚΕΠ να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της εποχής.
  • Στην ασφάλεια των εργαζομένων. Ειδικότερα σε κεντρικά ΚΕΠ αλλά και όσα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη το πρόβλημα είναι έντονο.
  • Οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την απουσία οποιασδήποτε οικονομικής αναβάθμισης για τους εργαζόμενους των  ΚΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους η νομοθετική πρόβλεψη περί χορήγησης υπερωριών δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
  • Ζητήματα που αφορούν στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στα ΚΕΠ.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να ολοκληρωθεί το ψηφιακό Δημόσιο που θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε ένα ισχυρό Δημόσιο χωρίς ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας και χωρίς ταλαιπωρία των ψηφιακά αναλφάβητων πολιτών. Διότι δεν έχει νόημα να αδειάζουμε τις ουρές από το Δημόσιο και να τις συγκεντρώνουμε στα ΚΕΠ που θα δουλεύουν μέσω GOV

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν  για την στήριξη και αναβάθμιση των ΚΕΠ;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ενίσχυση της στελέχωσης των ΚΕΠ, την θεσμική και οικονομική αναβάθμιση και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Δείτε εδώ την ερώτηση: 2022-07-11 Ζαχαριάδης ΚΕΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια: