slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήνυμα Νίκου Συρμαλένιου για την Εργατική Πρωτομαγιά


Προσθήκη λεζάντας
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη μπροστά σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και σε πρωτοφανή μέτρα περιορισμού της ατομικής ελευθερίας και των συλλογικών δικαιωμάτων που απαγορεύουν κάθε μορφής κινητοποίηση.

Η κρίση αυτή μετατρέπεται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε μια ακόμα ευκαιρία για να αναδείξει το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της, που πλήττει πρώτα από όλα την εργασία καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή την καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Ο κανόνας είναι η επιδότηση της ανεργίας και όχι της απασχόλησης, ο μισός μισθός για μισή δουλειά, η αναστολή της εργασίας με μονόδρομο την επιλογή της ανεργίας.
Στις Κυκλάδες, βεβαίως η προοπτική της οικονομίας και της εργασίας είναι απόλυτα ζοφερή, όπου η εποχιακή εργασία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανεργία διαρκείας, ενώ το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι ορατή όσο ποτέ άλλοτε.
Στο μυαλό και στη μνήμη μας, αναβιώνουν με τον πιο έντονο τρόπο οι αγώνες των εργατών όπου γης, οι αγώνες των μεταλλωρύχων της Σερίφου, οι αγώνες όλων των εργατών και των εργαζομένων διαχρονικά, στα μεταλλεία και τα ορυχεία, στα ναυπηγεία, στην οικοδομή, στον τουρισμό, στην εστίαση, στο εμπόριο, στο χωράφι, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες, στη θάλασσα. Αγώνες ανθρώπων που όρθωσαν ανάστημα για αξιοπρεπείς συνθήκες και οκτάωρη απασχόληση, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, για ασφαλή και ποιοτική εργασία.
Και βεβαίως δεν ξεχνάμε όλο αυτόν τον κόσμο, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους οδηγούς του ΕΚΑΒ, το λοιπό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας σε όλη την Ελλάδα και στα νησιά, που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη ενάντια στην πανδημία.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος και ο ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός, κατάφερε σε σημαντικό βαθμό να σαρώσει πολυετείς κατακτήσεις και δικαιώματα, σπρώχνοντας στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο τους εργαζόμενους και τις πιο αδύναμες κοινωνικά τάξεις.
Δεν εκπέμπουμε όμως το μήνυμα της ηττοπάθειας, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, δεν υποχωρούμε. Παλεύουμε για την αποτροπή της εφαρμογής των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, παλεύουμε μέσα από ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για να αναδειχθεί ο κόσμος της εργασίας σε πρωταγωνιστή κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Παλεύουμε για ένα πλανήτη, οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμο.
Παλεύουμε για νέους μαζικούς και αποτελεσματικούς αγώνες. Άλλωστε κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται!!!!!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά !!!

 1/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: