Τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού περιέγραψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, κατά την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ενώ απάντησε σε σκληρό ύφος στα πυρά που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρωτολογία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, που θα εξειδικευτεί το απόγευμα από το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Ακόμα, ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και χαρακτήρισε «διαβατήριο για την ανάταξη της χώρας» την επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δαπανηθούν 36 δισ. ευρώ σε ένα σχέδιο τις λεπτομέρειες του οποίου δεν ανέλυσε η Κουμουνδούρου». Μίλησε δε για λαϊκισμούς περί επιτάξεων που γίνονται για τις εντυπώσεις, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
«Πρωτοφανής κρίση με δραματικές συνέπειες»
Αρχικά, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό».
Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ανάλυση των δεδομένων για τον covid 19 τόνισε ότι χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών κατάφεραν και γλίτωσαν τους διασωληνωμένους και κέρδισαν την μάχη. Είπε ότι «στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι «χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID».
«Την επιτυχία που είχαμε δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός» έσπευσε να πει. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές , η κρίση είναι πρωτόγνωρη. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο. Θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ανθρώπου αυτή η κρίση. Η απειλή αυτή αφορά τους πάντες, όλες τις χώρες, δεν κάνει κανένα κοινωνικό διαχωρισμό και η πηγή της παραμένει αόρατη».
«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», διεμήνυσε.
«Απέναντι σε ένα φαινόμενο τέτοιων διαστάσεων η απόφασή μας ήταν άμεση. Η πολιτεία ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής. Απαλλαγή από δημοσιονομικές δεσμεύσεις του παρελθόντος και το άπλωμα ενός διχτυού προστασίας σε όλη την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο πόλεμος θα κρατήσει πολύ, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες. Η επιτυχία θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε.
«Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μέτρα 17, 5 δισ. ευρώ και με ευρωπαϊκούς πόρους θα πάμε στα 24 δισ. ευρώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ενίσχυση εισοδήματος και στήριξη ρευστότητας επιχειρήσεων ήταν το πρώτο μέλημά μας. Η Ελλάδα απαγόρευσε τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 800 ευρώ και πριμοδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηριχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ρευστότητα της αγοράς υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάιο ξεκινά η παροχή κρατικών εγγυήσεων 80% για δάνεια σε επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε από το 24% στο 44% και είπε ότι η 6μηνη αναστολή ασφαλιστικών εισφορών είναι ανάσα. Πρόκειται όπως είπε για «συνεκτικό» πρόγραμμα παρεμβάσεων που είναι ομπρέλα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
«Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένας πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη στήριξη της δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το «μαξιλάρι» ως προς τη ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να κοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. «Μαζί με τα παγωμένα 17 δισ. ευρώ ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν είχε» τόνισε.
«Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλά δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει "ξοδέψτε" χωρίς να λέει πότε και για ποιους», είπε και πρόσθεσε ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα».
Συνεχίζοντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε πει ότι αν χρειαστεί έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Αν το κάναμε θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις. Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το [δημοσιονομικό] απόθεμα».
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει», ανέφερε και τόνισε ότι «στόχος τώρα η υγεία των συμπολιτών μας να επεκταθεί και στην οικονομία. Ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα. Η ύφεση θα είναι μεγάλη, θα είναι παγκόσμια, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Δεν θα είναι όπως το 2015 που εγκλωβιστήκαμε σε 3 χρόνια ύφεσης».
«Αυτή την φορά δεν είμαστε μόνοι, αλλά αντιθέτως πρωταγωνιστούμε στην έξοδο από την ύφεση. Μια κρίση της υγείας μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων στο κράτος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γεννήθηκε συνειδητή πειθαρχία από τους πολίτες. Οδεύουμε σε ομαλή μετάβαση. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος. Δεν θα υπάρξει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το σύνολο της κοινωνίας παρά τις δυσκολίες πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουμε και δηλώνουν αισιόδοξοι. Αυτό είναι εθνική κατάκτηση. Να μην επιστρέψει η τοξικότητα του παρελθόντος να μην αμφισβητηθεί η εθνική ενότητα. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας» είπε.
Νέα μέτρα στήριξης - Παράταση για την προστασία α΄κατοικίας
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, που θα εξειδικευτούν σήμερα στις 17:00, ενώ όπως ανακοίνωσε τον Μάιο θα έρθουν κι άλλα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, είπε:
- Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που πλήττονται για όσο διαρκεί η κρίση.
- Διατηρούνται τα επιδόματα για όσους μένουν εκτός εργασίας
- Στήριξη των αποδοχών όσων γυρνούν στη δουλειά με μειωμένο ωράριο
- Πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό.
Επιπλέον, ανακοίνωσε την παράταση για τρεις μήνες έως τις 31 Ιουλίου 2020 της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Κατά τη δοκιμασία του κορωνοϊού, κανένας Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται» συμπλήρωσε. «Αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει το 2021 σε έναν μηχανισμό που προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στόχος να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε "κλειδιά" για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.
«Το βάρος της κρίσης θα μοιραστούμε ισότιμα, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», διεμήνυσε.
Επίσης, προανήγγειλε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια».
«Η Βουλή επανέρχεται στην κανονική λειτουργία - Έρχεται σειρά νομοσχεδίων»
«Η Βουλή επανέρχεται στην κανονική λειτουργία - Έρχεται σειρά νομοσχεδίων»
«Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, προανήγγειλε το τέλος της πρακτικής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας πως «η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ. Η πρακτική αυτή προφανώς και θα σταματήσει μετά την έκδοση της τελευταίας ΠΝΠ, που θα γίνει σήμερα».
Τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητα
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Τσίπρα απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφτομαι ένα σύνθημα: “μένουμε ίδιοι”», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. «Χρησιμοποιήσατε τον όρο αυτονόητο είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Και όντως έγινε το αυτονόητο και το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους Έλληνες πολίτες αλλά τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Δεν ήταν αυτονόητο είπε ότι αποφασίσαμε να ματαιώσουμε το Καρναβάλι της Πάτρας, δεν ήταν αυτονόητο ότι έγιναν μεγάλα ψηφιακά άλματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και αν συγκρίνετε την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία θα δείτε ότι καθυστέρησαν πολύ στην λήψη αποφάσεων. Θα αποδώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι όλα όσα έγιναν ήταν προδιαγεγραμμένα. Κι εσείς έχετε ακούσει κ. Τσίπρα τους ψιθύρους στην κοινωνία. Το «Τι θα γινόταν αν…» και ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου