slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Την Αναβάθμιση Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου ζητά με Επιστολή του Ιάκωβος Νικ. Τσελέντης (Αντγος ε.α ΠΣ)


Προσθήκη λεζάντας

 Κύριε, Αρχηγέ Πυρ/κού Σώματος
Με την ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου του νομού Κυκλάδων και συνάμα του εν αποστρατεία αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και με την επιπρόσθετη εμπειρία μου στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (2000 – 2005), καθώς και αυτήν του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (2014 – 2019), αισθάνομαι την υποχρέωση να σας διατυπώσω κάποια στοιχεία που αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών του Σώματος στον εν λόγω νομό , με σκοπό τη βελτίωση της ορθολογικής λειτουργίας τους και της προσφοράς τους στην τοπική κοινωνία.

Με την ανάθεση της Δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998 και για την κάλυψη των πρόσθετων επιχειρησιακών αναγκών που δημιουργήθηκαν, ιδρύθηκαν ανά την επικράτεια Πυροσβεστικά Κλιμάκια για την αναγκαία διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων. Συνεπεία των παραπάνω ιδρύθηκε το ίδιο έτος το Π.Κ. Νάξου με έδρα την Τοπική Κοινότητα Χαλκείου, στο κέντρο περίπου του νησιού και σε απόσταση 16 χλμ. Α./ΝΑ από την Πόλη της Νάξου.
Σύμφωνα με την διάρθρωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Νομό Κυκλάδων λειτουργούν: μία (1) Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Σύρο (Π.Υ Ερμούπολης) και πέντε (5) Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Π.K), στην Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο και Θήρα. Επίσης λειτουργούν και δύο (2) Π.Υ Αερολιμένος, στη Μύκονο και Θήρα.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια δεν έχουν διοικητική αυτοτέλεια, υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στην Π.Υ Ερμούπολης και εξυπηρετούν μόνον τις ανάγκες καταστολής πυρκαγιών και παροχής βοήθειας. Οι διοικητικές/γραφειοκρατικές λειτουργίες, ανακριτικό γραφείο, παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και ειδικότερα η λειτουργία του γραφείου πυρασφάλειας, στο οποίο διεκπεραιώνονται οι εγκρίσεις μελετών και η έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας, έλεγχοι και αυτοψίες καταστημάτων , ξενοδοχείων κλπ., ως και η αλληλογραφία, ασκούνται από την Π.Υ Ερμούπολης.
Επόμενο είναι η άσκηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων από την μοναδική κεντρική Υπηρεσία του Νομού, να δημιουργεί δυσλειτουργίες, τόσο στις διοικητικές και κοινωνικές απαιτήσεις της περιοχής, όσο και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά της. Ειδικότερα o τομέας της πυρασφάλειας, σε μια περιοχή με υψηλή τουριστική κίνηση όπως είναι ο νομός Κυκλάδων, με πλήθος τουριστικών καταλυμάτων, καταστημάτων εστίασης κ.λ.π., δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά από το ένα και μοναδικό Γραφείο Πυρασφάλειας στο νομό, αυτό της Π.Υ Ερμούπολης Σαφώς όμως τα όποια προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν, επιδεινώνονται λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει ο νομός Κυκλάδων, λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα του, με κύρια χαρακτηριστικά την δυσχερή επικοινωνία και τη φυσική απομόνωση των νησιών.. Αντικειμενικές δυσκολίες που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά βεβαίως και το προσωπικό των υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την ορθολογική λειτουργία των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων του νομού, την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, (όπου υπάρχουν) και την αξιοποίηση των ενεργών πολιτών των νησιών (εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας).
Καθόσον αφορά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου, ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτό (συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης) ανέρχεται στους τριάντα πέντε (35), (αριθμός υπερδιπλάσιος ενός πυροσβεστικού κλιμακίου). Στον αριθμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται πλην του διοικητή του κλιμακίου και βαθμοφόροι Παραγωγικής Σχολής (υπαξιωματικοί και πυρονόμοι) οι οποίοι δύνανται να εκτελούν και τα καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Επίσης το Π. Κ. διαθέτει 9 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων με τον ανάλογο πυροσβεστικό εξοπλισμό . Στεγάζεται στη Τοπική Κοινότητα Χαλκείου, σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το Π.Κ Νάξου πληροί, τις προϋποθέσεις να λειτουργεί ως Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ). Mια Π.Υ στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με διευρυμένο τομέα ευθύνης, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται, πέραν της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (σημερινός τομέας ευθύνης) και τα νησιά Πάρος,
Αντίπαρος, Αμοργός, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη και Θήρα. (Συν. Χάρτης). Με την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη λειτουργία των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αυξάνοντας την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα αφενός και μειώνοντας τον όγκο της συσσωρευμένης γραφειοκρατίας της κεντρικής υπηρεσίας αφετέρου. Γενικά μειώνονται οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νομός Κυκλάδων λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα του προς όφελος της Υπηρεσίας και των κατοίκων του. Πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι έχοντας το Κλιμάκιο ήδη τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και στεγαζόμενο σε κτίριο του Δήμου Νάξου, η αναβάθμισή του δεν απαιτεί κάποια δαπάνη για το Δημόσιο. Αντίθετα είναι ασύμφορο μια υπηρεσία που μπορεί να λειτουργήσει με διευρυμένες αρμοδιότητες, με μεγαλύτερο τομέα ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες και ασφάλεια σε σαφώς μεγαλύτερο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, να παραμένει υποβαθμισμένη εκτελώντας μόνο επιχειρησιακά καθήκοντα, στον Δήμο τον οποίο εδρεύει.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα) είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό δήμος των Κυκλάδων. Το νησί της Νάξου συνδυάζει την υψηλή τουριστική ανάπτυξη με την ντόπια αξιόλογη παραγωγή ονομαστών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία των Κυκλάδων.
Έχει (όπως και τα γύρο νησιά) αξιόλογη ποικιλία βιότοπων και οικότοπων, μεταξύ των οποίων και τα σπάνια κεδροδάση, γι αυτό και μεγάλα τμήματα του νησιού έχουν χαρακτηριστεί «Τόποι Κοινοτικής Προστασίας» και συγκαταλλέγονται στο NATURA 2000. Σημαντικά επίσης μνημεία πολιτισμού με σημαντικότερο την ίδια την πόλη της Νάξου, όπου το Κάστρο της είναι ένα από τα λίγα εξ ολοκλήρου σωζόμενα στην Ελλάδα οικιστικά σύνολα με δομή μεσαιωνικής πόλης, η οποία μάλιστα κατοικείται, γι αυτό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην πυρασφάλειά της.
Κοιτάζοντας κάποιος τον Χάρτη του Αιγαίου δεν αργεί να διαπιστώσει το κομβικό σημείο που χωροταξικά κατέχει το νησί της Νάξου στο Αιγαίο. Το λιμάνι της έχει και αυτό κομβικό ρόλο στην ακτοπλοΪα, με τακτική επικοινωνία όλο τον χρόνο με τα γύρο νησιά και καθημερινή επικοινωνία με τον Πειραιά. Υπάρχει επίσης στο νησί αεροδρόμιο και ΄Μονάδα Καυσίμων'. Υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν στον αντιπυρικό σχεδιασμό για στάθμευση ελικοπτέρου και πεζοπόρου – αερομεταφερόμενου τμήματος. Όπως προς αξιοποίηση είναι και οικοπεδικός χώρος, δωρεά προς το Σώμα για άνεγερση κτιρίου.
Συμπερασματικά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου, έχει τις προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, προς όφελος της νησιώτικης κοινωνίας των Κυκλάδων και του δημοσίου συμφέροντος. Τέλος η αναβάθμισή του μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής, με στόχο την υποστήριξη των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και των κατοίκων τους και με σκοπό την βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς τους νησιώτες, την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, την προστασία τους στους κινδύνους και τη μέριμνα του περιβάλλοντος.
Με εκτίμηση

Ιάκωβος Νικ. Τσελέντης (Αντγος ε.α ΠΣ)


Ιάκωβος Νικ. Τσελέντης
Αντ/γος (ΠΣ) ε.α



Δεν υπάρχουν σχόλια: